Κινδυνεύει μια γάτα να καεί σε ένα θερμαντικό σώμα (καλοριφέρ, θερμάστρα, ηλεκτρική κουβέρτα);

Και ενώ η κακοκαιρία Διομήδης επελαύνει και το κρύο έχει παγώσει τα πάντα, μια οικόσιτη γάτα που σέβεται τον εαυτό της και εκ φύσεως μισεί το κρύο θα βρει καταφύγιο πάνω σε καλοριφέρ, ηλεκτρικές κουβέρτες, ή σε μέρη που χτυπάει ο ήλιος. Παρεπιμπτόντως για να βρείτε πως μπορείτε να κρατήσετε ζεστή την οικόσιτη γάτα σας διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο

Το εναγώνιο ερώτημα που δημιουργείται σε κάποιους είναι κατά πόσο είναι πιθανό μια γάτα που απολαμβάνει την ζέστη σε ένα θερμαντικό σώμα όπως ένα καλοριφέρ να .. καεί! Μου έχετε κάνει πολλές φορές αυτή την ερώτηση και ήρθε η ώρα να σας απαντήσω! Ας ξεκινήσουμε:

Νοιώθουν οι γάτες τη ζέστη;

Οι γάτες έχουν λιγότερους υποδοχείς θερμοευαίσθητους υποδοχείς πόνου (υποδοχείς που δίνουν σήμα πόνου εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης). Το ανθρώπινο σώμα νοιώθει πόνο όατν η θερμοκρασία ανέβει στους 44 βαθμούς Κελσίου ενώ της γάτας στους 52 βαθμούς Κελσίου. 

Αν αγγίξετε ένα καυτό αντικείμενο θα τραβήξετε απότομα το χέρι σας. Μια γάτα δεν θα αντιδρούσε τόσο απότομα αλλά το ότι δεν αντιλαμβάνεται πόνο σε υψηλές θερμοκρασίες  δεν σημαίνει ότι η γάτα είναι ασφαλής! Απλώς η γάτα δεν θα αντιληφθεί τον πόνο μέχρι να είναι.. πολύ αργά και αφού υποστεί σημαντικό έγκαυμα. 

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε μια γάτα που βρίσκεται κοντά σε μια πηγή θερμότητας. Βέβαια πολλά θερμονατικά σώματα έχουν κάποιο περιορισμό στην ανώτερη θερμοκρασία που πιάνουν αλλά είναι πιθανό μια γάτα να προκαλέσει ζημιά στον εαυτό της χωρίς να το καταλάβει, επειδή ακριβώς δεν είναι τόσο ευαίσθητη (δεν αντιλαμβάνεται τόσο καλά) στις υψηλές θερμοκρασίες!

Έτσι μια γάτα που αράζει πάνω σε ένα θερμαντικό σώμα θα αρχίσει να απορροφάει θερμότητα και λόγω αυτής της μειωμένης ευαισθησίας δεν θα αντιληφθεί κάποιο πρόβλημα και μπορεί να πάρει κανέναν υπνάκο ενώ συνεχίζει να θερμαίνεται.. ε αυτό μέσα στον ύπνο της μπορει να προκαλέσει.. εγκαύματα!

γάτα ήλιος

Είναι τα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ) ασφαλή για τη γάτα;

Είναι αλήθεια ότι η γάτα σας θα χρειαστεί να περάσει ώρα σε άμεση επαφή με ένα θερμαντικό σώμα για να υποστεί ζημιά. Αλλά όπως είπαμε είναι απίθανο η γάτα να αντιληφθεί εγκαίρως τη ζημιά που συντελείται και να απομακρυνθεί από την πηγή θερμότητας! 

Ακόμη όμως και να μην πάθει ακραίο έγκαυμα, σίγουρα θα προκληθεί αυξημένη ξηρότητα στο δέρμα της και θα την κάνει να νιώθει άβολα, ενώ είναι πιθανό να νοιώσει έντονο κνησμό.

Μια λύση είναι να καλύψετε την επιφάνεια του θερμαντικού σώματος με κάποιου είδους κάλυμμα που δεν είναι πολύ καλός αγωγός της θερμότηταςτη γάτα! Μια κουβέρτα με στοιχειώδη θερμοαντοχή πχ θα έκανε πολύ καλή δουλειά γιατί θα παρεμβαλλόταν ανάμεσα στο θερμαντικό σώμα και το σώμα της γάτας μειώνοντας δραματικά την πιθανότητα εγκαύματος ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει ένα πολύ βολικό σημείο για άραγμα.

Είναι τα κρεβατάκια γάτας με θέρμανση ασφαλή;

Υπάρχουν κρεβατάκια γάτας με ενσωματωμένη πηγή θερμότητας που προσφέρουν ακριβώς αυτό. Για καλό και για κακό όμως βάλτε ακόμη μια λεπτη κουβερτίτσα ώστε η γάτα σας να μπορεί να λαγοκοιμάται εκεί με ασφάλεια. Να πούμε εδώ ότι είναι πιθανό η γάτα σας να χρειάζεται λίγη ενθάρρυνηση για να χρησιμοποιήσει το κρεβατάκι!

Είναι οι φορητές θερμάστρες και σόμπες ασφαλείς για τις γάτες;

Οι φορητές συσκευές θέρμανσης όπως σόμπες και θερμάστρες πρέπει να έχουν μερικά στοιχεία που θα κάνουν ασφαλή τη χρήση για τη θέρμανση της γάτας. Αυτά είναι:

 • Αυτόματο κλείσιμο: Υπάρχουν θερμάστρες που κλείνουν αυτόματα αν μετακινηθούν (πχ από το άγγιγμα της γάτας και έτσι δεν πρόκειται μια αδέξια γάτα να κάψει το σπίτι.
 • Χρονοδιακόπτης: Υπάρχουν θερμάστρες που ανοίγουν και κλείνουν σε συγκεκριμένη ώρα. Επιλέξτε κατάλληλα τους χρόνους ώστε να είναι ανοιχτοί όσο η γάτα κοιμάται και να κλείνουν όταν αρχίζει να σουλατσάρει
 • Περιστροφή: Μια θερμάστρα που περιστρέφεται θα κατανείμει τη θερμότητα στο δωμάτιο πολύ καλύτερα και η γάτα θα είναι πιο δύσκολο να καθίσει πάνω της (αφού περιστρέφεται) αποφεύγοντας έτσι εγκαύματα
 • Θερμοστάτης: Μια θερμάστρα μπορεί να έχει θερμοστάτη που ελέγχει ότι η θερμοκρασία δεν θα ξεφύγει. Επίσης υπάρχουν θερμάστρες που έχουν επίπεδα λειτουργίας (λιγότερο ή περισσότερο έντονη) και εξασφαλίζουν ότι η θερμοκρασία θα παραμείνει σε ασφαλή πλαίσια. 

Αν η θερμάστρα σας δεν έχει τέτοιες ιδιότητες καλύτερα μην τη χρησιμοποιήσετε.. επικίνδυνες θερμάστρες και περίεργες γάτες μπορούν να προκαλέσουν φωτιές στο σπίτι και σοβαρά εγκαύματα!

Επίσης παρόμοια πράγματα πρέπει να προσέξουμε και σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε ηλεκτρική κουβέρτα για να τις ζεστάνουμε! 

Η γάτα μου κάθεται πολύ κοντά στην θερμάστρα – Τι να κάνω;

Αν η γάτα κάθεται πολύ κοντά και μπροστά από μια θερμάστρα δεν είναι ασφαλής γι’ αυτό μην την αφήσετε να κοιμηθεί. Επιτρέψτε της να απορροφήσει κάποια θερμότητα και μετά μετακινήστε την. Η γάτα θα μείνει στην καινούρια θέση για ώρα διότι θα έχει απορροφήσει την θερμότητα που χρειάζεται.

Δεν είμαι σίγουρος αν η γάτα μου κάηκε από το θερμαντικό σώμα - Τι να κάνω;

Είναι πολύ πιθανό να μην καταλαβαίνετε αν η γάτα σας κάηκε! Αν δεν νοιώθει πόνο δεν θα παραπονιέται και δεν θα κλαίει. Όμως στη συνέχεια αυτό θα αλλάξει (η επίδραση του εγκαύματος θα προκαλέσει ενόχληση στη συνέχεια). 

Τα εγκαύματα προκαλούν συγκεκριμένα φυσικά συμπτώματα στη γάτα που μπορούν να γίνουν αντιληπτά μάλλον εύκολα! Αυτά είναι:

 • Ερεθισμένες κοκκινωπές επιφάνειες στο δέρμα
 • Δεν θέλει να την αγγίζετε
 • Μαυριδερό (καρβουνιασμενο) δέρμα σε περίπτωση έντονου εγκαύματος
 • Φουσκάλες στο δέρμα
 
Υπάρχουν τρία επίπεδα εγκαύματος:
 
 • εγκαύματα πρώτου βαθμού είναι επιφανειακοί τραυματισμοί. Αφήνουν το δέρμα κόκκινο και καψαλίζουν την γούνα. Προκαλούν πόνο αλλά δεν έχουν προκαλέσει μόνιμη ζημιά. Το δέρμα θα αναγεννηθεί όπως και η γούνα.
 • Τα εγκαύματα δεύτερου βαθμού θα οδηγήσουν σε φουσκάλες στο δέρμα και ερυθρότητα. Αυτό δείχνει ότι το έγκαυμα διείσδυσε πέρα από τα επιφανειακά στρώματα και προκάλεσε ζημια κάτω από το δέρμα. Μια γάτα με εγκαύματα δευτέρου βαθμού θα αρχίζει να φωνάζει από τον πόνο. 
 • Τα εγκαύματα τρίτου βαθμού είναι επείγοντα ιατρικά περιστατικά. Αυτά περνάνε κάτω από το δέρμα και ίσως προκαλέσουν ζημιά στα νεύρα. Χαρακτηρίζονται από μαυριδερό καψαλισμένο δέρμα. 

Είναι απίθανο ένα θερμαντικό σώμα να προκαλέσει περισσότερο από έγκαυμα πρώτου βαθμού αλλά καμιά φορά προκαλεί και εγκαύματα δευτέρου βαθμού! Γι’ αυτό έχετε το νου σας όσον αφορά την επαφή της γάτας σας με τις διάφορες πηγές θερμότητας! 

Εσάς η γάτα σας συνηθίζει να αράζει πάνω σε καλοριφέρ ή κοντά σε θερμάστρες; Αντιμετωπίσατε ποτέ κάποιο πρόβλημα; Περιμένω τα σχόλιά σας!

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω έκκληση, τούτες τις παγωμένες μέρες να μην ξεχνάμε και τις αδέσποτες γάτες που δεν έχουν την τύχη να βρίσκονται μέσα σε ένα σπίτι και να σας προτρέψω να διαβάσετε τον οδηγό μου για το πως να προστατέψετε τις αδέσποτες γάτες από το κρύο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *