Γιατί η γάτα μένει με τη γλώσσα έξω;

Μια από τις πιο κωμικές εκφράσεις που μπορεί να πάρει μια γάτα είναι το δίχως άλλο με τη γλώσσα έξω. Μήπως η γάτα σας βγάζει τη γλώσσα, κοροϊδεύοντάς σας; Φυσικά όχι ανόητοι, οι γάτες δεν κουβαλούν τέτοια κόνσεπτ! Οι λόγοι για τους οποίους μια γάτα μπορεί να βγάζει τη γλώσσα της έξω ποικίλλουν και μόνο κάποιοι από αυτούς χρήζουν κάποιας ανησηχίας. 

Όσον αφορά την γατοαυλή η γάτα που κατά κόρον εκδηλώνει αυτή την αστεία συμπεριφορά είναι ο μεσιέ Σκλαβενίτης, κάτι που τον κάνει ακόμη πιο αξιαγάπητο στο πολυπληθές κοινό των θαυμαστών του. Αλλά εγώ δεν θα πέσω στο τριπ να τον αντιγράψω για να εκμαιεύσω ένα δράμι συμπάθειας από εσάς! Δεν είναι και τόσο απελπισμένος ο Τσιτσάρας!

Όμως σχεδόν εκτροχιασθήκαμε από το θέμα μας! Ας δούμε για ποιους λόγους οι γάτες μένουν ενίοτε με τη γλώσσα έξω!

1. Ξεχνιέται να την μαζέψει όταν κάτι την αποσυντονίσει

Φανταστείτε ότι η γάτα σας απολαμβάνει το γεύμα της με όρεξη, και ξαφνικά μπροστά της τρέξει ένα λαχταριστό εντομάκι. Ενώ η γάτα τρώει αποσυντονίζεται στη θέα του εν δυνάμει θηράματός του και η γλώσσα που κατά την διαδικασία της πρόσληψης της τροφής είχε βγει έξω παραμένει εκεί γιατί η γάτα απλώς ξεχνάει να την μαζέψει μια και έχει απορροφηθεί από την παρουσία του πολλά υποσχόμενου θηράματος-λιχουδιάς.

Παρομοίως αν η γάτα σας κάνει το γκρούμιν της και εμφανιστεί έξω από το παράθυρο ένα πουλάκι, είναι πολύ λογικό να εστιάσει σε αυτό ξεχνώντας να μαζέψει τη γλώσσα της! Ειναι σαν αυτο που λεμε για τους χουμανς “έμεινε με το στομα ανοιχτό”!

2. Τα αισθητήρια της γλώσσας την βοηθούν να 'μυρίσει' το περιβάλλον της

Μετά την κανονική μύτη της γάτας, την .. δεύτερη μύτη της (όργανο Jacobson) η γάτα ‘μυρίζει’ και με την γλώσσα της. Η γλώσσα είναι πλούσια σε αισθητήρια κύτταρα τα οποία την βοηθούν να μυρίσει το κοντινό περιβάλλον της. Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που η γάτα αφήνει τη γλώσσα της εκτός ενίοτε είναι αυτός! Να σημειωθεί ότι η γλώσσα της γάτας βοηθάει στο να μεταφερθούν οι οσμές στο όργανο Jacobson ώστε να μυρίσει η γάτα με τη δεύτερη μύτη της (αντανακλαστικό Φλέμεν).

3. Όταν χαλαρώνει ή όταν κοιμάται το σαγόνι της χαλαρώνει

Αφού έκανε όσα κάνει μια γάτα που σέβεται τον εαυτό της στο ξύπνιο της, έφτασε η πιο ιερή ώρα, η ώρα της ιεροτελεστίας του ύπνου. Μην ξεχνάτε ότι η γάτα κοιμάται περίπου 16 ώρες την ημέρα

Ε λοιπόν όταν πια η γάτα χαλαρώσει τελείως, ξαπλωμένη ή και όταν την πάρει ο ύπνος, το σαγόνι της χαλαρώνει, και η γλώσσα που ήταν μαζεμένη μέσα στη στοματική κοιλότητα ξεπροβάλλει! Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και σε μένα τον Τσίτσο ενίοτε και προσπαθώ να το καταπολεμήσω γιατί μου χαλάει το ίματζ!

Δείτε όμως και την άλλη όψη! Είναι ένα σημάδι ότι η γάτα σας είναι χαλαρή, ξέγνοιαστη, χαρούμενη, κάτι πραγματικά ανεκτίμητό αν αναλογιστούμε πόσο μεγάλο θέμα είναι για τη γάτα το στρες! 

4. Οι γάτες Περσίας λόγω ανατομίας του προσώπου δεν μπορούν να κρατήσουν τη γλώσσα εντός

Οι γάτες Περσίας, αλλά και άλλες φυλές με πλακουτσωτό προσωπάκι αντιμετωπίζουν ένα χωροταξικό πρόβλημα. Η πλακουτσωτή μουσούδα τους δεν αφήνει αρκετό χώρο για να μπορέσουν άνετα να κρατήσουν τη γλώσσα τους εντός της στοματικής κοιλότητας για αυτό συχνά θα δείτε μια Γάτα Περσίας να είναι με τη γλώσσα εκτός.

5. Εξερευνεί την υφή και τη γεύση ενός όχι οικείου γεύματος

Συχνά μια γάτα όταν έρθει σε επαφή με ένα δυνητικό γεύμα ανοίκειο, διαφορετικό από τα συνηθισμένα, θέλει να βεβαιωθεί ότι τίποτα το ύποπτο δεν συμβαίνει με αυτό το γεύμα. Για να μελετήσει τις υφές και τις γεύσεις θα χρησιμοποιήσει φυσικά τη γλώσσα της. Αυτό συμβαίνει συχνά αν κάνουμε αλλαγή στην τροφή της γάτας μας. 

Σε αυτή τη διαδικασία μπορεί η γλώσσα να μείνει για ώρα έξω.

Τούτη η διαδικασία παρεπιμπτόντως είναι σούπερ χρήσιμη για να μπορέσει να επιβιώσει η γάτα στη φύση, γιατί αυτή η εξονυχιστική εξέταση μπορεί να την σώσει από την βρώση πολύ επικίνδυνων υλικών. Ωστόσο δεν παύει να μοιαζει καπως κωμική στα μάτια των χουμανς που αναρωτιούνται δικαίως “μα καλά νομιζει ότι εχω σκοπό να τη δηλητηριάσω”; 

6. Προσπαθεί να καθαρίσει τη στοματική της κοιλότητα

Αν οι γάτες τρώνε ωμή τροφή αλλά και άλλες τροφές  (ξηρά ή υγρή) είναι πολύ πιθανό κάποια υπολείμματα να κολλήσουν στο στόμα και στα δόντια τους. Η γλώσσα και πάλι θα αναλάβει να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά προσπαθώντας να ξεκολλήσει τα υπολείμματα. Και πάλι η γλώσσα μπορεί στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας να μείνει για ώρα έξω.

Σε μια τέτοια περίπτωση καλό είναι να ελέγξετε αν μπορείτε να της προσφέρετε κάποια βοήθεια για την αφαίρεση των υπολειμμάτων. Εδώ να πω ότι υπάρχουν ειδικές dental κροκέτες που έχουν μεσα του ενσωματωμένη μια σκόνη από φύκη και με 5 κροκέτες την ημέρα η στοματική και οδοντική υγιεινή αναβαθμίζεται! Αυτή την τακτική ακολουθούμε με τον Τσιτσάρα μετά τον περσινό καθαρισμό δοντιών και ο κτηνίατρος φέτος απεφάνθη ότι καλά διατηρούνται τα δόντια του!  Βρείτε αυτή την ξηρά τροφή ΕΔΩ!

Άλλα 4 προϊόντα για τον καθαρισμό των δοντιών στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

γάτα γλώσσα έξω

7. Αντιμετωπίζει πρόβλημα στα δόντια της

Οδοντικές ασθένειες (περιοδοντική νόσος) μπορεί να είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που  μια γάτα μπορεί να έχει έξω τη γλώσσα της. Η συσσώρευση πλάκας και πέτρας προκαλεί φλεγμονές και πόνο και η γάτα συχνά βγάζει τη γλώσσα έξω και παρουσιάζει πολλά σάλια. Να πούμε εδώ ότι τόσο η υγρή όσο και η ξηρά τροφή δύναται να προκαλέσει προβλήματα των δοντιών – αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι η φθορά είναι γρηγορότερη με την υγρή τροφή από ό,τι με την ξηρά! Βρείτε το γιατί εδω.

Επίσης η στοματίτιδα που συναντάται συχνά στις γάτες, ιδίως τους φορείς του AIDS είναι μια πιθανή εξήγηση του φαινομένου της εμφάνισης της γλώσσας εκτός στόματος. Οι  3 φορείς του FIV στην αποικία, που παρουσίασαν τέτοια προβλήματα είχαν συχνά τη γλώσσα τους εκτός στόματος. Ο Ασπρομαυρέ αντιμετώπισε ικανοποιητικά το πρόβλημα με αφαίρεση των δοντιών και χορήγηση αντιβίωσης stomorgyl και από τότε σταμάτησε να βγάζει τη γλώσσα εκτός!

UPDATE 08.04.2024: Η σίτιση των 18 γατών της αυλής με την BARF της ελληνικής Voldog για 2 χρόνια, ούτως ή άλλως έκανε όλες τις γάτες της αυλής να ανθίσουν και εξαφάνισε εκτός των άλλων τις στοματίτιδες που εμφανιζόταν στους FIV – ασθενείς! Και κάπως έτσι.. τέλος οι αναίτιες γλώσσες έξω! Εξαιρεση ο επίσης fiv γάτος Φιλού που ήρθε με το στόμα του ήδη σε πολύ κακή κατάσταση και ενώ προσπαθήσαμε να του κανουμε καθαρισμό και να αφαιρέσουμε μερικά δόντια στην προνάρκωση αντέδρασε κάπως ανησυχητικά και διακόψαμε την διαδικασία.. θα γίνει μια νέα απόπειρα σε λίγες μέρες, μια και βρέθηκε ότι υποφέρει από ένα αναπνευστικό το οποιο ελπιζουμε να καταπολεμήσουμε με αντιβίωση. 

Περισσότερα tips για τις γάτες που υποφέρουν από το FIV εδώ! Και όσοι επιμένετε στην χρήση της ξηράς τροφής εξαιτίας του θέματος των δοντιών τουλάχιστον επιλέξτε μια ποιοτική grain free ξηρά τροφή με λιγοστους υδατάνθρακες όπως η ολ τάιμ κλάσικ Carnilove (τσεκάρετέ την εδώ). Περισσότερες εξαιρετικές grain free ξηρές τροφές εδώ!

8. Το γήρας

Όσο και αν μερικοί δεν το φαντάζεστε οι γάτες καθώς γερνούν συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα άνοιας που επηρεάζουν την βραχεία μνήμη. Μια γάτα που υποφέρει από άνοια – διαβάστε και το σχετικό μου άρθρο για την άνοια της γάτας εδώ – είναι πολύ πιθανό να ξεχάσει να κάνει groomin και να ξεχάσει τη γλώσσα της εξώ, ενώ μια μπερδεμένη έκφραση εμφανίζεται στο πρόσωπό της! Σε ετούτό το σημείο νιώθω την ιερή ανάγκη να σας αποκαλύψω 6 τιπς που θα κάνουν την ζωή της ηλικιωμένης γάτας σας απείρως καλύτερη και πιο βολική! Διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο.

Και μια και μιλάμε για το γήρας γνωρίζετε πόσα χρόνια ζουν συνήθως οι γάτες; Μάθετε τα πάντα γύρω από αυτό το θέμα στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Κλείνοντας πείτε μου στα σχόλια αν η γάτα σας συνηθίζει να μένει με τη γλώσσα έξω και ποιος είναι ο λόγος, από όσους διαβάσατε προηγουμένως!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *