γάτα μόνη στο σπίτι

Γιατί οι γάτες μισούν τις κλειστές πόρτες;

Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ κάνετε το μπάνιο σας και έχετε κλειστή την πόρτα, μπορεί να ακούσετε ένα επίμονο σκρατς πίσω από αυτήν, που συνδυάζεται με εξίσου επίμονα νιαουρίσματα. Το βράδυ ξαπλώνετε στο κρεβάτι και τη στιγμή που ο Μορφέας αρχίζει να φλερτάρει επίμονα μαζί σας… πάλι σκραατς! Μέσα στην ημέρα, δεν είναι απίθανο η ψιψίνα σας να εστιάσει το σκρατς στην εξώπορτα του σπιτιού! Όλα τα παραπάνω κάνουν ξεκάθαρο ένα αναμφίβολο γεγονός: Οι γάτες μισούν τις κλειστές πόρτες! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

1. H γάτα είναι περίεργη για το τι συμβαίνει πίσω από την κλειστή πόρτα

Εντάξει, το έχουμε πει και ξαναπεί, η γάτα είναι ένα περίεργο πλάσμα, με αστείρευτη διάθεση για ανακαλύψεις, εξερευνήσεις. Μην της το κάνετε λοιπόν αυτό. Μην την αφήνετε με την απορία για το τι στο καλό συμβαίνει πίσω από αυτή την καταραμένη την κλειστή πόρτα! Ανοίξτε της που να πάρει ο διάολος!

Πόσο μάλλον αν πίσω από την πόρτα αναδύεται καμία ενδιαφέρουσα μυρωδιά (π.χ. ένα νόστιμο πατέ στην κουζίνα), ή κάποιος ενδιαφέρων ήχος (το νερό που τρέχει στη μπανιέρα).

2. Η γάτα είναι χωροκτητικό πλάσμα

Το ότι η γάτα είναι χωροκτητικό πλάσμα είναι κάτι που το έχουμε θίξει αρκετές φορές στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι αρέσκεται να έχει κάτω από τον έλεγχό της μια περιοχή, να τη θεωρεί δική της. 

Η σωστή η οικόσιτη η γάτα θεωρεί ως δική της περιοχή… ολόκληρο το σπίτι. Είναι φυσικό, λοιπόν, αν παρεμβληθεί για παράδειγμα μεταξύ εκείνης και του υπνοδωματίου ένας φραγμός (μια πόρτα), το θεωρεί προσβολή του ζωτικού της χώρου (γιατί τώρα εμένα αυτό μου θυμίζει τις εναέριες παραβιάσεις μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας;). Κοντολογίς, η γάτα, που έχει να αντιμετωπίσει μια κλειστή πόρτα, μπερδεύεται γιατί κλονίζεται η βεβαιότητα που είχε για την κυριαρχία του χώρου της. Ε, και είναι φυσικό να διαμαρτυρηθεί!

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: Περί χωροκτητικότητας

3. H γάτα είναι κοινωνικό πλάσμα και αναζητάει την παρέα σας

Δεν είναι λίγες οι φορές που η γάτα διαμαρτύρεται πίσω από μια κλειστή πόρτα επειδή εσείς βρίσκεστε πίσω της. Όσο και αν πολλοί το αμφισβητείτε, η οικόσιτη γάτα δεν είναι το ακοινώνητο αγριμάκι που ζει μόνο του στη φύση. Έχει σιγά σιγά κοινωνικοποιηθεί και επιζητάει παρέα, πόσο μάλλον τη δική σας παρέα, μια και είστε ό,τι κοντινότερο σε αγαπημένο πρόσωπο. Ανοίξτε της λοιπόν την πόρτα και υποδεχτείτε τη με ανοιχτές αγκάλες!

4. Είναι ζωτικής σημασία η ελεύθερη πρόσβαση στην τροφή και την τουαλέτα της

Αν το κλείσιμο μιας πόρτας δημιουργήσει εμπόδιο για την ελεύθερη πρόσβαση της γάτας είτε στην τροφή και το νερό της είτε για την τουαλέτα της, αυτό μπορεί να στρεσάρει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη γάτα. Στο κάτω κάτω “μπείτε στα παπούτσια της”. Φανταστείτε να εξαρτόσασταν από κάποιον εξωτερικό παράγοντα (π.χ. ένα γιγάντιο πλάσμα που είχε για κατοικίδιο έναν άνθρωπο) για να μπορέσετε να μπείτε στην τουαλέτα του σπιτιού σας. Δε θα σας άγχωνε αυτό, ιδιαίτερα αν πλησίαζε βασανιστικά η ώρα που θα έπρεπε να την επισκεφτείτε;

Αυτός είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος που οι γάτες μισούν τις πόρτες! Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να σας προτρέψω να διαβάσετε τον φοβερα χρήσιμο οδηγό κατά του στρες της γάτας, γραμμένο από την μεγάλη γατοακτιβιστρια Μαρία Σάββα

5. Η γάτα θέλει να βγει στον έξω κόσμο

Ο έξω κόσμος είναι για τις τολμηρές γάτες, που δεν κουβαλούν φοβίες, ένα μέρος ελκυστικό, γεμάτο προκλήσεις για εξερεύνηση. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η κλειστή εξώπορτα μπαίνει εμπόδιο στα εξερευνητικά σχέδια της γάτας σας. Όταν κάθεται μπροστά από την εξώπορτα και την κοιτάζει επίμονα, καταλαβαίνετε ότι αυτό που θέλει είναι αυτή να ανοίξει και να ξεχυθεί εκτός.

Αν ο εξωτερικός χώρος είναι απόλυτα ασφαλής, τότε δεν έχετε κανέναν λόγο να την περιορίζετε εντός. Αν δεν είναι, θα ήταν καλό να την προσέχατε, αν αυτό είναι εφικτό, βγαίνοντας και εσείς μαζί της όσο εκείνη παίρνει τον αέρα της και εξερευνά ό,τι αξίζει να εξερευνηθεί. Αυτό κάνει και ο Πατέρας τις σπάνιες φορές που βγαίνω έξω (όταν απουσιάζουν όλες οι γάτες από την μπροστά αυλή).

Κάντε κλικ στην εικόνα αμέσως παρακάτω για να διαβάσετε το αναλυτικό μου άρθρο για το τι πρέπει να κάνουμε αν η γάτα θέλει να βγεί έξω από το σπίτι: 

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε όσον αφορά το καυτό θέμα "Κλειστές πόρτες";

Έχοντας πει όλα τα παραπάνω, γίνεται μάλλον ήδη αρκετά ξεκάθαρο ότι η καλύτερη λύση στο θέμα που έχει προκύψει είναι απλώς να αφήνετε όλες τις πόρτες ανοιχτές και να επιτρέπετε την απρόσκοπτη πρόσβαση της γάτας σας σε όλα τα μέρη της περιοχής ΤΗΣ! Άλλωστε, μια γάτα που ζει μέσα στο σπίτι, έχει ήδη έναν πολύ περιορισμένο χώρο, όπου μπορεί να κινείται. Είναι κρίμα να τη στρεσάρουμε περιορίζοντας την κίνησή της, ακόμα και μέσα σε αυτό τον τόσο περιορισμένο χώρο.

Φυσικά, όταν πρόκειται για την εξώπορτα, το άνοιγμα προϋποθέτει να έχετε πάρει κάποια βασικά μέτρα για την ασφάλειά της. 

Και έτσι για το κλείσιμο ας παρουμε μια γευση και απο τα αντιστοιχα καμωματα του Τσιτσου, απο το βιβλιο “Τσιτσος, η γάτα που μιλουσε πολύ”

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 81ος: Άνοιξε, κλείσε

– Γκουχ γκουχ
– Βήχεις Τσιτσάκο μου;
– Φυσικά και βήχω
– Δεν το ήξερα ότι οι γάτες βήχουν!
– Φυσικά και βήχουν άσχετε χουμανίσκε. Μόνο που τούτο είναι ψεύτικό βήξιμο και δηλώνει ότι έχεις καθυστερήσει πααααρα πολύ!
– Σε τι έχω καθυστερήσει!;
– Στο να μου ανοίξεις την πόρτα, φυσικά!
– Ρε Τσίτσο έχει κρύο έξω, που στο καλό θες να πας;!
– Την πόρτα γρήγορα ή αλλιώς θα πω στις χουμανόγατες ότι είσαι τάλε κουάλε με τους υπόλοιπους χούμανς
– Στυγνέ εκβιαστή, δε ντρέπεσαι! Μα αν ανοιξω την πόρτα θα παγωσουμε εδώ μέσα!
– Δεν πειραζει, να παγώσετε και λιγάκι, δεν βλάπτει – εμένα ούτως ή άλλως θα με κουκουλώσετε με δυο κουβέρτες!
– ΡΕ ΤΣΙΤΣΟ ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, δεν θα φτανουν τα φράγκα μας ούτε για τα πατέ!
– Αισθανομαι οτι κατά τη διαρκεια τουτου του βιβλίου μου κλέβεις συνέχεια τα επιχειρήματά μου.. όμως μην ανησυχείς, όπως σου χω ξαναπεί η λύση είναι απλή, θα περιορίσεις τις μερίδες των αχαϊρευτων της αυλής – και θα σταματήσετε και εσείς να σπαταλάτε τα μαλλιοκέφαλά σας σε βιολογικά τρόφιμα – μου θέλετε και βιολογικά, τρομάρα σας!
– Ουφ, αντε παλι τα βιολογικά τρόφιμα, ΜΑ ΤΙ ΑΧΤΙ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙΣ
– Ε μα αυτά μας φέρανε ως εδώ!
– Εντάξει εντάξει, θα σου ανοίξω την πόρτα, να ησυχάσεις… ορίστε, σου άνοιξα!
– …
– ΣΟΥ ΑΝΟΙΞΑ ΛΕΩ!
– Δώσε μου λίγο χρόνο!
– Εντωμεταξύ παγώνουμε!
– Οχι, όχι, λυπάμαι, δεν νοιώθω έτοιμος! Μπορείς να κλείσεις την πόρτα τώρα, είμαι εντάξει!
– …
– … και άνοιξέ μου το παράθυρο!
– Τσίτσο, είναι 6 Φλεβάρη, έξω έχει 3 βαθμούς και σε λίγο θα έχει και μέσα 3 βαθμούς
– .. το παράθυρο γρήγορα και μη λες πολλά!

________________

Και όποιος θέλει να τσιμπησει το βιβλιο, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τις 120 τσιτσόγατες μπορεί να το κάνει εδώ!

Έχοντας πει όλα ετούτα, θα σας καλησπερίσω και θα σας ζητήσω να μου πείτε στα σχόλια αν έχετε παρατηρήσει τέτοιες συμπεριφορές στη γάτα σας (ενόχληση από τις κλειστές πόρτες).

3 Απαντήσεις

  1. Opos ta lete ine i gata m. Nomiza oti to ekamne epidi otan itan mikri tin evgaza apo to ipnodomatio m giati den me afine na kimitho. Episis bori k anigi ti porta an ine klisti. Tin exoporta tin anixe polles fores otan kimomuna k eftixos ime se orofodiamerisma k glitosame. Tora klidono 😀

  2. Η γατος μου ειν τυφλος…το παλιο σπιτι τεραστειο……κ ομως οταν εβγαινα κ την αφηνα στ δωματιο τρελλενοταν…..πισω απ την πορτα φωναζε ν της ανοίξω…το ιδιο οταν πηγαινα τουαλετα κουζινα…καταλαβα οτι οντως η γατα ειν πολυ περιεργο πλασμα…τωρα μενω Μυκονο δυστηχως μονοχωρο σπιτι….κ εχουμε κ σκυλακι την κυνηγαει συνεχεια….δεν εχει την πολυτελεια της κινησης….παρατηρω ομως οταν την αφηνω ελευθερη κ παω τουαλετα κ ακουει το νερο….Να γρατζουναει την πορτα….ν μπει μεσα μ αγωνια ισως επειδη οντως υπαρχει η αμολεκανη μεσα το νερο κ η τροφουλα της…..γ αυτο δεν την κλεινω ποτε ….Μεγαλωσα μ γατες….Ειν πανεξυπνες κ τελικα θ τολμουσα ν πω κ πολυ πιστες!Ωραιο αρθρο κ πολυ αληθινο….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *