Γάτες, Κβαντομηχανική και η παραδοξότητα του χρόνου

… γράφει ο Στρατής Θεοφίλου

Η κβαντική μηχανική μας οδηγεί να σκεφτούμε πράγματα που δεν είναι φυσιολογικά. Το νοητικό πείραμα της γάτας του Σρέντιγκερ απλά είναι μια θεωρητική παραβολή ότι ανά πάσα στιγμή, μόνο ένα πράγμα μπορεί να συμβεί. Παρότι ο ίδιος ο Έρβιν Σρέντιγκερ είχε ένα κόλεϋ, νομίζω δεν είναι τυχαίο η αναφορά της γάτας, διότι όπως θα σας αποδείξω στο μακροσκελές τερατούργημά μου, οι τελευταίες ενδείξεις είναι λίαν αποστομωτικές.

Ας αρχίσουμε με τα βασικά. Ο χρόνος είναι μια σχετική έννοια που δεν αντανακλά την πραγματική ενιαία διάσταση του χωροχρόνου. Για άλλη μια φορά, φαίνεται ότι η μόνη απόδραση από το παράδοξο είναι το συμπέρασμα ότι το ταξίδι στο χρόνο μπορεί και να είναι εφικτό κάποια στιγμή, αν και μπορεί να έχει γίνει ήδη. Σας κούφανα έτσι; Δεν τα λέω εγώ αυτά!

Οι γάτες έχουν βασική αντίληψη των νόμων της φυσικής

Θα παραθέσω μια τελευταία μελέτη που υποστηρίζει τα αναγραφόμενά μου. Σε μια έρευνα που διάβασα στο περιοδικό Animal Cognition για τις γάτες, αποκαλύπτει ότι τα αξιολάτρευτα ζώα φαίνεται να έχουν μια βασική αντίληψη τόσο για τους νόμους της φυσικής όσο και για τα μέσα και για τα αίτια και για το αποτέλεσμα αυτής. Είστε ακόμη εκεί; Ακούστε και άλλα. Να πως θα το εξηγήσουμε, να μην κάψουμε κανένα όμορφο μυαλουδάκι εκεί. Σας είχα μιλήσει για την έρευνα που απέδειξε ότι οι γάτες κατανοούν την ανθρώπινη ομιλία

Το ίδιο ιαπωνικό ινστιτούτο έχει αναδείξει ότι τα γατιά αντιλαμβάνονται ότι ο κόσμος τους διέπεται από τους νόμους της φυσικής και τα αιτία και το αποτέλεσμα αυτής, ήδη από την ηλικία των δύο μηνών. «΄Οι γάτες χρησιμοποιούν μια αιτιώδη λογική κατανόηση του θορύβου ή των ήχων για να προβλέψουν την εμφάνιση αόρατων αντικειμένων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Σάκο Τακάτζι. Με μια λέξη, φαίνεται να είναι σε θέση να προβλέψουν τη θέση της κρυφής λείας χρησιμοποιώντας τόσο τα αυτιά τους όσο και μια έμφυτη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του φυσικού κόσμου. Πως το απέδειξαν αυτό;

Aναρωτιέστε και εσείς αν... οι γάτες μπορούν να μιλούν;

Ένα πείραμα που αποδεικνύει ότι η γάτα κατέχει το κόνσεπτ της αιτιότητας

Μα με το πιο χαοτικά χαριτωμένο πείραμα! Οι Ιάπωνες ερευνητές μαγνητοσκόπησαν τις αντιδράσεις 30 κατοικίδιων γατών σε ένα δοχείο φαγητού που αναποδογύριζε ένα μέλος της ομάδας των ερευνητών! Μερικά δοχεία έκαναν θόρυβο, όταν αναποδογυριζόταν, άλλα όχι. Αποδεικνύεται πάντως ότι οι γάτες γνώριζαν αξιοθαύμαστα τι θα συνέβαινε όταν ανατρεπόταν ένα δοχείο. Όταν ένα αντικείμενο δεν έπεφτε με κρότο, το κοίταζαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι έκαναν όταν το δοχείο συμπεριφερόταν κανονικά, για να το εξετάσουν ενδελεχώς γιατί η απουσία κρότου τα ξάφνιαζε.

Οι ερευνητές πάντως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το στιλ κυνηγιού των γατών μπορεί να έχει αναπτυχθεί με βάση τις ικανότητες της κοινής λογικής που συναντιέται και στους ανθρώπους! Αλλά με αφετηρία αυτή την κοινή λογική η γάτα εξέλιξε την αντίληψή της σε μια πιο ευρεία κατανόηση διαφόρων φυσικών νόμων.

Οι επιστήμονες έχουν επαληθεύσει αυτήν την ιδέα (ότι το ενδιαφέρον της γάτας προκαλείται περισσότερο από το μη-αναμενόμενο) εξετάζοντας και τα αγαπημένα μας μωρά (τα ανθρώπινα ντε). Όπως και οι γάτες, τα μωρά φαίνεται να παρουσιάζουν αυτό που ονομάζεται «προτιμησιακή εμφάνιση» – δίνοντας περισσότερη σημασία στα πράγματα που είναι ενδιαφέροντα ή περίεργα/απρόβλεπτα από ότι σε αυτά που θεωρούνται φυσιολογικά.

Σύντομα, οι γάτες θα κατανοήσουν τα σκαμπανεβάσματα της κβαντικής μηχανικής και τη θεωρία των χορδών; Ίσως — εάν το νήμα αυτών είναι ένα μάλλινο κουβάρι της γιαγιάς. Εντάξει, οι γάτες μπορεί να μην είναι τα επόμενα μέλη στις ακαδημίες επιστημόνων ανά τον κόσμο. Ωστόσο, αποδεικνύοντας την κοινή τους λογική (που βασίζεται στο κόνσεπτ της αιτιότητας), έδειξαν ότι το χάσμα μεταξύ γατών και ανθρώπων μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο.

Στον παράξενο κβαντικό κόσμο μπορεί να συμβεί οτιδήποτε. Δε θα σας κουράσω πολύ με άλλα πειράματα. Όμως η απόδειξη ότι η γάτα κατέχει την κοινή λογική της αιτιότητας μπορεί να αποδειχεί και με ένα χαρακτηριστικό καθημερινό συμβάν: 

Έχει παρατηρηθεί ότι σε κάθε άνοιγμα μιας ιδεατής κονσέρβας ή ενός πακέτου ακαταμάχητου αρωματικού ζελέ, η γάτα συντονίζει τα ανενεργά της σωματίδια σε πλήρη ισχύ! Μετά από αρκετά ανοίγματα, αυτή η διαδικασία γίνεται μια χωροχρονική καμπύλη, και η γάτα μαθαίνει το ότι θα ανοιχθεί το συγκεκριμένο κονσερβοκούτι. Μας την έσκασε. Και όλοι νομίζαμε πως απλά ακούει καλά, δηλαδή E=mc², για να μιλήσω με τη γλώσσα της φυσικής.

Αυτό αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα εκ γενετής φυσικό στο σπίτι μας. Όχι τυχαία ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχα μια γάτα που την φώναζε Τίγρη, και όπως λέγεται αγαπούσε πολύ, παρότι ήταν καταθλιπτική. Για αυτήν γράφτηκε και ποίημα απ τον Τομ Σκίνερ (κυκλοφορεί και ομότιτλο βιβλίο για όσους γνωρίζουν αγγλικά)! Με όλο το σεβασμό προς τον συγγραφέα θα προσπαθήσω να σας το μεταφράσω:

Η γάτα του Άλμπερτ
(το πραγματικό μυστικό πίσω απ΄ την ευφυΐα του Άλμπερτ)
Η γάτα του Άλμπερτ
Κάθισε στο χώρο-χρονικό συνεχές χαλί
Τρώγοντας τυρόπηγμα με γαλατάκι
Όταν από αποβάθρα ρετιρέ
Πήδηξε πάνω απ΄ το φεγγαράκι
Για να πάρει ένα δοχείο νερό
Έτσι αποδεικνύεται αδιαμφισβήτητα
Η ενέργεια ισούται με το ποντίκι συν το τυρί στο τετράγωνο
Και αυτό, μιλώντας με σχετικότητα
Η πραγματική ιδιοφυΐα στο σπιτικό
Ήταν μια γάτα Κορυφή,
Μια γάτα Τομ,
Μια γάτα Κούλ
Ονομάζεται Τίγρης
Που σε στιγμές βροχερής μελαγχολίας
Γέννησε τη φράση
«Ένα πρόβλημα που έχει διχοτομηθεί είναι αυτό που έχει μοιραστεί!

Σημείωση του συγγραφέα: Η φυσική δεν είναι το δυνατό σημείο του συγγραφέα.

Συγγνώμη για μετάφρασή μου, αλλά τόσα ξέρω τόσα γράφω. Κάπου εδώ θα κλείσω αφού σας προαναγγείλω ότι το επόμενο μας άρθρο θα ασχοληθεί με την Γάτα Τσεσάϊρ απ την Χώρα των Θαυμάτων (της Αλίκης), που έγινε αφορμή για συνταρακτικά επιτεύγματα. Ως τότε να θυμάστε η γάτα σας είναι ένας φυσικός κβαντικός μηχανικός με απαστράπτουσα φυσική γούνα και κοφτερά νύχια. Και το ψυγείο σας είναι απλά ένα εργαστήριο της επιστήμης…

Η γάτα είναι κβαντική μηχανική, ένα ταξίδι στο χωροχρόνο με απρόβλεπτες συνέπειες για εσάς…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΣΙΤΣΟΥ: Αν θέλετε να βρείτε και τους 23 νόμους της Γατοφυσικής κάντε ένα κλικ ΕΔΩ.

2 Απαντήσεις

  1. Πολύ καλή ανάλυση, αλλά εγώ πιστεύω ότι ο Μέγας έρχεται γιατί ακούει τα κριτσινια.Φτανει να κουνήσω την σακούλα , και να δεις σβελταδα.
    Τώρα τα άλλα δεν τα κατάλαβα καί πολύ.
    Θα το ξαναδιαβάσω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *