γάτα ήλιος

Πότε κρυώνει η γάτα;

Καθώς σιγά σιγά χειμωνιάζει πολλοί αναρωτιέστε ερωτήματα όπως “Πότε κρυώνει η γάτα”, “Πως θα ξέρω αν η γάτα μου κρύωσε;” Ας δούμε λοιπόν τι ευρήματα έχουμε σε σχέση με τούτο το ερώτημα. 

Βλέπετε πολλοί από εσάς νομίζετε ότι η γάτα είναι τελείως ευάλωτη και ανυπεράσπιστη απέναντι στο κρύο ενώ πάλι άλλοι, βλέποντάς τις προσαρμογές της (γούνα με διάφορες στρώσεις κλπ) θεωρείτε με τίποτα η γάτα δεν καταλαβαίνει το κρύο! 

Για να δούμε περίπου που βρίσκεται η αλήθεια!

Νεογέννητα γατάκια και κρύο

Σε πρώτη φάση θα ήθελα να κάνω μια πολύ σημαντική αναφορά στα νεογέννητα γατάκια γιατί ό,τι ισχύει γι’ αυτά δεν ισχύει για τις ενήλικες γάτες! Τα νεογέννητα γατάκια δεν έχουν ακόμη την ικανότητα θερμορύθμισης που έχουν οι ενήλικες γάτες και χρειάζονται μια πηγή θερμότητας για να κρατούν την θερμοκρασία τους σε φυσιολογικα επιπεδα! Αυτή η πηγή θερμότητας είναι συνήθως το σώμα της μητέρας τους – που φυσικά έχει φροντίσει να τα έχει σε κάποιο σημείο προστατευμένο από τον κακό καιρό και όσο πιο ζεστό είναι δυνατό! Αν τώρα τα γατάκια είναι άτυχα και έχουν μείνει ορφανά ή έχουν εγκαταλειφθεί πρέπει να λάβετε δράση εσείς προσφέροντάς τους μια πηγή θερμότητας, όπως μια ηλεκτρική κουβέρτα ή μια δυνατή λάμπα (σε συνδυασμό με κουβερτούλες)! 

Η τέλεια κτηνίατρος του ιατρείου Αίλουρος, Ισμήνη Δρακούλη δίνει μερικές πολύ χρήσιμες οδηγίες: η ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 35οC για 0 – 2 εβδομάδων νεογέννητα, 28οC για γατάκια 2 – 3 εβδομάδων και 25oC για μεγαλύτερα των 3 εβδομάδων. Περισσότερα για το πως να εξασφαλίσετε την ζεστασιά σε ορφανά νεογέννητα γατάκια θα βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί

Περισσότερα τιπς για τις φάσεις από τον οίστρο της μελλοντικής μαμάς γάτας και μέχρι τα παιδιά της να γίνουν ενήλικα μπορείτε να βρείτε εδώ. Τέλος αν θέλετε να φροντίσετε μια λεχώνα γάτα και τα μικρά της διαβάστε αυτό

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε πότε (σε τι συνθήκες) κρυώνει η ενήλικη γάτα! Ας μάθουμε όμως πρώτα να αναγνωρίζουμε τα σημάδια που μαρτυρούν ότι μια γάτα κρυώνει:

Πότε κρυώνει η γάτα; Τα σημάδια

Ανεξάρτητα από γενικές οδηγίες για τι θερμοκρασίες μπορεί να αντέξει μια γάτα και κάτω από ποιες είναι ευάλωτες είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζετε στην πράξη πότε μια γάτα  κρυώνει! Ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ότι η γάτα σου κρύωσε;

1. Τρέμουλο
Αν μια γάτα κρυώνει είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να τρέμει όπως θα έκανε και ένας χούμαν σε παρόμοια περίσταση. Βέβαια το τρέμουλο δεν είναι πάντα ενδεικτικό ότι η γάτα κρυώνει γιατί μπορεί να οφείλεται και σε άλλους λόγους όπως άγχος, πόνος ή αρρώστια. Γι’ αυτό μη βασιστείτε μόνο σε αυτό το σημάδι! Παρατηρήστε την πιο ολιστικά ώστε να βγάλετε σωστά συμπεράσματα! Αν για παράδειγμα η γάτα σας εκτός από το να τρέμει ταύτοχρονα λαχανιάζει, τότε μάλλον δεν κρυώνει αλλά είναι στρεσαρισμένη ή πονάει. 

2. Κουλούριασμα και φούσκωμα της γούνας
Μια γάτα είναι πολύ πιθανό ότι κρυώνει αν κουλουριαστεί κάτω καμπουριάζοντας ενώ ταυτόχρονα “φουσκώνει” τη γούνα της! Αν αντίθετα η γάτα φουσκώνει τη γούνα της καθώς στέκεται είναι πιο πιθανό ότι νιώθει μια απειλή. 

πότε μια γάτα κρυώνει

3. Κρύα άκρα

Μια γάτα που κρυώνει μπορεί να έχει άκρα που να είναι πιο δροσερά από το κανονικό. Έτσι αν νιώσετε ότι οι άκρες των αυτιών ή η μύτη είναι πιο κρύα από ό,τι συνήθως καλό είναι να φροντίσετε να ζεστάνετε τη γάτα! 

4. Διεσταλμένες κόρες 

Μια γάτα με κίνδυνο υποθερμίας μπορεί να είναι νωθρή με διεσταλμένες κόρες και ρηχή αναπνοή. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται άμεσα η επέμβαση του κτηνιάτρου!

5. Αναζητάει ζεστότερα σημεία

Όταν μια γάτα κρυώνει είναι πολύ πιθανό να αναζητεί πολύ πιο έντονα από ότι συνηθίζει ζεστότερα σημεία από αυτά στα οποία βρίσκεται! Θα βρείτε τέτοιες γάτες να ψάχνουν κάπου να καλυφθούν (πχ κάτω από κουβέρτες ή στην φύση σε κάποια τρύπα ή σε ένα σημείο που το χτυπάει ο ήλιος κλπ). Όμως μην ανησυχείτε ιδιαίτερα για γάτες που συνηθίζουν ούτως ή άλλως να ψάχνουν επιμελώς ζεστά σημεία!  

Σε τι συνθήκες η γάτα κρυώνει;

Έχοντας μαθει να αναγνωρίζουμε τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα κρυώνει ας δούμε πάνω κάτω ποιες ειναι οι θερμοκρασίες κάτω από τις οποίες μια γάτα θα αρχίσει να κρυώνει, κάτι που στη συνεχεια μπορει να αποδειχθει επικίνδυνο για την υγεία της! Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι η ικανότητα διαφόρων γατών να αντέχουν στο κρύο μπορεί να ποικίλλει σημαντικά. Οι γάτες με πλούσιες γούνες έχουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα και αν μιλήσουμε για συγκεκριμένες φυλές, τότε είναι ξεκάθαρο ότι γάτες όπως οι Μέιν Κουν, η γάτα του Νορβηγικού Δάσους ή η Ράγκντολ είναι πιθανόν να μπορούν να αντέξουν σε πολύ μεγαλύτερες θερμοκρασιές.. στο άλλο άκρα θα βρούμε γάτες όπως η Σφιγξ

Σε γενικές γραμμές να πούμε ότι για να βοηθήσουμε να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος των γατών εκεί που πρέπει (στους 38.5 – 39.5 βαθμούς Κελσίου) πρέπει ο περιβάλλον χώρος να διατηρεί κάποια συγκεκριμένα επίπεδα θερμοκρασίας – οι άνθρωποι έχουν παρόμοια θερμοκρασία σώματος αλλά αν κρυώσουν μπορούν να προσαρμοστούν φορώντας πχ ένα ζακετάκι ή ένα κασκόλ ή ένα σκούφο αν βρίσκονται εκτός σπιτιού

Για τις γάτες που ζουν εντός σπιτιού η χρήση συστήματος θέρμανσης με θερμοστάτη που θα κρατάει τη θερμοκρασία στους 20+ βαθμούς Κελσίου είναι αρκετή για να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα η γάτα με το κρύο. Αν όμως η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη είναι πιθανό να τη δείτε να ζητάει πηγές θερμότητας, όπως ένα σημείο με ήλιο ή ένα καλοριφέρ ή μια ζεστή κουβερτούλα

Για τις γάτες που ζουν εκτός σπιτιού (αδέσποτες ή ημιαδέσποτες) η έκθεση για ώρα σε θερμοκρασίες κάτω των 7 βαθμών Κελσίου μπορεί να είναι ικανή για να κρυώσουν, ακόμη και να πάθουν υποθερμία – εκτός αν πρόκειται για γάτες “φτιαγμένες” για να αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασιές (όπως προαναφέραμε)! 

Γι’ αυτό οι γάτες προσπαθούν να προστατεύονται από το κρύο στους εξωτερικούς χώρους διαλέγοντας σημεία που δεν τα πιάνει ο άνεμος και η βροχή. Και σε αυτό το σημείο είναι που εσείς μπορείτε να κάνετε τη διαφορά προσφέροντάς τους μερικές επιλογές που θα κάνουν πολύ πιο εύκολη. Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τις αδέσποτες γάτες από το κρύο; Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να μάθετε:

Τέλος αν μια αδέσποτη γάτα χρήζει ιατρικής φροντίδας, λόγω κρυώματος ή υποθερμίας υπάρχει τρόπος να την πιάσετε για να την πάτε στον κτηνίατρο! Βρείτε το πως εδώ. Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθω σε κάτι ακόμη που είναι σχετικό. Πολλές φορές οι γάτες επιλέγουν διαφορα θερμαντικά σώματα του σπιτιού για να ζεσταθούν.. κινδυνεύουν να .. καούν;; Οι απαντήσεις εδω!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *