Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι εμείς οι γάτες όντως σας παρακολουθούμε

Αν για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε περήφανες εμείς οι γάτες (στην πραγματικότητα μπορούμε να είμαστε περήφανες για τα πάντα, αλλά ας κρατήσουμε τον πήχη χαμηλά) είναι η ικανότητα να παρατηρούμε! Μπορούμε να παρατηρούμε για ατελείωτες ώρες! Αν κάποιος πει ότι αυτό είναι πρόβλημα, το πρόβλημα είναι αποκλειστικά δικό του. 

Βέβαια έτσι όπως παρατηρούμε θα έλεγε κανείς ότι δεν παρατηρούμε απλώς αλλά.. παρακολουθούμε! Και ότι κάτι τρομερά ύπουλο και επικίνδυνο ετοιμάζουμε (ίσως να κατακτήσουμε τον κόσμο – προοπτική ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, για μια γάτα πριγκίπισσα σαν εμένα) έχοντας αντλήσει τα στοιχεία που χρειαζόμαστε από την παρακολούθησή μας!

Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Οι γάτες παρακολουθούν με κάποια σκοπιμότητα τους χουμανιστικούς τους συντρόφους ή όχι; Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου (θα μπορούσα απλώς να πω “Ιαπωνία” αλλά θέλησα να σας εντυπωσιάσω κάπως)

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΦΕΡΑΝΕ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ
Αν το κατοικίδιο σας χαθεί στην Ιαπωνία ζητήστε βοήθεια από τις αδέσποτες γάτες

Λοιπόν σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της έρευνας οι γάτες όντως παρακολουθούν τους γονείς τους στις δραστηριότητές τους εντός σπιτιού και μάλιστα ξαφνιάζονται αν ο γονέας εμφανιστεί από κάποιο σημείο που δεν το περίμεναν. Αυτό μας οδηγεί προφανώς στο συμπέρασμα ότι η γάτα ακόμη και χωρίς να βλέπει τον γονέα της έχει αντίληψη για το που περίπου βρίσκεται. Και γι’ αυτό ξαφνιάζεται αν εμφανιστεί από κάποιο ασυνήθιστο σημείο.

Η γατα μου μου επιτεθηκε

Αυτή η έρευνα έρχεται να συμπληρώσει άλλες που έδειχναν μια αντίληψη του κόνσεπτ της αιτιότητας (γι’ αυτό σας έχει μιλήσει αναλυτικά και ο αγαπημένος μου Στρατής Θεοφίλου ακριβώς ΕΔΩ) με αποτέλεσμα να μπορούν να βρουν την τροφή τους αν την κρύβατε κάπου και να δουν το πρόσωπο του ανθρώπου τους αν ακούσουν την φωνή του.

Το πείραμα

Έτσι Ιάπωνες ερευνητές θέλοντας να συμπληρώσουν με πειραματικά ευρήματα  τα παραπάνω  έκαναν το εξής πείραμα: Έκλεισαν 50 οικόσιτες γάτες σε ένα χώρο και κατ’ επανάληψη τις έβαλαν να ακούσουν τη φωνή του ανθρώπου τους και στη συνέχεια την φωνή ενός άγνωστου ανθρώπου. 8 καταγραφείς του πειράματος παρατηρούσαν και καταχωρούσαν τις αντιδράσεις των γατών (στην ουσία την γλώσσα του σώματος των γατών – τις κινήσεις των αυτιών της ουράς, την διαστολή των ματιών) ακούγοντας την οικεία φωνή και στην συνέχεια την άγνωστη φωνή. 

Οι γάτες παρουσίαζαν εκδηλώσεις έκπληξης (διαφόρων επιπέδων) όταν από το ίδιο σημείο ακουγόταν η οικεία φωνή και στη συνέχεια μια άγνωστη, κάτι που δείχνει αρκετά ικανοποιητικά ότι η γάτα έχει φτιάξει στο νου της μια εικόνα του χώρου, στην οποία έχει τοποθετήσει τον αγαπημένο της.. ακούγοντας από την ίδια θέση την άγνωστη φωνή ξαφνιάζεται διότι τα νέα δεδομένα αντίκεινται στην νοητική εικόνα που έχει φτιάξει.

Ο ερευνητής δόκτωρας Saho Takegi που οργάνωσε την έρευνα δηλώνει “Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι γάτες μπορούν διανοητικά να χαρτογραφήσουν την τοποθεσία τους με βάση τη φωνή του ιδιοκτήτη τους” και προσθέτει “.. άρα οι γάτες έχουν την ικανότητα να απεικονίζουν το αόρατο στο μυαλό τους και μάλιστα μπορεί να κατανοούν πολλά περισσότερα απ’ ότι πιστεύουμε”.

Τα ευρήματα του δόκτωρα Τακέτζι έρχεται να υποστηρίξει και η συμπεριφορίστρια αιλουροειδών Anita Kelsey που αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι γάτες έχουν στενή σχέση μαζί μας και οι περισσότερες αισθάνονται ασφαλείς με εμάς οπότε η ανθρώπινη φωνή μας θα ήταν μέρος αυτού του δεσμού ή της σχέσης. Όταν έχω να κάνω με γάτες που υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού, συνήθως δεν υποστηρίζω την αναπαραγωγή της φωνής του ιδιοκτήτη στο σπίτι από κάποιο μηχάνημα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος όταν η γάτα ακούει τη φωνή, αλλά δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο άνθρωπός της.»

Κλείνοντας να πούμε ότι όταν οι φωνές των ανθρώπων αντικαταστάθηκαν από ηλεκτρονικούς ήχους ή νιαουρίσματα άλλων γατών οι γάτες που ήταν κλεισμένες στο δωμάτιο δεν έδειξαν ιδιαίτερη έκπληξη. Αυτό ίσως έχει να κάνει με αυτό που σας έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές: ότι η γάτα στην επικοινωνία της με άλλες γάτες χρησιμοποιεί πολύ περισσότερο την γλώσσα του σώματος και πολύ λιγότερο τα νιαουρίσματά της, οπότε δεν συνδυάζει τις άλλες γάτες με νιαουρίσματα.

ευτυχισμένη γάτα

Έχοντας πει όλα ετούτα φαίνεται ότι οι γάτες έχουν εκτός από φοβερή ικανότητα παρατήρησης και την ικανότητα ενός πολύπλοκου διανοητικού συστήματος που αξιοποιεί την μνήμη, την φαντασία και φυσικά τις οξύτατες αισθήσεις της για να βοηθήσει τη γάτα να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της ζωής. 

Ακόμη εμένα αυτή η έρευνα μου δείχνει ότι η σύνδεση της γάτας με τον άνθρωπό της είναι πολύ πιο έντονη από ό,τι κάποιες φορές οι γάτες μας αφήνουν να καταλάβουμε! Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να σας πω για μερικούς ασυνήθιστους τρόπους με τους οποίους η γάτα δείχνει την αγάπη της! Κάντε κλικ στον σύνδεσμο:

ΠΗΓΗ: irishexaminer.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *