Γιατί οι γάτες κάνουν αυτά τα χαριτωμένα πλάγια βηματάκια (το περπάτημα του κάβουρα);

Σε μια στιγμή αδυναμίας ο πατέρας μου εκμυστηριεύτηκε ότι η πιο αγαπημένη μου συνήθειά του ήταν τα εκείνα τα καμαρωτά πλαϊνά βηματάκια και αλματάκια που έκανα ενώ κόρδωνα το κορμί μου, λίγο πριν εξαπολήσω την επίθεσή μου εναντίον του! Ήταν τότε που ήμουν μικρή και ανόητη (γάτα) και ήθελα τρελά παιχνίδια! Δυστυχώς (ή ευτυχώς) τα χρόνια πέρασαν, ωρίμασα και σταμάτησα να κάνω αυτές τις χαριτωμένες ανοησίες. Όμως η απορία του έμεινε του πατέρα! Γι’ αυτό και εγώ σήμερα θα αποκαλύψω σε εσάς και σε εκείνον το νόημα και αυτής της αξιοσημείωτης συμπεριφοράς

Τι ακριβώς είναι αυτή η συμπεριφορά που μελετάμε;

Πρώτα από όλα ας βεβαιωθούμε ότι καταλαβαίνουμε γιατί μιλάμε. Όταν η γάτα έχει … κέφια, κορδώνει το κορμί της και αρχίζει κάτι αστεία βηματάκια στο πλάι συνδυασμένα με αντίστοιχα μικρά αλματάκια προς την ίδια κατεύθυνση, κάτι που θυμίζει αρκετά το περπάτημα του κάβουρα! Συχνά μετά από αυτή την κίνηση ακολουθεί επίθεση της γάτας! Για να το οπτικοποιήσουμε ας δούμε και αυτό το βίδεο:

Γιατί οι γάτες κάνουν το περπάτημα του κάβουρα;

1. Ειναι μια παιχνιδιάρικη εκδήλωση

Οι γάτες, ειδικά όσο ακόμη είναι μικρές σε ηλικία είναι εκ φύσεως παιχνιδιάρικα πλάσματα (αυτό συμβαίνει πάνω κάτω σε όλα τα είδη, όχι μόνο στις γάτες).  Πολλές φορές κάνουν αυτό το περπάτημα του κάβουρα όταν κάτι πυροδοτεί την έντονη έμφυτη επιθυμία για παιχνίδι. 

Και να σας πω κάτι; Όλες οι γάτες (μικρές μεγάλες) το έχουν μέσα τους αυτό. Μην αφήσετε το φαινομενικά απόμακρο ύφος τους να σας ξεγελάσει. Κατά βάθος αν δωθεί η ευκαιρία η γάτα θα αρχίσει αυτά τα υπέροχα νούμερα που σας ξετρελαίνουν. 

2. Προσπαθούν να πτοήσουν/φοβίσουν μια πιθανή απειλή που τις ξάφνιασε

Ένας άλλος λόγος που μια γάτα κάνει το περπάτημα του κάβουρα είναι όταν αιφνιδιαστεί από κάτι, όπως κάποιος χούμανς που πλησίασε χωρίς να τον πάρουν είδηση, ή ακόμη και όταν ξαφνικά μια γάτα δει το είδωλό της στον καθρέφτη. Με το που δουν το είδωλο, τα φοβερα αντανακλαστικά τους μπαίνουν σε δράση, κυρτώνουν τη ραχοκοκκαλιά και αρχίζουν τα .. απειλητικά πλαϊνά βηματάκια προσπαθώντας να .. θορυβήσουν το.. είδωλό τους! Συχνά μάλιστα ολα αυτα συνοδεύονται με το γνωστό κχουυυυ και τα περίφημα .. αεροπλανικά αυτιά – διαβάστε περισσότερα για την .. ‘γλώσσα’ των αυτιών της γάτας εδω!

Mεσα από όλη αυτη την περφόρμανς το σώμα τους φαίνεται μεγαλύτερο και έτσι ελπίζουν οτι θα κάνουν το απειλητικό είδωλο να χεστεί πάνω του και να το βάλει στα πόδια – ενώ ο συνδυασμός με το εξίσου απειλητικό κχου, δίνει στη γάτα μια ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ εικονα.

Όμως ότ(αν) στη συνέχεια διαπιστώνουν ότι δεν συμβαίνει κάτι το απειλητικό ή το επικίνδυνο, πολύ σύντομα η επιφυλακή λαμβάνει τέλος και η ανησυχία δίνει τη θέση της στην παιχνιδιάρικη διάθεση οπότε το περπάτημα του κάβουρα πλέον παίρνει αυτή την παιχνιδιάρικη διάσταση που αναφέραμε προηγουμένως

3. Ο συνδυασμός με τα αλματάκια κάνει τη γάτα να φαίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη προς πιθανές απειλές

Στη συνέχεια του προηγούμενου να πούμε ότι πολύ συχνά οι γάτες δεν αρκούνται μόνο στα βηματάκια, τα συνδυάζουν και με μικρά αλματάκια (όπως είδατε και στο παραπάνω βίδεο)! Αυτό συμβαίνει και πάλι όταν κάτι τις αιφνιδιάζει και τις θορυβεί! συνήθως. Βέβαια δεν είναι όλες οι γάτες φοβιτσιάρες και δεν θα αρχίσουν τα αλματάκια όλες οι γάτες μόλις κάτι απρόβλεπτο συμβεί. 

4. Γίνεται πιο εύκολη η χρήση των νυχιών των πίσω ποδιών της γάτας

Μια ακόμη πτυχή αυτής της συμπεριφοράς της γάτας είναι ότι μέσω του περπατήματος του κάβουρα – όταν αντιληφθούν κάποια απειλή  είναι πιο εύκολο για τη γάτα να απασφαλίσει και τα νύχια των πίσω ποδιών της, ώστε να τα χρησιμοποιήσει αν αυτό καταστεί αναγκαίο! 

5. Το περπάτημα του κάβουρα και τα θέματα υγείας

Δεν είναι όμως πάντα τόσο αθώο το περπάτημα με τα πλαϊνά βηματάκια! Σε μερικές περιπτώσεις πίσω από αυτή τη χαρακτηριστική συμπεριφορά κρύβονται θέματα υγείας της γάτας όπως στην περίπτωση της αιθουσαίας ασθένειας των αιλουροειδών. Εκτός από τα πλάγια βήματα η συγκεκριμένη ασθένεια έχει και άλλα συμπτώματα:

Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτή η χαριτωμένη συμπεριφορά δείχνει ότι η γάτα μας υποφέρει, δυστυχώς και τότε δεν είναι καθόλου αστείο! 

Ένα αστείο πείραμα

Όταν έχετε διάθεση ξεχάστε όοοολους τους καθωσπρεπεισμούς που έχετε στο κεφάλι σας, καθίστε στα 4 και αρχίστε να μιμήστε το περπάτημα του κάβουρα!

Μην ξαφνιαστείτε αν η γάτα σας ανταποκριθεί κάνοντας το ίδιο!! Αυτό το κάνει και ο πατέρας σε μένα και η αλήθεια είναι με προκαλεί να κάνω και εγώ τα ίδια!

Αν το στρες είναι η αιτία για το περπάτημα του κάβουρα..

Υπάρχουν γάτες που υποφέρουν από έντονο στρες, είναι φοβικές  και νιώθουν ότι απειλούνται συνεχώς και μέσα στις αντιδράσεις τους είναι και το συνεχές Περπάτημα του Κάβουρα. Μην αδιαφορήσετε για μια γάτα που υποφέρει από στρες! 

  • Διαβάστε το άρθρο-βίβλο για την διαχείριση του στρες της γάτας – θα αλλάξει πιθανώς την οπτική σας για τη γάτα
  • Δημιουργήστε ενα ασφαλές, γαλήνιο, ήσυχο περιβάλλον μέσα στο σπίτι, χωρίς δυνατούς θόρυβους, χωρίς επισκέπτες που δεν πλησιάζουν με ευαισθησία τη γάτα, με τεχνητες φερομόνες ηρεμίας στην πρίζα (το περιφήμο Feliway – τσιμπήστε το εδώ), με πρόσβαση σε ψηλά σημεία όπως κρεβάτια παραθύρων – σαν αυτό –
  • Μπορείτε να προσφέρετε και ουσίες που ηρεμούν τη γάτα με πολύ διακριτικό και ήπιο τρόπο, χωρίς να έχουν το παραμικρό  side effect όπώς φυσικά το έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης (διαβάστε τα οφέλη του εδώ) – εμείς χρησιμοποιούμε το CBD Oil για γάτες της NatureCan που μπορείτε να βρείτε εδω (μη ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%)

Η γάτα σας κάνει το περπάτημα του κάβουρα; Ποια είναι η πιο αξιαγάπητη .. αλλόκοτη συμπεριφορά της δικής σας γάτας; Τα σχόλιά σας!

Κλείνοντας, αφού εξιχνιάσαμε και ετούτη την περίεργη συμπεριφορά της γάτας θα ήθελα να σας προτείνω να ανακαλύψετε γιατί οι γάτες παθαίνουν μια.. παράκρουση αμέσως μόλις βγουν από την τουαλέτα τους! Διαβάστε το σχετικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Μία Απάντηση

  1. Ο Λεωνιδας στην αλλη του ζωή μαλλον θα ήταν κάβουρας!!!!! Το κανει συχνα αυτο το περπατημα και πάντα υποδηλώνει διάθεση για τρελό παιχνίδι (κυνηγητό, παλη, λαγοκλωτσιές κ.λ.π.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *