Γιατί οι γάτες μισούν τις κλειστές πόρτες;

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ κάνετε το μπάνιο σας και έχετε κλειστή την πόρτα, μπορεί να ακούσετε ένα επίμονο σκρατς πίσω από αυτήν, που συνδυάζεται με εξίσου επίμονα νιαουρίσματα. Το βράδυ ξαπλώνετε στο κρεβάτι και τη στιγμή που ο Μορφέας αρχίζει να φλερτάρει επίμονα μαζί σας… πάλι σκραατς! Μέσα στην ημέρα, δεν είναι απίθανο η ψιψίνα σας να εστιάσει το σκρατς στην εξώπορτα του σπιτιού! Όλα τα παραπάνω κάνουν ξεκάθαρο ένα αναμφίβολο γεγονός: Οι γάτες μισούν τις κλειστές πόρτες! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

1. H γάτα είναι περίεργη για το τι συμβαίνει πίσω από την κλειστή πόρτα

Εντάξει, το έχουμε πει και ξαναπεί, η γάτα είναι ένα περίεργο πλάσμα, με αστείρευτη διάθεση για ανακαλύψεις, εξερευνήσεις. Μην της το κάνετε λοιπόν αυτό. Μην την αφήνετε με την απορία για το τι στο καλό συμβαίνει πίσω από αυτή την καταραμένη την κλειστή πόρτα! Ανοίξτε της που να πάρει ο διάολος!

Πόσο μάλλον αν πίσω από την πόρτα αναδύεται καμία ενδιαφέρουσα μυρωδιά (π.χ. ένα νόστιμο πατέ στην κουζίνα), ή κάποιος ενδιαφέρων ήχος (το νερό που τρέχει στη μπανιέρα).

2. Η γάτα είναι χωροκτητικό πλάσμα

Το ότι η γάτα είναι χωροκτητικό πλάσμα είναι κάτι που το έχουμε θίξει αρκετές φορές στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι αρέσκεται να έχει κάτω από τον έλεγχό της μια περιοχή, να τη θεωρεί δική της. 

Η σωστή η οικόσιτη η γάτα θεωρεί ως δική της περιοχή… ολόκληρο το σπίτι. Είναι φυσικό, λοιπόν, αν παρεμβληθεί για παράδειγμα μεταξύ εκείνης και του υπνοδωματίου ένας φραγμός (μια πόρτα), το θεωρεί προσβολή του ζωτικού της χώρου (γιατί τώρα εμένα αυτό μου θυμίζει τις εναέριες παραβιάσεις μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας;). Κοντολογίς, η γάτα, που έχει να αντιμετωπίσει μια κλειστή πόρτα, μπερδεύεται γιατί κλονίζεται η βεβαιότητα που είχε για την κυριαρχία του χώρου της. Ε, και είναι φυσικό να διαμαρτυρηθεί!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περί χωροκτητικότητας

3. H γάτα είναι κοινωνικό πλάσμα και αναζητάει την παρέα σας

Δεν είναι λίγες οι φορές που η γάτα διαμαρτύρεται πίσω από μια κλειστή πόρτα επειδή εσείς βρίσκεστε πίσω της. Όσο και αν πολλοί το αμφισβητείτε, η οικόσιτη γάτα δεν είναι το ακοινώνητο αγριμάκι που ζει μόνο του στη φύση. Έχει σιγά σιγά κοινωνικοποιηθεί και επιζητάει παρέα, πόσο μάλλον τη δική σας παρέα, μια και είστε ό,τι κοντινότερο σε αγαπημένο πρόσωπο. Ανοίξτε της λοιπόν την πόρτα και υποδεχτείτε τη με ανοιχτές αγκάλες!

4. Είναι ζωτικής σημασία η ελεύθερη πρόσβαση στην τροφή και την τουαλέτα της

Αν το κλείσιμο μιας πόρτας δημιουργήσει εμπόδιο για την ελεύθερη πρόσβαση της γάτας είτε στην τροφή και το νερό της είτε για την τουαλέτα της, αυτό μπορεί να στρεσάρει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη γάτα. Στο κάτω κάτω “μπείτε στα παπούτσια της”. Φανταστείτε να εξαρτόσασταν από κάποιον εξωτερικό παράγοντα (π.χ. ένα γιγάντιο πλάσμα που είχε για κατοικίδιο έναν άνθρωπο) για να μπορέσετε να μπείτε στην τουαλέτα του σπιτιού σας. Δε θα σας άγχωνε αυτό, ιδιαίτερα αν πλησίαζε βασανιστικά η ώρα που θα έπρεπε να την επισκεφτείτε;

Αυτός είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος που οι γάτες μισούν τις πόρτες!

5. Η γάτα θέλει να βγει στον έξω κόσμο

Ο έξω κόσμος είναι για τις τολμηρές γάτες, που δεν κουβαλούν φοβίες, ένα μέρος ελκυστικό, γεμάτο προκλήσεις για εξερεύνηση. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η κλειστή εξώπορτα μπαίνει εμπόδιο στα εξερευνητικά σχέδια της γάτας σας. Όταν κάθεται μπροστά από την εξώπορτα και την κοιτάζει επίμονα, καταλαβαίνετε ότι αυτό που θέλει είναι αυτή να ανοίξει και να ξεχυθεί εκτός.

Αν ο εξωτερικός χώρος είναι απόλυτα ασφαλής, τότε δεν έχετε κανέναν λόγο να την περιορίζετε εντός. Αν δεν είναι, θα ήταν καλό να την προσέχατε, αν αυτό είναι εφικτό, βγαίνοντας και εσείς μαζί της όσο εκείνη παίρνει τον αέρα της και εξερευνά ό,τι αξίζει να εξερευνηθεί. Αυτό κάνει και ο Πατέρας τις σπάνιες φορές που βγαίνω έξω (όταν απουσιάζουν όλες οι γάτες από την μπροστά αυλή).

γιατί οι γάτες μισούν τις κλειστές πόρτες

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε όσον αφορά το καυτό θέμα "Κλειστές πόρτες";

Έχοντας πει όλα τα παραπάνω, γίνεται μάλλον ήδη αρκετά ξεκάθαρο ότι η καλύτερη λύση στο θέμα που έχει προκύψει είναι απλώς να αφήνετε όλες τις πόρτες ανοιχτές και να επιτρέπετε την απρόσκοπτη πρόσβαση της γάτας σας σε όλα τα μέρη της περιοχής ΤΗΣ! Άλλωστε, μια γάτα που ζει μέσα στο σπίτι, έχει ήδη έναν πολύ περιορισμένο χώρο, όπου μπορεί να κινείται. Είναι κρίμα να τη στρεσάρουμε περιορίζοντας την κίνησή της, ακόμα και μέσα σε αυτό τον τόσο περιορισμένο χώρο.

Φυσικά, όταν πρόκειται για την εξώπορτα, το άνοιγμα προϋποθέτει να έχετε πάρει κάποια βασικά μέτρα για την ασφάλειά της. 

Έχοντας πει όλα ετούτα, θα σας καλησπερίσω και θα σας ζητήσω να μου πείτε στα σχόλια αν έχετε παρατηρήσει τέτοιες συμπεριφορές στη γάτα σας (ενόχληση από τις κλειστές πόρτες).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!