Γιατί η γάτα μου κοιμάται στο κεφάλι μου

Γιατί η γάτα μου κοιμάται στο κεφάλι μου;

Κάθε μέρα λαμβάνω δεκάδες ερωτήσεις από εσάς και να ξέρετε ότι προσπαθώ να απαντήσω σε όλες (οπότε αν κάτι μένει αναπάντητο είναι επειδή απλώς μου ξέφυγε). Λοιπόν μια από τις πιο συχνές και αστείες ερωτήσεις που μου κάνετε είναι “Γιατί η γάτα μου κοιμάται στο κεφάλι μου“! Πραγματικά, η γάτα κοιμάται σε 100+1 περίεργα σημεία αλλά η προτίμησή της για το κεφάλι σας είναι αδιαμφισβήτητη και δεδομένη! Γιατί όμως τέτοια λατρεία για το κεφάλι σας;

Γιατί η γάτα μου κοιμάται στο κεφάλι μου;

Αφού επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι η συμπεριφορά μιας γάτας είναι ένα μυστήριο σε γενικές γραμμές και δεν είναι δυνατόν να μπούμε στο κεφάλι μιας γάτας και να διαβάσουμε τις σκέψεις της (ή ό,τι είναι για τη γάτα το αντίστοιχο με τις σκέψεις των ανθρώπων), οπότε κάθετι που θα ειπωθεί για να ερμηνεύσει μια συμπεριφορά της θα είναι μόνο μια θεωρία, ας δούμε κάποιες πιθανές τέτοιες (θεωρίες) που να εξηγούν γιατί η γατα αγαπάει να κοιμάται πάνω στο κεφάλι των αγαπημένων της ανθρώπων! Σε πρώτη φάση όμως ας ανακαλύψουμε γιατί η γάτα γενικότερα αρέσκεται να κοιμάται πάνω σας! Στον σύνδεσμο θα βρείτε τις απαντήσεις

Γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας

Έχοντας εξετάσει το παραπάνω ερώτημα ενδελεχώς πάμε να δούμε και τους πιθανούς λόγους που η γάτα αρέσκεται να κοιμάται ειδικά στο κεφάλι σας: 

1. Γιατί είναι ζεστά

Οι περισσότεροι συμπεριφοριστές συμφωνούν ότι ένας σημαντικός λόγος που μια γάτα κοιμάται στο κεφάλι των αγαπημένων της είναι ότι πρόκειται για ένα ζεστό σημείο. Κάποιος θα πει ότι και σε άλλα σημεία του σώματος είναι ζεστά, ωστόσο η θερμότητα του σώματος κυρίως απελευθερώνεται από το κεφάλι.

Αυτό γίνεται περισσότερο σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι καθώς η γάτα κοιμάται η θερμοκρασία του σώματός της πέφτει και η ζεστασιά του περιβάλλοντός της (εν προκειμένω του κεφαλιού) την βοηθάει να διατηρεί τη θερμοκρασία της ικανοποιητική! 

2. Γιατί το κεφάλι παραμένει σχετικά ακίνητο στην ώρα του ύπνου

Η γάτα φυσικά και εκτιμάει ένα ζεστό και άνετο σημείο, όμως θέλει και την ησυχία της όσο κοιμάται – δεν νομίζω αυτό να είναι κάτι το κατακριτέο! Ε λοιπόν είδε και απόειδε, κοιμώμενη στα πόδια του χούμαν της ότι αυτά δεν μένουν στιγμή ακίνητα (εντάξει εντάξει, υπερβάλλουμε) και αποφάσισε να κουρνιάσει σε ένα σημείο πιο σταθερό που θα της επιτρέψει να ρίξεις τους υπνάκους της ανενόχλητη: στο κεφάλι της

3. Είναι θέμα οσμών

Άλλοι ειδήμονες της συμπεριφοράς της γάτας μας θυμίζουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι οσμές για τη γάτα και πόσο χωροκτητικό πλάσμα είναι η γάτα και θεωρούν ότι αυτό είναι κάτι που εξηγεί αρκετά καλά την εμμονή της να κοιμάται στο κεφάλι σας. Η γάτα μπορεί να απολαμβάνει τη μυρωδιά σας και πιο συγκεκριμένα τη μυρωδιά του κεφαλιού σας και να θέλει να κοιμάται εκεί. Ταυτόχρονα, όντας χωροκτητικό πλάσμα, θέλει να αφήσει τη δική της μυρωδιά πάνω σας για να νιώσει ασφαλής, οικεία, να νιώσει ότι είσαστε δικός της! Αυτό εξηγεί και το συνεχές τρίψιμο της στο κεφάλι σας, όταν κουρνιάζει εκεί. Βρείτε περισσότερα για το πολύ ισχυρό χωροκτητικό ένστικτο της γάτας (που εξηγεί πάρα πολλές συμπεριφορές της) στο αναλυτικό μου άρθρο

Σε αυτό το σημείο να επιβεβαιώσω την εμμονή του Σκλαβή και του Κινέζου να ανεβαίνουν και να κουρνιάζουν κολλητά με το κεφάλι του πατρός όσο και αν εκείνος επιχειρούσε να τους κρατήσει πιο χαμηλά και να επιδίδονται σε ασύστολο τρίψιμο στην εν λόγω περιοχή.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΡΙΨΙΜΟ: Γιατί η γάτα τρίβεται.. στα πάντα;

Γιατί η γάτα κοιμάται με τα οπίσθιά της κολλημένα στο κεφάλι μου;

Έχοντας κάπως εξιχνιάσει το μυστήριο με την λατρεία της γάτας για ύπνο στο κεφάλι σας πρέπει να εξετάσουμε και ετούτη την ειδική υποπερίπτωση ύπνου στο κεφάλι, την κάπως άβολη συνθήκη που η γάτα κοιμάται στο κεφάλι σας με τον πωπό της κολλημένο πανω σας! Ε λοιπόν σας έχω νέα! Αν το κάνει αυτό η γάτα σας είναι μεγάλη τιμή για εσάς. Το κάνει επειδή νιώθει ότι έχει τα νώτα της καλυμμένα, ξέρει ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί και κοιμάται με την πλάτη της (έστω με τον πωπό της) στο κεφάλι σας για να έχει τον έλεγχο για πιθανές επιθέσεις μοβόρικων θηρίων από τις άλλες πλευρές! Έτσι μάλιστα εκτός από τον εαυτό της είναι ήσυχη ότι προστατεύει και τον αγαπημένο της, δηλαδή εσάς.

Ωραία όλα αυτά αλλά εγώ έχω χάσει τον ύπνο μου!

Όσο πολλοί από εσάς λέτε ότι κάνετε τον πιο τέλειο ύπνο του κόσμου αγκαλιά με τη γάτα σας (ή έστω κεφάλι-κώλο με τη γάτα σας) άλλοι τόσοι παραπονιέστε ότι με αυτά και με αυτά έχετε χάσει τον ύπνο σας, ενώ φυσικά εκείνη κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Για να μην ξεχασουμε ότι εκει, γύρω στις 4 το πρωί – ενώ ως εκείνη τη στιγμή δεν σας είχε αφήσει να κοιμηθείτε λεπτό ενώ εκείνη άααραζε αναπαυτικά στο κεφάλι σας – ξεκινάει το πάρτι, για να σας εμποδίσει να κοιμηθείτε και το υπόλοιπο της νύχτας! 

Σε αυτή τη περίπτωση μάλλον η λύση είναι τα γνωστα, μεσοβέζικα ανθρώπινα τερτίπια του “συμβιβασμού“. Τι να κάνουμε, αν θέλετε και εσείς να κοιμάστε αλλά και η γάτα σας θα πρέπει  να ρίξετε και οι δυο (καλά για εσάς δεν το συζητάμε, αυτό είναι αυτονόητο) λίγο νερό στο κρασί σας. Βλέπετε η γάτα έχει ξεκάθαρα διαφορετικά μοτίβα ύπνου και ως crepascular πλάσμα εκεί λιγο πριν το ξημέρωμα παρουσιάζει το peak της δράσης της!

Υπάρχει λύση για το πρόβλημά σας; Μα φυσικά και υπάρχει! 

  • Βάλτε ενα τελειο αναπαυτικό αυτοθερμαινόμενο κρεβατάκι σαν αυτό κοντά στο κεφάλι σας, ώστε και πολύ ζεστά να είναι και να μπορεί να απολαμβάνει τη σιγουριά από τις οσμές σας και ας κανουμε το σταυρό μας ότι θα προτιμήσει να κοιμηθεί εκεί αντί πάνω στην κεφάλα σας μαξιλαράκι δίιιιπλα στο κεφάλι
  • Και για να μην σας ξυπνήσει στις 4 το πρωί για το καθημερινό μεταμεσονύχτιο γλέντι λίγο πριν κοιμηθείτε παίξτε με τη γάτα σας ένα έντονο παιχνίδι (όπως το λέιζερ) και στη συνέχεια δώστε της ένα γενναίο βραδινό από την αγαπημένη της ξηρά τροφή που είναι και πιο βαριά για το στομάχι (από την υγρή – λόγω αυξημένων υδατανθράκων) και θα την ζαβλακώσει! Επιλέξτε μια εξαιρετική grain free ξηρά τροφή όπως την Carnilove που μπορείτε να βρείτε εδώ ή την Ambrosia Turkey and Herring – και αν αυτές για καποιο λογο δεν σας καθονται καλά βρείτε τις υπολοιπες προτεινόμενες μου, ποιοτικές και value for money ξηρές τροφές, ακριβώς ΕΔΩ – Διαβάστε επίσης το εξόχως αποκαλυπτικό και βοηθητικό άρθρο της γατοακτιβίστριας και γατολάτρισσας Μαρίας Σάββα, στον συνδεσμο ακριβώς από κάτω: 

Και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος και ετούτου του άρθρου! Εσείς αντιμετωπίζετε τέτοιο πρόβλημα; Κοιμάται η γάτα στο κεφάλι σας; Μήπως σας αρέσει κιόλας (ποιος ξέρει τι βιτσιόζοι είστε)! Περιμένω τα σχόλιά σας με ανυπομονησία! 

4 Απαντήσεις

  1. όχι μόνο κοιμάται στο κεφάλι μου, αλλά μου κάνει και λούσιμο – απολεπιση πριν βολευτει 😻

  2. Από αυτούς τους βιτσιόζους είμαι και εγώ λοιπόν που περιμένω πως και πως να έρθουν τα αγόρια μου να ξαπλώσουν πάνω μου κοντά μου γιατί ηρεμώ με τους σκατουλιδες, τα χάδια τους και τη ζεστασιά τους. Άλλες φορές προτιμούν όντως πλάι στο κεφάλι μου, άλλες το λαιμό μου, άλλες πάνω μου. Όπως και να έχει τους θέλω κοντά μου. Γκάρφιλντ και Σίμπα. Τα μωρά αδεσποτακια τζιντζερο-αδερφακια που ήρθαν μόνα τους και μας αγάπησαν όπως και εμείς. Απίστευτα πιστά και η παρηγοριά μου που έχασα τον άλλον μου γατούλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *