Πότε η γάτα διώχνει τα γατάκια της

5+1 τρόποι για να δεχτεί μια λεχώνα γάτα να θηλάσει ένα ορφανό γατάκι

Αφορμή για ετούτο εδώ το άρθρο ήταν το απίστευτο σχόλιο που μου έστειλε εχτές η φίλη Ζωή στο facebook! Πρώτα από όλα σας παραθέτω αυτό το ποστ:

Πέρσι τον Μάη, μετά από 4 χρόνια μια από τις αδέσποτές μου η Περσεφώνη( η μόνη που δεν έχω καταφέρει να πιάσω και να στειρώσω απο την αποικία) μεγάλη σε ηλικία 12+ γέννησε στο γατόσπιτο της αυλής 4 μωρά, τρία αγόρια κι ένα κορίτσι. Μετά απο καμιά 10αρια μέρες πηγαίνοντας να πετάξω τα σκουπίδια στον κάδο, βλέπω έναν απο τους αδέσποτούς μου, τον Ραμόν, μεσα στον καδο και αρχιζω τη μουρμούρα….φαί δεν έχουμε σπίτι μας; γυφτάκι χώνεσαι στους κάδους…να φύγεις αμέσως από κει….πλησιάζοντας ο Ραμόν δεν εφευγε…

Τι σκ@ τ @ κάνει ο γελοίος;… και ξαφνικά…ακούω κλάματα μωρών γατιών….4 ήταν μέσα σε καλά δεμενη σακούλα…τώρα μάλιστα, λέω…τα παίρνω, συνοδεία του Ραμόν και τα πάω σπίτι, 3 αγόρια και 1 κοριτσάκι. Τα βάζω σε ένα καλαθάκι και τα αφηνω κοντά στο σπιτάκι που είχε γεννήσει η Περσεφόνη….αυτή ήρθε…τους έριξε μια ματιά….και πάλι μέσα στα δικά της….απελπισία…έπρεπε να φυγω για δουλειά….το βράδυ που γύρισα τα μωρά εκεί….

…τώρα λεω θα τα παίξω όλα για όλα…πηγα μέσα και της έφερα κοτόπουλο…βγηκε αυτή να φάει κι εγώ πήρα τα ξένα μωρά και τα έβαλα στη φωλιά….αφού έφαγε πάει να μπει στη φωλιά και την παίρνει η μυρωδιά από τα ξένα….εγώ καθόμουν σε μια γωνιά και περίμενα να δω τί θα γίνει….έρχεται…καθεται μπροστά μου…και παιδιά είμαι σίγουρη ότι μου έσερνε μπινελίκια…με κοίταζε μέσα στα μάτια

…αρχιζω κι εγώ τα παρακάλια…Περσεφονάκι μου….εγώ θα σε βοηθήσω να τα μεγαλώσεις….τα καλύτερα θα σε ταίζω…στα πούπουλα θα σε έχω…σε παρακαλώ…μη μου τα αφήσεις και φυγεις….και τέτοια δακρύβρεχτα….κάποια στιγμή…γυρνάει…μπαίνει μεσα στη φωλιά….και αυτό ήταν…τα μεγάλωσε μαζί με τα δικά της….αλλά κι εγώ…..ότι έταξα το έκανα και με το παραπάνω….όλα τα κατάλαβε….και μαζί τα καταφέραμε!!!

Τούτο το σχόλιο το βρήκα εκπληκτικό πρώτον γιατί δείχνει σχεδόν ξεκάθαρα ότι όντως οι γάτες μας καταλαβαίνουν όταν μιλάμε! Για περισσότερες πληροφορίες περί αυτού διαβάστε και το σχετικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Ο δεύτερος λόγος που το βρήκα εκπληκτικό είναι γιατί επιβεβαιώνει περίτρανα μια παρατήρηση που ούτως ή άλλως είναι ήδη αρκετά βάσιμη! Ότι μια λεχώνα γάτα είναι πιθανό να δεχτεί να μεγαλώσει ορφανά γατάκια και να σώσει πραγματικά τη ζωή της!

Πως όμως να συστήσετε σε μια λεχώνα γάτα ένα ορφανό γατάκι ωστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να το δεχτεί; Τον πρώτο τρόπο μας τον αποκάλυψε η Ζωή (ακόμη δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι συνέβη). Ας δούμε όμως και μερικούς άλλους τρόπους:

Πως να συστήσετε ορφανά γατάκια σε 'ξένη' λεχώνα γάτα

1. Μεταφέρετε τη μυρωδιά των παιδιών της γάτας στα ορφανά γατάκια

Γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον πόσο σημαντικές είναι οι μυρωδιές για τις γάτες, για την αναγνώρισή μεταξύ τους! Το πρώτο που θα ξενίσει σε μια μαμά γάτα είναι η ξένη μυρωδιά των ορφανών γατών. Γι’ αυτό πάρτε μυρωδιές από τα γατάκια της και μεταφέρετέ τις στα καινούρια.. αυτό μπορεί να γίνει παίρνοντας μια πετσετούλα πάνω στην οποία βρισκόταν τα γατάκια της μαμάς και με αυτή να τρίψετε τα καινούρια γατάκια. 

2. Εξοικειώστε τη μαμά γάτα με την μυρωδιά των ορφανων

Με παρόμοια λογική, θα ήταν ευχής έργο να εξοικειωθεί η μαμά γάτα με τις μυρωδιές των ορφανών γατιών. Αφού πρώτα χαϊδέψετε τα ορφανά γατάκια πλησιάστε τη λεχώνα γάτα (αν υποθέσουμε ότι έχετε καλές σχέσεις και σας εμπιστεύεται), αφήστε την να μυρίσει το χέρι σας (προτείνοντας της τον δείκτη) και στη συνέχεια αφού συμβεί μια πρώτη επαφή αρχίστε να την χαϊδεύετε αποικίζοντάς το σώμα της με τις μυρωδιές των ορφανών! 

3. Μεταφέρετε τη μυρωδιά σας στα ορφανά γατάκια

Αν η λεχώνα γάτα είναι οικεία προς εσάς έχει νόημα να μεταφέρετε τη δική σας μυρωδιά στα γατάκια, γιατί αυτή είναι μια οικεία μυρωδιά προς τη λεχώνα και δεν θα της ξενίσει τόσο ως άγνωστη-απειλητική. 

Οπότε ρίξτε ένα γερό χάδι στα ορφανά γατάκια και βάλτε τους ενα ρούχο που φοράτε να κουρνιάσουν πάνω του!

4. Πασαλείψτε τις θηλές της μαμάς με το γάλα για γατάκια

Αν τα ορφανά γατάκια έχασαν τη μαμά τους μόλις γεννήθηκαν (ένα αρκετά συχνό φαινόμενο ειδικά όταν άκαρδοι χούμανς τα παίρνουν από τη μαμά τους και τα βάζουν σε σακούλες και τα πετάνε στα σκουπίδια) είναι πολύ πιθανό ότι δεν έχουν ιδέα πως είναι το φυσικό γάλα της μαμάς. Αν τα έχετε ταϊσει με υποκατάστατο γάλακτος γάτας (οι γνωριμες σκόνες) τότε είναι πολύ πιθανό αν βρείτε μια παρένθετη μάνα να μην καταλάβουν ότι οι θηλές της θα είναι η πηγή τροφής γι’ αυτά. Γι’ αυτό πασαλείψτε τις θηλές με το υποκατάστατο γάλακτος για να πάρουν το μήνυμα! 

5. Καλύψτε τη μυρωδιά των ορφανών με τη μια έντονη μυρωδιά

Μια και το μεγάλο πρόβλημα για να αποδεχτεί η μαμά τα ορφανά γατάκια είναι η ξένη μυρωδιά, μια κάποια λύση που σε κάποιες περιπτώσεις αποφέρει καρπούς είναι να καλύψετε την χαρακτηριστική μυρωδιά τους με μια άλλη, δυνατή που ομως δεν υποδηλώνει .. ζωντανό πλάσμα. Η μέντα, ή το κάτνιπ είναι μια λύση, αλλά μια πολύ έντονη μυρωδιά μπορεί και πάλι να ενοχλήσει τη μαμά γάτα φέρνοντας τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα.

Κλείνοντας να πούμε ότι το κλειδί στην όλη ιστορία είναι να θηλάσουν έστω μια φορά οι ορφανές γατούλες από τη γάτα σας… μετά όλα θα έχουν πάρει μια ευνοϊκή πορεία! Δηλαδή άπαξ και η γάτα σας δεχτεί μια φορά να θηλάσει τα ξενα γατάκια, θα τα έχει δεχτεί για πάντα.

Εσάς σας έχει τύχει να συστήσετε ορφανά γατάκια σε μια θηλάζουσα γάτα; Τι κόλπα χρησιμοποιήσατε; Πήγε καλά το όλο σχέδιο; Περιμένω τα σχόλιά σας

ΥΓ: Αν δεν έχετε μια λεχώνα γάτα τι μπορείτε να κάνετε ώστε εσείς να βοηθήσετε τα ορφανά νεογέννητα να επιβιώσουν; Διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο:

2 Απαντήσεις

  1. Πολύ βάσιμες οι συμβουλές σου …. Εγώ όμως όσες θηλυκές γάτες έχω κ όσες βρήκα, αδέσποτες,τις εχω στεριώσει. Δεν μου συνεβει ποτέ κάτι τέτοιο. Θα έχω όμως υπόψιν μου στο μέλλον τις δικές σου συμβουλές. Καλή ευκολία στο έργο σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *