Γιατί οι γάτες αγαπάνε να πετάνε πράγματα κάτω;

Αν με αναγκάσετε να ξεχωρίσω μια συμπεριφορά ως την επιτομή της γατίσιας συμπεριφορας μοιραία θα διάλεγα αυτήν: την γεμάτη ζήλο και προσήλωση προσπάθειά μας να πετάμε κάτω ό,τι αντικείμενα υπάρχουν δίπλα μας, όταν βρισκόμαστε σε κάποιο σεβαστό ύψος. 

Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της φαινομενικά αλλόκοτης συμπεριφοράς; Αφού σας πω ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε ότι οι γάτες είναι εκ φύσεως θηρευτές θα σας αποκαλύψω παρακάτω μερικούς από τους λόγους γι’ αυτή την αρχετυπική γατίσια συμπεριφορά!

Γιατί οι γάτες λατρεύουν να πετάνε πράγματα κάτω;

1. Το ένστικτο του θηρευτή

Όσοι νομίζετε ότι η γάτα που βρίσκεται μέσα στο σπίτι διαφέρει ουσιαστικά από τον κεραμιδόγατο που σουλατσάρει στη γειτονία πλανάστε πλάνην οικτρά! Είμαστε ακριβώς το ίδιο, δηλαδή ένας παντοδύναμος θηρευτής που οφείλει να επιτεθεί και να παίξει μέχρι θανάτου με τις πιθανές λείες του. Έτσι, βλέποντας ένα ρεσό, ή κάποια κλειδιά ή ένα ζευγάρι γυαλιά ή ένα σταχτοδοχείο ή ακόμη ένα καπάκι ενός μπουκαλιού δίπλα μας, όταν είμαστε ψηλά, τα ένστικτά μας λένε ότι αυτό πιθανώς να είναι ένα καμουφλαρισμένο ποντίκι, ή ένα τζιτζίκι που προσπαθεί να μας ξεγελάσει. 

Αμ δε, που θα μας ξεγελάσει! Του πετάμε μια κλωτσιά με τον χαρακτηριστικό τρόπο μας (βλέπε βίντεο αμέσως πιο πάνω), το ρίχνουμε κάτω, ενώ ταυτόχρονα με τα μαξιλαράκια της πατούσας μας ελέγχουμε τα ποιοτικά στοιχεία του αντικειμένου, ώστε να αντιληφθούμε αν πρόκειται όντως για κάποια λεία την οποία στη συνέχεια αξίζει να κυνηγήσουμε και να παίξουμε μαζί της, όπως οφείλει να κάνει μια γάτα που σέβεται τον εαυτό της!

Τώρα τι θα γίνει αν πάρετε στη γάτα σας καποια παιχνιδάκια που εξασκούν το θηρευτικό της ένστικτο; Ίσως τότε πάψει επιμενει να τεστάρει κατα πόσο διάφορα αξεσουάρ είναι μεταμφιεσμενα θηράματα! Η τελευταία μου ανακάλυψη, τέλεια, για τις θηρευτικες ανησυχιες της γάτας μας: το μπαλάκι που κινείται μόνο του! Βρείτε το εδώ!

2. Θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή σας

Οκ και οι γάτες έχουν τις αδυναμίες τους, τις άσχημες συνήθειές τους. Είναι η αλήθεια ότι είμαστε  συχνά κάπως χειραγωγητικές! Από την άλλη αν απλώς θέλουμε λιγο από την προσοχή σας, ε δεν είναι και έγκλημα..

Όταν είσαστε στο ίδιο χώρο με εμάς, οφείλετε να έχετε στραμμένη την προσοχή σας πάνω μας. Και επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αν πετάξουμε ένα αντικείμενο κάτω θα σταματήσετε ότι κάνετε και θα επέμβετε (έτσι σας έχουμε εκπαιδεύσει, μικρές μου μαριονέτες), δεν διστάζουμε καθόλου να το διαπράξουμε ξανά και ξανά και ξανά! Ώστε να επεμβαίνετε ξανά και ξανά και ξανά. Και έτσι θα είμαστε οι νικητές, θα έχουμε πετύχει αυτό που θέλαμε εξ αρχής: να τραβήξουμε την προσοχή σας!

3. Για παιχνίδι

Μια και είμαστε τόσες ώρες κλεισμένες μέσα σε ένα σπίτι, συχνά υποφέρουμε από βαρεμάρα. Και πως να την νικήσουμε; Μα μετατρέποντας ακίνητα αντικείμενα σε .. παιχνίδια και δοκιμάζοντάς τα. Διαφορετική υφή έχει εκείνο το μολύβι, διαφορετικό ήχο έκανε κατά την προσκρουσή του στο έδαφος εκείνο το .. πορσελάνινο βάζο! Όλη αυτή η διαδικασιά έχει ενδιαφέρον και .. πλάκα και είναι ένα καλό αντίδοτο στη βαρεμάρα. 

Γι’ αυτό πολλοί συμπεριφοριστές ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον 15 λεπτά μέσα στη μέρα για να παίξουν με τη γάτα τους, ώστε να της προσφέρουν την ψυχαγωγία που της αξίζει. 

Τι παιχνίδια να παίξουν; Κάντε κλικ στην εικόνα παρακάτω για να βρείτε τα πιο τέλεια γατοπαιχνίδια:

4. Οι γάτες καταλαβαίνουν απο .. φυσική

Έρευνες από Ιάπωνες επιστήμονες δείχνουν ότι οι γάτες καταλαβαίνουν από φυσική και πιο συγκεκριμένα έχουν αντιληφθεί το θέμα της βαρύτητας. Πετώντας ένα αντικείμενο από ψηλά γνωρίζουν ότι αυτό το αντικείμενο θα πέσει κάτω (χωρίς βέβαια λεκτικές αποτυπώσεις αυτής της γνώσης – η λέξη “βαρύτητα” δεν σημαίνει τίποτα για μια γάτα) και θα ακολουθήσει κάποιος θόρυβος. 

Αυτό εξηγεί τον υπερβολικό ζήλο της γάτας στο να ρίχνει αντικείμενα από ψηλά, ενώ αν τα έβρισκε στο πάτωμα ενός δωματίου πιθανώς να μην τους έδινε καμία σημασία! 

Γιατί οι γάτες πετάνε πράγματα κάτω

Πως να εμποδίσετε αυτή τη συνήθεια της γάτας;

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να σταματήσετε αυτή την ενοχλητική (; μήηηπως κατά βάθος σας αρέσει;;) συνήθεια της γάτας σας να γκρεμίζει αντικείμενα όπως:

 • Να καταπολεμάτε την βαρεμάρα της με ευφάνταστα παιχνίδια που δεν θα επαναλαμβάνονται για πολύ!
 • Χρησιμοποιήστε τα πάρα πολλά βίδεο του youtube με θεάματα που εξιτάρουν τη γάτα (όπως πουλάκια που τσιμπανε τροφή, ποντικάκια που πηγαινοέρχονται κλπ! 
 • Να εμπλουτιζετε το περιβάλλον της με καινούρια ερεθίσματα. Μια καινούρια πλαστική σακούλα, ένα αυτοσχέδιοςχαρτονένιος λαβύρινθος, μια ηρεμιστική μουσική, μια καινούρια θέση για το κρεβατάκι της, μια καινούρια κουβερτούλα μπορούν να ανανεώσουν το ενδιαφέρον της. Λέγεται και “περιβαλλοντικός εμπλουτισμός” (environmental enrichment) και θα επανέλθω πολλές φορές στο μέλλον σε αυτό!
  Τώρα αν έχετε την οικονομική άνεση του παίρνετε έναν πιο fancy τούνελ, από τα αυτοσχέδια που μπορείτε να φτιάξετε εσείς – βρείτε τον προτεινόμενό μου εδώ – ή του αγοράζετε ένα τέλειο κρεβάτι παραθύρου όπως αυτό, στο οποίο είναι σίγουρα οτι θα περάσει ώρες των ωρών χαζεύοντας τον έξω κόσμο!
 • Να αγνοήσετε τις προκλήσεις της. Η γάτα σας έχει εκπαιδεύσει να τρέχετε προς αυτήν όταν πετάει αντικείμενα κάτω. Ε λοιπόν αν αγνοήσετε μερικές φορές αυτές τις προκλητικές συμπεριφορές της, θα αρχίσει να κλονίζεται η ιδέα της ότι κάθε φόρα που θα γκρεμίζει κάτι θα τραβάει την προσοχή σας! Δεν είναι ο πιο τρυφερός τρόπος αλλά είναι μια κάποια λύση!
 • Βάλτε ταινίες διπλής όψεως στα ψηλά σημεία όπου υπάρχουν αντικείμενα που δεν θέλετε να ρίχνει κάτω (πιθανώς εύθραυστα) ώστε να την εμποδίζετε να ανεβαίνει σε αυτά τα σημεία! 

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

6 Απαντήσεις

 1. Όταν ο γατούλης δε σταματά να γυρίζει το μπολ με το νερό του και τελικά θα πιεί νερό από το πάτωμα τι κάνουμε για να κόψει τη κακια συνήθεια; το γατούλη μου το λένε Μάκη

  1. μια λύση θα ήταν να δοκιμαζες ενα συντριβανακι – μια αλλη λυση να βάλεις ένα τέτοιο μπολ (τοσο βαρυ) που να μην μπορει να το αναποδογυρισεί ή που να το στερεωσεις με τετοιο τροπο που να μην μπορει να το γυρισει !

   Διάβασε και αυτο https://www.tsitsosthecat.gr/gata-nero/

 2. Εμένα χώνει την μουσούδα του μεσα στα ποτήρια και τις κούπες. Τι μπορώ να κάνω γι αυτο άραγε;

 3. Επειδή μου είναι δύσκολο να την πηγαίνω στο γιατρό. Τι μπορώ να κάνω για τα εμβολια της. Καλύπτεται μονο με τα ενέσιμα; Δεν υπάρχει κάτι σε χάπι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *