Γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας

Γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Βγάζετε και εσείς τις φήμες σας, ότι είμαστε δήθεν μυστήρια και αλλόκοτα πράγματα επειδή απλώς δεν μας καταλαβαίνετε. Αφήστε, έξαλλη με έχετε κάνει! Επειδή παραδείγματος χάρη αγαπαμε να κοιμόμαστε πάνω σας αμέσως να μας πείτε αλλόκοτες. 

Αυτό συμβαίνει απλώς γιατί δεν μας καταλαβαίνετε! Και εδώ είναι που έρχομαι εγώ να σας βοηθήσω να μας καταλάβετε λιγάκι περισσότερο! Για πάμε στο συγκεκριμένο προκειμενο:

Γιατί η γάτα κοιμάται πάνω μου;

1. Ο ύπνος πάνω στον χιούμαν προσφέρει έξτρα ασφάλεια

Για να καταλάβουμε γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας είναι χρήσιμο να δούμε πόσο διαφορετικά έιναι τα πάτερν ύπνου της γάτας από τα ανθρώπινα. 

Οι γάτες αναπληρώνουν την ενέργειά τους με πολλούς μικρούς ύπνους (nap) κατά τη διάρκεια της ημέρας σε αντίθεση με τους ανθρώπους που συνήθως κοιμούνται μια φορά. Ταυτόχρονα αυτοί οι βραχείς ύπνοι είναι ελαφριοί και σπάνια καταλήγουν σε βαθύ ύπνο. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί η γάτα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα θηρευτή και είναι πάντα σε εγρήγορση για να αρπάξει τη λεία της (σε αντίθεση με τον άνθρωπο). Ταυτόχρονα όμως  η γάτα είναι θήραμα για άλλους θηρευτές και πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και γι’αυτούς. 

Έτσι ο ύπνος της είναι πάντα ελαφρής και διακοπτόμενος και το να κοιμηθεί πάνω στον (ασφαλή) χιούμαν της προσφέρει μια αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας! Παρόμοια συμπεριφορά έχουν και τα μικρά γατούνια που όποτε παίρνουν υπνάκους προτιμούν να κοιμούνται δίπλα/πάνω στη μανούλα τους. Αυτή η συμπεριφορά εκδηλώνεται όπως βλέπουμε και αργότερα μέσα στη ζωή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η γάτα ροχαλίζει;

2. Αναζητούμε ζεστασιά

Θυμάστε που σας έγραφα τις προάλλες γιατί αγαπάμε τόσο πολύ τον ήλιο; Ε για παρόμοιους λόγους αγαπάμε πολύ να κοιμόμαστε και πάνω στο χιούμαν μας. Ακουμπώντας πάνω στον χιούμαν απολαμβάνει μεγαλύτερη ζέστη και αυτό είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτήν. Άλλωστε κατά τη διάρκεια του ύπνου η θερμοκρασία πέφτει και μια εξωτερική πηγή θερμότητας βοηθάει στο να διατηρηθεί η θερμοκρασία σταθερή. 

Γι’ αυτό και άλλες φορες θα δείτε τη γατούλα να παίρνει τον υπνάκο της πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια που όμως την χτυπάει ο ήλιος ή πάνω σε ένα καλοριφέρ.

Για εμάς τις γάτες, την ώρα του ύπνου η ζέστη είναι πιο σημαντική από την άνεση!

3. Μαρκάρουμε την περιοχή μας

Εμείς οι γάτες είμαστε ζώα territorial, που θέλουμε να έχουμε καθορίσει τη δική μας περιοχή. Το μαρκάρισμα γίνεται με την βοήθεια των μυρωδιών μας. Ξαπλώνοντας πάνω στο χιούμαν μας μαρκάρουμε μια ακόμη δική μας περιοχή και και έτσι καθορίζουμε το κρεβάτι μας

4. Είναι μια άσκηση σύνδεσης

Αντιθέτως με τα κοινώς θρυλλούμενα εμείς οι γάτες δεν είμαστε ούτε μονόχνωτες ούτε ψυχρές. Είμαστε όντα με τρυφεράδα που αναζητούμε την κοινωνική επαφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ συχνά κοιμόμαστε και χρησιμοποιούμε ως μαξιλάρι μια άλλη γατούλα, με την οποία χτίζουμε/έχουμε χτίσει μια ζεστή, φιλική σχέση. 

Ε, μέσα στο σπίτι όταν δεν υπάρχει κάποια άλλη γάτα αυτή η σχέση χτίζεται με τον χιούμαν και αυτοι οι ύπνοι πάνω σας είναι ένας τρόπος με τον οποίο το δέσιμο μεταξύ μας καλλιεργείται. Και είναι ένας τρόπος για να σας πουμε ότι σας εμπιστευόμαστε και σας αγαπάμε και νιώθουμε όμορφα κοντά σας

5. Θα μπορούσε να οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο σκύλος, όταν βρίσκεται σε επαφή με τον χιούμαν του εκκρίνει οξυτοκίνη, την ορμόνη της ικανοποίησης/ευχαρίστησης. Θα μπορούσε, αν και δεν έχει αποδειχθεί, να συμβαίνει κάτι παρόμοιο και στις γάτες. 

Γιατί η γάτα προτιμάει να κοιμάται σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος;

1. Κεφάλι

Αγαπάμε να κοιμόμαστε στο κεφάλι σας επειδή είναι σταθερό την περισσότερη ώρα (σε αντίθεση με τα χέρια σας πχ) οπότε δεν θα μας ξυπνάτε συνέχεια. Επίσης το κεφάλι εκπέμπει θερμότητα και ζεσταίνει το μαξιλάρι οπότε ακουμπώντας μεταξύ κεφαλιού και μαξιλαριού είναι ένα παραδεισένιο σημείο για ύπνο. Επιπλέον αν δεν είστε κανένας βρωμύλος το κεφάλι σας συνήθως μυρίζει ωραία και αυτό εμείς οι γάτες το εκτιμάμε πολύ! Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες γύρω από το εναγώνιο ερώτημα ‘Γιατί η γάτα κοιμάται πάνω στο κεφάλι μου‘ κάντε κλικ στον σύνδεσμο αμέσως παρακάτω:

2. Στήθος

Το δεύτερο πιο δημοφιλές σημείο σας για ύπνο είναι το δίχως άλλο το στήθος. Αγαπάμε το στήθος γιατί απολαμβάνουμε τους απαλούς ήχους της αναπνοής και της καρδιάς σας καθώς κοιμάστε, καθώς και την απαλή κίνηση του στήθους σας. 

3. Πόδια

Αγαπάμε πολύ να ξαπλώνουμε και να παίρνουμε έναν υπνάκο ψηλά, πάνω στα πόδια σας διότι είναι ζεστά και είναι ένα ιδανικό σημείο για να λάβουμε τα δέοντα χάδια από εσάς! 

Κλείνοντας, ας θυμηθούμε τι μπορείτε να κάνετε εσείς οι χιούμανς για να εμποδίσετε το φαινόμενο “η γάτα μου με ξυπνάει το βράδυ”. Κάντε κλικ στη φώτο:

7 Απαντήσεις

 1. Όπως όλα τα κείμενά σας έτσι κι αυτό είναι εμπεριστατωμένο και πολύ χρήσιμο για γατομαμάδες και γατομπαμπάδες!
  Όμως, παραμένω επιφυλακτικός ότι οι γάτες μας αποκαλούν ”χιούμανς”. Μιας και θεωρώ δύσκολο να γνωρίζουν ή να σκέφτονται στην Αγγλικήν! Πόσω δε μάλλον όταν δώσω αυτό το κείμενο στη μητέρα μου η οποία είναι μία πολύ άξια γατομαμά αλλά, δυστυχώς, δεν γνωρίζει (μήτε εκείνη) την Αγγλικήν μιας και είναι μιας, κάποιας, ηλικίας που ‘όταν ήταν παιδί, η μητέρα της δεν την έστειλε να μάθει Αγγλικά’ όπως συχνά πυκνά μου λέει!
  Θα ήταν λοιπόν εξαιρετικά χρήσιμο και αποδοτικό να χρησιμοποιούσατε την πλούσια Ελληνική γλώσσα. Για παράδειγμα, φαντάζομαι ότι οι γάτες μας βλέπουν ως ‘δίποδα πλάσματα’ ή ως ‘δίποδες τεράστιες γάτες’ είτε απλά ως ‘δίποδα’! Με τον τρόπο αυτό θα είναι απολύτως κατανοητά τα υπέροχα κείμενά σας από όλες τις ηλικίες αλλά και όλα τα επίπεδα μόρφωσης των ‘γατογονέων’! Αντίστοιχα, τα ‘territorial ζώα’ μπορούν κάλλιστα να γραφούν ως ‘χωροκτητικά ζώα’ κλπ..!
  Παρακαλώ θερμά λοιπόν, όπως λάβετε υπόψιν σας ότι πολλοί γατογονείς είναι μιας κάποιας ηλικίας ή, απλά, δεν είχαν ίσως την ευκαιρία να μάθουν ξένες γλώσσες αλλά, την ίδια στιγμή, έχουν τη δίψα της μάθησης ώστε να γίνουν καλύτεροι και αποδοτικότεροι ..γατογονείς!
  Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και, παρακαλώ, συνεχίστε την γκουντ τζομπ, εεε ..συγγνώμη, την τόσο χρήσιμη σε όλους εμάς ενημέρωση στα θέματα των γατοπαιδιών μας!!

  1. γεια σου Γιάννη, έχεις το δίχως άλλο τα δίκια σου και εσύ. Από την άλλη και εγώ εκφράζομαι κάπως όπως μου έρχεται και μου αρέσει αυτό, το απολαμβάνω! Ωστόσο ακούω το σχόλιό σου που έχει σίγουρα νόημα. Να δούμε τι θα προκύψει στη συνέχεια

  2. πάνω που θα έγραφα ότι το βρίσκω πολύ αστείο (θετικά) το ίνγκλισλιστΤ (το αντίστοιχο γκρίκλις) “χιούμαν”, όσες φορές κι αν το έχω διαβάσει 😀 αλλά καταλαβαίνω το νόημα της παράκλησης 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!