Η ιστορία της γάτας

20+1 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την ιστορία της γάτας

Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία της γάτας, ψηλαφίζοντας μύθους, θρύλους, παραμύθια αλλά και χειροπιαστά γεγονότα σε γενικές γραμμές συνειδητοποιώ ότι η γάτα δεν πέρασε διόλου καλά στη μεγαλύτερη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. 

Παρακάτω θα βρείτε διάφορα πράγματα για την γάτα από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο προσκήνιο πριν 9500 χρόνια, μέχρι και σήμερα! Παρακαλώ να είστε ψύχραιμοι γιατί διάφορα που αναφέρονται εδώ μάλλον δεν θα σας αρέσουν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 γάτες που έγραψαν ιστορία

Ας ανακαλύψουμε λοιπόν 25 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για την ιστορία της γάτας (αλλά και ολίγους.. θρύλους):

1. H πρώτη οικιακή γάτα εμφανίστηκε πριν 9500 χρόνια

Η πρώτη οικιακή γάτα που βρέθηκε ποτέ χρονολογείται 9500 χρόνια πίσω, κάπου στην Κύπρο, 4000 χρόνια πριν εμφανιστούν οι οικιακές γάτες στην Αίγυπτο.

2. Η αρχαιότερη φυλή γάτας

Η αιγυπτιακή φυλή γάτας Mau είναι η αρχαιότερη φυλή γάτας και μάλιστα πήρε το όνομα που αντιστοιχεί στην αιγυπτιακή λέξη για τη γάτα (Mau σημαίνει “γάτα” στα αιγυπτιακά)

3. Από που προέρχεται η λέξη "γάτα"

Η ομάδα των λέξεων που σχετίζονται με τη γάτα (catt, cath, chat, katze) προέρχονται από τη λατινική λέξη catus που σημαίνει “οικιακή γάτα” σε αντίθεση με το feles που σημαίνει αγριόγατα.

4. Η γάτα γνωρίζει δόξες στην Αρχαία Αίγυπτο.

Η γάτα έχει δοξαστεί από τον άνθρωπο ως ενσάρκωση της ευτυχίας, της αγάπης και της γονιμότητας, περισσότερο από όπουδήποτε αλλού στην Αρχαία Αίγυπτο, όπου πολλές θεότητες σχετιζόταν με την γάτα. Πιο χαρακτηριστική η περίφημη Μπαστετ, που είχε κεφάλι γάτας.

5. Το λαθρεμπόριο γάτας θεωρούνταν παράνομο στην αρχαία Αίγυπτο

Το λαθρεμπόριο γάτας στην αρχαία Αίγυπτο τιμωρούνταν με θάνατο. Όμως Φοίνικες έμποροι κατάφεραν να κάνουν λαθρεμπόριο γατών που τις πουλούσαν σε πλούσιους ανθρώπους στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις! Αυτό το λαθρεμπόριο είναι πιθανώς η αιτία που η γάτα διαδόθηκε και στην Αρχαία Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H γάτα στην Αρχαία Αίγυπτο

6. Η σχέση της θεάς Άρτεμης με την γάτα

Στην αρχαία Ελλάδα η Θεά Άρτεμις πήρε χαρακτηριστικά από την Μπαστέτ και θεωρήθηκε ότι έχει σχέση με γάτες. Η ρωμαϊκή θεότητα Ντιάνα (το αντίστοιχο ρωμαϊκό της Άρτεμης) μεταμορφωνόταν σε γάτα. Αυτή η συσχετιση της Άρτεμής με της γάτες μάλιστα πέρασε πολύ αργότερα, στο Μεσαίωνα και στην Παναγιά Μαρία. 

7. Η σχέση της Παναγίας με τη γάτα

Σύμφωνα με ενα λαϊκό ιταλικό μύθο την ίδια βραδιά που η Μαρία γέννησε τον Ιησού μια γάτα στη Βηθλεέμ γέννησε το δικό της μωρό. 

Σύμφωνα με ένα άλλο παραμύθι μια tabby γάτα βρισκόταν στη φάτνη όταν γεννήθηκε ο Ιησούς και η Μαρία την ευλόγησε ακουμπώντας το μέτωπό της. Από τότε οι tabby γάτες εχουν ένα “Μ” στο πρόσωπό τους

8. Το 1888 300000 μουμιοποιημένες γάτες βρέθηκαν σε αιγυπτιακό νεκροταφείο

Το 1888 περισσότερες απο΄300000 μουμιοποιημένες γάτες βρέθηκαν σε αιγυπτιακό κοιμητήριο. Στη συνέχεια αφαιρέθηκαν τα τυλίγματά τους και απεστάλησαν στην Αγγλία  και στις ΗΠΑ όπου αγρότες τα χρησιμοποιήσαν για λίπασμα!

9. Γάτες οι σωτήρες της Κιβωτού

Σύμφωνα με ένα εβραϊκό Θρύλο ο Νώε παρακάλεσε το Θεό να προστατευτούν τα τρόφιμα της Κιβωτού από τα ποντίκια και τότε ο Θεός έκανε το λιοντάρι να φταρνιστεί και αμέσως πετάχτηκε από το στόμα του μια γάτα! 

10. Λίλιθ, η μαύρη γάτα βαμπίρ

Σύμφωνα με ισπανο-εβραϊκούς λαϊκούς μύθους η πρώτη γυναίκα του Αδαμ, η Λίλιθ μεταμορφώθηκε σε μαύρη γάτα-βαμπίρ που έπινε το αίμα από κοιμώμενα βρέφη. Αυτό πρέπει να γέννησε την προκατάληψη ότι οι γάτες πνίγουν τα βρέφη στον ύπνο τους ή ρουφούν την αναπνοή τους!

Κάντε κλικ σε αυτή την τρομακτική εικόνα της Λίλιθ για να ανακαλύψετε και την άλλη όψη του νομίσματος, όταν οι γάτες θεωρούνταν σημάδι καλοτυχίας

11. Ο Μωάμεθ και η γάτα του Muezza

Ο Μωάμεθ αγαπούσε τις γάτες και είχε μια γάτα την Muezza, μια γάτα tabby. Ο θρύλος λέει ότι το “Μ” στο πρόσωπο των γατών tabby προέκυψε επειδή ο Μωάμεθ ακουμπούσε το χέρι του στο μέτωπό τις για ώρες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πάντα για τη γάτα tabby

12. Οι γάτες και οι μάγισσες

Γενικώς οι γάτες δεν πέρασαν καλά από τους ανθρώπους. Το Mεσαίωνα οι γάτες εκτός από ενσάρκωση του κακού θεωρήθηκαν και ότι σχετίζονται με τη μαγεία και έτσι την ημέρα του Αγίου Ιωάννη άνθρωποι σε όλοι την Ευρώπη γεμιζαν σακιά με γάτες και τα εριχναν στη φωτιά. Σε διάφορες άλλες ημέρες εορτής οι άνθρωποι γιόρταζαν πετώντας γάτες από τα καμπαναριά εκκλησιών. 

Για να διαβάσετε διάφορους μεσαιωνικούς θρύλους και δεισιδαιμονίες για τη γάτα κάντε κλικ στη εικόνα:

13. Στην Ουαλία για πρώτη φορά θεσπίστηκε νομική προστασία για τις γάτες

Ένας Ουαλός Βασιλιάς του Μεσαίωνα, ο Hywel Dda (ο καλός) πέρασε νομοθεσία που θεωρούσε παράνομο να σκοτωνεις ή να βλάπτεις γάτες.

14. Οι Βίκινγκς και οι γάτες

Οι Βίκινγκς, μεγάλοι ναυτικοί, χρησιμοποιούσαν γάτες στα ταξίδια τους για τον γνωστό λόγο, για να πιάνουν αρουραίους.

15. Οι γάτες, η Ιερά Εξέταση και ο Μαύρος Θάνατος

Την περίοδο της Ιεράς Εξέτασης, ο πάπας Ιννοκέντιος ο 8ος καταδίκασε τις γάτες σαν ενσάρκωση του κακού και τότε οι άνθρωποι έκαψαν μέχρι θανάτου χιλιάδες γάτες. Το ένα κακό φέρνει το άλλο και αυτό προκάλεσε έκρηξη των πληθυσμών των ποντικών που οδήγησε στην έξαρση του Μαύρου Θανάτου, μιας επιδημίας πανώλης που σκότωσε από 75 ως 200 εκατομύρια ανθρώπους!

Η γάτα και η πανούκλα

16. Η γάτα που σκότωσε 30000 ποντίκια

Στη Σκωτία χτίστηκε ένας πύργος-μνημείο για μια γάτα που ονομαζόταν Towser που στη διάρκεια της καριέρας της έπιασε 30000 ποντίκια. Μεγάλος ευεργέτης η Towser.

17. Η γάτα στο παραμύθι της Σταχτοπούτας

Στην ιταλική εκδοχή του παραμυθιού της σταχτοπούτας η καλοκάγαθη νεράιδα ήταν μια γάτα.

18. Φέλιξ η γάτα, η πρώτη γάτα καρτούν

H πρώτη γάτα καρτούν ήταν ο Φέλιξ η γάτα, το 1919. Το 1940 ο Τομ και ο Τζέρυ πρωταγωνίστησαν στο πρώτο θεατρικό καρτούν “Puss get the boots”. To 1981 ο μεγάλος Άντριου Λόιντ Βέμπερ ολοκλήρωσε το θρυλικό μιούζικαλ “Γάτες”.

19. Η πρώτη γάτα στο διάστημα

Η πρώτη γάτα που πήγε στο διάστημα είναι η γαλλίδα γάτα Φελισέτε (γνωστή και ως Αστρογάτα). Το 1963 η Φελισέτε ταξίδεψε στο διάστημα και ηλεκτρόδια που είχαν τοποθετηθεί στον εγκέφαλό της έστελναν σήματα στη Γη. Επιβίωσε από το ταξίδι αλλά εστάλη για ευθανασία 2 μήνες αργότερα για να μελετηθεί ο εγκέφαλός της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H ιστορία της Φελισέτε

20. Η πρώτη κλωνοποιημένη γάτα

Η πρώτη κλωνοποιημένη γάτα ήταν μια γάτα που ονομαζόταν Λιτλ Νίκι. Κόστισε στον ιδιοκτήτη της 50000, κάτι που την κάνει μια από τις πιο ακριβές γάτες

20+1 Ο αριθμός των γατών στη γη αυτή τη στιγμή

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 500 εκατομύρια οικιακές γάτες και έχουν αναγνωριστεί 40 φυλές γάτας!

Και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος αυτού του άρθρου! Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό το άρθρο ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ το με τους φίλους σας στο διαδίκτυο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *