Περίεργοι θρύλοι με γάτες

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες με γάτες

Τι και αν ειμαι πια μια ενήλικη γάτα (έκλεισα τα 6), τι και αν έχω διάφορες έγνοιες στην κεφάλα μου με τόσους υπηκόους! Δεν θα πάψουν ποτέ να με γοητεύουν τα παραμύθια και μάλιστα τα παραμύθια και οι θρύλοι των Χριστουγέννων ειδικά αν η γάτα πρωταγωνιστεί σε αυτά! Γι’ αυτό θα σας διηγηθώ τρεις όμορφες μικρές χριστουγεννιάτικες γατοιστορίες:

1. Το παραμύθι της tabby των Χριστουγέννων

Ένα βράδυ του Δεκεμβρίου πριν από πολλά χρόνια, μια νεαρή μητέρα, η Μαρία, μέσα σε ένα αχυρώνα προσπαθούσε να κοιμησει το νεογέννητο παιδί της. Έκανε πολύ κρύο. Αν και το νανούριζε και του τραγουδούσε το μωρό έκλαιγε ατελείωτα. Η κουρασμένη μητέρα κοίταξε τον νυχτερινό ουρανό και ζήτησε από τον ουρανό να στείλει βοήθεια για να παρηγορήσει το μωρό.

Καθώς τα κλαμματα του βρέφους συνεχίστηκαν, δύο μυτερά αυτιά εμφανίστηκαν κάτω από ένα σωρό άχυρο στη γωνία του αχυρώνα. Αναδύθηκε ένα γούνινο κεφάλι με μακριά μουστάκια και στη συνέχεια φάνηκε το ριγέ σώμα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πάντα για την γάτα tabby

Η τιγρε γατούλα χασμουρήθηκε, τεντώθηκε και ξάπλωσε στο πάτωμα μπροστα από τη μητέρα και το παιδί. Η Μαρία κάθισε στο πάτωμα, πήρε τη γάτα στην αγκαλιά της και την χάιδεψε απαλά!

Μετά από λίγα λεπτά η γάτα πήδηξε από την αγκαλιά της και προσγειώθηκε απαλά στη φάτνη του Χριστού. Η γατούλα άρχισε να κανει πατουσάκια στο άχυρο και να γουργουρίζει, απαλά στην αρχή και πιο εντονα στη συνέχεια. Το μωρό άνοιξε διαπλατα τα μάτια του και σταμάτησε να κλαίει. Ακουγόταν πλέον μόνο ο καταπραϋντικός ήχος από το γουργούρισμα και τα πατουσάκια της γατούλας. Ο ήχος γέμισε τον αχυρώνα, αντήχησε στους πέτρινους τοίχους και οι οι αγελάδες, οι κατσίκες και τα πρόβατα  άρχισαν να συγχρονίζουν την αναπνοή τους και να μασούν με τον ρυθμό της γάτας έως ότου όλα έγιναν ένα. Η αναπνοή του Ιησού επιβραδύνθηκε και σύντομα κοιμήθηκε βαθιά.

Στην ησυχία εκείνης της σιωπηλής νύχτας, η Μαρία τυλίχτηκε στο μανδύα της για να αποκοιμηθεί και εκείνη τελικά.

Καθώς οι πρώτες ακτίνες του φωτός της ημέρας εμφανίστηκαν το επόμενο πρωί , η νεαρή μητέρα έγειρε προς τη γάτα και της ψιθύρισε «Ευχαριστώ». Η γάτα ανοιγόκλεισε απαλά τα μεγάλα της μάτια και άρχισε να καθαρίζεται, ικανοποιημένη!

Η Μαρία πρόσθεσε «Θα ήθελα να σου δείξω την εκτίμησή μου. Αν και δεν έχω τίποτα να σου δώσω, θα ζητήσω από τον Θεό μια ευλογία. “

Και τότε σχημάτισε με το χέρι της το αρχικό του ονόματός της στο μέτωπο της γάτας ενώ ψιθύρισε «Είθε ο Κύριος να σε ευλογεί, αξιολάτρευτο, ευαίσθητο πλάσμα! Από σήμερα, εσυ και τα παιδιά σου θα κουβαλάτε αυτό το σημάδι και όλοι όσοι το δουν θα σας ανταμείψουν με στοργική καλοσύνη. “

Γι ‘αυτό σήμερα, όλες οι γάτες Tabby έχουν το γράμμα «M» στο μέτωπό τους. Όταν βλέπετε μια γάτα με το τιγρέ μοτίβο, είτε είναι γκρι, ασημί, πορτοκαλί ή καφέ, παρουσιάζουν αυτό το  «Μ» στο πρόσωπό τους, όντας απόγονοι αυτής της υπέροχης γάτας!

2. H γάτα που τρόμαξε τα χριστουγεννιάτικα τρολ

Σύμφωνα με ένα νορβηγικό μύθο ένας άνδρας είχε πιάσει μια μεγάλη λευκή αρκούδα και αποφάσισε να την πάει δώρο στον Βασιλιά της Δανίας. Στη διαδρομή έφτασε στο βουνό Ντόβρε την παραμονή των Χριστουγέννων και βρήκε μια καλύβα στην οποία ζούσε κάποιος με το όνομα Χάλβορ! Ο γητευτής της αρκούδας ζήτησε φιλοξενία για μία νύχτα γι’ αυτόν και την αρκούδα του. 

Ο Χάλβορ του απάντησε “Ο Θεός να σε ευλογεί αλλά δεν μπορώ να φιλοξενήσω κανέναν γιατί κάθε παραμονή Χριστουγέννων κάνουν εισβολή στο σπίτι πολλά τρολ (πλάσματα της νορβηγικής μυθολογίας) και κάνουν κατάληψη αναγκάζοντάς μας να βγούμε έξω, στην ύπαιθρο.

Ο γητευτής μόλις άκουσε την ιστορία απάντησε “Ωω, αυτό είναι όλο; Δεν με πτοούν όλα αυτά, άφησε με να χρησιμοποιήσω την καλύβα σου, να η αρκούδα μου θα κοιμηθεί εδώ, κοντά στη σόμπα και εγώ μπορώ να κοιμηθώ στην αποθήκη”. Τον παρακάλεσε τόσο έντονα που ο Χάλβορ τελικά του έδωσε την άδεια. Η οικογένεια του Χάλβορ, όπως κάθε χρόνο  ετοίμαστε το πλούσιο χριστουγεννιάτικο τραπέζι με χυλό, ψάρια και λουκάνικα  για να ικανοποιήσουν τα τρολ και μετά εγκατέλειψαν το σπίτι. 

Και να σου εμφανίζονται τα τρολ. Κάποια ήταν πολύ μεγάλα, άλλα μικρότερα.. άλλα είχαν μεγάλες ουρές και άλλα όχι! Και μερικά είχαν τεράααστιες μύτες. Τα τρολ βρήκαν το εορταστικό τραπέζι και το έριξαν στο φαγοπότι! Και ξαφνικά ένα νεανικό τρολ αντιλαμβάνεται την τεράστια λευκή αρκούδα, κάτω από την σομπα (σ.σ. τεράστια μεν, κάτω από τη σόμπα δε)! Βάζει λοιπόν σε ένα πηρούνι λίγο λουκάνικο και της λέει “γατάακι, θες λίγο λουκάνικο;” (σ.σ. άγνωστο γιατί πέρασε κοτζάμ αρκούδα με .. γατάκι, αλλα μύθος είναι ό,τι θέλει κάνει). Η αρκούδα θίχτηκε (;) που το τρολ την πέρασε για γατάκι (σ.σ. πολύ θα ‘θελε να ήταν γατάκι) και σηκώθηκε με απειλητικές διαθέσεις να κυνηγήσει τα τρολ, μεγάλα και μικρά. Τα τρολ τρομαγμένα, το έβαλαν στα πόδια! 

Πέρασε ένας χρόνος..

.. ήταν μια ωραία μέρα και ο Χάλβορ μας βγήκε στο δάσος το μεσημέρι της παραμονής των Χριστουγέννων, μαζεύοντας ξύλα για το τζάκι, στα πλαίσια της προετοιμασίας για το ετήσιο χριστουγεννιάτικο τραπέζι στα τρολ! Ξαφνικά ακούει μια φωνή “Χάλβορ! Χάλβοοορ!”

“Ναί;” αποκρίθηκε ο Χάλβορ.

“Έχεις ακόμα εκείνη τη μεγάλη γάτα στο σπίτι;” Μια λάμψη εμφανίστηκε στα μάτια του πονηρού χιούμαν!

«Ναι, φυσικά», απάντησε και πρόσθεσε “Όπως πάντα απολαμβάνει την ξάπλα στο σπίτι, κάτω από την σόμπα και μάλιστα τώρα έχει και επτά γατάκια πολύ μεγαλύτερα και πιο άγρια από ότι είναι η ίδια.”

«Τότε, δεν θα ξαναεπισκεφτούμε ποτέ στο σπίτι σου», φώναξε το τρολ και έτρεξε να κρυφτέι στο δάσος. Από τότε τα τρολ δεν ξαναεμφανίστηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων στην καλύβα του Χάλβορ, στο βουνό Ντόβρε, ούτε γεύτηκαν ποτέ ξανά τον νόστιμο χριστουγεννιάτικο (yule) χυλό”

3. Η Γκρύλα και η χριστουγεννιάτικη γάτα (the yule cat)

Σύμφωναμε έναν αρχαίο ισλανδικό παραμύθι η Γκρύλα ήταν μια γυναίκα-γίγαντας που είχε εκδιωχθεί από τους ανθρώπους και ζούσε σε μια απομακρυσμένη σπηλιά στο Ντιμουμπόγκιρ, σε ενα ηφαιστειακό πεδίο. Κάποιοι λένε ότι η Γκρύλα κυκλοφορούσε ανάμεσα στους ανθρώπους σαν ζητιάνα και τους ζητούσε να της δώσουν  τα παιδιά τους που δεν ήταν υπάκουα και ήσυχα. Για να την ξεφορτωθούν πολλοι της έδιναν απλώς φαγητό ή την κυνηγούσαν!

Βλέποντας ότι τα πλάνα της δεν εκπληρωνόταν η Γκρύλα ακολούθησε ένα άλλο σχέδιο. Όλο το χρόνο παρακολουθούσε τα άτακτα παιδιά και κατά την Χριστουγεννιάτικη περίοδο κατέβαινε από την σπηλιά της στις κοντινές πόλεις για να διεκδικήσει το γεύμα της που δεν ήταν άλλο από μικρά άτακτα παιδάκια που οριακά έφταναν για να καλύψουν την τεράστια όρεξή της για φαγητό. Τα απήγαγε, τα μαγείρευε.. ΚΑΙ ΤΑ ΕΤΡΩΓΕ!! 

Η Γκρύλα είχε πολλούς άνδρες κατά καιρούς. Με τον τρίτο από αυτούς, τον Λεπαλούντι, η Γκρίλα απέκτησε και μια τεράστια, κακιά γάτα, την γάτα των Χριστουγέννων (yule cat). Κάποιοι λένε ότι η Γάτα της Γκρύλα παραμόνευε στη χιονισμένη ύπαιθρο, την περίοδο των χριστουγέννων και ορμούσε και κατασπάραζε όλους τους ανθρώπους  που δεν είχαν καταφέρει να έχουν καινούρια ρούχα για να φορέσουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Άλλοι λένε ότι απλώς έτρωγε το φαγητό των ανθρώπων που δεν φορούσαν καινουρια ρούχα την παραμονή των Χριστουγέννων.. 

Αν με ρωτάτε δεν πιστεύω ότι η Γάτα των Χριστουγέννων ήταν τόσο καλή ώστε να αρκείται μόνο στο φαγητό τους, νομίζω ότι σίγουρα τους έτρωγε ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ! 

Και αφού αρχίσαμε τους θρύλους και τα παραμύθια για τη γάτα όποιος επιθυμεί μπορει να διαβάσει μια συλλογή από άλλους (θεότρελους) θρύλους για το αγαπημένο μας αιλουροειδές στον παρακάτω σύνδεσμο:

Γνωρίζετε άλλες χριστουγεννιάτικες ιστορίες με γάτες!; Μοιραστείτε τις μαζί μας σε σχόλιο!

8 Απαντήσεις

    1. αρεσαν? πολυυυυ χαιρομαι Μαρίααα!! Τώρα ετοιμαζομαι να γραψω για Γάτες που έγραψαν την δικη τους (αληθινη) ιστορία

  1. Μια αληθινή χριστουγεννιάτικη γατοϊστορία που πιστεύω ότι θα άξιζε και με το παραπάνω να μπει σ’ αυτή τη λίστα, είναι αυτή με τον Όμηρο, τον τυφλό μαυρόγατο που έσωσε την human του από έναν διαρρήκτη. Αυτό που πολλοί παραλείπουν, όμως, είναι το πότε το έκανε! Για να σας βοηθήσω, ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε η Γκουέν Κούπερ (human του Όμηρου) και περιέγραψε το περιστατικό, είχε τίτλο: “Ο Όμηρος και το Θαύμα των (Χριστουγεννιάτικων) Διακοπών”! (Το βιβλίο “Η Οδύσσεια του Ομήρου” είναι το back story του). Αυτός ο γάτος λειτούργησε όντως ένα χριστουγεννιάτικο θαύμα! Ένας φύλακας άγγελος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *