10 Σημάδια ότι η γάτα μου είναι άρρωστη

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Η γάτα είναι ιδιαίτερα ικανή στο να κρύβει τον πόνο και γενικότερα είναι πραγματικός μάστορας στο να ρίχνει πέπλο πάνω από όλα εκείνα τα συμπτώματα που μπορούν να προδώσουν ότι υποφέρει απο κάποια (ασήμαντη ή σημαντική) ασθένεια. Πως θα μπορέσετε εσείς να διακρίνετε αν η γάτα σας ασθενεί; 

Μετά από τόσα άρθρα πρέπει και εσείς να μπορείτε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος της γάτας, αλλά και να γνωρίζετε τι είναι φυσικό και υγιές για τις γάτες γενικώς και πιο ειδικά για τη δική σας γάτα. Αν δείτε διάφορα περίεργα σημάδια μην τα αγνοήσετε και επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο όπου και θα σας αποκαλύψω 10 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα μας είναι άρρωστη

Άρρωστη γάτα - Συμπτώματα

1. Συχνοί εμετοί

Οι συχνοί εμετοί δεν είναι φυσιολογικοί σε μια υγιή γάτα, αν και υπάρχει μια λανθασμένη φήμη περί αυτού. Φυσικά ένας σπάνιος εμετός λόγω τριχόμπαλας δεν είναι αντικείμενο προς ανησυχία, αλλά αν οι εμετοί είναι τακτικοί επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας!

2. Διάρροια

Η διάρροια μπορεί να υποδηλώνει διατροφικά θέματα, εντερικά παράσιτα και διάφορα άλλα προβλήματα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί,  μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και εντερική φλεγμονή. Επίσης είναι πολύ δυσάρεστη για τη γάτα σας! Οπότε και πάλι καλό θα ήταν να κάνετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας.

3. Μείωση της όρεξης

Η απώλεια της όρεξης μπορεί να είναι φυσιολογική σε κάποιες περιπτώσεις για τις γάτες (πχ τις μέρες με πολύ μεγάλη ζέστη), αλλά δεν πρέπει να παραβλέπεται. Εάν η γάτα σας παραλείψει ένα γεύμα, αλλά γενικώς τρώει κανονικά, μάλλον δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Εάν η γάτα σας σταματήσει να τρώει εντελώς ή τρώει μόνο μικρές ποσότητες, μάλλον πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Αν η γάτα σας σταματήσει να τρώει για λίγες μέρες μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στο ήπαρ, γνωστό ως λιπώδης διήθηση.

4. Αύξηση της όρεξης

Η αυξημένη όρεξη μπορεί επίσης να είναι ένδειξη ασθένειας, ειδικά εάν παρουσιάζεται ξαφνικά σε μια ηλικιωμένη γάτα. Η αιτία αυτού μπορεί να είναι ο υποθυρεοειδισμός, αλλά σίγουρα ο κατάλληλος να δώσει τις απαντήσεις είναι ο κτηνίατρός σας! Η απότομη αύξηση της όρεξης δεν πρέπει να παραβλέπεται ούτε στις νεότερες γάτες. Ακόμη και αν δεν δηλώνει κάποιο άλλο πρόβλημα, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε παχυσαρκία!

5. Λήθαργος

Ο λήθαργος μπορεί να είναι σημάδι αρρώστιας ακόμη και αν είναι ανεπαίσθητος. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας αν η γάτα σας είναι περισσότερο από ό,τι συνήθως ξάπλα, ή αν κοιμάται συνέχεια  ή αν δείχνει ότι τα επίπεδα ενέργειάς της είναι πολύ χαμηλά!

6. Αυξημένη δίψα

Η αυξημένη δίψα μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα στις γάτες. Τις περισσότερες φορές δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στα νεφρά ή στο ουροποιητικό σύστημα ή και πιθανότητα διαβήτη. Πολλές γάτες πίνουν νερό αρκετά σπάνια, οπότε αν ξαφνικά αρχίσετε να βλέπετε τη γάτα σας πολύ τακτικά κοντά στο νερό της, μην αγνοήσετε το σημάδι και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας!

7. Αλλαγές στην ούρηση

Οι αλλαγές στην ούρηση είναι πάντα σημαντικές και δεν πρέπει να τις αγνοείτε! Συχνά υποδηλώνουν πρόβλημα του ουροποιητικού συστήματος ή πιο ειδικά νεφρικό πρόβλημα. Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στη συχνότητα της ούρησης ή την ποσότητα ούρων, ή ακόμη αιματουρία προγραμματίστε αμέσως ραντεβού με τον κτηνίατρο. Αν μάλιστα η γάτα σας προσπαθεί να ουρήσει και δεν τα καταφέρνει αυτό μπορεί να είναι έκτακτη ανάγκη, ιδίως στις στειρωμένες αρσενικές γάτες – είναι σημάδι ουρολιθίασης!

8. Υπερβολικός καλλωπισμός

Η υπερβολική περιποίηση της γούνας της γάτας μπορεί να είναι απλώς ενα συμπεριφορικό θέμα που ίσως οφείλεται σε στρες αλλά μπορεί και να υποδηλώνει άμεσο σωματικό πρόβλημα, όπως δερματικός ερεθισμός ή και πόνος. Αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας το παρακάνει με τον καλλωπισμό της επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας και προσπαθήστε μαζί του να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες

9. Αλλαγές στη συμπεριφορά

Η γάτα καθώς μεγαλώνει είναι πολύ φυσικό να αλλάζει σταδιακά διάφορες συμπεριφορές της. Αυτό δεν χρήζει ιδιαίτερης ανησυχίας. Αν όμως παρατηρήσετε απότομες ξαφνικές αλλαγές, αν για παράδειγμα η φιλική γατούλα σας ξαφνικά βγάζει επιθετικότητα ή αν η εν γένει χαρούμενη και ήρεμη γάτα σας παρουσιάζει σημάδια στρες και φόβου τότε πρέπει να διερευνήσετε με τον κτηνίατρό σας τα αίτια αυτής της αλλαγής!

10. Προβλήματα στην αναπνοή

Αν παρατηρήσετε ότι η αναπνοή της γάτα σας είναι βεβιασμένη, γρήγορη ή ρηχή τότε πιθανώς πρόκειται για ενα επείγον ιατρικό θέμα (συχνά μπορεί να σχετίζεται με τη γρίπη της γάταςχλαμυδίωση ή ρινοτραχειίτιδα). Αν όμως παρατηρείτε μια αμυδρή αλλαγή στην αναπνοή της γάτας σας, ίσως αρκεί απλώς να την παρακολουθείτε!

Αισθάνομαι ότι τούτο το θέμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και γι’ αυτό θα ήθελα να σας παρακινήσω να το μοιραστείτε με τους φίλους σας στα κοινωνικά δίκτυα! Κάντε κλικ στα εικονάκια αμέσως παρακάτω:

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *