Αντανακλαστικό του ξυσίματος των οπισθίων: Το “γαργάλημα” της γάτας

Δεν συμβαίνει σε κάθε γάτα, αλλά όταν συμβαίνει είναι πραγματικά πολύ περίεργο. Όταν ξύσετε μια γάτα κοντά στην  βάση της ουρά της υπάρχει περίπτωση να εκδηλώσει ένα πολύ περίεργο αντανακλαστικό και να έχει μια απίστευτη-αλλόκοτη αντίδραση που περιλαμβάνει έντονες , μακρόσυρτες υψηλής συχνότητας ηχητικές εκφράσεις, γλείψιμο.. στον αέρα, σήκωμα οπισθίων, προσπάθεια να δαγκώσουν το χέρι, αποπροσανατολισμός, μπερδεμένη έκφραση, απότομες στροφές του κεφαλιού, περπάτημα σημειωτόν και μερικές ακόμη άλλες εκδηλώσεις πιο ασαφείς. 

Αν θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με μια αντίστοιχη ανθρώπινη συμπεριφορά το δίχως άλλο αυτή θα ήταν το… γαργάλημαΓια να βεβαιωθούμε ότι έχουμε καταλάβει για τι πράγμα ακριβώς μιλάμε παρακαλώ δείτε το παρακάτω βίδεο: 

Όπως καταλαβαίνετε, δεν θα πάψουμε ποτέ να σας εκπλήσσουμε με τα καμώματά μας! Τούτη εδώ η συμπεριφορά είναι ένα μεγάλο μυστήριο ακόμη και γι’ αυτούς που “ερμηνεύουν” αρκετά εύστοχα τη συμπεριφορά της γάτας, μιας  και ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια γενικώς αποδεκτή αποκωδικοποίηση! Άραγε το γεγονός ότι ανασηκώνεται και ο πωπός είναι ένα “καλό” σημάδι; Πρέπει να σταματήσουμε το χάδι, όταν η γάτα εκδηλώνει αυτό το αντανακλαστικό; Βρίσκομαστε στο μεταίχμιο μεταξύ φιλικότητας και επιθετικότητας; 

Πριν δώσουμε τις απαντήσεις που ψάχνετε μια σύυυντομη ανάπαυλα για κάτι πολύ σημαντικό:

Ας επιστρέψουμε στο θέμα μας όμως! Ίσως η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα να μην είναι μόνο μια αλλά να έχει να κάνει με την κάθε γάτα ξεχωριστά, την προσωπικότητά της, τα χωροκτητικά της ένστικά και την ευαισθησία του νευρικού της συστήματος.

Μάλιστα είναι πολύ ενδιαφέρον ότι αυτή η περίεργη συμπεριφορά εκδηλώνεται σε όλο το βασίλειο των αιλουροειδών – όπως  είδαμε και στο βίδεο παραπάνω!

Ας δούμε όμως που ακριβώς οφείλεται αυτή η συμπεριφορά της γάτας: 

1. Ευαίσθητες νευρικές απολήξεις

Πολλές γάτες απολαμβάνουν τα τρυφερά χάδια  κοντά στην ουρά καθώς είναι σε φάση ύπνου ή γενικότερων χαδιών με τον αγαπημένο τους χούμαν, στον καναπέ. Ωστόσο αυτή η απαλή αλληλεπίδραση μπορεί να εξελιχθεί σε άγρια, ενοχλητική υπερδιέγερση! Φαίνεται ότι τα όρια μεταξύ του ενός και του άλλου είναι πολύ λεπτό και η εξήγηση είναι πολύ απλή:

Η ουρά της γάτας είναι περίπου 30 εκατοστά και αποτελεί την κατάληξη του νευρικού συστήματος της με πολλές νευρικές απολήξεις. Μεγάλης διάρκειας ή επιθετικό ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει πόνο ή στρες σε αυτούς τους ευαίσθητους νευρικούς υποδοχείς. 

Μάλιστα η ανασήκωση του και τα νιαούρισματα που ακολουθούν μπορούν να μεταφραστούν σε κάτι σαν “Έι, σταμάτα αυτό με γαργαλάεει” ή “αουτς ποναέι”! Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονη αντίδραση συμπεριλαμβανομένου ενός μεγαλοπρεπους δαγκώματος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ: Η γλώσσα της ουράς της γάτας

2. Απλώνει τις μυρωδιές της (με τη βοήθειά σας)

Οι γάτες έχουν πάρα πολλούς αδένες σε όλο τους το σώμα από τα πόδια μέχρι τις γωνίες του στόματος και το μέτωπο! Αυτοί οι αδένες εκκρίνουν τα “αρώματα” της γάτας, κάποιες φερομόνες! 

Γι’ αυτό η γάτα τρίβεται σαν να μην υπάρχει αύριο σε διάφορα στρατηγικά σημεία του σπιτιού με τα μάγουλά της ή κάνει πατουσάκια απο εδώ και από κει (στις πατούσες υπάρχουν πολλοί τέτοιοι αδένες).  Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας πω περισσότερα για το τρίψιμο της γάτας σε διάφορες επιφάνειες. Γι’ αυτό κάντε κλικ ακριβώς ΕΔΩ

Ας συνεχίσουμε όμως! Οι φερομόνες που εκκρίνουν οι γάτες από αυτούς τους αδένες είναι μια ηχηρή δήλωση ότι τα σημεία όπου αφήνονται αυτές είναι “ιδιοκτησία” της γάτας! Καθώς λοιπόν χαϊδεύετε την γάτα κοντά στην ουρά της ουσιαστιά συμμετέχετε στο τελετουργικό κατοχύρωσης της ιδιοκτησίας της γάτας. 

Γι’ αυτό και εκεινη ανασηκώνει τον πωπό της για να έχετε καλύτερη επαφή με το χέρι σας και να σας μεταφέρει όσο το δυνατόν περισσοτερες φερομόνες από τους αδένες κοντά στη βάση της ουράς. Ουσιαστικά δηλαδή αντί να τρίβει εκείνη τον πωπο της πάνω σας, κάνετε εσείς τη “βρώμικη δουλειά” και στη συνέχεια μεταφέρετε τις φερομόνες της, επεκτείνοντας την ιδιότυπη οσφρητική αυτοκρατορία της!

3. Θυμάται τη μαμά της

Οι 4 πρώτοι μήνες στη ζωή της γάτας είναι γεμάτη δράση! Ένα περίεργο γατάκι θα ακολουθήσει τη μαμά του παντού και θα μάθει γρήγορα κάποια πολύ βασικά πράγματα (που να κοιμηθεί, τι ώρα να φάει, πως να καλλωπιστεί)! Μέσα σε αυτά το γατάκι μαθαίνει να υψώνει τον πωπό του ψηλά ώστε να δίνει στη μαμά του ανεμπόδιστη πρόσβαση για δύο βασικούς λόγους

  • Να απολαύσει ένα ολικό καθάρισμα (μετά από μια μέρα που θα έχει βρωμιστεί αρκετά)
  • Για να προκληθούν οι κινήσεις του εντέρου του γατιού ώστε να ενεργηθεί το ψιψίνι. Αυτό γίνεται γλείφοντας την περιοχή του πρωκτού! 

Έτσι, όσο μεγάλη και αν είναι η γάτα σας, αυτά τα ξυσίματα στην περιοχή της ουράς μπορεί να της θυμίζουν την εποχή που η μαμά της έκανε κάτι παρόμοιο σε αυτήν και στα αδερφάκια της. Έτσι λοιπόν δεν είναι απίθανο ότι η ανταπόκριση της γάτας ανεβάζοντας τον πωπό της μπορεί να είναι μια έμμεση πρόκληση να καθαρίσετε εσείς τον πωπό της, αντί να αναλάβει αυτή και τούτη τη δύσκολη εργασία! Και στο κάτω κάτω, είμαστε τόσο απασχολημένες.. ε κάντε και εσείς κάτι, όλα από το χέρι μας θα περάσουν, που να πάρει το καλό;

ΣΕ ΕΤΟΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ
ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΗΑΣ ΜΑΜΑΣ ΓΑΤΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΤΗΣ

4. Μια πιο .. αισθησιακή ανταπόκριση

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο αμήχανα καθώς τούτη εδώ η ερμηνεία είναι η πιο άβολη όλων. Πολλοί ειδικοί στην συμπεριφορά ζώων θεωρούν ότι τα χάδια κοντά στη βάση της ουράς θυμίζουν το τελετουργικό ζευγαρώματος με ένα αρσενικό γατί! Η περιοχή πάνω από την βάση της ουράς ίσως είναι η πιο ερωτογενής ζώνη του σώματος της θηλυκής γάτας. 

Όταν τα αρσενικά “καβαλούν” τη θηλυκή γάτα, η θηλυκή θα ανασηκώσει τα οπίσθια σηκώνοντας ταυτόχρονα τη βάση της ουράς της και στη συνέχεια το ζευγάρωμα παίρνει σάρκα και οστά. Έτσι αυτά τα δήθεν αθώα χάδια στην βάση της ουράς θυμίζουν στη γάτα την τελετή του ζευγαρώματος (με όλο τον ενθουσιασμό αλλά και την δυσφορία που μπορεί να συνδέεται με αυτό) και προκαλεί στη γάτα μια σεξουαλική διέγερση. 

Ρε παιδιά, τώρα που το σκέφτομαι ίσως είναι καλύτερο να επικεντρωθείτε σε άλλες ζώνες, πιο ασφαλείς όπως τα μάγουλα και το πηγούνι της γάτας! Εκεί δεν πρόκειται να υπάρξει ΚΑΜΙΑ παρεξήγηση!

5. Πιθανές ιατρικές ερμηνείες

Οι γάτες με υγιές νευρικό σύστημα μπορεί να νιώθουν ευχάριστα ένα απαλό χάδι. Όμως υπάρχουν γάτες με το περίφημο σύνδρομο υπεραισθησίας που ακόμη και το πιο απαλό άγγιγμα μπορεί να μοιάζει γι’ αυτές σαν ένα επώδυνο ηλεκτρικό σοκ. 40 χρόνια μετά από την πρώτη ανακάλυψη του συνδρόμου υπεραισθησίας είναι ακόμη δύσκολο να ξεκαθαρίσουν οι επιστήμονες τι συμβαίνει με αυτό το σύνδρομο! 

Μια γάτα που υπόφερει από σύνδρομο υπεραισθησίας μπορεί να αντιδράει τόσο έντονα στα χάδια κοντά στη βάση της ουράς γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο! Σε ετούτο το σημείο να πούμε ότι πολύ συχνά η γάτα κυνηγάει την ουρά της για τον ίδιο ακριβώς λόγο, επειδή υποφέρει από το εν λόγω σύνδρομο! Μάθετε περισσότερα για το κυνήγι της γάτας στην ουρά της κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Κλείνοντας όμως θα ήθελα να πω ετούτο: Όσο κωμική και αλλόκοτη αν σας φαίνεται αυτή η τόσο περίεργη συμπεριφορά της γάτας, είναι πολύ πιθανό να μην είναι διόλου ευχάριστη γι’ αυτην οπότε μην την πυροδοτείτε για να διασκεδάσετε εσείς.  Ε λοιπόν υπάρχουν 100+1 άλλοι τρόποι να περνάτε όμορφα με τη γάτα σας, και να ευχαριστιέται και εκείνη ταυτόχρονα. Επιλέξτε κάποιον από αυτούς

Τέλος, αν και υποθέτω ότι δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο – εγώ δεν το έχω πετύχει ποτέ – αν κάποιος από εσάς έχει δει τη γάτα του να κάνει έτσι ας αφήσει ένα σχόλιο παρακάτω! 

Μία Απάντηση

  1. Τώρα που το λες κατάλαβα γιατί όταν την χαϊδεύω κοντά στην ουρά με δαγκώνει ενώ στα μάγουλα και κάτω από το σαγόνι της τρελαίνεται!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *