.. γράφει ο Στρατής Θεοφίλου
Ο εγκέφαλος της γάτας είναι ένα είδος βιολογικού υπολογιστή που επεξεργάζεται σήματα από ορισμένα κύτταρα – νευρώνες, ελέγχοντας τη δραστηριότητα ολόκληρου του σώματος του ζώου. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πληροφορίες μεταδίδονται σε υψηλές ταχύτητες. Στα μικρά γατάκια, ο ρυθμός μετάδοσης στον εγκέφαλο είναι πολύ υψηλότερος από ότι σε ένα άτομο ηλικίας 10-12 ετών.
Η εξέλιξη του εγκεφάλου στην οικογένεια των αιλουροειδών
Όσον αφορά το μέγεθός της, μια γάτα είναι ένα μικροσκοπικό πλάσμα με εξαίρεση μερικές φυλές όπως η Maine Coon (όπως λέμε μελεκούνι, μιαμ). Ωστόσο, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι εάν ένα θηρίο είναι μικρότερο από έναν άνθρωπο, τότε είναι και λιγότερο διανοητικά αναπτυγμένο. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η μάζα αυτού του βιολογικού υπολογιστή δεν επηρεάζει καθόλου την ευφυΐα.
Επιπλέον, η δομή του εγκεφάλου υπάρχει χωρίς σημαντικές μεταβολές για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Ακόμη και οι πρώτοι εκπρόσωποι της οικογένειας γατών στη Γη είχαν ακριβώς την ίδια δομή. Πρέπει να σημειωθεί ότι εξετάζοντας τον εγκέφαλο ενός λιονταριού και συγκρίνοντάς το με άλλα αιλουροειδή βρέθηκε ότι ότι αυτό είναι ουσιαστικά ένα ακριβές αντίγραφο του εγκεφάλου οποιαδήποτε γάτας. Οι βασικότερες διαφορές στον εγκέφαλο των αιλουροειδών έχουν να κάνουν κύρίως με τη μάζα του. Όσο μεγαλύτερο είναι το σωματικό βάρος τόσο περισσότερο πρέπει να ελέγχονται οι λειτουργίες του σώματος και τόσο περισσότερος χώρος στο κρανίο απαιτείται για την “φαιά ουσία”!
Αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά των μεγαλύτερων από τα μικρότερα είδη!

Δομή και κύριες λειτουργίες του εγκεφάλου της γάτας
Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο εγκέφαλος της γάτας είναι ένα είδος βιολογικού υπολογιστή, η κύρια λειτουργία του οποίου είναι η επεξεργασία πληροφοριών από διάφορες αισθήσεις και ο έλεγχος των κινήσεων του ζώου.
Συμβατικά, αυτός ο βιολογικός υπολογιστής μπορεί να χωριστεί σε διάφορα στοιχειώδη μέρη:
- τον εγκεφαλικό φλοιό
- το σώμα, τη φαιά ουσία κάτω από το φλοιό
- την παρεγκεφαλίδα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γάτες και Τηλεπάθεια
Το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφαλικού φλοιού είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία ακουστικών πληροφοριών. Αυτή η ιδιότητα βοηθά τη γάτα στο κυνήγι στην άγρια φύση όσο και στο σπίτι. Ο υπόλοιπος φλοιός επεξεργάζεται τις πληροφορίες που προέρχονται από άλλες αισθήσεις, οι οποίες, για παράδειγμα, περιλαμβάνουν τα μάτια της γάτας, τα όργανα της όσφρησης κ.λπ.
Το σώμα του εγκεφάλου, η ουσία κάτω από τον φλοιό, την οποία οι άνθρωποι αποκαλούν γκρίζα (με τις αποχρώσεις του κύριου Γκρέι), αν και μπορεί να είναι ροζ ή πράσινη σε ορισμένα άτομα (ή και σε πολλά άλλα χρώματα), είναι υπεύθυνη για πολλές από τις “επιχειρήσεις” που πραγματοποιούνται από το κατοικίδιό μας είτε πρόκειται για τη συστολή της καρδιάς, είτε για το άνοιγμα και κλείσιμο των ματιών είτε για καμιά ζαβολιά που σκαρώνει είτε ακόμη και το χασμουρητό.
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 120 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Η παρεγκεφαλίδα είναι το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την κίνηση και τον συντονισμό. Χάρη σε αυτήν, το κατοικίδιο ζώο μπορεί εύκολα να διατηρήσει την ισορροπία στις μαρκίζες του σπιτιού και στα κάγκελα της αυλής, στο μπαλκόνι και σε ένα δέντρο. Επηρεάζει επίσης την ταχύτητα και την ορμή. Αν έχετε δει πως κινείται μια γάτα, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε ότι δεν υπάρχει τέτοια τελειότητα (συγγνώμη) πουθενά αλλού σε όλο το σύμπαν…
Έτσι, ο εγκέφαλος της γάτας είναι ο πιο περίπλοκος μηχανισμός που ελέγχει το σώμα, επιτρέποντας στο ζώο να αναδεικνύει όχι μόνο την πλευρά ενός κατοικίδιου ζώου, αλλά και την πλευρά επικίνδυνου αρπακτικού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H εγκεφαλική ικανότητα της γάτας
Ο εγκέφαλος της γάτας ως βάση της νοημοσύνης
Αυτά τα καταπληκτικά πλάσματα έχουν πολλά έμφυτα ένστικτα, όπως σήμανση και υπεράσπιση εδάφους, κυνήγι, αναπαραγωγή και άλλα. Ωστόσο, ζώντας δίπλα σε ένα άνθρωπο, η ζωή της εκτίθεται τακτικά στην επιρροή του. Έτσι, φροντίζοντας γατάκια, ένας άνθρωπος επηρεάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα του θαλάμου (σχηματισμός από φαιά ουσία στο κέντρο του εγκεφάλου) και κάπως έτσι σχηματίζονται και άλλες κλίσεις της συμπεριφοράς του κατοικίδιου ζώου. Και αυτό ακριβώς υποδηλώνει ότι το εγκεφαλικό συστατικό είναι η κύρια πηγή νοημοσύνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γατιά του δρόμου διαφέρουν σημαντικά στο χαρακτήρα και τη συμπεριφορά από τα οικόσιτα. Εάν οι τελευταίοι έχουν απεριόριστη εμπιστοσύνη στον ιδιοκτήτη τους, τότε τα ζώα του δρόμου μπορούν και πρέπει να βασίζονται μόνο στον εαυτό τους και, κατά κανόνα, να συμπεριφέρονται πιο έξυπνα, εφευρετικά και επιδέξια. Σε τελική ανάλυση, η ζωή στο δρόμο είναι γεμάτη από κινδύνους που καιροφυλακτούν κυριολεκτικά σε κάθε βήμα τους.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τίποτα δεν μπορεί να διδαχθεί σε μια γάτα. Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη βασίζεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος μιας γάτας, σε αντίθεση με το ανθρώπινο ή ενός σκύλου, δεν είναι προσαρμοσμένος στον τρόπο ζωής ενός κοπαδιού ή αγέλης. Αυτά τα πλάσματα απλά δεν είναι μαθημένα στο επίπεδο του ενστίκτου της κοινωνίας. Ωστόσο, οι κατοικίδιες γάτες, οι οποίες από τους πρώτους μήνες συνυπάρχουν με ανθρώπους, προσφέρονται άνετα για εκπαίδευση, κυριαρχούν ορισμένες δεξιότητες και συνήθειες που είναι απαραίτητες για να ζουν δίπλα ο ένας στον άλλο.
Ο άνθρωπος μπορεί να διδάξει στο κατοικίδιό του εντολές όπως “Μη αυτό”, “έλα στο παππού” ”έλα σε μένα”, κ.λπ.. Στη χειρότερη περίπτωση, η γάτα μαθαίνει να κάνει το δικό της. Αυτό το γεγονός μιλάει για την εξελιγμένη νοημοσύνης στο ζώο. Και μην ξεχνάμε πόσο σεβάσμιες είναι οι γάτες, με προσήλωση στη ιεραρχία, τηρούν ευλαβικά κάθε εντολή αγαπημένων προσώπων, όπως αυτό της μάνας ή του μεγαλύτερου αδερφού. Δεν είναι ανεξάρτητη η γάτα όπως θεωρούμε, έχει πολύ διακριτικό χαρακτήρα, και σε συνδυασμό ότι είναι ένας μοναχικός (καουμπόϊ) και δεινός θηρευτής, την κάνει να φαίνεται σαν ένα πλάσμα απόμακρο και μυστικιστικό. ΑΜ ΔΕ!!!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες
Μία Απάντηση
Είμαστε και εμείς γατογονείς!!!2 γατούληδες 4,5 χρονών!