Γιατί η γάτα κάνει το περίφημο «εκεκεκεκεκ» ή… τιτίβισμα;

Όσοι ασχολείστε με τις γάτες και τις λατρεύετε, μπορεί να έχετε ακούσει, σε λίστες με trivia, ότι μια γάτα μπορεί να δημιουργήσει πάνω από… 100 ήχους. Οι ήχοι αυτοί έχουν ο καθένας τη σημασία του! Ίσως ο πιο εμβληματικός από όλους αυτούς είναι το περίφημο «εκεκεκεκεκ» ή τιτίβισμα, αγγλιστι ο συνδυαμός chirping/chattering.

 

Πως γίνεται το 'εκεκεκεκ';

Αυτό το σπάνιο ηχητικό σήμα της γάτας έχει λάτρεις σε όλο τον κόσμο και συμβαίνει, συνήθως, όταν η γάτα παρατηρεί ένα εν δυνάμει θήραμά της (πουλάκια ή έντομα συνήθως). Αυτός ο ήχος έχει δύο .. μέρη:

  • H σύσπαση μυών του λαιμού της γάτας δημιουργεί κάποιους χαμηλούς κοφτούς ήχους
  • Την ίδια στιγμή τα σαγόνια χτυπούν γρήγορα μεταξύ τους βγάζοντας ένα χαμηλής έντασης κροτάλισμα (το στόμα ανοιγεί ελάχιστα κατά τη διάρκεια αυτών των κινήσεων)

Το ξέρω, το λατρεύετε και τώρα θα δούμε, για πρώτη φορά, αναλυτικά μερικές πιθανές θεωρίες για το γιατί κάνει η γάτα αυτόν τον ήχο. 

Γιατί η γάτα κάνει «εκεκεκεκεκ»;

1. Από απόγνωση που δεν μπορεί να πιάσει το θήραμα

Συνήθως οι γάτες, όταν αρχίζουν το «εκεκεκ», είναι είτε σε μεγάλη απόσταση από το θήραμά τους -π.χ. ένα πουλί κάπου ψηλά- ή μια μύγα έξω από το τζάμι. Οι γάτες ξέρουν ότι το θήραμα δεν είναι σε απόσταση βολής, όμως το ένστικτο του κυνηγού τις πιέζει! Τρελαίνονται που δεν μπορούν να αρπάξουν, με τα αιχμηρά τους δόντια, τον ζουμερό τους μεζέ.

Ε, και τι να κάνουν; Καταφεύγουν σε αυτό το απεγνωσμένο «εκεκεκ» που, αν μεταφραζόταν σε χουμανιστικά, θα έμοιαζε κάπως σαν «άτιμο σπουργίτι, θα σε πιάσω κάποια στιγμή, δε θα σε πιάσω; ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΟΥ ΔΕΙΞΩΩΩ ΕΓΩ»!

…σε αυτό το σημείο, νιώθω την ιερή ανάγκη για μια παρένθεση, όπου θα υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ετούτο: Οι γάτες, στη φύση, τρώνε ζουμερά θηράματα με 70% υγρασία στο σώμα τους, μπόλικη πρωτεΐνη και ελάχιστο μισοχωνεμένο υδατάνθρακα στον πεπτικό τους σωλήνα. Αυτή είναι η ιδανική τροφή για μια γάτα.

Ε λοιπόν, η πιο πετυχημένη απομίμηση του θηράματος (φυσικά μετά την ωμή διατροφή) είναι η υγρή τροφή που έχει υγρασία 70 ως 85%, ελάχιστο υδατάνθρακα και κάμποση πρωτεΐνη. Αντίθετα, η ξηρά τροφή, με μόλις 8 με 10% υγρασία και 20-50% υδατάνθρακα κρίνεται τελείως ακατάλληλη.

O Τσίτσος τα τελευταιά χρόνια τρέφεται σχεδον αποκλειστικά με ποιοτικές υγρές τροφές σε διάφορες γεύσεις, υφές και brands.. ο Τσίτσος τιμάει τις οικονομικες συσκευασίας των Lucky Lou Lifestage & GranataPet Delicatessen – ενώ πρόσφατα δοκίμασε και έπαθε πολιτισμικο σοκ με τα εκλεκτά φιλετάκια τόνου της ελληνικής Egeo και εκτίμησε βαθιά – προφανώς η υφή και η μυρωδιά του φιλέτου τον κέρδισε!

2. Από ενθουσιασμό στη θέα του θηράματος

Στη θέα του θηράματος, ακόμα και αν είναι σε απόσταση που δεν επιτρέπει όνειρα για αρπαγή και κατασπάραξή του, στο σώμα της γάτας εκκρίνεται αυτόματα αδρεναλίνη και η γάτα νιώθει μια ένταση, έναν ενθουσιασμό, λαϊκιστί έναν ντουβρουτζά.

Πώς να μπορέσει να εκδηλώσει καλύτερα αυτόν τον ενθουσιασμό, παρά ξεσπώντας σε ένα ακατάσχετο τιτίβισμα άνευ προηγουμένου!; Είναι και αυτή μια κάποια λύση.

Τώρα όσον αφορά αυτή την ενστικτώδη ανάγκη της γάτας να βγεί στην εξοχή και να κυνηγήσει θηράματα, να πω ότι δεν την καταλαβαίνω θα πω ψέμματα – και γι’ αυτό σας έχω κάποιες ιδέες αν η γάτα σας λαχταράει τόσοο πολύ να βγει έξω. Μια κάποια αξιόλογη λύση είναι να την βγάζετε εσείς βόλτα με ένα σαμαράκι όπως αυτό.. περισσότερες ιδέες στο αναλυτικό μου άρθρο.

3. Από ενστικτώδη συμπεριφορά που εδράζεται στη μίμηση της πράξης της θανάτωσης του θηράματος

Το τιτίβισμα μπορεί επίσης να είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά που σχετίζεται με την ίδια την πράξη του σκοτώματος του θύματος. Στην άγρια φύση, όταν η γάτα σκοτώνει το θήραμα, χρειάζεται να κινηθεί ταχύτατα για να περιορίσει την πιθανότητα να καταφέρει το θύμα κάποιο τραυματισμό σε αυτήν. Καθώς ορμά στο θύμα της η γάτα, προσπαθεί να δαγκώσει τον αυχένα του και σε αυτή τη διαδικασία χρειάζεται να δονήσει έντονα τα σαγόνια της, ώστε τα δόντια της να καταστρέψουν τη σπονδυλική στήλη του θηράματος και η όποια αντίδρασή του να πάψει άμεσα.

Έτσι, βλέποντας ένα πουλάκι, μια γάτα ενστικτωδώς αναπαράγει τη (φανταστική) σκηνή του σκοτώματός τους.

4. Προσπαθούν να μιμηθούν τους ήχους του θηράματος

Σε μια τελευταία έρευνα που έγινε στις ζούγκλες της Βραζιλίας σε πίθηκους, βρέθηκε ότι μια αγριόγατα (που έχει ως θηράματά της τους πίθηκους) παρήγε έναν ήχο που ήταν πολύ συγγενικός με τον ήχο που αναπαράγουν οι ίδιοι οι πίθηκοι. Προφανώς, η αγριόγατα μιμούνταν τον ήχο τους, ώστε να τους πείσει ότι κάποιο συγγενικό πλάσμα είναι κοντά τους και ότι δε χρειάζεται να είναι προσεκτικοί.

Με παρόμοιο τρόπο, εικάζεται ότι οι γάτες, όταν βλέπουν πουλιά και επιδίδονται στο χαρακτηριστικό τιτίβισμά τους, μιμούνται τους ήχους των πουλιών για να τα ξεγελάσουν και να νομίσουν ότι πρόκειται για ένα πλάσμα φιλικό, οικείο προς αυτά… και στη συνέχεια να επιτεθούν στα αποσβολωμένα θηράματά τους!

5. Αντιμετωπίζουν πρόβλημα στα δόντια τους

Αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας κάνει εκεκεκεκ, χωρίς προφανές ερέθισμα είναι πιθανό ότι κάνει αυτό το θόρυβο επειδή πονάει στα ούλα ή στα δόντια του. Αν μάλιστα αυτό συνδυάζεται με μπόλικο σάλιο, αίμα στα ούλα, άσχημη αναπνοή, έλλειψη όρεξης ή χάσιμο βάρους, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι πρόκειται για κάποιο πρόβλημα στοματικής υγιεινής!

Αν λοιπόν το κάνει σε ανύποπτο χρονο αρκετές φορές τη μέρα πηγαίνετέ την στον κτηνίατρο για ένα στοματικό έλεγχο!

Διαβάστε και με ποιο τρόπο μπορείτε να καθαρίζετε τα  δόντια της γάτας σας ακριβώς ΕΔΩ (ναι ναι, καλά ακούσατε, με οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα) καθως και 4 εναλλακτικές λύσεις για την φροντίδα της στοματικής/οδοντικής υγιεινής ΕΔΩ! Ο Τσιτσάρας πριν 15 μηνές έκανε για πρώτη φορά καθαρισμό στα δόντια του και από τότε τρώει 5 γρ. με 10 γρ. ξηρά τροφή (τους πρωτους 7 μηνες dental και από τότε την εξαιρετική Carnilove – τρελό βάλιου φορ μάνι) και στις  εξετάσεις ο κτηνίατρος μας είπε ότι τα δόντια του διατηρούνται ικανοποιητικά !

Τα σχετικά καμώματα του Τσίτσου...

Θα πρέπει, αν πάω πολύ πίσω, να θυμηθώ τα μικράτα μου, τότε που κι εγώ -σαν μικρό και ανόητο γατί- επιδιδόμουν σε ασύστολο (και άσκοπο) «εκεκεκεκ»! Τι συνέβαινε; Έβλεπα κυρίως κάποιες μύγες και χρησιμοποιούσα το chirping όταν φαντασιωνόμουν ότι τις πιάνω και τις καταβροχθίζω με πάθος! Αλλά -κακά τα ψέματα-, είχα μια πολύ απογοητευτική απόδοση στο κυνήγι... εεε εντάξει, δεν είμαι και η πρώτη κυνηγός, αλλά στα διοικητικά και στα διπλωματικά, είμαι κορυφαία! Ορίστε μας!

Στο βίδεο παρακάτω, δείτε μια ανθολογία τιτιβίσματος με τους αγαπημένους Τσιτσοακόλουθους γάτους: Λύγκα, Μίνωα, Σίσσυ και άλλη μια γατούλα να επιδίδονται σε φοβερή παράσταση με ατελείωτο chirping – θα βρείτε εκεί και μερικές επιστημονικές εξηγήσεις και θεωρίες για το chirping:

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας προτείνω με ζήλο να διαβάσετε και το γενικό αφιέρωμά μου στους πιο χαρακτηριστικούς ήχους που παράγει η γάτα με τις φωνητικές της χορδές. Μπορείτε να το βρείτε, κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Υ.Γ.: Σε σχόλια θέλω να μου πείτε ποιος είναι ο δικός σας λατρεμένος ήχος της γάτας!

2 Απαντήσεις

  1. Είναι το πιο αστείο που κάνει….αλλά ο δικός μας κλαίει…στο τέλος. Αν βρίσκεται μέσα στο σπίτι και δεν το φτάνει φυσικά και τον βοηθάω με μια πετσέτα ή να το φέρω πιο χαμηλά να μπορεί να το πιάσει η αν δεν γίνει την ρίχνω ζαλισμένη στο πάτωμα. Τέτοια λιχουδιά……

  2. Kαλημερα! Εμας ο Λεωνιδας το κανει παντα βλεποντας τα πουλια, κυριως περιστερια, που πολυ θα ηθελε να αλαμανιάσει αλλα δεν μπορει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *