Αδέσποτη γάτα στο σπίτι

ΟΔΗΓΟΣ: Αδέσποτη γάτα στο σπίτι – Πώς να την εξοικειώσετε

Αγαπημένο μου φιλομαθές κοινό, το να φέρεις μια αδέσποτη γάτα στο σπίτι μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά μια τεράστια πρόκληση! Αλλά μπορεί και όχι! Υπάρχουν διαφόρων ειδών γάτες! Γάτες, οι οποίες πραγματικά λατρεύουν τη συνθήκη του σπιτιού με τη ζέστη, τις αναπαυτικές γωνιές, το καθαρό περιβάλλον και τα χάδια των ανθρώπων. Και άλλες γάτες (ειδικά ενήλικες), που πραγματικά αδυνατούν να νιώσουν ασφαλείς και ήρεμες σε ένα κλειστό περιβάλλον, από το οποίο δεν μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή, όντας συνηθισμένες στη ζωή έξω, όπου κανένα όριο δεν τις κρατάει παγιδευμένες κάπου.

Πρέπει να φέρω μια αδέσποτη γάτα στο σπίτι;

Αυτό είναι ένα ακόμη κοινό ερώτημα όσων από εσάς έχετε ερωτευτεί μια αδέσποτη γάτα και σκέφτεστε σοβαρά να τη φέρετε στο σπίτι, αλλά αναρωτιέστε, από την άλλη, μήπως έτσι αυτή καταπιέζεται, σκλαβώνεται και δε θα είναι ευτυχισμένη.

Πρόκειται για ένα κλασσικό δίλημμα από αυτά που σας βασανίζουν (εσάς τους ανθρώπους) συνέχεια στη ζωή σας, αγαπημένοι μου. Σίγουρα μια γάτα μέσα στο σπίτι θα απολαύσει μερικά προνόμια και θα χάσει κάποια άλλα. Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα χαίρεται και ίσως να υπάρξουν άλλες που θα λυπάται.

Όμως δεν είναι δυνατόν να βάλετε σε μια ζυγαριά τα υπέρ και τα κατά και να αποφανθείτε με απόλυτη ακρίβεια αν πρέπει ή όχι να φέρετε μια αδέσποτη γάτα στο σπίτι. Οπότε, αν η τρυφεράδα και η συμπόνοια είναι ο οδηγός αυτής της παρόρμησης να φέρετε μια γάτα μέσα στο σπίτι, μην το πολυσκέφτεστε, κάντε τη δοκιμή σας και ανάλογα με τις αντιδράσεις της, θα καταλάβετε αν πρέπει να μείνει μέσα στο σπίτι. 

Αδέσποτη γάτα στο σπίτι - 6 ιδέες για την εξοικείωσή της

Όπως προανέφερα, υπάρχουν γάτες και γάτες. Κάποιες από αυτές νιώθουν μέσα στο σπίτι σαν στο… σπίτι τους, ενώ άλλες δυσκολεύονται πάρα πολύ. Δεν θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τις πρώτες διότι όσον αφορά αυτές δεν υπάρχει καμία αληθινή πρόκληση, δε χρειάζεται να κάνετε τίποτα! Αλλά υπάρχουν αρκετές έξυπνες ιδέες για να κάνουμε τις δεύτερες να νιώσουν καλύτερα και τελικά να αποδεχτούν (με ευχαρίστηση) τη ζωή στο σπίτι. Διαβάστε παρακάτω:

1. Δώστε της χρόνο

Μια αδέσποτη γάτα στο σπίτι, χωρίς να έχει καμία προηγούμενη εμπειρία, σίγουρα χρειάζεται χρόνο για να εξοικειωθεί. Μην την αφήσετε ελεύθερη σε ολόκληρο το σπίτι. Αρχικά, τοποθετήστε την σε ένα δωμάτιο το οποίο φροντίζετε να κρατάτε κλειστό. Το πιο πιθανό είναι ότι, μόλις εισέλθει στο χώρο του άγνωστου δωματίου, πρώτα απ’ όλα, θα κρυφτεί σε ένα σημείο, όντας στρεσαρισμένη και ίσως και σε κατάσταση σοκ. Μην την πιέσετε να βγει έξω. 

Αντιθέτως, αφήστε κοντά στην κρυψώνα της ένα ρουχαλάκι που να έχει τη μυρωδιά σας (όχι καθαρό, όχι από το πλυντήριο). Επίσης, βάλτε πολύ κοντά στην κρυψώνα της το φαγητό της και μια λεκάνη με άμμο (ανοιχτή). 

2. Αρχίστε σιγά σιγά να την πλησιάζετε

Η γάτα, είναι πολύ πιθανό ότι θα πεινάσει και θα φάει από το φαγητό που θα της δώσετε (ιδίως αν είναι νόστιμο). Επίσης, είναι πιθανό ότι θα εξερευνήσει τη λεκάνη με την άμμο και θα καταλάβει τη λειτουργία της, γιατί είναι γραμμένο στο DNA της το σκάψιμο για κρύψιμο των περιττωμάτων της.

Ως εδώ όλα καλά! Χωρίς να την πιέζετε, αρχίζετε να μετακινείτε το μπολ με το φαγητό πιο μακριά από την κρυψώνα της. Βεβαιώνεστε ότι η γάτα συνεχίζει να τρώει κανονικά (αν αυτό δεν συμβαίνει, επαναφέρετε το μπολ πίσω, πιο κοντά στην κρυψώνα της). Όσο οι μέρες περνούν, η γάτα θα σας φοβάται όλο και λιγότερο και θα περιμένει όλο και με μεγαλύτερη ανυπομονησία, την ώρα που θα την ξαναταΐσετε.

Άλλωστε, εσείς θα φροντίζετε κατά διαστήματα μαζί με την κανονική της τροφή, να της προσφέρετε και μερικές πεντανόστιμες λιχουδιές. Σύντομα η γάτα, μόλις αντιλαμβάνεται ότι είναι η ώρα για το φαγητό της, θα εγκαταλείπει την κρυψώνα της και θα πλησιάζει, αρχικά διστακτικά και στη συνέχεια όλα και με μεγαλύτερο θάρρος, το μπολ της και εσάς που της φέρνετε το φαγητό της.

3. Η πρώτη επαφή

Δε θα αργήσει να έρθει η στιγμή που η γάτα, όταν θα φέρετε το γεύμα της, θα τολμήσει ακόμη και να τριφτεί ανάμεσα στα πόδια σας. Είναι η στιγμή για την πρώτη επαφή. Κάντε ένα φευγαλέο χάδι, που είναι πολύ πιθανό να το δεχτεί με έναν αντιφατικό τρόπο, από τη μια, τεντώνοντας τη σπονδυλική της στήλη σαν να επιζητεί την επαφή με το χέρι σας, ενώ ταυτόχρονα θα απομακρυνθεί. Φυσικά δεν επιμένετε στο χάδι, εφόσον απομακρυνθεί!

Θα ακολουθήσουν πολλά παρόμοια, φευγαλέα χάδια και είναι πολύ πιθανό ότι η γάτα θα δείχνει όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Άλλωστε, σιγά σιγά, συνδέει την εμπειρία της παρουσία σας με ευχάριστα γεγονότα (φαγητό, λιχουδιές, χάδια), κάτι που θα την κάνει να ανυπομονεί για τις επόμενες επαφές σας!

4. Αφήστε την να κάνει το δωμάτιο δικό της

Ενώ οι μέρες περνούν, η γάτα σας πια θα νιώθει ασφαλής και σίγουρη μέσα το χώρο του δωματίου, μια και θα το έχει εξερευνήσει ολόκληρο και θα έχει απλώσει τις μυρωδιές της, τρίβοντας το πρόσωπο και το σώμα της σε διάφορες επιφάνειες και κάνοντας πατουσάκια (διαβάστε και το άρθρο μου “Γιατί οι γάτες ζυμώνουν” – είναι αρκετά διαφωτιστικό) σε διάφορα σημεία – κατά προτίμηση σε ένα ονυχοδρόμιο (μάθετε πώς να κατευθύνετε τη γάτα στο ονυχοδρόμιο κάνοντας κλικ ακριβώς εδώ). Σε αυτά τα σημεία του σώματός της, έχει αδένες που απελευθερώνουν φερομόνες, με τη βοήθεια των οποίων μαρκάρει τις περιοχές του δωματίου ως δικές της.  

Άλλωστε, θα εντοπίσει όλα τα ψηλά σημεία του δωματίου (γραφεία, καρέκλες, βιβλιοθήκες, παράθυρα) και από αυτές τις θέσεις, θα μπορέσει να εποπτεύσει το χώρο, κάτι που θα ανεβάσει κατακόρυφα την αυτοπεποίθησή της!

Φυσικά έχετε φροντίσει να φτιάξετε και μια ζεστή, αναπαυτική φωλιά σε ένα σημείο του δωματίου που της αρέσει (π.χ. πάνω σε έναν καναπέ)!

5. Αξιοποιήστε το παιχνίδι

Έφτασε πια η ώρα να περάσετε την επικοινωνία και τη σχέση με την πρώην αδέσποτη γάτα σε ένα άλλο επίπεδο. Η εξοικείωσή της μαζί σας θα φτάσει σε άλλη διάσταση, όταν θα επιχειρήσετε να της κάνετε διάφορα παιχνίδια, όπως το λέιζερ ή το σχοινάκι με το μπαλάκι στην άκρη. Το παιχνίδι προσφέρει διασκέδαση και βοηθάει τη γάτα να νιώσει ακόμη πιο άνετα, ακόμη πιο ήρεμη, αλλά και να σας νιώσει ακόμη πιο κοντά της. 

Σε αυτή την φάση, είναι πολύ πιθανό πια να δέχεται τα χάδια σας με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση. Είστε πια δυο πολύ καλοί φίλοι. Και την ίδια στιγμή, νιώθει το δωμάτιό σας σαν το σπίτι της!  Έφτασε τώρα η ώρα για ένα τελευταίο βήμα εξοικείωσης για την αδέσποτη γάτα στο σπίτι:

6. Ανοίξτε την πόρτα του δωματίου - ήρθε η ώρα, για την τέως αδέσποτη γάτα, να κατακτήσει το σπίτι

Ναι, ναι, έφτασε η ώρα να ανοίξετε την πόρτα του δωματίου για να αφήσετε τη γάτα σας να ανακαλύψει το καινούριο σπίτι της. Θα μπορούσατε, ανάλογα με τις αντιδράσεις της, αν είναι αγχωμένη με τον καινούριο χώρο, να την αφήσετε να κάνει μια μικρή επιφυλακτική βόλτα έξω από τον χώρο του δωματίου και μετά, αφού επιστρέψει, να ξανακλείσετε την πόρτα, ή (αν είναι πιο θαρραλέα) να μην ξανακλείσετε την πόρτα του δωματίου και να την αφήσετε να κινηθεί κατά βούληση στο μέλλον. 

Πλέον η γάτα σας,  ανάλογα με το θάρρος και τη βούλησή της, θα αρχίσει σιγά σιγά να εξερευνεί το σπίτι. Φροντίστε μόνο να μην την στρεσάρετε και καλό είναι να προσέξετε μερικά πράγματα που θα κάνουν τη ζωή της στο σπίτι ασφαλή και ευχάριστη. Κάντε κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο για να βρείτε 22 “πρέπει” για μια γάτα σε διαμέρισμα.

Φυσικά, όσα αναφέρονται παραπάνω είναι ενδεικτικά. Κάθε γάτα είναι ξεκάθαρα μοναδική και οι αντιδράσεις της δεν μπορούν να προβλεφθούν. Έχω γνωρίσει γάτα που επί 25 μέρες ζούσε κρυμμένη κάτω από ένα κρεβάτι και δεν τολμούσε να ικανοποιήσει οτιδήποτε άλλο πέρα από τις βασικές ανάγκες της. 

Άλλωστε μια γάτα που ζούσε αδέσποτη μια ζωή, είναι πολύ πιθανό να διαμαρτυρηθεί έντονα, αν της στερήσετε τη δυνατότητα να έχει επαφή με τον εξωτερικό χώρο. Αν αυτό συμβεί, τουλάχιστον επιδιώξτε να κάνετε τη ζωή της μέσα στο σπίτι, όσο το δυνατόν, πιο ενδιαφέρουσα. 

Αλλά θα είναι ακόμη καλύτερα, να της δώσετε την πολυτέλεια για επαφή με τον εξωτερικό χώρο – αν αυτό είναι εφικτό και ασφαλές. Διαβάστε και το σχετικό άρθρο μου στον παρακάτω σύνδεσμο:

Τέλος, να σημειωθεί ότι, αν στον χώρο σας υπάρχει ήδη μια γάτα, η πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για την καινούρια αδέσποτη γάτα στο σπίτι. Μερικές χρήσιμες οδηγίες γι’ αυτή την περίπτωση, θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Υ.Γ.: Για περισσότερες πληροφορίες και αν κατέχετε την αγγλική, ρίξτε μια ματιά κι εδώ!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

2 Απαντήσεις

  1. Τσίτσο μου, είσαι πάντα spot on με το θέμα γάτας, αλλά εδώ, σου ξέφυγε κάτι : το λέιζερ. Όχι λέιζερ για παιχνίδι με γάτα. Προκαλεί σύγχιση. Η φύση της γάτας είναι να κυνηγά, να “σκοτώνει” και μετά φαγητό, καθαρισμός και ύπνος. Το λέιζερ δεν “σκοτώνεται” ποτέ. Προσοχή λοιπόν.

    1. Γεια σου στελλααα! Το χω συζητησει με διαφορους και εχω ψαξει και βιβλιογραφια σχετικη, οι αποψεις διειστανται, καποιοι λενε οτι μπορεις να παιξεις με το λέιζερ αν η γατα εξιταρεται και ευχαριστιεται και στο τελος να της δωσεις μια λιχουδια – τύπου σαν να επιασε το θηραμα –

      Αν δεις το γατακι να ενοχλειται και να θυμωνει και να μαραζωνει προφανώς και πρεπει να το προσπερασουμε το λέιζερ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *