γάτα σφυρίζει

Γιατί η γάτα κάνει συριγμό (το γνωστό “κχουυ”);

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Καλημέρα όλη μέρα! Σήμερα θα μιλήσουμε για τον συριγμό (hiss), εκείνο το περίφημο “κχου” που κάνει η γάτα σε διάφορες άβολες γι’ αυτήν συνθήκες! Αν έχετε μια γάτα και ιδίως αν έχετε περισσότερες από μια γάτες τότε ο ήχος αυτός σας είναι τόσο οικείος σχεδόν όσο και το κοινό νιαούρισμα. Ακόμη και η πιο θεόγλυκη γάτα -όπως για παράδειγμα εγώ- έχει καταφύγει σε αυτό τον ήχο που λειτουργεί σαν προειδοποίηση προς κάποιον για κάτι που κάνει!

Και φυσικά είμαι σίγουρος ότι ακόμη και αυτή την συμπεριφορά της γάτας την βρίσκετε από αξιολάτρευτη ως κωμική ή γλυκιά. Βέβαια εκείνη την ώρα η γάτα σας κάθε άλλο παρά το διασκεδάζει! Αντίθετα νιώθει ότι απειλείται! 

Πως η γάτα δημιουργεί τον ήχο του συριγμού;

Ο συριγμός δημιουργείται όταν η γάτα πιέζει αέρα διαμέσου της γλώσσας της που έχει πάρει το σχήμα της αψίδας. Αν τύχει να είστε κοντά στη γάτα σας όταν κάνει “κχου” είναι πιθανό ακόμη και να νιώσετε ένα ρεύμα αέρα να βγαίνει από το στόμα της – αλλά για καλό και για κακό φροντίστε να μην είστε τόσο κοντά της όταν το κάνει αυτό -.  

Και η γάτα δεν μένει σε αυτό. Εκείνη τη στιγμή η έκφραση του προσώπου της αλλάζει, γίνεται πάρα πολύ απειλητική, ένα αληθινό άγριο θηρίο, καθώς τα χείλη της τραβιούνται προς τα πίσω, τα αυτιά της κολλάνε στο κρανίο της και πίσω και τα μάτια της μισοκλείνουν. Όταν ο πατέρας με πρωτοείδε να κάνω “κχου” σοκαρίστηκε. Δεν πίστευε ότι εγώ θα μπορούσα να πάρω μια τέτοια άγρια, απειλητική έκφραση. Δείτε στο βίδεο και θα καταλάβετε:

Εκτός από το πρόσωπο και το σώμα παίρνει μια συγκεκριμένη στάση: η ραχοκοκκαλιά κυρτώνει ενώ οι τρίχες της πετάγονται πάνω, σαν βελόνες!

Γιατί οι γάτες συρίζουν;

Εν ολίγοις αυτή η ηχητική εκδήλωση είναι μια μορφή προειδοποίησης. Άλλωστε οι γάτες σε συνήθως αποφεύγουν τους  καβγάδες και βασίζονται σε στάσεις του σώματος, στις οσμές τους και στα ηχητικά σήματα για να αποθαρρύνουν τους αντιπάλους τους. Στα πλαίσια αυτά επιστρατεύουν και το μεγάλο όπλο του συριγμού.

Πρόκειται για ένα αμυντικό μηχανισμό, λοιπόν, που εκδηλώνεται όταν κάτι απειλητικό εμφανιστεί στο περιβάλλον – μια άλλη γάτα, ο κτηνίατρος, ακόμη μερικές φορές και πολυαγαπημένος χουμανιστικός γονέας. Ο ήχος αυτός χρησιμοποιείται πολύ συχνά από μια μαμά-γάτα όταν κάποιος ανοίκειος πλησιάσει τα μικρά της, καθώς και κατά την εξέταση της γάτας στο κτηνιατρείο, αλλά και όταν προσπαθείτε να δώσετε ένα φάρμακο στη γάτα σας στο σπίτι. 

Αν και είναι αμυντική στάση, υποδηλώνει ότι αν η απειλή συνεχίσει να υφίσταται η γάτα δεν θα διστάσει να εμπλακεί στον καβγά και να επιτεθεί! Πολλοί συμπεριφοριστές γάτας υποστηρίζουν ότι ο συριγμός ομοιάζει με το σφύριγμα του φιδιού όταν και αυτό προσπαθεί να αποθαρρύνει τους εχθρούς του. Ο μιμητισμός είναι ένας αρκετά διαδεδομένος μηχανισμός στην άγρια φύση και πολλά ζώα μιμούνται επικίνδυνους θηρευτές, για να αποθαρρύνουν άλλα ζώα που έχουν απειλητικές διαθέσεις!

Πως να αντιδράσετε όταν η γάτα σας κάνει "κχου";

Να είστε βέβαιοι ότι αυτό που θα ακολουθήσει μετά από ένα “κχου” αν η γάτα σας δεν βρει διέξοδο διαφυγής θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα μεγαλοπρεπές δάγκωμα, ή νυχιά. Οπότε μην αγνοείτε τις ηχητικές προειδοποιήσεις της:

  • Δώστε της χρόνο να ηρεμήσει
  • Εκτός αν είναι απαραίτητο να αλληλεπιδράσετε μαζί της δώστε της μια οδό διαφυγής
  • Αφήστε την να σας μυρίσει και να αναγνωρίσει τη μυρωδιά σας
  • Μην την τιμωρείτε για το συριγμό
  • Εντοπίστε τους λόγους που την οδηγούν στο συριγμό
  • Χρησιμοποιήστε θετική συμπεριφορά για να κάνετε τη γάτα σας να νιώσει άνετα (χρησιμοποιήστε πχ λιχουδιές).

Επαναλαμβανόμενος συριγμός

Αν η γάτα συρίζει επαναλαμβανόμενα είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσετε την αιτία του φόβου της! Αν πχ θέλετε να συστήσετε δύο γάτες και η γάτα σας συρίζει ασύστολα, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή είναι η αιτία του φόβου, οπότε φροντίστε να κάνετε όσο πιο ομαλές συστάσεις είναι δυνατό. 

Αν η γάτα σας συρίζει κάθε φορά που την αγγίζετε (πχ για να της δώσετε ένα χάπι, ή για να την χαϊδέψετε) τότε επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για να διερευνήσετε μήπως η γάτα πονάει. 

Αν δεν είναι ιατρική η αιτία του επαναλαμβανόμενου “κχου” πρέπει να δουλέψετε την επαφή σας ώστε σταδιακά να διώξετε τα άβολα συναισθήματα απειλής που νιώθει η γάτα σας.

Ας δούμε τώρα και μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα συριγμού, από την ειδική .. Πίτση (καμαρώστε την στην κεντρική φώτο του άρθρου):

Έχοντας πει όλα ετούτα σε θεωρητικό επίπεδο θέλω να τονίσω ότι εγώ ο Τσιτσάρας σε γενικές γραμμές πολύ σπάνια καταφεύγω σε συριγμό μόνο όταν εντοπίσω κάπου κοντά στο χώρο μια άλλη γάτα. Με τους γονείς καταφεύγω μόνο σε παραπονεμένα νιαουρισματάκια!

Αντίθετα οι γάτες της αυλής έχουν το συριγμό στο τσεπάκι ιδίως οι θηλυκές (βλέπε Πίτση – η αρχόντισσα του “κχου”, Μεγάλη Μανίτσα, Μπάκιο). αλλά και αρσενικές που βλέπουν μια από τις γάτες-κυρίαρχους (Ασπρομαυρέ, Κινέζος, Αδόλφος – ο Σκλαβενίτης αν και μια από τους ηγέτες της αυλής, σπάνια προσπαθεί να ενοχλήσει άλλες γάτες) να ετοιμάζονται να τις παρενοχλήσουν! 

Εσείς έχετε παρατηρήσει αυτή τη συμπεριφορά στη γάτα σας; Πως αντιδράτε; Περιμένω τα σχόλιά σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!