τίγρης

Τίγρη η… βασίλισσα των αιλουροειδών

Αν το λιοντάρι είναι ο βασιλιάς των αιλουροειδών και ίσως ο βασιλιάς των ζώων, τότε η τίγρη το δίχως άλλο είναι η βασίλισσά τους. Και συγχωρήστε με αν κάνω λάθος, αλλά ψυχανεμίζομαι ότι πιο μεγάλη γοητεία σας ασκεί η τίγρη από το λιοντάρι! Αλήθεια θα ήταν ενδιαφέρον να δω αν είναι σωστή η διαίσθησή μου, οπότε αν θέλετε μου απαντάτε επ’ αυτού (αν η τίγρη σας γοητεύει περισσότερο από το λιοντάρι) στα σχόλια!

Σε ετούτο το άρθρο θα ταξιδέψουμε μαζί το ταξίδι αυτού του υπέροχου, μαγικού πλάσματος και θα μάθουμε τα πάντα για την μορφολογία του, τα χαρακτηριστικά του αλλά και για το αν είναι ένα είδος που κινδυνεύει ή όχι! Πριν από αυτά όμως ήθελα να σας πω ότι εμείς οι γάτες δεν διαφέρουμε και τόοοοσο πολύ από τις τίγρεις!

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΙΓΡΗΣ ΚΑΙ ΓΑΤΑΣ

  • Έχουμε παρόμοιο σχήμα σώματος (εντάξει είμαστε μια χαριτωμένη μικρογραφία, ομπόοο
  • Το DNA μας είναι όμοιο κατά 95% με της τίγρης
  • Είμαστε και οι δύο υποχρεωτικά σαρκοφάγα πλάσματα
  • Είμαστε χωροκτητικά πλάσματα και μαρκάρουμε με μυρωδιές την περιοχή μας
  • Προτιμούμε να ζούμε μόνοι μας (χωρίς αυτό να είναι κανόνας βέβαια)
  • Αγαπάμε και εμείς και οι τίγρεις τα…κουτιά
  • Έχουμε παρόμοια γούνα (βασικά οι γάτες τάμπι) με τις τίγρεις και την χρησιμοποιούμε για .. καμουφλάζ, όπως και αυτές

H τίγρη ανήκει στo γένος “πάνθηρες” (panthera) της οικογένειας  felidae (αιλουροειδή), μαζί με τη λεοπάρδαλη, τη λεοπάρδαλη του χιονιού, το λιοντάρι και τον ιαγουάρο!

τίγρη

Τίγρη - Μορφολογία

Αυτο το υπέροχο αιλουροειδες έχει τελείως αναγνωρίσιμη εμφάνιση που χαρακτηρίζεται από την υπέροχη γούνα της με τις κάθετες σκουρόχρωμες ραβδώσεις σε φόντο πορτοκαλοκόκκινο, στην πάνω μερία του σώματος και πιο ανοιχτόχρωμο στην κάτω επιφάνεια. 

Το βάρος της είναι το μεγαλύτερο όλων όσων ανήκουν στην οικογένεια των αιλουροειδών και φτάνει μέχρι τα 306 κιλά ενώ το μήκος της μαζί με το μήκος της ουράς φτάνει τα 3.3 μέτρα.

Το πρόσωπό της είναι επίσης εκπληκτικό, με μάτια με κόρες στρογγυλες (και όχι ελλειπτικές όπως της γάτας), μια .. χορταστική μύτη σε σχήμα μελιτζάνας! Στο πρόσωπο συναντιούνται οι σκουρες ρίγες, το ανοιχτόχρωμο και το πιο σκουρόχρωμα φόντο, ενώ οι τεράστιοι κυνόδοντες προβάλουν από το στόμα της! Το να κοιτάς το πρόσωπο μιας τίγρης είναι μια απίστευτη εμπειρία!

Ηθολογία της τίγρης

Πρόκειται για μοναχικά ζώα, έντονα χωροκτητικά, που καθορίζουν αυστηρα το χώρο επιρροής τους, μέσα στον οποίο κινούνται και φροντίζουν να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Τα αρσενικά καταλαμβάνουν μεγαλύτερους χώρους από τα θηλυκά! Η εισβολή μιας άλλης τιγρης στην περιοχή μιας τίγρης πολύ συχνά σημαίνει έντονη σύγκρουση. 

Να πούμε ότι η σχέση τους με το νερό είναι μια σχέση αγάπης και οι τίγρεις αποδεικνύονται δεινές κολυμβήτριες. Ακόμη να πούμε ότι οι τίγρεις όπως και τα άλλη είδη του γένους Πανθέρα σε αντίθεση με τις γάτες δεν γουργουρίζουν αλλα βρυχούνται (ενώ οι γάτες δεν έχουν την ικανότητα να βρυχούνται – τι κρίμα)! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η γάτα δεν βρυχάται;

Οι τίγρεις τρέφονται με μεσαία και μεγάλα ζώα έχοντας ιδιαίτερη προτίμηση σε οπλοφόρα όπως ελάφια και αγριογούρουνα. Ως μοναχικά ζώα δεν έχουν πολλές επαφές όμως συχνά μοιράζονται τη λεία τους με άτομα του άλλου φύλου ή με νεαρά τιγράκια.

Οι τίγρεις ως μοναχικά ζώα συχνά συναντιούνται με μοναδική αφορμή την αναπαραγωγή. Η αναπαραγωγή συμβαίνει σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, όμως σε διαστήματα 3 ως 6 ημερών όπου το θηλυκό είναι διαθέσιμο για πολλαπλές συνουσίες, ιδιαίτερα θορυβώδεις και εντυπωσιακές.

Οι τίγρεις στην αιχμαλωσία (ζωολογικοί κήποι) ζουν περίπου 20 με 26 χρόνια!

Πληθυσμός της τίγρης

Πρόκειται για ένα είδος αρκετά περιορισμένο σε αριθμό, αν και δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των τίγρεων αυτού του κόσμου. Το 2011 ο αριθμός αυτός υπολογίστηκε στα 3200 (μόλις) μέλη από το Παγκόσμιο Ταμείο Για τη Φύση. Εκτιμάται ότι ο αριθμος των τίγρεων έχει μειωθεί δραματικά τώρα  σε σχέση με τη δεκαετία του 1990 (σε επίπεδο 50%)! Η πτώτη του αριθμού των τίγρεων συνεχίζεται και υπάρχει ο φόβος ότι αυτή η πτωτική πορεία είναι μη αναστρέψιμη! 

Ίσως είμαστε μια από τις τελευταίες γενιές της γης που θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν αυτό το σπάνιο πλάσμα. 

Μερικά απίστευτα facts για την τίγρη

  • Μια μπουνιά από μια τίγρη μπορεί να .. σας σκοτώσει!
  • Μόνο τα μισά από τα νεογέννητα τιγράκια επιβιώνουν!
  • Ζευγαρώνουν με άλλα μεγάλα αιλουροειδή όπως λιοντάρια – ο απόγονος μιας διασταύρωσης αρσενικού λιονταριού και θηλυκής τίγρης λέγεται.. liger, ενώ το ανάποδο λέγεται.. tigon
  • To σάλιο της τίγρης έχει αντισηπτικές ιδιότητες
  • Παρά το βάρος τους μπορούν να τρέξουν με μεχρι  60 χιλιόμετρα την ώρα.. δλδ κάθε προσπάθεια να τους ξεφύγετε είναι καταδικασμένη σε αποτυχία!
  • Η μυρωδιά των ούρων της τίγρης θυμίζει… βουτυρωμένο ποπκόρν.
  • Μιμούνται τα καλέσματα άλλων ζώων και συχνά των θηραμάτων τους
  • Υπο φυσιολογικές συνθήκες οι τίγρεις δεν βλέπουν τον άνθρωπο σαν εν δυνάμει θήραμα

ΓΚΑΛΕΡΙΑ

ΥΓ: Περισσότερα για την τίγρη εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *