UPDATED: Γιατί οι γάτες θάβουν τα περιττώματά τους και γιατί κάποιες φορές δεν το κάνουν;

Μια από τις συμπεριφορές της γάτας που είναι σχεδόν αδύνατο να μην έχει παρατηρήσει κάποιος που ζει με γάτα είναι η επιμελής, γεμάτη ζήλο κάλυψη των περιττωμάτων της όταν πηγαίνει στην τουαλέτα. Ο ζήλος μάλιστα μπορεί να ξεπερνάει κάθε όριο οδηγώντας σε εκρήξεις της γάτας μέσα στην τουαλέτα. O Τσίτσος κάθε φορά που μπαίνει τουαλέτα φαίνεται να δίνει μεγάλη μάχη εκεί πέρα και θα καθίσει για κάμποση ώρα σκάβοντας σαν να μην υπάρχει αύριο! 

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Γιατί η γάτα θάβει τα περιττώματά της;

1. Προσπαθούν να κρύψουν τα ίχνη τους από επίδοξους θηρευτές

Πρόκειται για τη γνώριμη ιστορία με τη γάτα που πιστεύει ότι μπορεί στην σαλοκουζίνα να κάνει την εμφάνισή της κανένας ιαγουάρος και να την κάνει μια χαψιά. Οι γάτες ως γνωστόν εκτός από μικροί θηρευτές είναι και εν δυνάμει θηράματα άλλων μεγαλύτερων θηρευτών. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο οι άγριοι πρόγονοί της στην φύση φρόντιζαν να θάβουν τα περιττώματά τους ώστε έτσι να κρύβουν τις μυρωδιές τους από επίδοξους κυνηγούς. 

Αυτή η συμπεριφορά είναι πιθανώς καταγεγραμμένη στην γενετική μνήμη της γάτας και εκτελείται μηχανικά και ταυτόχρονα είναι μια συμπεριφορά που βλέπουν τα νεογέννητα στη μαμά τους! Έτσι αυτή η συμπεριφορά διαιωνίζεται.

2. Τις ενοχλεί η μυρωδιά τους

Η όσφρηση είναι η πιο έντονη αίσθηση της γάτας. Υπάρχει μια ακόμη θεωρία που ισχυρίζεται ότι με τόσο έντονη όσφρηση η γάτα μπορεί να ενοχλείται από την μυρωδιά των περιττωμάτων, οπότε προτιμάει να τα θάψει για να περιορίσει τις οσμές!

Σε ετούτο το σημείο θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνω μια αναφορά στο πως να βοηθήσετε και εσείς να γίνει η τουαλέτα της γάτας σας λιγότερο μυρωδάτη για χάρη της δικής της και της δικής σας ευζωίας! Βρείτε τα 6 τιπς μου για το πως να μη μυριζει η άμμος της γάτας στον παρακάτω σύνδεσμο:

3. Θέλουν να δώσουν σήμα ότι δεν έχουν απειλητικές διαθέσεις

Υπάρχει επίσης η θεωρία ότι οι γάτες οι οποίες δεν έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση θάβουν τα περιττώματά τους σαν μήνυμα προς τις άλλες γάτες ότι δεν έχουν απειλητικές διαθέσεις. Και κάπως έτσι το ειρηνικό και ασφαλές κλίμα διατηρείται!

Γιατί κάποιες φορές η γάτα δεν θάβει τα περιττώματά της;

Κακά τα ψέμματα, όταν η γάτα θάβει τα σκατουλάκια της, τα πράγματα είναι μάλλον καλά! Αλλά δεν συμβαίνει πάντα αυτό! Κάποιες φορές η γάτα επιδεικτικά αφήνει άθαφτα τα κακά της. Γιατί αυτες οι γάτες δεν ακολουθούν την γνώριμη πεπατημένη που περιγράψαμε παραπάνω; Γιατί κάποιες γάτες δεν θάβουν τα περιττώματά τους;

1. Θέλει να διεκδικήσει την περιοχή της

Τα περιττώματα της γάτας περιέχουν όλες τις χαρακτηριστικές μυρωδιές της. Πολλές γάτες με έντονη αυτοπεποίθηση σε αντίθετες με εκείνες που θάβουν τα περιττώματά τους για να δώσουν σήμα ότι δεν έχουν επιθετικές διαθέσεις, θέλουν να κάνουν μια επίδειξη δύναμης και να κατοχυρώσουν την περιοχή τους με το γνώριμο οσφρητικό τρόπο της γάτας! Γι’ αυτό αφήνουν άθαφτα τα περιττώματά τους ώστε να δηλώνουν ότι η περιοχή είναι δική τους μια και έχει τις μυρωδιές τους!

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει ξεκάθαρα να φροντίσετε για να αποφορτιστεί η γάτα σας από το στρες που την έχει καταλάβει! Διαβάστε τον σχετικό οδηγό μου ακριβώς ΕΔΩ.

2. Δεν έχουν μάθει να θάβουν τα περιττώματά τους

Υπάρχουν γάτες που απλώς δεν συνηθίζουν να θάβουν τα περιττώματά τους επειδή ποτέ δεν έχουν δει τη μαμά τους να έχει αυτή τη συμπεριφορά, οπότε και οι ίδιες δεν υιοθέτησαν παρόμοιες πρακτικές.

Σε αυτή την περίπτωση ίσως βοηθήσει να πιάσετε τα ποδαράκια της και να αρχίζετε να τα κινείτε μέσα στην άμμο, σκάβοντας και θάβοντας κάπως τα κακάκια. Ίσως έτσι καταλάβει τι πρέπει να κάνει…

Αυτή η θεωρία πάντως έρχεται σε μια σχετική αντίθεση με εκείνη που λέει ότι αυτή η συμπεριφορά είναι γραμμένη στον γενετικό κώδικά της γάτας!

3. Κάτι δυσάρεστο συμβαίνει στην αμμοδόχο της γάτας

Κάποιες φορές οι γάτες αρνούνται να θάψουν τα περιττώματά τους γιατί κάτι δυσάρεστο συμβαίνει στην τουαλέτα τους (πχ δεν είναι αρκετά καθαρή) οπότε δεν θέλουν να ασχοληθούν με αυτή τη διαδικασία σε αυτό το δυσάρεστο περιβάλλον! 

Σε αυτή την περίπτωση ο πιο συνεπής καθαρισμός της τουαλέτας θα λύσει το πρόβλημα απευθείας.

4. Η γάτα πονάει

Είναι πολύ πιθανό επίσης μια γάτα που πονάει, ειδικά στην διαδικασία της αφόδευσης/ούρησης να παρουσιάζει αυτή την απροσδόκητη συμπεριφορά του να μην θάβει τα κακάκια της. Και αυτό γιατί η γάτα έχει συνδέσει την παρουσία της στην τουαλέτα με πόνο, οπότε θέλει να μείνει εκεί όσο το δυνατόν λιγότερο, για να πράξει τα άκρως απαραίτητα και στη συνέχεια να φύγει! 

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας!

Διαβάστε και το άρθρο μου με τα σημάδια που δείχνουν ότι μια γάτα πονάει ακριβώς ΕΔΩ.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν η γάτα δεν αφήνει απλώς άθαφτα τα κακά της, αλλά τα εναποθέτει ακόμη και εκτός τουαλέτας! Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι συχνά παρόμοιοι με τους λόγους που  κάνει μια γάτα να μην θάβει τα περιττώματά της. Για να μάθετε πως να αντιμετωπίσετε τέτοιες συμπεριφορές κάντε κλικ στο λινκ αμέσως παρακάτω – σώζει ζωές αυτός ο οδηγός:

Τέλος, θα ήθελα να σας πω ότι η επιλογή της κατάλληλης τουαλέτας και της κατάλληλης άμμου της είναι πολύ σημαντική για να είναι η όλη τελετουργία της αφόδευσης της γάτας! Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στις ενδεικτικά προτεινόμενες τουαλέτες και άμμους που προτείνει ο Τσιτσάκος ΕΔΩ και ΕΔΩ αντίστοιχα 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *