Γιατί η γάτα μου κοιμάται στο κεφάλι μου

Γιατί η γάτα μου κοιμάται στο κεφάλι μου;

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Κάθε μέρα λαμβάνω δεκάδες ερωτήσεις από εσάς και να ξέρετε ότι προσπαθώ να απαντήσω σε όλες (οπότε αν κάτι μένει αναπάντητο είναι επειδή απλώς μου ξέφυγε). Λοιπόν μια από τις πιο συχνές και αστείες ερωτήσεις που μου κάνετε είναι “Γιατί η γάτα μου κοιμάται στο κεφάλι μου“! Πραγματικά, η γάτα κοιμάται σε 100+1 περίεργα σημεία αλλά η προτίμησή της για το κεφάλι σας είναι αδιαμφισβήτητη και δεδομένη! Γιατί όμως τέτοια λατρεία για το κεφάλι σας;

Γιατί η γάτα μου κοιμάται στο κεφάλι μου;

Αφού επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι η συμπεριφορά μιας γάτας είναι ένα μυστήριο σε γενικές γραμμές και δεν είναι δυνατόν να μπούμε στο κεφάλι μιας γάτας και να διαβάσουμε τις σκέψεις της (ή ό,τι είναι για τη γάτα το αντίστοιχο με τις σκέψεις των ανθρώπων), οπότε κάθετι που θα ειπωθεί για να ερμηνεύσει μια συμπεριφορά της θα είναι μόνο μια θεωρία, ας δούμε κάποιες πιθανές τέτοιες (θεωρίες) που να εξηγούν γιατί η γατα αγαπάει να κοιμάται πάνω στο κεφάλι των αγαπημένων της ανθρώπων:

Γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας

1. Γιατί είναι ζεστά

Οι περισσότεροι συμπεριφοριστές συμφωνούν ότι ένας σημαντικός λόγος που μια γάτα κοιμάται στο κεφάλι των αγαπημένων της είναι ότι πρόκειται για ένα ζεστό σημείο. Κάποιος θα πει ότι και σε άλλα σημεία του σώματος είναι ζεστά, ωστόσο η θερμότητα του σώματος κυρίως απελευθερώνεται από το κεφάλι.

Αυτό γίνεται περισσότερο σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι καθώς η γάτα κοιμάται η θερμοκρασία του σώματός της πέφτει και η ζεστασιά του περιβάλλοντός της (εν προκειμένω του κεφαλιού) την βοηθάει να διατηρεί τη θερμοκρασία της ικανοποιητική! 

2. Γιατί το κεφάλι παραμένει σχετικά ακίνητο στην ώρα του ύπνου

Η γάτα φυσικά και εκτιμάει ένα ζεστό και άνετο σημείο, όμως θέλει και την ησυχία της όσο κοιμάται – δεν νομίζω αυτό να είναι κάτι το κατακριτέο! Ε λοιπόν είδε και απόειδε, κοιμώμενη στα πόδια του χούμαν της ότι αυτά δεν μένουν στιγμή ακίνητα (εντάξει εντάξει, υπερβάλλουμε) και αποφάσισε να κουρνιάσει σε ένα σημείο πιο σταθερό που θα της επιτρέψει να ρίξεις τους υπνάκους της ανενόχλητη: στο κεφάλι της

3. Είναι θέμα οσμών

Άλλοι ειδήμονες της συμπεριφοράς της γάτας μας θυμίζουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι οσμές για τη γάτα και πόσο χωροκτητικό πλάσμα είναι η γάτα και θεωρούν ότι αυτό είναι κάτι που εξηγεί αρκετά καλά την εμμονή της να κοιμάται στο κεφάλι σας. Η γάτα μπορεί να απολαμβάνει τη μυρωδιά σας και πιο συγκεκριμένα τη μυρωδιά του κεφαλιού σας και να θέλει να κοιμάται εκεί. Ταυτόχρονα, όντας χωροκτητικό πλάσμα, θέλει να αφήσει τη δική της μυρωδιά πάνω σας για να νιώσει ασφαλής, οικεία, να νιώσει ότι είσαστε δικός της! Αυτό εξηγεί και το συνεχές τρίψιμο της στο κεφάλι σας, όταν κουρνιάζει εκεί.

Σε αυτό το σημείο να επιβεβαιώσω την εμμονή του Σκλαβή και του Κινέζου να ανεβαίνουν και να κουρνιάζουν κολλητά με το κεφάλι του πατρός όσο και αν εκείνος επιχειρούσε να τους κρατήσει πιο χαμηλά και να επιδίδονται σε ασύστολο τρίψιμο στην εν λόγω περιοχή.

Γιατί η γάτα κοιμάται με τα οπίσθιά της κολλημένα στο κεφάλι μου;

Έχοντας κάπως εξιχνιάσει το μυστήριο με την λατρεία της γάτας για ύπνο στο κεφάλι σας πρέπει να εξετάσουμε και ετούτη την ειδική υποπερίπτωση ύπνου στο κεφάλι, την κάπως άβολη συνθήκη που η γάτα κοιμάται στο κεφάλι σας με τον πωπό της κολλημένο πανω σας! Ε λοιπόν σας έχω νέα! Αν το κάνει αυτό η γάτα σας είναι μεγάλη τιμή για εσάς. Το κάνει επειδή νιώθει ότι έχει τα νώτα της καλυμμένα, ξέρει ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί και κοιμάται με την πλάτη της (έστω με τον πωπό της) στο κεφάλι σας για να έχει τον έλεγχο για πιθανές επιθέσεις μοβόρικων θηρίων από τις άλλες πλευρές! Έτσι μάλιστα εκτός από τον εαυτό της είναι ήσυχη ότι προστατεύει και τον αγαπημένο της, δηλαδή εσάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περί χωροκτητικότητας

Ωραία όλα αυτά αλλά εγώ έχω χάσει τον ύπνο μου!

Όσο πολλοί από εσάς λέτε ότι κάνετε τον πιο τέλειο ύπνο του κόσμου αγκαλιά με τη γάτα σας (ή έστω κεφάλι-κώλο με τη γάτα σας) άλλοι τόσοι παραπονιέστε ότι με αυτά και με αυτά έχετε χάσει τον ύπνο σας, ενώ φυσικά εκείνη κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. 

Σε αυτή τη περίπτωση μάλλον η λύση είναι τα γνωστα, μεσοβέζικα ανθρώπινα τερτίπια του “συμβιβασμού“. Τι να κάνουμε, αν θέλετε και εσείς να κοιμάστε αλλά και η γάτα σας θα πρέπει  να ρίξετε και οι δυο (καλά για εσάς δεν το συζητάμε, αυτό είναι αυτονόητο) λίγο νερό στο κρασί σας. Βλέπετε η γάτα έχει διαφορετικά μοτίβα ύπνου από εσάς και εκεί γύρω στις 4 το βράδυ θέλει να κάνει πάρτι ενώ εσείς πάλι είχατε στο μυαλό σας κάτι πιο χαλαρό! 

Υπάρχει λύση για το πρόβλημά σας! Διαβάστε το αναλυτικό άρθρο της Μαρίας Σάββα, στον συνδεσμο ακριβώς από κάτω: 

ΥΓ: Περισσότερα για αυτή την αινιγματική συμπεριφορά εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!