Γιατί οι στειρωμένες αρσενικές γάτες ερωτοτροπούν με διάφορα αντικείμενα και πως να σταματήσω αυτή τη συμπεριφορά;

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Πολύ συχνά μου στέλνετε μηνύματα απορίας για τα κατάλοιπα σεξουαλικής συμπεριφοράς της στειρωμένης αρσενικής γάτας σας (η οποία μάλιστα συχνά τυχαίνει να έχει στειρωθεί πολύ καιρό πριν)! Τι εννοούμε όταν λέμε “κατάλοιπα σεξουαλικής συμπεριφοράς”; Εννοούμε ότι ερωτοτροπεί  ή λαϊκιστί καβαλάει διάφορα αντικείμενα όπως κουβέρτες, ζωάκια-κουκλάκια, το χέρι σας, το πόδι σας ή και ζωντανές γάτες!

Πρόκειται για μια πολύ συχνή συμπεριφορά η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους τους οποίους θα εξιχνιάσουμε ευθύς αμέσως! 

Γιατί η στειρωμένη αρσενική γάτα ερωτοτροπεί με διάφορα αντικείμενα;

1. Οι σεξουαλικές ορμόνες καθυστερούν να εξαφανιστούν

Αν και το “καβάλημα” είναι μια απόλυτα φυσική συμπεριφορά σε μια αστείρωτη, ώριμη, αρσενική γάτα είναι πιθανό να παρατηρηθεί και σε προσφάτως στειρωμένες αρσενικές γάτες και ένας βασικός λόγος είναι ότι οι σεξουαλικές ορμόνες της γάτας μπορούν να κάνουν μερικές εβδομάδες ή και περισσότερο για να εξαφανιστούν από το σώμα της γάτας! Έτσι μπορείτε να αναμένετε τέτοιες συμπεριφορές για τους επόμενους 1, 2 μήνες χωρίς αυτό να σας ανησυχεί.

2. Στρες, ανησυχία και βαρεμάρα

Η γάτα είναι ένα πλάσμα που αγαπάει μια ασφαλή ρουτίνα και μοχθεί γι’ αυτό σε όλη της τη ζωή (ιδίως αν ζει μέσα στο σπίτι όπου είναι ένα περιβάλλον σχετικά στατικό και παγιωμένο). Κάθε αλλαγή στη ρουτίνα της μπορεί να προκαλέσει άγχος και ανησυχία. Ο ερχομός μιας άλλης γάτας, ενός νέου μέλους της οικογένειας, ακόμη και οι επισκέψεις αγνώστων ή το πέρασμα μια άγνωστης γάτας από την αυλή είναι γεγονότα ικανά να ταράξουν την ησυχία της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΔΗΓΟΣ - Στρες γάτας

Ανάμεσα στις πιθανές αντιδράσεις της μεταξύ άλλων είναι και η εκδήλωση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς του ερωτοτροπήματος που ανακουφίζει κάπως το άγχος της. 

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι και η βαρεμάρα είναι ικανή να οδηγήσει την στειρωμένη γάτα στη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

3. Προβλήματα υγείας ιδίως στο ουροποιητικό σύστημα

Έχει βρεθεί ότι αν μια στειρωμένη αρσενική γάτα υποφέρει από κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού είναι πιθανό να εμφανίζει τη γνώριμη συμπεριφορά του καβαλικέματος και γι’ αυτό ενδείκνυται, αν παρατηρήσετε αυτή τη συμπεριφορά σε μια στειρωμένη γάτα, και ιδίως αρκετά μετά την στείρωσή της, να ελέγξετε την υγεία της στον κτηνίατρό σας. 

4. Για ενίσχυση του κοινωνικού της στάτους

Σε περίπτωση που μια γάτα ζει σε μια αποικία γατών (όπως στην γατοαυλή του Τσίτσου) συχνά η εκδήλωση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς οφείλεται στο ότι η γάτα επιδιώκει να ανέλθει στην ιεραχία της αυλής. Κάθε φορά που καβαλάει μια άλλη γάτα, ή την κυνηγάει και την τρέπει σε φυγή η γάτα κερδίζει πόντους στο σεβασμό και στον φόβο άλλων γατών κάτι που την κάνει να νιώθει κοινωνικά πιο ισχυρή. 

Να σημειωθεί ότι οι γάτες ωριμάζουν κοινωνικά μεταξύ 2 και 4 χρόνων, οπότε είναι πιθανό μια γάτα ενώ είχε στειρωθεί πχ στο εξάμηνο και για 1.5 χρόνο δεν εμφάνιζε τέτοιες συμπεριφορες ξαφνικά να αρχίσει να αναλαμβάνει αυτό το βαρύ και ασήκωτο ρόλο του νταή της αποικίας που καβαλικεύει ότι κινείται μπροστα του!

Την εν λόγω συμπεριφορά με τη συγκεκριμένη αιτιολογία την συναντώ συνέχεια στην αυλή κυρίως από τα τρία κοκόρια, τον Ασπρομαυρέ, τον Κινέζο και τον Σκλαβενίτη. Ειδικά ο Κινέζος σε αυτή τη φάση της ζωής του δεν αφήνει ήσυχη γάτα για γάτα έχοντας κερδίσει δικαιωματικά τον φόβο όλων προς το πρόσωπό του! 

Πως να σταματήσω την συγκεκριμένη συμπεριφορά της γάτας μου

Όπως είδαμε παραπάνω υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να κάνουν μια στειρωμένη αρσενική γάτα να καβαλικεύει ότι βρει στο διάβα της! Έτσι και οι τρόποι για να σταματήσετε αυτή της τη συμπεριφορά βασίζονται στην αναίρεση των αιτιών!

Αν μια γάτα παρουσιάζει ένα ιατρικό πρόβλημα, η αντιμετώπισή του προβλήματος αυτού μπορεί να οδηγήσει σε εξάλειψη της συμπεριφοράς. Ωστόσο τα συμπεριφορικά θέματά μπορεί να είναι πιο μεγάλες προκλήσεις γιατί απαιτούν πολύ καλή κατανόηση της ψυχολογίας και των ενστίκτων της γάτας. 

Επιχειρήστε να μειώσετε το άγχος την αγωνία και τη βαρεμάρα της γάτας και αν τα καταφέρετε είναι πολύ πιθανό το καβαλίκεμα να εξαλειφθεί. Πως θα το καταφέρετε αυτό;  Δίνοντας της την προσοχή που επιζητά και ταυτόχρονα προσφέροντάς της συνέχεια καινούρια ερεθίσματα που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον της. Επίσης δώστε της αφορμές για άσκηση, παίζοντας μαζί της διάφορα παιχνίδια. Αν έχετε εντοπίσει ένα συγκεκριμένο παράγοντα στρες (όπως πχ ότι μια καινούρια γάτα ήρθε στην αυλή) φροντίστε να τον απαλείψετε, αν αυτό είναι εφικτό. 

Πέρα από τα παραπάνω μια καλή τακτική όταν η γάτα σας εκδηλώνεται την πρόθεση να ερωτοτροπήσει με το απροστάτευτο πόδι σας είναι να της δώσετε ένα ερέθισμα που θα την αποσπάσει από αυτή της την πρόθεση. Χτυπήστε τα χέρια σας ή πετάξτε ένα βιβλίο στο πάτωμα ή προσφέρετέ της ένα παιχνίδι-κουκλάκι ώστε να στρέψει τη μανία της σε αυτό και να αφήσει το πόδι σας (ή μια άλλη γάτα) ήσυχο.

Επίσης είναι χρήσιμο να επιβραβεύετε την καλή συμπεριφορά της με λιχουδιές, παιχνίδια, χάδια και περεταίρω προσοχή αν η γάτα σας αλληλεπιδρά μαζί σας ή με άλλες γάτες με ήρεμο και τρυφερό τρόπο. Αυτοί οι θετικοί τρόποι “εκπαίδευσης” είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί από τους αρνητικούς που περιλαμβάνουν βρέξιμο, φωνές κλπ. Και βέβαια μη διανοηθείτε να χτυπήσετε τη γάτα σας.

Μια και η γάτα είναι πλάσμα χωροκτητικό φροντίστε επίσης να επεκτείνετε τις περιοχές τους, αν αυτό είναι δυνατό. Συχνά η επέκταση μπορεί να γίνει σε κάθετο επίπεδο, δίνοντας τους τη δυνατότητα να σκαρφαλώνουν σε ψηλά σημεία, κάτι που εκτός των άλλων τους προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση και αίσθηση ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα τους δίνει τη δυνατότητα καινούριων εξερευνήσεων. Ένα τυπικό παράδειγμα είναι τα μεγάλα γατόδενδρα ή η εγκάτασταση μιας βιβλιοθήκης που δίνει στη γάτα τη δυνατότητα να φτάσει .. μέχρι το ταβάνι του σπιτιού!

Τέλος σε κάποιες περιπτώσεις ίσως βοηθήσει να δώσετε στη γάτα σας το χώρο της και το χρόνο της. Βάλτε το φαγητό και το νερό της σε ένα σημείο αρκετά ήσυχο ενώ εφαρμόστε τον κανόνα των n+1 τουαλετών αν έχετε περισσότερες από 2 γάτες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περί Χωροκτητικότητας

Ακολουθήστε τα παραπάνω και νομίζω ότι θα καταφέρετε να λύσετε το γρίφο αυτής της ενίοτε αστείας, αλλόκοτης και μερικές φορές ενοχλητικής συμπεριφοράς της γάτας σας! Στα σχόλιά σας περιμένω τις δικές σας ιστορίες για το συγκεκριμένο θέμα και πως το αντιμετωπίσατε εσείς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!