10+1 Σημάδια ότι η γάτα μου είναι άρρωστη

Η γάτα είναι ιδιαίτερα ικανή στο να κρύβει τον πόνο και γενικότερα είναι πραγματικός μάστορας στο να ρίχνει πέπλο πάνω από όλα εκείνα τα συμπτώματα που μπορούν να προδώσουν ότι υποφέρει απο κάποια (ασήμαντη ή σημαντική) ασθένεια. Πως θα μπορέσετε εσείς να διακρίνετε αν η γάτα σας ασθενεί; 

Μετά από τόσα άρθρα πρέπει και εσείς να μπορείτε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος της γάτας, αλλά και να γνωρίζετε τι είναι φυσικό και υγιές για τις γάτες γενικώς και πιο ειδικά για τη δική σας γάτα. Αν δείτε διάφορα περίεργα σημάδια μην τα αγνοήσετε και επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο όπου και θα σας αποκαλύψω 10 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα μας είναι άρρωστη

Άρρωστη γάτα - Συμπτώματα

1. Συχνοί εμετοί

Οι συχνοί εμετοί (τι να κάνω, αν η γάτα μου κάνει εμετό) δεν είναι φυσιολογικοί σε μια υγιή γάτα, αν και υπάρχει μια λανθασμένη φήμη περί αυτού. Φυσικά ένας σπάνιος εμετός λόγω τριχόμπαλας δεν είναι αντικείμενο προς ανησυχία, αλλά αν οι εμετοί είναι τακτικοί επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας!

2. Διάρροια

Η διάρροια μπορεί να υποδηλώνει διατροφικά θέματα, εντερικά παράσιτα και διάφορα άλλα προβλήματα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί,  μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και εντερική φλεγμονή. Επίσης είναι πολύ δυσάρεστη για τη γάτα σας! Οπότε και πάλι καλό θα ήταν να κάνετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας.

Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να επιλέξει κάποιος μια ανοιχτή τουαλέτα για τη γάτα του.. για να ελέγχει εύκολα την τουαλέτα της!

3. Μείωση της όρεξης

Η απώλεια της όρεξης μπορεί να είναι φυσιολογική σε κάποιες περιπτώσεις για τις γάτες (πχ τις μέρες με πολύ μεγάλη ζέστη), αλλά δεν πρέπει να παραβλέπεται. Εάν η γάτα σας παραλείψει ένα γεύμα, αλλά γενικώς τρώει κανονικά, μάλλον δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Εάν η γάτα σας σταματήσει να τρώει εντελώς ή τρώει μόνο μικρές ποσότητες, μάλλον πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Αν η γάτα σας σταματήσει να τρώει για λίγες μέρες μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στο ήπαρ, γνωστό ως λιπώδης διήθηση. Διαβάστε περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα στον παρακάτω σύνδεσμο:

4. Αύξηση της όρεξης

Η αυξημένη όρεξη μπορεί επίσης να είναι ένδειξη ασθένειας, ειδικά εάν παρουσιάζεται ξαφνικά σε μια ηλικιωμένη γάτα. Η αιτία αυτού μπορεί να είναι ο υποθυρεοειδισμός, αλλά σίγουρα ο κατάλληλος να δώσει τις απαντήσεις είναι ο κτηνίατρός σας! Η απότομη αύξηση της όρεξης δεν πρέπει να παραβλέπεται ούτε στις νεότερες γάτες. Ακόμη και αν δεν δηλώνει κάποιο άλλο πρόβλημα, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε παχυσαρκία!

5. Λήθαργος

Ο λήθαργος μπορεί να είναι σημάδι αρρώστιας ακόμη και αν είναι ανεπαίσθητος. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας αν η γάτα σας είναι περισσότερο από ό,τι συνήθως ξάπλα, ή αν κοιμάται συνέχεια  ή αν δείχνει ότι τα επίπεδα ενέργειάς της είναι πολύ χαμηλά!

6. Αυξημένη δίψα

Η αυξημένη δίψα μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα στις γάτες. Τις περισσότερες φορές δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στα νεφρά ή στο ουροποιητικό σύστημα ή και πιθανότητα διαβήτη. Πολλές γάτες πίνουν νερό αρκετά σπάνια, οπότε αν ξαφνικά αρχίσετε να βλέπετε τη γάτα σας πολύ τακτικά κοντά στο νερό της, μην αγνοήσετε το σημάδι και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας!

7. Αλλαγές στην ούρηση

Οι αλλαγές στην ούρηση είναι πάντα σημαντικές και δεν πρέπει να τις αγνοείτε! Συχνά υποδηλώνουν πρόβλημα του ουροποιητικού συστήματος ή πιο ειδικά νεφρικό πρόβλημα. Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στη συχνότητα της ούρησης ή την ποσότητα ούρων, ή ακόμη αιματουρία προγραμματίστε αμέσως ραντεβού με τον κτηνίατρο. Αν μάλιστα η γάτα σας προσπαθεί να ουρήσει και δεν τα καταφέρνει αυτό μπορεί να είναι έκτακτη ανάγκη, ιδίως στις στειρωμένες αρσενικές γάτες – είναι σημάδι ουρολιθίασης! Εδώ θα ηθελα να πω οτι οι ουρολιθιασεις συμφωνα με έρευνες συνδέονται με την σίτιση κυριως με ξηρά τροφή! Βρείτε το σχετικό άρθρο μου εδώ.

Γι’ αυτό ξαναλέω ότι ίσως είναι σκόπιμο να έχουμε ανοιχτή τουαλέτα στη γάτα μας, για να μπορούμε να παρατηρούμε τι συμβαίνει εκεί μέσα! Βρείτε τις ενδεικτικά προτεινόμενες τουαλέτες μου ακριβώς ΕΔΩ.

8. Υπερβολικός καλλωπισμός

Η υπερβολική περιποίηση της γούνας της γάτας μπορεί να είναι απλώς ενα συμπεριφορικό θέμα που ίσως οφείλεται σε στρες αλλά μπορεί και να υποδηλώνει άμεσο σωματικό πρόβλημα, όπως δερματικός ερεθισμός (μάθε και δερματική αλλεργία από γάτα) ή και πόνος. Αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας το παρακάνει με τον καλλωπισμό της επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας και προσπαθήστε μαζί του να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος!

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες

9. Αλλαγές στη συμπεριφορά

Η γάτα καθώς μεγαλώνει είναι πολύ φυσικό να αλλάζει σταδιακά διάφορες συμπεριφορές της. Αυτό δεν χρήζει ιδιαίτερης ανησυχίας. Αν όμως παρατηρήσετε απότομες ξαφνικές αλλαγές, αν για παράδειγμα η φιλική γατούλα σας ξαφνικά βγάζει επιθετικότητα ή αν η εν γένει χαρούμενη και ήρεμη γάτα σας παρουσιάζει σημάδια στρες και φόβου τότε πρέπει να διερευνήσετε με τον κτηνίατρό σας τα αίτια αυτής της αλλαγής!

10. Προβλήματα στην αναπνοή και δάκρυα ή βλέννα στα μάτια

Αν παρατηρήσετε ότι η αναπνοή της γάτα σας είναι βεβιασμένη, γρήγορη ή ρηχή τότε πιθανώς πρόκειται για ενα επείγον ιατρικό θέμα (συχνά μπορεί να σχετίζεται με τη γρίπη της γάταςχλαμυδίωση ή ρινοτραχειίτιδα). Αν όμως παρατηρείτε μια αμυδρή αλλαγή στην αναπνοή της γάτας σας, ίσως αρκεί απλώς να την παρακολουθείτε!

Ένα άλλο χαρακτηριστικό πρώτο σύμπτωμα στη γρίπη της γάτας είναι και τα δάκρυα και οι βλέννες στα ματάκια της, που συχνα σε μια μεταγενέστερη κατάσταση μπορεί να προκαλέσουν θόλωμα στα ματάκια και μπορεί να εξελιχθουν πολύ άσχημα. 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΥΤΟ ΕΔΩ ΤΟ ΘΕΜΑ: 5 σημάδια ότι η γάτα μας πονάει

11. Εμφάνιση του τρίτου βλεφάρου

Ενας χαρακτηριστικός δείκτης ότι μια γάτα είναι άρρωστη είναι η εμφάνιση του τρίτου βλέφαρου. Όταν εμφανίζονται τα τρίτα βλέφαρα και στα δύο μάτια αυτό ίσως σημαίνει ότι δεν πρόκειται για αρρώστια στα ίδια στα μάτια, αλλά κάπου αλλού στο σώμα. Αν το τρίτο βλέφαρο εμφανίζεται στο ένα από τα δύο μάτια τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρχει πρόβλημα ειδικά στο μάτι.

Μάθετε περισσότερα για το τρίτο βλέφαρο στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Πως μπορουμε να θωρακίσουμε την υγεία της γάτας μας;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε την υγεία της γάτας μας και να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό της σύστημα:

  • Ταϊζουμε με ποιοτικη υγρή τροφή που εξασφαλίζει ένα λεπτο, υγιές καλά ενυδατωμένο σώμα! Η αγαπημένη τροφή του Τσιτσάρα αυτό τον καιρο είναι η φοβερή GranataPet (βρείτε την ΕΔΩ)! Όμως μην ξεχνάτε τη σημασία της εναλλαγής γεύσεων, υφών και brands – οι προτάσεις μου για αλλες εξαιρετικες value for money υγρές τροφές είναι ΕΔΩ.
  • Ακόμη καλύτερα, στρεφόμαστε σε ακόμη πιο φυσικες επιλογές όπως η ωμή κατεψυγμένη τροφή, η περίφημη BARF (βρείτε τα οφέλη της εδω)! H σιτιση με BARF της ελληνικής εταιρείας Voldog των 18 γατών της αυλής για 10 μήνες εξαφάνισε καθε ίχνος αρρώστιας στην αυλή!
  • Προσθέτουμε  ειδικά συμπληρώματα στη διατροφή του, όπως το Caltica, ένα ελληνικό πολυβραβευμένο συμπλήρωμα πλούσιο σε πολυφαινολές (μόρια που αντιμετωπίζουν το οξειδωτικό στρες) και λιπαρά οξέα – μάθετε περισσότερα για το Caltica ΕΔΩ.
  • Θωρακίζουμε ακόμη περισσότερο την υγεία της γάτας με το θαυματουργό έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης! Βρείτε τα οφέλη του και τις σχετικές έρευνες που έχουν γίνει εδώ. Να πω εδώ ότι εμεις έχουμε χρησιμοποίησει το εξαιρετικό CBD Oil της Candid Tails που μπορείτε να βρείτε εδώ – μην ξεχασετε να χρησιμοποιήσετε το εκπτωτικό κουπόνι tsitsos10 για έκπτωση 10%.
  • Προσφέρουμε στη γάτα μας ένα ήρεμο περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα που δεν της επιτρέπει να στρεσαρεται ή να βαριέται! Διαβάστε πως να κάνετε τη γάτα σας να μη βαριέται ακριβώς ΕΔΩ.
  • Φροντίζουμε για την συνεπή αποπαρασίτωσή της (τα παράσιτα πολύ συχνα μεταφέρουν επικίνδυνες ασθένειες όπως η αιμομπαρτονέλλα)! Μάθετε ό,τι χρειάζεστε να γνωρίζετε για την αποπαρασίτωση ΕΔΩ.
  • Αν φροντίζετε γάτες σε εξωτερικούς χώρους φροντίστε να τις κρατάτε πολύ ζεστές και προφυλαγμένες από την βροχή. Περισσότερα για το πως να προστατέψετε αδέσποτες γάτες από το κρύο θα βρείτε στο αναλυτικό μου άρθρο!

Κλείνοντας τούτο εδώ το ποστ θα ήθελα να το πάω ενα βήμα πιο πέρα και να σας αποκαλύψω μερικά σημάδια ότι η γάτα σας.. πεθαίνει! Κάντε κλικ ΕΔΩ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *