Πως να μην ανεβαίνει η γάτα στο κρεβάτι

Γιατί οι γάτες αρέσκονται να ξαπλώνουν στα κάτω μέρος του κρεβατιού

ΟΙ γάτες γενικά δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να εισβάλλουν στον προσωπικό σας χώρο. Έτσι μπορούν να μπουν στο μπάνιο την ώρα που εκτελείτε κάποιες ιερές λειτουργίες (διαβάστε το σχετικό μου άρθρο που εξιχνιάζει αυτή τη συμπεριφορά τους ΕΔΩ), ή να μπλεχτούν ανάμεσα στα πόδια σας καθώς περπατάτε. Μια από τις πιο βασανιστικές παραβιάσεις του προσωπικού σας χώρο ωστόσο είναι όταν καταλαμβάνουν φαρδιές πλατιές το κάτω μέρος του κρεβατιού, ενώ εσείς προσπαθείτε επι ματαίω να τεντώσετε το καταπιασμένο κορμί σας, για να μπορέσετε επιτέλους να κοιμηθείτε!

Γιατί υπάρχει αυτή η τόσο έντονη προτίμηση της γάτας για υπνάκο στους “πρόποδες” του κρεβατιού; Αυτό είναι το θέμα που θα διερευνήσουμε στη συνέχεια:

Λόγοι που οι γάτες προτιμούν το κάτω μέρος του κρεβατιού

Οι γάτες σίγουρα δεν είναι διακριτικά πλάσματα, αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που στρογγυλοκάθονται στο κάτω μέρος του κρεβατιού σας! Υπάρχουν άλλοι λόγοι που τις ωθούν σε αυτή την συμπεριφορά σύμφωνα με πολλούς συμπεριφοριστές γάτας:

1. Επιθυμούν να βρίσκονται αρκετά κοντά προς σε αυτόν που τους παρέχει φροντίδα και ασφάλεια

Μη νομίζετε ότι οι γάτες είναι ανόητες. Μπορούν να αναγνωρίσουν τον άνθρωπο που τους προσφέρει φαγητό, φροντίδα και ασφάλεια. Ανάμεσα στα φυσικά ένστικτα της γάτας είναι η τάση να βρίσκεται κοντά σε αυτόν (όποιος και αν είναι) που τις παρέχει χάδια, νόστιμο φαγητό, παιχνίδι κοκ. 

Έτσι η θέση στο κάτω μέρος του κρεβατιού, όταν μάλιστα ο άνθρωπός της κοιμάται φαντάζει ιδανική! Παίρνουν θέση, γουρλώνουν τα μάτια τους και εποπτεύουν!!

Για παρόμοιους λόγους, όπως μπορείτε να δείτε και στον παρακάτω σύνδεσμο οι γάτες λατρεύουν επίσης να κοιμούνται πάνω σας:

ΑΡΚΟΥΝΤΩΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΟ: Γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας

2. Τα ένστικτα επιβίωση δεν τις αφήνουν να πλησιάσουν ΠΟΛΥ κοντά

Αν υποθέσουμε ότι η παραπάνω θεωρία είναι σωστή τότε γιατί η γάτα δεν κάνει το μεγάλο βήμα να πλησιάσει πιο κοντά, να κοιμήθει αγκαλιά με τον άνθρωπό της (προσέξτε τι εύχεστε) ή ακόμη και στην πλάτη του ή και .. στο κεφάλι του!

Αυτό αποδίδεται σε φυσικά ένστικτα της γάτας η οποία θέλει πάντα να έχει την δυνατότητα διαφυγής, αν προκύψει κάποια απειλητική περίσταση. Γι’ αυτό διστάζει να κοιμηθεί αγκαλιά με τον γονέα της ώστε να μπορεί άμεσα να διαφυγεί χωρίς την πιθανότητα να μπλεχτεί κάπου. Έτσι συνδυάζοντας τα δύο προηγούμενα, το να κάθεται στο κάτω μέρος του κρεβατιού είναι μια χρυσή τομή: κοντά σε αυτόν που την φροντίζει και ανά πάσα στιγμή ελεύθερη να διαφύγει από τους αιμοβόρους εχθρούς της όπως οι ύαινες του καθιστικού! 

Γι’ αυτό το λόγο επίσης πολλές γάτες αποφεύγουν να σκεπάζονται με κουβέρτες – για να μπορούν να διαφύγουν άμεσα!

3. Νοιάζονται για την φροντίδα και η προστασία του ανθρώπου τους

Όσο και αν νομίζετε ότι οι γάτες είναι εγωκεντρικά πλάσματα πρέπει να σας πω ότι πολύ συχνά διακατέχονται από μια αίσθηση υπευθυνότητας για αυτόν που τις φροντίζει. Θέλουν να ανταποδώσουν την φροντίδα, να είναι βέβαιες ότι είναι ασφαλής και ότι τίποτα κακό δεν του συμβαίνει. 

Έτσι το πόστο στο κάτω μέρος του κρεβατιού είναι ένα καλό σημείο όπου μπορούν να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή ότι τίποτα κακό δεν συμβαίνει στον άνθρωπό τους.

4. Νοιάζονται και για την δική τους βολή

ΟΙ γάτες φαίνονται να είναι θιασώτες του ρητού “το τερπνόν μετά του ωφελίμου”. Βλέπετε μια γάτα δεν θα έλεγε ποτέ όχι σε μια βολική ζεστή θέση όπως το κάτω μέρος του κρεβατιού όπου μπορεί να ζεσταθεί από τα πόδια του ανθρώπου της και ταυτόχρονα να είναι βέβαιη ότι είναι άγρυπνη φρουρός του, ενώ συνάμα του δείχνει κάμποση στοργή.

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να πω κάτι στο οποίο έχω αναφερθεί και στο παρελθόν πολλές φορές! Η γάτα είναι λάτρης της ζέστης και αυτό οφείλεται σε πολύ συγκεκριμένους λόγους: 

 • Η φυσιολογική της θερμοκρασίας είναι αρκετά υψηλή (38.8-39.2 βαθμοί Κελσίου) και για να διατηρηθει βοηθάει η ζέστη της περιρρέουσας ατμόσφαιρας
 • Η  ενέργεια που χρησιμοποιεί βασίζεται στον μεταβολισμό της πρωτεϊνης (και όχι του υδατάνθρακα)! Αυτή η ιδιαιτερότητα δυσκολεύει τη γάτα να θερμαίνει η ίδια το σώμα της ικανοποιητικά!
  Σε αυτό το σημείο να πω ότι για την γάτα μια τροφή πραγματικά θρεπτική είναι μια τροφή με μπόλικη πρωτεϊνη (και λίγο ως ελάχιστο υδατάνθρακα). Μια τέτοια τροφή είναι μια ποιοτική υγρή τροφή και ΟΧΙ οι ξηρές τροφές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον για τη σίτιση της γάτας! Βρείτε τις προτεινόμενες υγρές τροφές μου ακριβώς ΕΔΩ!
 • Όταν η γάτα κοιμάται η θερμοκρασία του σώματός της πέφτει γι’ αυτό και πάλι η θερμότητα από εξωτερικούς παράγοντες είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη – παρεπιμπτοντως μάθετε τι συνθήκες είναι ικανές να κάνουν μια γάτα να κρυώνει στο αναλυτικό μου άρθρο.

5. Κατοχυρώνουν τον χώρο τους

Στην όλη εξίσωση πρέπει να βάλετε και τον παράγοντα ότι η γάτα είναι χωροκτητικό πλάσμα, που κάνει την συμπεριφορά της συχνά αλλόκοτη στα μάτια σας, αλλά είναι απόλυτα φυσιολογική για εκείνην. Έτσι η γάτα θέλει χώρους-σημεία αναφοράς όπου έχει μαρκάρει με τις μυρωδιές της και σε αυτούς τους χώρους θα επιστρέφει ξανά και ξανά. 

Έτσι κάνοντας τα γνωστά πατουσάκια στο κάτω μέρος του κρεβατιού, κατοχυρώνει το στρατηγικό σημείο (για τους λόγους που προαναφέραμε) και επιστρέφει ξανα και ξανά σε αυτόν

ΑΣ ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ: Γάτα και χωροκτητικότητα

Πως να μην ανεβαίνει η γάτα στο κρεβάτι

Αν τώρα είστε απο εκείνους τους μυστήριους που ΔΕΝ θέλετε η γάτα να ανεβαίνει στο κρεβάτι σας (ακομη και αν κάθεται εκει κάτω στα χαμηλά) υπάρχουν τρόποι.. ας σας αποκαλύψω μερικούς εδώ:

 • Προσφέρετε της άλλες δελεαστικές θέσεις για κρεβατάκια – το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι τα φοβερά κρεμαστά κρεβατάκια για γάτες που μπορούν να μπουν σε παραθυρα και να προσφέρουν τόσο ένα αναπαυτικό σημείο για ύπνο, όσο και μια θέση όπου μπορεί να έχει έλεγχο των όσων συμβαίνουν έξω και μέσα από το σπίτι!!! Βρείτε το αγαπημένο μου εδώ!
 • Δείξτε της ότι δεν πρέπει να ανεβαίνει στο κρεβάτι όταν ακόμη είναι μικρή! Όταν η γάτα είναι μικρή είναι πιο εύπλαστη, περισσότερο διαθέσιμη για διαμορφωση! Άλλωστε αν μια γάτα από τη Μέρα 0 δεν αφεθεί να ανεβαίνει ελεύθερα στο κρεβάτι δεν θα ξέρει τι χάνει και δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό.
 • Χρησιμοποιήστε ένα απωθητικό της γάτας όπως αυτό και ψεκάστε στα ακρα του!
Περισσότερα και πιο αναλυτικα τιπς στο παρακάτω άρθρο:

Έχοντας πει όλα ετούτα θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η γάτα σας προτιμάει το κάτω μέρος του κρεβατιού σας, ή γενικότερα το κρεβάτι σας! Μήπως κιόλας σας διώχνει με τις κλωτσιές και την βγάζετε τα κρύα βράδια του χειμώνα στον καναπέ; Περιμένω τα αναλυτικά σας σχόλια!

Και αφού τοοοοσο λόγο κάναμε για το κρεβάτι θα ήθελα να σας εκμυστηριευτώ τους λόγους για τους οποίους οι γάτες λατρεύουν τόοοσο τα χουμανιστικά κρεβάτια! Βρείτε τις απαντήσεις στο άρθρο μου!

Τέλος θα ήθελα να μοιραστώ μια αρκούντως διασκεδαστική γκαλεριά με τέλειες φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν ότι η γάτα είναι ο ξεκάθαρος βασιλιάς του σπιτιού! Βρείτε την κάνοντας κλικ ακριβώς ΕΔΩ!

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Angela Kotsell / iStock via GettyImages

12 Απαντήσεις

 1. Ησύχασα λιγάκι ομολογώ, γιατί όταν ήμουν παιδί οι γάτες μας κοιμόντουσαν (για λίγο) στην αγκαλιά μου. Νόμιζα λοιπόν ότι ο Ρούλης, για κάποιο λόγο άγνωστο σε μένα με…σνομπάρει

 2. Η Βιβή κοιμάται με τον ντελικανη της στην άκρη του κρεββατιου 0ανω σε μια διπλωμένη γιαυτον τον σκοπό κουβέρτα… Θα την απαθανατίσω και θα σου την στείλω.

 3. Ο Ζαμανφου κοιμάται στην μεση του κρεβατιού κι ο Τσορυ κάτω κάτω. Κι εγώ η καημενη…τεθλασμένη γραμμή

 4. Βεβαίως στο κάτω μέρος του κρεβατιού μας. Όχι μονάχα αυτό, αλλά λατρεύει και τους… αστραγάλους μου. Ἀν κάνω ότι γυρίσω πλευρό, γατζώνεται στις κουβέρτες και γυρίζει και αυτή και βολεύεται στην καινούρια θέση. Και τώρα τον χειμώνα, όταν στα μεγάλα κρύα έβαζα θερμοφόρα στα πόδια μου, ήταν η ευτυχία της. Η μισή απάνω της, η άλλη μισή στα πόδια μου. Και δώστου χουρ χουρ. Όταν για κάποιο λόγο δεν έστρωνα εγκαίρως το κρεβάτι μου, όταν πήγαινα και τραβούσα τις κουβέρτες, ξαφνικά μου έκοβε το αίμα διότι ξεπεταγόταν κάτω από το πάπλωμα. Καμιά φορά την έβλεπα πριν, και κοίταζα δυο πράσινα τεράστια μάτια να με κοιτάζουν κάτω από τις κουβέρτες, που σημειωτέον, δεν την σκέπαζα ποτέ εγώ, αλλά χωνόταν μόνη της.

 5. Ο Φλόπυ μου έρχεται κ ξαπλώνει πιο συχνά στα πόδια μου ή ανάμεσα σε μένα κ τον άντρα μου !! Κ όσο κ να τον σκουντάς δεν μετακινείται με τίποτε !!! Πασάς !! Όλο το κρεββάτι δικό του!!!

 6. Ο ζιζικος κοιμόταν στο ίδιο μαξιλάρι με την μαμά μου κ όταν αρρώσταιναν κ ερχόταν σε μένα ήθελε μαξιλάρι κ να τον σκεπάσω.Η Μπέλλα που έχω τώρα κοιμάται στην άκρη του κρεβατιού κ μερικές φορές τεντώνεται τόσο πολύ που ο άντρας μου κοιμάται στον καναπέ

 7. ΧΑΧΑΧΑ ΤΩΡΑ ΗΣΥΧΑΣΑ !!! ΝΟΜΙΖΑ ΠΩΣ ΠΕΘΑΙΝΩ ΚΑΙ Μ’ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΝ !!! Ο ΕΝΑΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΜΟΥ ΜΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΚΡΕΒΑΤΙΟΥ … ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΟΥ ! Ο ΕΤΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ Η” ΑΡΙΣΤΕΡΑ .. ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΦΗΝΕΙ Ο ΕΝΑΣ !!! ΚΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΘΕΣΗ !!! ΑΦΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΤΟΥΣΑΚΙΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ Ο ΑΛΛΟΣ !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *