5 λόγοι γιατί η γάτα κυρτώνει την πλάτη της

Η γάτα που κυρτώνει την πλάτη της είναι μια σχεδόν.. αρχετυπική εικόνα που στην Αμερική κιόλας έχει συγκεκριμένο όνομα.. η περίφημη Halloween pose. Η ουρά ψηλά, σώμα διατεταγμενο προς τα πάνω και η γάτα απολαμβάνει! Γιατί όμως μια γάτα κυρτώνει την πλάτη της;!

Εντάξει, χούμανς, παραδεχτείτε το, αυτή η κίνησή μας είναι μια από αυτές που πολύ θα θέλατε να μπορούσατε να κάνετε και εσείς! Αλλά δεν μπορείτε γιατί οι ικανότητές μας στις διατάσεις είναι απίστευτες.. εσείς πάλι έχετε ένα σώμα σχεδόν .. σκεβρωμένο! 

Σε αυτό το σημείο νιώθω την έντονη ανάγκη να κάνω μια παρένθεση και να πω ότι η γάτα είναι ένας πολύ καλός δάσκαλος που μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικόν είναι να διατάσσουμε το σώμα μας κάθε λίγο και λιγάκι.. ακόμη και η πιο νωχελική γάτα, αφού σηκωθεί από μια στάση που καθόταν ώρα πάντα θα φροντίσει να κάνει διατάσεις – όχι επειδή πρέπει ή επειδή είναι υγιεινό, αλλά έτσι αυθόρμητα, γεμάτα σοφία.. αφουγκράζεται την ανάγκη του σώματος και δεν τεμπελιάζει, αμέσως το διατάσει!

Μετά από αυτή την απαραίτητη βαρύγδουπη παρένθεσης σοβαρότητας ας δούμε τους 5 βασικούς λόγους για τους οποίους εμείς οι γάτες κυρτώνουν την πλάτη τους.

1. Κυρτώνουν την πλάτη τους επειδή φοβούνται

Όταν μια γάτα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σοβαρό κίνδυνο όπως μια άλλη γάτα με άγριες διαθέσεις ή ένα σκύλο αμέσως νιώθει άβολα! Το πρώτο πράγμα που πιθανώς θα κάνει είναι να κυρτώσει την πλάτη της, ενώ οι τρίχες της γούνας της θα πεταχτούν πάνω και όλο αυτό πολύ συχνά θα συνοδευτεί από ένα δυναμικό “κχουυυ” (γιατί η γάτα κάνει “κχουυυ”; – βρείτε την απάντηση στο αναλυτικό μου άρθρο)! Με αυτό τον τρόπο η γάτα φαίνεται μεγαλύτερη και αν είναι αρκετά τυχερή μπορεί να τρομάξει την επερχόμενη απειλή που μπορεί να πτοηθεί από το εντυπωσιακό μέγεθος της γάτα μας.

Πρόκειται για μια άμεση αυθόρμητη αντίδραση στην απειλή. Η γλώσσα του σώματος εκείνη τη στιγμή λέει “Νιώθω απειλημένη αλλά είμαι έτοιμη να υπερασπιστώ τον εαυτό μου αν πλησιάσεις παραπάνω”. Αν μια γάτα το κάνει αυτό σε εσάς το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να την αφήσετε ήσυχη και να απομακρυνθείτε. Και αν ειναι η δικη σας μιλήστε της ήρεμα και τρυφερά! 

2. Κυρτώνουν την πλάτη τους επειδή παίζουν

Αν η γάτα σας είναι σε παιχνιδιάρικη διάθεση είναι πολύ πιθανό να πάρει αυτή τη χαρακτηριστική θέση, κυρτώνοντας την σπονδυλική στήλη, οπότε και καμώνεται ότι είναι σε φάση “έτοιμη για επίθεση” αλλά με παιχνιδιάρικο τρόπο. 

Για να αντιληφθείτε την διαφορά από την προηγούμενη περίπτωση πρέπει να τσεκάρετε την υπόλοιπη γλώσσα του σώματος (πως να ‘διαβάσω’ τη γλώσσα του σώματος της γάτας μου) και τα ηχητικά σήματα.. σε τούτη την περίπτωση η γάτα δεν κάνει κχουυυ, ούτε δείχνει τα δόντια ούτε έχει πάει τα αυτιά προς τα πίσω. Αυτή η παιχνιδιάρικη στάση μπορεί να έχει αποδέκτη είτε ένα χούμαν, είτε μια άλλη γάτα είτε ένα παιχνίδι και πολύ συχνά συνδυάζεται με το περίφημο περπάτημα του.. κάβουρα! Για να μάθετε περισσότερα για το περπάτημα του κάβουρα κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

3. Κυρτώνουν την πλάτη τους για να διατάξουν το σώμα τους

Όπως είπα και στον πρόλογο μια γάτα ξέρει πότε πρέπει να διατάξει το σώμα της! Έτσι μετά από αρκετό καθισιό ξεκινάει ένα σετ διατάσεων που οπωσδήποτε περιλαμβάνει ένα απολαυστικό κύρτωμα της ραχοκοκκαλιάς και συνεχίζει με διατάσεις των μπροστινών και των οπισθίων ποδιών (συνήθως). 

Μπορεί αυτές οι διατάσεις να σας φαίνονται κάπως ακραίες αλλά μην ξεχνάτε ότι η γάτα είναι πολύ ευλύγιστο πλάσμα που φυσικά θα του δώσει να καταλάβει όταν αποφασίσει να διατάξει το σώμα της. 

4. Κυρτώνουν την πλάτη τους γιατί πετύχατε σημείο διάνα για χάδια

Αν η γάτα σας κυρτώσει την πλάτη της την ώρα που την χαϊδεύετε αυτό δηλώνει ότι σίγουρα το απολαμβάνει! Με το χάδι σας καταφέρατε να προκαλέσετε μια θετική ανταπόκριση της γάτας που με τη διάταση της πλάτης σας δείχνει ότι απολαμβάνει το άγγιγμά σας και ότι θέλει περισσότερα χάδια. Τεντώνοντας την πλάτη σας δίνει καλύτερη πρόσβαση σε σημεία που θέλει να χαϊδέψετε!  Ωστόσο μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που η γάτα κυρτώνει την πλάτη της όταν την χαϊδεύετε και έχω γράψει αναλυτικό άρθρο γι’ αυτό που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Και ποια είναι τα σημεία που η γάτα απολαμβάνει περισσότερο να την χαϊδεύετε; Χμμ, για να δώ.. το μετωπάκι, το πηγούνι, ο αυχένας, και μερικά ακόμη.. αλλά προσέξτε, υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ ικανοποίησης και ενόχλησης, ειδικά για τις γατούλες, οπότε διαβάστε το  άρθρο μου για το που και πως αρέσει στη γάτα να την χαϊδεύουμε στο παρακάτω σύνδεσμο:

5. Κυρτώνουν την πλάτη τους στα πλαίσια της κίνησής τους να σας δείξουν τα.. οπίσθιά τους

Μέσω του κυρτώματος της πλάτης μια γάτα μπορεί να παρουσιάσει τα οπίσθιά της σε εσάς, τους αγαπημένους της χούμανς. Μην το πάρετε σαν αρνητικό σημείο, σαν κίνηση περιφρόνησης ή κάτι.. όχι όχι, ανόητοι χουμανίστες μου, πρόκειται για μια κίνηση αβροφροσύνης από τη γάτα σας, μια μορφή χαιρετισμού ή ένα σημάδι ότι ζητούν παραπάνω χάδια.. σε γενικές γραμμές σε  μια τέτοια κίνηση η γάτα δηλώνει ότι νιώθει άνετα και χαρούμενα κοντά σας! Περισσότερες λεπτομέρειες για το γιατί η γάτα μπορεί να δείχνει τον πωπο της στον άνθρωπό της θα βρείτε και στο εξαιρετικά διαφωτιστικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος ενός ακόμη διαφωτιστικού άρθρου! Η δική σας γάτα συνηθίζει να κυρτώνει την πλάτη της; Σύμφωνα με όσα διαβάσατε σε ετούτο το άρθρο γιατί το κάνει η δική σας ψιψίνα; Τα σχόλιά σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *