8 πράγματα για τη σχέση του Ισλάμ και της Γάτας

DISCLAIMER:
Τούτο εδώ το άρθρο δεν έχει καμια πρόθεση να συγκρίνει θρησκείες ούτε να αμφισβητήσει ή να προσβάλει το θρησκευτικό αίσθημα κανενός! Μοναδικός λόγος ύπαρξής του είναι η λατρεία για τις γάτες! 

Όχι όχι, παρεξηγήσατε, δεν λατρεύουν οι γάτες τον Αλλάχ, ο Αλλάχ λατρεύει τις γάτες. Καθώς και ο Μωάμεθ, ο προφήτης του, βεβαίως βεβαίως. Θαρρώ ότι όλη η αγάπη του Ισλαμικού κόσμου για τις γάτες ξεκίνησε ακριβώς από αυτό:  από την λατρεία που είχε ο προφήτης του Ισλαμισμού, ο Μωάμεθ για τις γάτες και πιο συγκεκριμένα για την αγαπημένη του Μουέζα! Ας ξεδιπλώσουμε λοιπόν το νήμα της ιστορίας από αυτό το κεφάλαιο:

1. Ο Μωάμεθ και η Μουέζα

Ο Μωάμεθ αγαπούσε τις γάτες αλλά είχε κυριολεκτικά λατρεία για μια, την Μουέζα. Η Μουέζα κατά πάσα πιθανότητα ήταν θηλυκή και επίσης τάμπι (μια και εκείνη την εποχή σύμφωνα με κάποιες πηγές η πλειοψηφία των γατών ηταν τάμπι). Ο Μωάμεθ την αγαπούσε τόσο πολύ όταν έκανε το κήρυγμά του με την Μουέζα στην αγκαλιά του. 

Ο Μωάμεθ και η Μουέζα

Ένας θρύλος λέει ότι ο Μωάμεθ μια φορά πριν πάει για την προσευχή του βρήκε την Μουέζα να κοιμάται πάνω στο μανίκι του ρούχου του και για να μην την ενοχλήσει από τον ύπνο του (ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΑΤΟΓΟΝΕΑΣ, διάολε) έκοψε το μανίκι και πήρε να φορέσει το υπόλοιπο ρούχο του, αφήνοντας ανενόχλητη τη Μουέζα να συνεχίσει το ραχάτι της. Αλλά και η Μουέζα ήξερε να δείχνει ευγνωμοσύνη. Όταν ο Μωάμεθ επέστρεψε υποκλίθηκε μπροστά του και εκείνος γεμάτος λατρεία την χάιδεψε 3 φορές. Καλέ τι σαλιαρίσματα είναι αυτά; Ηρέμησε και λίγο βρε Μωαμεθάκο μου!

Ο Μωάμεθ που λέτε την αγαπούσε τόσο που μπορούσε ακόμη και να πλυθεί πριν από την προσευχή του (μια ιεροτελεστία ιδιαίτερα σημαντική) από το νερό που είχε πιει η Μουέζα. Επίσης απαγόρευσε το να σκοτώνουν άνθρωποι της γάτες

Τέλος υπάρχει και αυτή η ιστορία για αυτό το περίφημο Μ στο μέτωπο των τάμπι γατών που σύμφωνα με ένα θρύλο (υπάρχουν και αρκετοί άλλοι που σας έχω αναφέρει πολλές φορές σε ανύποπτο χρόνο). Μια φορά ένα φίδι είχε τρυπώσει στη ρόμπα του Μωάμεθ αλλά η Μουέζα το πήρε έγκαιρα είδηση, του όρμηξε και το σκότωσε. Ο Μωάμεθ γεμάτος ευγνωμοσύνη την χάιδεψε, με ένα χάδι μαγικό που έδωσε στις γάτες από τότε τη δυνατότητα να προσγειώνονται (σχεδόν) πάντα στα πόδια τους, ενώ σχεδίασε με το χέρι του ένα Μ στο μέτωπό της και από τότε όλες οι τάμπι γάτες έχουν αυτό το M. 

Γάτες και Ισλάμ

2. Η γυναίκα που πήγε στην κόλαση επειδή άφησε ατάιστη μια γάτα

Σύμφωνα με μια άλλη ιστορία ένας από τους συντρόφους του Μωάμεθ, ο Αμπου Χαράιρα (που σημαίνει ‘Πατέρα των Μικρών Γατών’), ένας μεγάλος λάτρης των γατών που κυκλοφορούσε με μια γάτα στην τσάντα του,  ισχυριζόταν ότι είχε ακούσει τον Μωάμεθ να κυρήττει ότι όταν μια θεοσεβούμενη γυναίκα αμέλησε να ταϊσει και να ποτίσει μια γάτα μέχρι που αυτή πέθανε, καταδικάστηκε να βρεθεί στην κόλαση! Ειρήσθω εν παρόδω, η γάτα του μεσιέ Αμπού είχε επίσης σώσει τον Μωάμεθ από επίθεση φιδιού – τι διάολο, όλο την έπεφταν φίδια στον Μωαμεθούλη;

Γενικώς, ένας καλός Μουσουλμάνος έπρεπε να αγαπάει τις γάτες ενώ επίσης υπάρχει η ιδέα ότι οι γάτες έψαχναν για συντροφιά ανθρώπους που προσεύχονται! Τέλος αν κάποιος ήταν καλός και στοργικός με τις γάτες συγχωρούνταν οι αμαρτίες του. 

3. Οι Μουσουλμάνοι λατρεύουν τις γάτες για την καθαριότητά τους

Στην ισλαμική παράδοση, οι γάτες θαυμάζονται για την καθαριότητά τους. Πίστευαν μάλιστα ότι οι γάτες καθαρίζονται με τρόπο τελετουργικό και γι’ αυτό επιτρεπόταν να εισέρχονται όχι μόνο σε σπίται αλλά και σε τζαμιά και άλλους λατρευτικούς χώρους. Ένας Μουσουλμάνος που σέβεται τον εαυτό του επιτρέπεται να φάει από φαγητό που δοκίμασε μια γάτα, ενώ το νερό από το οποίο έχει πιει μια γάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πλυθούν οι Μουσουλμάνοι πριν την προσευχή τους (σύμφωνα και με το παράδειγμα του Μωάμεθ). Μάλιστα κατά κάποιους το νερό και το φαγητό που έχει αγγιχτεί από γάτα έχει ιαματικές ιδιότητες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η γάτα στην Αρχαία Αίγυπτο

4. Το σάλιο της γάτας δεν είναι μίασμα

Οι γάτες είναι τόσο καθαρά ζώα που οι Μουσουλμάνοι θεωρούσαν ότι το σάλιο της δεν είναι μίασμα εκτός αν διαπίστωναν πληγές ή άλλα προβλήματα στο στόμα τους

5. Οι Μωαμεθανοί είχαν διχαστεί για το αν πρέπει να στειρώνονται οι γάτες

Οι απόψεις διείστανται στον Μωαμεθανισμό για το αν πρέπει να στειρώνονται οι γάτες. Μια αρκετά σεβαστή άποψη είναι ότι οι γάτες πρέπει να στειρώνονται αν αυτό τους προσφέρει κάποιο όφελος και αν φυσικά δεν απειλείται η ζωή τους με τη διαδικασία της στείρωσης. Μερικοι ιμάμηδες κυρήττουν ότι “αν οι γάτες είναι πάρα πολλές είναι καλό να στειρώνονται παρά να σκοτώνονται μετά οι απόγονοί τους. Αλλά αν οι γάτες δεν είναι και τόσο πολλές δεν υπάρχει κανένας λόγος να στειρωθούν“.

6. Η γάτα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να περιπλανιέται

Οι Μωαμεθανοί συχνά είχαν γάτες στο σπίτι τους τις οποίες αντιμετώπιζαν σαν μέλος της οικογένειάς τους. Ένας από τους ιερούς κανόνες που έπρεπε να γινόταν σεβαστοί ήταν ότι οι γάτες πρέπει να φροντίζονται, να ταϊζονται και να ποτίζονται ενώ δεν έπρεπε να περιορίζονται και έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να περιπλανιούνται και να εξερευνούν! 

7. Οι γάτες δεν επιτρέπεται να πωλούνται

Ο ίδιος ο προφήτης του Αλλάχ, ο Μωάμεθ κύρηττε ότι δεν πρέπει να πωλούνται οι γάτες ούτε φυσικά να τρώγονται! Τα σύγχρονα εκτροφεία μάλλον δεν θα είχαν μέλλον στον Ισλαμικό κόσμο

Ισλάμ και γάτες

8. Σήμερα η γάτα χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον Ισλαμικό κόσμο

Αφού πρώτα σας πω για ένα απίστευτο νοσοκομείο που βρέθηκε στη Συρία τον 19ο αιώνα, στο οποίο οι γάτες τρεφόταν και το είχαν σαν καταφύγιο, ενώ φυσικά μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερες και παράλληλα απολάμβαναν ιατρική περίθαλψη από κτηνιάτρους, να προσθέσω ότι διαχρονικά οι γάτες στον Ισλαμικό κόσμο αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμες μια και προστάτευαν τους ανθρώπους από έντομα φίδια και ποντίκια και ήταν απαραίτητες σε μαγαζιά με τρόφιμα ενώ πολύ σημαντική ήταν η αρωγή τους στην προστασία των βιβλίων που κατάτρωγαν τα διάφορα τρωκτικά. 

Η λατρεία της γάτας που ξεκίνησε από τη Μέση Ανατολή είναι εξαπλωμένη στον Ισλαμικό κόσμο και δεν είναι λίγες οι αναφορές που έχουν γίνει και σε ετούτη εδώ την ιστοσελίδα για διάφορα θαυμαστά έργα που γίνονται για τις γάτες στην γειτονική χώρα Τουρκία. 

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ζητήσω να συνεισφέρετε και εσείς στο εν λόγω άρθρο με δικές σας αξιοσημείωτες πληροφορίες για την γάτα στον Ισλαμικό κόσμο! Τα σχόλιά σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *