Γιατί η γάτα κοιμάται συνέχεια;

Είναι αλήθεια ότι η σχέση της γάτας με τον ύπνο είναι εξαιρετική. Μια μέση ενήλικη γάτα μπορεί να κοιμάται άνετα περίπου 16 ώρες την ημέρα ενώ και τα νεογέννητα κοιμούνται πολλές ώρες (συχνά 18 με 20 ώρες)! Άρα είναι φυσιολογικό να κοιμάται μια γάτα πολλές ώρες; 

Η απάντηση είναι “Ναι, εκτός από όταν δεν είναι”. Ας δούμε παρακάτω διάφορους λόγους για τους οποίους η γάτα κοιμάται τόσο πολύ:

1. Η γάτα κοιμάται συνέχεια επειδή είναι γραμμένο στα γονίδια της

Όπως αναφέραμε και παραπάνω η γάτα ούτως ή άλλως κοιμάται πάρα πολύ, γύρω στις 16 ώρες και οι πιο γηραίες γάτες ακόμη παραπάνω. Αυτό είναι γραμμένο στα γονίδια της και έχει να κάνει με τις διατροφικές της συνήθειες και την φυσιολογία της. Αναλογιστείτε ότι η γάτα στη φύση πρέπει να κυνηγήσει τη λεία της για να φάει! Το να παραμονεύει, να κυνηγήσει και τελικά να σκοτώσει το θήραμά της, ώστε να εξασφαλίσει το φαγητό της, είναι μια πολύ ενεργοβόρα διαδικασία. Για να αναπληρώσει την ενέργεια που απαιτείται η γάτα είναι εξελιγμένη έτσι ώστε να κοιμάται ΠΟΛΥ στα ενδιάμεσα των γευμάτων της – στη διάρκεια του ύπνου τα επίπεδα ενέργειάς της αναπληρώνονται.

Αν και η οικόσιτη γάτα δεν έχει την ανάγκη να κυνηγήσει για να φάει ωστόσο η εξέλιξη του είδους της την κάνει να κοιμάται και αυτή πολλές ώρες – κάτι που ευνοεί φυσικά φαινόμενα παχυσαρκίας!

Ε ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ
10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον ύπνο της γάτας

2. Μεγάλο μέρος του ύπνου τους ειναι "υπνάκος", μεταξύ ύπνου και ξύπνιου

Οι γάτες δεν κοιμούνται ακριβώς όλες αυτές τις ώρες που μοιάζουν να είναι κοιμισμένες. Τα 3/4 αυτού του χρόνου επιδίδονται σε “υπνάκους”, μια κατάσταση ελαφρού ύπνου, μεταξύ ύπνου και ξύπνιου. Σε αυτή την κατάσταση η γάτα παίρνει την ξεκούραση που χρειάζεται όμως παραμένει σε εγρήγορση, μήπως και συμβεί κάτι στο οποίο πρέπει να αντιδράσει. 

Αυτό είναι μια ακόμη απόρροια της εξέλιξης τους είδους της γάτας. Η γάτα εκτός από θηρευτής ήταν και πιθανό θήραμα για άλλα ζώα στην άγρια φύση και έτσι οφείλει να είναι συνέχεια σε εγρήγορση για να αντιληφθεί έγκαιρα επίθεση από κάποιον θηρευτή. Και αυτή η συμπεριφορά συνεχίζεται και στις οικόσιτες γάτες ακόμη και αν μέσα στο σπίτι δεν κινδυνεύουν από πιθανούς θηρευτές.

Μπορείτε να αντιληφθείτε πότε η γάτα είναι σε αυτή τη φάση ύπνου, αν κουνάει τα αυτιά της προς την κατεύθυνση ήχων και αν τα μάτια της είναι ελάχιστα ανοιχτά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες

Η γάτα κοιμάται συνέχεια

3. H γάτα είναι δραστήρια την χαραυγή και το μούχρωμα

Η γάτα, στα πλαίσια της εξέλιξης του είδους της, είναι έτσι πλασμένη ώστε να είναι δραστήρια το μούχρωμα και την χαραυγή (η περίφημη Ζώνη του Λυκόφωτος)! Και αυτό γιατί η γάτα ως θηρευτής και θήραμα ταυτόχρονα, φροντίζει να κρύβεται τις ώρες που οι πιο ισχυροί θηρευτές είναι σε δράση!

Έτσι τις υπόλοιπες ώρες (που είναι πολλές) φροντίζει να αναπληρώνει την ενέργειά της ώστε να μπορέσει τις κρίσιμες στιγμές του λυκόφωτος να είναι τελείως έτοιμη για έντονες, γεμάτες συγκινήσεις δραστηριότητες. Και επειδή τις ώρες της έντονης δραστηριότητας εσείς συνήθως κοιμάστε, εντείνεται η εντύπωση ότι η γάτα σας κοιμάται συνέχεια – το ίδιο μπορεί να σκεφτονται και εκείνες για εσάς βλέποντας να κοιμαστε ολη την ωρα που εκεινες ειναι στα ντουζένια τους!

ΣΗΜ.: Tα νεογέννητα γατάκια συνηθίζουν να εκδηλώνουν πιο έντονη δραστηριότητα και κατά τις υπόλοιπες βραδινές ώρες!

4. Η γάτα κοιμάται συνέχεια λόγω συγκεκριμένων καιρικών συνθηκών

Όπως και οι άνθρωποι έτσι και οι γάτες μπορούν να επηρεαστούν από τις καιρικές συνθήκες.Αν και η γάτα σας μπορεί να βρίσκεται μέσα σε ένα ζεστό σπίτι γεμάτη θαλπωρή φαίνεται ότι οι καιρικές συνθήκες μπορούν να την επηρεάσουν. Αν πρόκειται για μια βροχερή η παγωμένη ημέρα είναι πιθανόν η γάτα σας να προτιμήσει να κοιμηθεί περισσότερο από το κανονικο (πόσο πια;)

5. Η γάτα κοιμάται συνέχεια επειδή υποφέρει από αρρώστια ή πόνο

Σε περίπτωση που εντοπίσετε ορατή αλλαγή στις συνήθεις του ύπνου της γάτας σας είναι πιθανό αυτή να οφείλεται σε κάποιο παθολογικό παράγοντα. Ειδικά αν αυξηθεί αισθητά ο χρόνος που συνηθίζει να κοιμάται η γάτα σας μπορεί να είναι ένα σημάδι πόνου ή αρρώστιας.  Αν από την άλλη η γάτα αρχίζει να κοιμάται αισθητά λιγότερο, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλη παθολογική συνθήκη όπως ο υπερθυρεοειδισμός!

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας! Για να βρείτε σημάδια αρρώστιας της γάτας σας ριξτε μια ματια και στον παρακάτω σύνδεσμο:

6. Η γάτα κοιμάται συνέχεια εξαιτίας βαρεμάρας

Αν και η γάτα κοιμάται πολύ για πολλούς λόγους (όπως είδατε παραπάνω) αν το μόνο που κάνει είναι είτε να κοιμάται είτε να πηγαίνει στο μπολ με το φαγητό της είτε στην τουαλέτα της τότε οι πιο πολλές πιθανότητες είναι ότι έχετε να κάνετε με μια γάτα που υποφέρει από βαρεμάρα και θλίψη!

Σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως ο κτηνιάτρος να μην είναι δυνατόν να σας δώσει κάποια λύση οπότε πρέπει να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας και να δώσετε στη γάτα σας ερεθίσματα που θα προκαλέσουν την προσοχή και την περιέργειά της. Η διαδικασία αυτή λέγεται “περιβαλλοντικός εμπλουτισμός”! Μάθετε τιπς περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στον παρακάτω σύνδεσμο

7. Η γάτα είναι ληθαργική λόγω συνεχούς δυσπεψίας

Αν και ο λήθαργος και ο ύπνος δεν είναι ένα και το αυτό, είναι πολύ πιθανό η γάτα να είναι συνεχώς σε αυτή την ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου λόγω συνεχούς δυσπεψίας. Αυτή η αιώνια δυσπεψία συχνά οφείλεται σε μια καθημερινή δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες! Το σώμα της γάτας είναι έτσι φτιαγμένο που δεν μπορεί να χωνέψει ικανοποιητικα τον άφθονο υδατάνθρακα γιατί στο σάλιο της η γάτα δεν έχει αμυλάση και το έντερο όπου ξεκινάει η πέψη του υδατάνθρακα (εκει εκκρίνεται αμυλάση από το πάγκρεας) είναι μικρού μήκους.. έτσι το σώμα της γάτας δεν μπορεί να πέψει μεγάλη ποσότητα υδατάνθρακα και υποφέρει από συνεχείς δυσπεψίες. Σκεφτείτε πως νιωθετε εσείς όταν δυσκολεύεστε να χωνέψετε κάτι… δεν σας πιάνει μια τάση για ύπνο, δεν είστε ληθαργικοί;!!!

Οι ξηρές τροφές που είναι η πιο διαδεδομένη τροφή για γάτες εδώ στην Ελλάδα (ευτυχώς όχι και στον υπόλοιπο κόσμο) είναι πλούσιες σε υδατάνθρακα και φαίνεται ότι ειναι απο τους πιο σημαντικούς παράγοντες που προκαλούν αυτό τον ασταμάτητο λήθαργο! Γι’ αυτό εγώ θα ήθελα με θέρμη να σας προτείνω στροφή σε ποιοτικές υγρές τροφές (που έχουν ελάχιστο υδατάνθρακα. Βρείτε τις προτάσεις μου για τις καλύτερες υγρές τροφές στο παρακάτω σύνδεσμο:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν έχουν όολες οι ξηρές τροφές πάρα πολύ υδατάνθρακα.. υπάρχουν τροφές που έχουν αισθητά λιγότερο.. οι πιο πολλές από αυτές ανήκουν στην κατηγορία των grain free τροφων (τροφές χωρίς σιτηρά). Βρείτε τις προτεινόμενες grain free ξηρές τροφες του Τσίτσου ακριβώς ΕΔΩ.

Η δική σας γάτα κοιμάται πολλές ώρες; Ποια είναι η ηλικία της; Τι τροφή τρώει; Ζει μόνο μέσα στο σπίτι; Περιμένω τα σχόλιά σας! 

Μία Απάντηση

  1. Δεν κοιμάται ιδιαίτερα πολλές ώρες. Βέβαια είναι με τις μέρες του και ανάλογα την δική μας δραστηριότητα. Αν εμείς ηρεμουμε και γενικά δεν κάνουμε πολλές κινήσεις και δουλειές η δεν έχουμε επισκέπτες κοιμάται σερυ από τις 2:00 έως τις 9:00 .Αν έχουμε κόσμο η κινούμαστε γενικά στο σπίτι το πολύ να κοιμηθεί καμία ωρίτσα. Το βράδυ ότι ώρα κοιμηθώ θα έρθει να κουρνιασει στα πόδια μου ..κάνω βέβαια και το εξής όταν κοιμάται πολλές ώρες τον πιάνει μετά τρελά και ζωηραδα οπότε τον παίζω με ένα παιχνίδι μέχρι την ώρα που θα κοιμηθώ η να κουραστεί….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *