ιογενής λευχαιμία γάτας

Ιογενής Λευχαιμία Γάτας (FeLV γάτας)

…γράφει η κτηνίατρος Μαρία Μπογογιαννίδου (βρείτε την και στο instagram)

Η ιογενής λευχαιμία γάτας (FeLV γάτας) είναι μία ασθένεια που έχει παγκόσμια εξάπλωση και οφείλεται σε έναν RNA ρετροϊό, τον ιό της λευχαιμίας της γάτας (FeLV, Feline Leukemia Virus). Ο ιός με βάση την πρωτεΐνη του περιβλήματός του ταξινομείται σε υποομάδες (A, B, C) και συνδυασμούς τους. Η πρωτεΐνη αυτή είναι που καθορίζει τη λοιμογόνο δύναμη του ιού, τα διάφορα είδη ζώων που προσβάλλει και την παθογένεια της ίωσης.

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Για να κατανοήσουμε τη μετάδοση, πρέπει να ξέρουμε πως ο ιός βρίσκεται στο αίμα και απεκκρίνεται με το σάλιο, που είναι και το κύριο βιολογικό υλικό με το οποίο επιτυγχάνεται η μετάδοση. Σε μικρότερο βαθμό ο ιός αποβάλλεται με τις ρινικές και οφθαλμικές εκκρίσεις. Έτσι μπορεί να μεταδοθεί:

  • άμεσα μέσω των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των γατιών (π.χ. γλείψιμο, καυγάδες κ.τ.λ.), με τα δαγκώματα να δημιουργούν τις ιδανικότερες συνθήκες για τη μετάδοση το ιού με το μολυσμένο σάλιο
  • τη χρήση κοινών σκευών χορήγησης τροφής και νερού
  • από τη μολυσμένη γατομητέρα στα γατάκια μέσω του πλακούντα κατά την κυοφορία, αλλά κυρίως μέσω του θηλασμού, μιας και στο γάλα αποβάλλονται μεγάλες ποσότητες του ιού
  • ιατρογενώς, με μετάγγιση μολυσμένου αίματος στη γάτα δέκτη, μολυσμένες βελόνες και εργαλεία
  • πολύ σπάνια μέσω κοπράνων, ούρων και τσιμπημάτων από ψύλλους

Ποιες γάτες κινδυνεύουν περισσότερο;

Από τον FeLV μπορούν να μολυνθούν όλες οι γάτες, όμως η συχνότητα μόλυνσης διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τον τρόπο διαβίωσης της γάτας. Έτσι, πιο πολύ κινδυνεύουν:

  • τα γατάκια που είναι μικρότερα των 4 μηνών
  • γάτες που ζουν έξω από το σπίτι και οι αδέσποτες γάτες, ειδικά σε περιοχές όπου η νόσος ενδημεί
  • γάτες σε σπίτια με πολλές γάτες που δεν είναι ελεγμένες για τον ιό
  • γάτες σε σπίτια που είναι συχνή η προσέλευση/εγκατάσταση νέων γατιών

Νοσούν όλες οι γάτες που θα εκτεθούν στον FeLV;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η δόση του ιού, η οδός μόλυνσης, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η ηλικία, η κληρονομική ανοσία, οι εμβολιασμοί και η κατάσταση της υγείας της γάτας. Οι γάτες που έχουν εκτεθεί στον ιό διακρίνονται στις ανθεκτικές και σε αυτές με επίμονη, παροδική ή λανθάνουσα λοίμωξη.

  • Ανθεκτικότητα των γατών απέναντι στον ιό έχουμε λόγω ηλικίας, κληρονομικής αντοχής ή λόγω ανεπαρκούς έκθεσης. Ο σημαντικότερος παράγοντας αντοχής είναι η ηλικία, και παρατηρείται σε γάτες μεγαλύτερες των 4 μηνών.
  • Παροδική λοίμωξη έχουμε στις γάτες που το ανοσοποιητικό τους σύστημα καταφέρνει τελικά να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό του ιού
  • Λανθάνουσα λοίμωξη έχουν στις γάτες που «ανακάμπτουν» από τη παροδική λοίμωξη, μπορεί να διαρκέσει από 6 μήνες μέχρι αόριστο χρονικό διάστημα, στο διάστημα αυτό σπάνια μεταδίδουν τον ιό. Όμως όσο οι γάτες βρίσκονται στην λανθάνουσα λοίμωξη, υπάρχει πιθανότητα επαναδραστηριοποίησης του ιού, νόσησης της γάτας και μετάδοσής του.
  • Επίμονη λοίμωξη έχουμε στις γάτες με γενικευμένη προσβολή των οργάνων-στόχων του ιού και διατηρείται για το υπόλοιπο της ζωής της με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Τι προκαλεί η επίμονη λοίμωξη;

Τα συμπτώματα μπορούν να διαφέρουν αρκετά, οι κλινικές εκδηλώσεις της νόσου έχουν αποδοθεί στην ανοσοκατασταλτική, ογκογόνο και κυτταροπαθογόνο δράση του FeLV.

Η ανοσοκατασταλτική δράση του ιού κάνει τις γάτες ευαίσθητες απέναντι σε πολλές ευκαιριακές λοιμώξεις από άλλους ιούς (π.χ. ερπητοϊός), μύκητες, βακτήρια κι άλλα. Παράλληλα δημιουργεί κατάλληλο έδαφος για εμφάνιση ανοσολογικών και αυτοάνοσων νοσημάτων.

Συχνά οι γάτες παρουσιάζουν γενικά συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, λήθαργο, γενικευμένη μυϊκή αδυναμία, ταχύπνοια, πυρετό, αφυδάτωση, οφθαλμικό και ρινικό έκκριμα, αναιμία, διάρροια, στοματίτιδα, ουδετεροπενία, θρομβοκυτταροπενία, λεμφογαγγλιομεγαλία, διαταραχές της αναπαραγωγής κ.α.

Ο ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει διάφορους τύπους λεμφώματος (πεπτικό, μεσοπνευμόνιο, πολυκεντρικό, λέμφωμα οφθαλμών κ.α.), λευχαιμία και μυελοδυσπλασία.

FeLV γάτας

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με ειδική εξέταση αίματος στο κτηνιατρείο ή στο εργαστήριο. Η εξέταση αυτή θα πρέπει να γίνεται σε όλες τις γάτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Θα πρέπει να ελέγχονται όλες οι γάτες που:

  • Δεν έχουν εξεταστεί ποτέ στο παρελθόν
  • Υπάρχει υπόνοια πως εκτέθηκαν στον ιό
  • Υιοθετήθηκαν πρόσφατα
  • Πρόκειται να εμβολιαστούν κατά της νόσου
  • Πρόκειται να ζήσουν με υγιείς γάτες
  • Ζουν και έξω από το σπίτι (ετήσιος επανέλεγχος)
  • Έχουν συμπτώματα συμβατά με τη νόσο

Σε πολλές περιπτώσεις, η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται στο προτεινόμενο -από τον θεράποντα κτηνίατρο- διάστημα.

Υπάρχει θεραπεία για την ιογενή λευχαιμία γάτας;

Μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί ανοσορυθμιστικά και αντιϊικά φάρμακα, όμως δυστυχώς δεν έχει ακόμη βρεθεί κάποια αποτελεσματική θεραπεία για την ιογενή λευχαιμία της γάτας. Το λέμφωμα και η λευχαιμία συνήθως έχουν θανατηφόρα κατάληξη μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες αν δε γίνει ειδική θεραπεία. Δυσμενής είναι επίσης και η πρόγνωση σε γάτες που έχουν εμφανίσει μη αναγεννητική αναιμία ή μυελοδυσπλασία. Η ποιότητα ζωής και ο χρόνος επιβίωσης των προσβεβλημένων γατιών βελτιώνεται όταν η κατάσταση της υγείας τους ελέγχεται τακτικά, καθώς επίσης και με την κατάλληλη υποστηρικτική αγωγή και την αντιμετώπιση των δευτερογενών λοιμώξεων.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω τη γάτα μου στο σπίτι;

Η πρόληψη για τη νόσο βασίζεται:

  • στον εμβολιασμό κατά του FeLV, ώστε να μειωθεί η ευαισθησία προς τον ιό
  • στον περιορισμό της περιπλάνησης εκτός σπιτιού, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα έκθεσης στον ιό
  • στον έλεγχο των γατιών που πρόκειται να εγκατασταθούν σε σπίτι που έχει ήδη γάτα και την τήρηση τρίμηνης καραντίνας και επανελέγχου
  • ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε στα γατάκια κάτω από 4 μηνών που είναι περισσότερο ευαίσθητα στον ιό της λευχαιμίας
  • στη στείρωση των γατών που περιορίζει την ανάγκη του ζώου για περιπλάνηση έξω από το σπίτι και μειώνει τους καυγάδες ανάμεσα στις γάτες

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως ο ιός δεν επιβιώνει έξω από τις γάτες παρά μόνο μερικές ώρες, με μέγιστο τις 48 ώρες. Η υψηλή θερμοκρασία, το ξηρό περιβάλλον και η χρήση απορρυπαντικών και απολυμαντικών ουσιών καταστρέφει τον FeLV. Έτσι, γίνεται κατανοητό πως ο καθαρισμός και η απολύμανση των εγκαταστάσεων, των σκευών νερού, τροφής, άμμου υγιεινής, στρωμάτων ύπνου και διαφόρων παιχνιδιών είναι πολύ σημαντική σε χώρους όπου ζουν πολλές γάτες. Τέλος, οι άνθρωποι που φροντίζουν τις γάτες θα πρέπει να παίρνουν προφυλάξεις, ώστε να μην παίξουν τον ρόλο του μηχανικού φορέα και μολύνουν τις υγιείς γάτες.

Μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο;

Θα πρέπει να τονιστεί πως ο FeLV παρουσιάζει ειδικότητα ως προς τον ξενιστή και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Μαρία Μπογογιαννίδου, DVM

Σημ. Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από εδώ.

ΣΗΜ. ΤΣΙΤΣΟΥ

Θα ήθελα να προσθέσω εδώ μετά από την άμεση 11μηνη εμπειρία μου με τον Γκριζούλη (βλ. φωτο), έναν γάτο που υποφέρει από FeLV, FIV και είναι θετικός στον κορωνοϊό της γάτας (που μπορεί να εξελιχθεί σε FIP) αλλά και μετά από επικοινωνία και με άλλους κτηνιάτρους και μια και ο ιος της λευχαιμίας επιδρά άμεσα στο ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας καταστέλλοντας το ότι υπάρχουν μερικά ακόμη πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε μια γάτα που υποφέρει από ιογενή λευχαιμία – όπως αντίστοιχα μπορούμε να κάνουμε και για γάτες που υποφέρουν από  FIV ή άλλες νόσους που χτυπούν το ανοσοποιητικό ενός ζώου.

  • Κρατήστε τη γάτα όσο πιο ζεστά γίνεται για να εμποδίσετε δευτερογενείς λοιμώξεις όπως ρινοτραχειίτιδα – είναι θεαματική η διαφορά του Σκλαβενίτη και του Ασπρομαυρέ φέτος που σχεδόν κλείσαμε την αυλή και χρησιμοποιήσαμε ηλεκτρικές κουβέρτες και θερμαινόμενα μαξιλάρια όπως αυτο!
    Το ίδιο κάναμε και για τον Γκριζούλη, όταν του φτιάξαμε ενα αυτοσχέδιο δωμάτιο 2 επι 2 με ξύλο και πλαστικό για παρεμπόδιση του αέρα να μπαίνει μέσα, κάτω από το μπαλκόνι των ανακτορων! Όταν το κρύο έγινε έντονο τραβήξαμε ρεύμα στο δωματιάκι του (η περίφημη ΜΕΘ του Γκριζούλη) και τώρα ο γλυκός αυτός γάτος ξημεροβραδιάζεται πάνω στην ηλεκτρική κουβέρτα.
  • Χρησιμοποιήστε ευεργετικά συμπληρώματα διατροφής όπως το πολυβραβευμένο ελληνικό προϊόν Caltica που εκτός από ότι δυναμώνει το ζώο βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση της φαρμακευτικής αγωγής που χορηγείται στη γάτα! Βρείτε τα πάντα για το Caltica ΕΔΩ. Μια εναλλακτική επιλογή είναι το πλούσιο σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα λάδι σολωμού. Βρείτε το προτεινόμενο προϊόν μου ΕΔΩ!
  • Προσφέρετε της  θρεπτικές και εύπεπτες τροφές βασισμένες σε μπόλικη ζωική πρωτεϊνη από φρέσκο κρέας (μύες και όργανα όπως καρδιές, συκωτάκια, πνεύμονες) όπως η εξαιρετική (και πολύ οικονομική) Animonda Carny (11.5% πρωτεϊνη!!!) που μπορείτε να βρείτε εδω! Βρείτε και τις υπόλοιπες προτεινόμενες υγρές τροφές μου ΕΔΩ.
  • Προσφέρετε στη γάτα συμπληρώματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημά της, όπως το Vetomune που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ!
  • Δώστε σκεύασμα CBD (φαρμακευτικό έλαιο κάνναβης) – το προτεινόμενό μου εδώ –  που επιδρά ευεργετικά με πολλούς τρόπους (βελτιώνει ψυχολογία, περιορίζει πόνο, λειτουργεί ευεργετικά στις φλεγμονές)
 

Ο Γκριζούλης κάνει το δικό του αγώνα εδώ και 11 μήνες και φαίνεται καλύτερα από ποτέ, αλλά μια έντονη φλεγμονή στη γλώσσα του δεν λέει να θεραπευτεί – παρόλο που πλέον μπορεί και καθαρίζεται και τρώει ακόμη και ξηρά τροφή. Για την θεραπεία του δοκιμάσαμε μεθόδους κλασσικής ιατρική για  7 μήνες, αλλά δεν έφεραν αποτέλεσμα (μάλλον έφθινε η υγεία του) και στη συνέχεια, μια και δεν είχαμε άλλες ιδέες, επιχειρούμε εδώ και 4 μήνες θεραπεία με ομοιοπαθητικη θεραπεια υπο την καθοδήγηση κτηνίατρου-ομοποιοπαθητικού, πάντα με την αρωγή της κλασσικής κτηνιατρικής, όπου χρειάζεται! 

Καταλαβαίνουμε από όλα τα προηγούμενα ότι δεν πρέπει να απελπιζόμαστε και με συμπόνοια και τρυφεράδα να φροντίζουμε μια γάτα που υποφέρει από αυτή την δύσκολη ασθένεια. Αν θέλετε στείλτε μου σχόλια με περισσότερα τιπς για την FelV.

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

7 Απαντήσεις

  1. Κάποια πρόταση για την απολύμανση για καλαθάκια μεταφοράς που έχουν χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν αδέσποτα; Ένα απλό πλύσιμο με νερό και σαπούνι πιάτων αρκεί ή χρειάζεται κάτι πιο δραστικό;

  2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! Ο ΓΑΤΟΣ ΜΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΗΚΕ ΜΕ FELV ΠΕΡΥΣΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ! ΑΜΕΣΩΣ ΤΟΤ ΚΑΝΑΜΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΙΝΤΕΡΦΕΡΟΝΗ Κ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ! ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΚΑΤΙ ΣΟΒΑΡΟ! ΤΟΥ ΔΙΝΩ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΓΙΑ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ INTUIZOON TO IMMUNIS! ΣΥΝ ΠΑΣΤΑ ΛΥΣΙΝΗΣ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΥ ΔΙΝΩ? ΤΟ IMMUNIS ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΣΑΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ? ΜΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Κ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΔΙΝΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ! ΤΟ VETOMUNE ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ

  3. ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΤΣΙΤΣΟ ΣΤΟ ΓΑΤΟΥΛΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΗΚΕ ΜΕ FELV ΠΕΡΥΣΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟ IMMUNIS ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΙNTUIZOON ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΥ ΔΙΝΩ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ Κ ΠΡΟΒΛΕΨΗ?

    1. δεν εχω αντιμετωπισει πολυ την λευχαιμια και εχω ελαχιστη πρακτικη εμπειρια… ομως καλη τροφη (κυριως ποιοτικες υγρες), γερο γαστρεντερικο (με προβιοτικα/πρεβιοτικα/μεταβιοτικα όπως το bioprotect ultra -> https://animal.gr/shop/gata/gatotrofes-trofes-gia-gates/sybliromata-diatrofis-gatotrofes-trofes-gia-gates/bioprotect-ultra-30-kapsoules/ref/3/ ), πολυβιταμινουχα συμπληρώματα (όπως αυτο https://www.tsitsosthecat.gr/recommends/anima-strath/ ), μπολικη ζεστασια το χειμωνα, αποπαρασιτωσεις, ολα θα βοηθουσαν θεωρω!!

      Και πολυ προσοχη για ουρολοιμωξεις ή αλλα προβληματα του ουροποιητικου, και γενικως για εισβολες μικροοργανισμων ωστε να αντιμετωπιζονται εγκαιρα..

      .. και φυσικα καλη ψυχολογια, περιβαλλον χωρις στρες, feliway , έλαιο φαρμακευτικης κανναβης κλπ κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *