Γιατί η γάτα με ακολουθεί εκεί που ο βασιλιάς πάει μόνος του;

Οι γάτες τείνουν να στιγματιστούν με την ετικέτα “απόμακρες” και πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρονται για το τι κάνουν οι άνθρωποί τους. Αλλά όσοι άνθρωποι ζουν με γάτες γνωρίζουν ότι αυτό απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Αυτό τεκμηριώνεται στον μέγιστο βαθμό από το γεγονός ότι οι γάτες ακολουθούν τους ανθρώπους τους ακόμη και εκεί που ο βασιλιάς ο ίδιος πάει μόνος – στην τουαλέτα!

Κάποιος βέβαια θα αναρωτηθεί “αφού οι γάτες είναι πλάσματα που εκτιμούν την ιδιωτικότητά τους και δεν θέλουν κανέναν άλλον στην τουαλέτα τους, γιατί φέρονται έτσι και ακολουθούν τους ανθρώπους τους στην δική τους τουαλέτα;”

Θα σας εξηγήσω τις πιθανές θεωρίες (γιατί όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις αλλά μόνο θεωρίες) γι’ αυτό το εναγώνιο ερώτημα στις επόμενες παραγράφους:

1. Νιώθουν ευάλωτες

Αν και οι γάτες έχουν υπάρξει ικανοί θηρευτές στη φύση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελούν εν δυνάμει γεύματα άλλων θηρευτών! Οι γάτες το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό! Η κτηνίατρος Κάθριν Πριμ ισχυρίζεται ότι όταν το “παντοδύναμο ανοιχτήρι” (δηλαδή εσείς) που της προσφέρει τροφή, ασφάλεια και χάδια πάει να κλειστεί πίσω από μια πόρτα (την πόρτα του wc) η γάτα αμέσως νιώθει ευάλωτη, ανασφαλής και θέλει πάση θυσία να συνεχίσει να βρίσκεται κοντά του, οπότε τρυπώνει απρόσκλητη εκεί που ακόμη και ο βασιλιάς πάει μόνος του!

2. Είναι περίεργες

Όλοι ξέρουμε ότι οι γάτες είναι εν γένει περίεργα πλάσματα. Αλλά ίσως πολλοί δεν γνωρίζετε ότι η περιέργειά τους πηγάζει από την χωροκτητική διάστασης της προσωπικότητάς τους. Ο δόκτωρας Μάρτι Μπέκερ δηλώνει ότι οι γάτες πάντα θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει στην περιοχή τους και θέλουν να βεβαιωθούν ότι δεν κινδυνεύουν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον κάποιου θηρευτή!

Στα πλαίσια αυτά θέλουν να ελέγξουν ότι όλα είναι εντάξει ακόμη και στην τουαλέτα των ανθρώπων, που φυσικά ανήκει στη σφαίρα επιρροής της γάτας σας. Έτσι η γάτα εισβάλει χωρίς δισταγμό και θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι εκείνη τη στιγμή μονολογεί “Καλά πως τολμάει να κλείνει την πόρτα και να μη με αφήνει να έχω πρόσβαση στην ίδια μου την περιοχή”. Για να καταλάβετε καλύτερα τη γάτα, στο συγκεκριμένο θέμα κάντε κλικ και στον παρακάτω σύνδεσμο

ΕΞΟΧΩΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΟ: Γάτα και χωροκτητικότητα

Αυτό που συμβαίνει τη στιγμή που επιχειρείτε να κλείσετε την πόρτα της τουαλέτας είναι ότι αμέσως εκείνη αποκτάει ιδιαίτερη αξία για τη γάτα σας γιατί παύει να μπορεί να την ελέγξει και θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει να συμβεί κάτι τέτοιο!

Και μια και μιλαμε για κλειστές πόρτες, ας ανακαλύψουμε γιατί οι γάτες ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ τις μισούν στο αναλυτικό μου άρθρο!

3. Νιώθουν ότι είστε παγιδευμένοι μέσα στην τουαλέτα

Οι γάτες έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν πολύ γρήγορα! Έτσι έχουν μάθει ότι άπαξ και μπειτε εκεί μέσα για να κάνετε τη δουλειά σας, δεν μπορείτε να πάτε πουθενά. Έτσι η γάτα σας, που σας αγαπάει και νοιάζεται για εσάς θέλει να σας συντροφέψει σε αυτή την οικιοθελή παγίδευσή σας στους τέσσερις στενούς τοίχους της τουαλέτας σας και οικειοθελώς χώνεται και εκείνη μέσα να περάσει μαζί σας αυτή την ολιγόλεπτη (συνήθως) φυλάκιση! Τώρα ο παρακάτω σύνδεσμος θα σας βοηθήσει να μπείτε λίγο στο μυαλό της γάτας και να κατανοήσετε περισσότερα πράγματα

4. Αναζητούν εναγωνίως ζέστη

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η ζέστη είναι πολύ ψηλά στην ιεραρχία των αναγκών μιας γάτας. Η γάτα θα κάνει τα πάντα για να βρει ένα ζεστό σημείο γεμάτο θαλπωρή. Και τι πιο ζεστό από τα κατεβασμένα ρούχα σας, όσο επιτελείτε το μεγίστης σημασίας έργο σας μέσα στην τουαλέτα!  Ε λοιπόν και εκείνη δεν πρόκειται να αφήσει αυτή την ευκαιρία για ζεστασιά να πάει έτσι χαμένη! 

ΙΔΕΑ: Ας συγχρονίσουμε την τουαλέτα μας!

Ακούστε τι ιδέα μου ήρθε τώρα! Αφού μας ακολουθεί που μας ακολουθεί η γάτα στην τουαλέτα, γιατι να μην την.. συγχρονίσουμε μαζί μας στις θεάρεστες εργασίες που γίνονται μέσα στην τουαλέτα; Έτσι θα χουμε με ένα σμπάρο δύο τριγώνια και θα γλιτώσουμε περιττές μυρωδιές κατά της διάρκεια της ημέρας!

Μια και η τουαλέτα συνήθως δεν είναι αεροδρόμιο, επιλέγετε την καινούρια μου ανακάλυψη, μια κατάλληλη .. γωνιακή τουαλέτα όπως αυτή, την βάζετε σε μια γωνία, ώστε να μην πιάνει χώρο και παράλληλα να έχετε οπτική επαφή ο ένας (ο χούμαν) με την άλλη (τη γάτα), εμπνέεστε κοιτάζοντας ο μεν τον δε και δημιουργείτε ή μάλλον μεγαλουργείτε ταυτόχρονα! 

Άλλα τιπς για.. έξυπνες τοποθετήσεις της τουαλέτας της γάτας μας στο αναλυτικό μου άρθρο!

Και μια και συζητάμε για τούτη εδώ την αμφιλεγόμενη συνήθεια της γάτας, ας δούμε ένα σχετικό κειμενάκι, βγαλμένο από την καθημερινότητα του πατέρα και εμένα, του Τσίτσου:

– Εχμ Τσίιιτσο!
– Τι είναι πάλι καλέ;
– ΤΣΙΤΣΟΟΟΟΟ λέω!!!!
– Ε το άκουσα! ΤΙ ΘΕΣ;
– Νομίζεις ότι είναι καθόλου πρέπον να αράξεις σε αυτό το σημείο που μόλις στρογγυλοκάθισες;
– Γιατίιιι, δεν καταλαβαίνω, τι έχει δηλαδή αυτό το σημείο;!
– ΤΣΙΤΣΟ, είναι η τουαλέτα ΜΟΥ και εσύ έχεις χωθεί στο ΒΡΑΚΙ ΜΟΥ ! Θα σ’ άρεσε να σε παίρνω μάτι όταν πηγαίνεις εσύ στα δικά σου ιδιαίτερα;
– ΑΝΩΩΩΩΜΑΛΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ! ΘΑ ΚΑΛΕΣΩ ΤΩΝ ΗΘΩΝ!

Θα βρείτε τούτο το κείμενο στο βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” το οποίο μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τις 120 Τσιτσόγατες!!

Επανερχόμενοι στο θέμα μας να πούμε ότι όποιος και αν είναι ο λόγος που η γάτα σας τελικά σας ακολουθεί στην τουαλέτα σας πρέπει να συγκρατήσουμε απο αυτό το διδακτικό άρθρο το εξής: η γάτα είναι ένα πλάσμα που σέβεται την ιδιωτικότητα. Εννοούμε την ιδιωτικότητά ΤΗΣ, οπότε μην την κοιτάτε καθώς πηγαίνει στην τουαλέτα της. Εντάξει; Θα τα πει μαζί σας στην δική σας τουαλέτα!

Πριν κλείσω, και για να σοβαρευτώ λιγάκι, να σας πω ότι γενικως, αν και διαφορες πενιχρές μέθοδοι όπως η τιμωρία είναι τελείως αποτελεσματικές και ακατάλληλες για να κάνετε τη γάτα να μην κάνει κάτι που δεν σας αρέσει (βρείτε το γιατί στο αναλυτικό μου άρθρο), όπως το να έρχεται μαζί σας στην τουαλέτα, θα ήθελα να σας πω ότι εχετε και το δικαίωμα και τη δυνατότητα να λέτε ΟΧΙ στη γάτα σας.. αλλά με τον σωστό τρόπο.. βρείτε τον ΕΔΩ!

Κλείνοντας θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας 10+1 φώτος που δείχνουν και αυτες – όπως ετούτη η συνήθεια της γάτας να πηγαίνει μαζί σας στην τουαλέτα – ότι η γάτα είναι ο πραγματικος βασιλιάς του σπιτιού! Κάντε κλικ ΕΔΩ για να τις απολαύσετε

2 Απαντήσεις

  1. Έχω να πάω μόνη στην τουαλέτα πάνω από 10 χρόνια, αλλά δεν με ενοχλεί ίσα ίσα που μ αρέσει κι ολας επειδή το συνήθισα!!!

  2. Βεβαίως η Τούψη με ακολουθεί όταν μπαίνω στο μπάνιο. Το περίεργο είναι ότι βγαίνει μόλις τραβηχτεί το καζανάκι και τότε πηδάει επάνω σ΄ένα τραπεζάκι που βρίσκεται στον διάδρομο. Γιατί? Περιμένει εκεί να την χτενίσεις. Γυρίζει μάλιστα γύρω-γύρω για να σε διευκολύνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *