γάτα λέιζερ

Γιατί η γάτα αγαπάει το λέιζερ;

Όλοι οι χιουμανιστικοί γατογονείς έχουν παρακολουθήσει επικές μάχες μεταξύ της γάτας τους και του φωτός του λέιζερ. Γιατί όμως κάτι τόσο μικρό και άοσμο, μια τοσοδούλα κόκκινη κουκίδα μπορεί να κρατήσει τις γάτες τόσο πολύ απασχολημένες παρόλο που καν δεν μπορούν να το πιάσουν και να βγάλουν το άχτι τους, να του ρίξουν μερικές ξεγυρισμένες πισω κλωτσιές, βρε αδερφέ;

Γιατί οι γάτες τρελαίνονται για το λέιζερ;

1. Το λέιζερ ξυπνάει το θηρευτή μέσα της

Η γοητεία του λέιζερ κρύβεται στο ότι είναι από τη φύση του διεγερτικό για τις γάτες μια και αποτελεί το (κατά τα φαινόμενα.. ακόμη και αν τα φαινόμενα απατούν) ενστικτώδες αντικείμενο του πόθου: ένα γρήγορο και προκλητικό θήραμα. Η γάτα δεν αγωνίζεται για το φαγητό της μια και το βρίσκει ανά κάποιες ώρες έτοιμο μέσα στο πιατάκι της και της έχει λείψει το παλιό καλό πρωτόγονο κυνήγι, όπου έπρεπε να αγωνιστεί για να τσακώσει το θήραμά της και να κάνει ένα μνημειώδες τσιμπούσι. 

Η κουκίδα του λέιζερ πηγαινοέρχεται ταχύτατα στο χώρο της γάτας και εκείνη το εκλαμβάνει ως ένα μικρό λαμπερό ζώο που τρέχει να κρυφτεί. Αυτό πυροδοτεί την εγγενή συμπεριφορά της γάτας ως θηρευτής, ξυπνάει τον κυνηγό μεσα της και ορμάει για να πιάσει και να σκοτώσει το θήραμά της. 

Αν και πρόκειται μόνο για ένα φωτάκι, αυτό δεν πτοεί καθόλου τη γατούλα μας που λειτουργεί με τον αυτόματο πιλότο των ενστίκτων της (κοινώς δεν κάθετα να αναλύσει τη φύση του λέιζερ και αν όντως πρόκειται για κάποιο ζωντανό θήραμα). 

2. Η κίνηση του λέιζερ γίνεται πολύ έντονα αντιληπτή από την όραση της γάτας

Ένας άλλος παράγοντας που κάνει το λέιζερ ιδανικό παιχνίδι για τη γάτα είναι ότι είναι πολύ ελκυστικό γι αυτήν. Για να καταλάβετε το γιατί πρέπει να κατανοήσετε πως λειτουργούν τα μάτια της (που σαφώς διαφέρουν από τα ανθρώπινα μάτια)! 

Στον αμφιβληστροειδή των ματιών υπάρχουν δύο τύποι κυττάρων, τα κωνία και τα ραβδία. Μιλώντας κάπως απλοϊκά τα ραβδία χρησιμοποιούνται κυρίως για την ανίχνευση της κίνησης ενώ τα κωνία βοηθούν το μάτι να διακρίνει τα διάφορα χρώματα. Οι γάτες σε σχέση με τους ανθρώπους έχουν πολλά ραβδία κάτι που τους επιτρέπει να βλέπουν με μεγάλη ακρίβεια τις διάφορες κινήσεις, αλλά λιγότερα κωνία που σημαίνει ότι δεν βλέπουν τα χρώματα τόσο ζωντανά όσο οι άνθρωποι. 

Και έτσι η κίνηση του λέιζερ τραβάει πολύ εντονα την προσοχη της γάτας και την.. εκστασιαζει!

Σε ετούτο το σημείο σας προτείνω να κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να μάθετε μερικά σπαρταριστά φακτς για τα μάτια της γάτας

Έτσι η εντυπωσιακή, γρήγορη κίνηση του λέιζερ είναι αδύνατο να αγνοηθεί από την περιφερειακή όραση της γατούλας σας που θα ορμήξει στο (κατά τη αντίληψή της) θήραμά της και το κυνήγι ξεκινάει.

Στο παρακάτω βίδεο δείτε με τι ενθουσιασμό παίζουν οι γάτες της αγαπημένης γατολάτρισσας και γατογκουρού Μαρίας Σάββα

3. Η λατρεία στο λέιζερ είναι μια.. μαθημένη συμπεριφορά

Η γάτα είναι πολύ καλή στο να μαθαίνει όταν είναι σε μικρή ηλικία. Επίσης η γάτα όταν είναι σε πολύ μικρή ηλικία κυνηγάει σχεδόν κάθετι μικρό που κινείται – ενα εντομακι, ενα σχοινάκι, ενα μπαλάκι κλπ – Αυτή ειναι μια συμπεριφορά που την μαθαίνει η γάτα! Όταν λοιπόν οσο ειναι μικρη η γάτα μάθει στο να κυνηγάει το λέιζερ, αυτή η μάθηση λειτουργεί για όλη τη μετέπειτα ζωή της με αποτέλεσμα όταν μεγαλώνει, όταν βλέπει λέιζερ, να ανασυρει αυτή τη μάθηση και να τρελαίνεται κυνηγώντας το κόκκινο φωτάκι – κάτι που εξηγεί αυτή την λατρεία της γάτας για το λέιζερ.

4. H αντίθεση της φωτεινότητας της κουκκίδας φωτός του λέιζερ με το περιβάλλον είναι που τραβάει έντονα την προσοχή της γάτας

Ξαναγυρνάμε στις ιδιαιτερότητες της όρασης της γάτας! Η γάτα εκτός από το να διακρίνει πολύ καλά κινήσεις και όχι χρώματα είναι πολύ καλή στο να διακρίνει τις διαφορές φωτεινότητας, την αντίθεση μεταξύ ενός σημείου με φως και ενός χωρίς. Κάπως έτσι, παρόλο που η όρασή της δεν είναι και το πιο δυνατό της σημείο, μπορεί πολύ πολύ εύκολα να εντοπίσει αυτή την άτακτη, κινούμενη κουκκίδα γιατί εκτός των άλλων την διακρίνει πολύ έντονα λόγω της διαφοράς της με τον γύρω χώρο. Την ημέρα όπου δεν υπάρχει τόση διαφορα φωτεινότητας το λέιζερ λειτουργεί πολύ λιγότερο αποτελεσματικά, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο! 

Πλεονεκτήματα του λέιζερ

Δεν μπορούμε όμως να μην αναγνωρίσουμε ότι το παιχνίδι με το λέιζερ μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τη γάτα σας:

  • Την κάνει να κινείται έντονα και ίσως είναι μια καλή άσκηση, ειδικά για γάτες που χρειάζονται επειγόντως να χάσουν βάρος. Άρα είναι ευεργετικό για την υγεία της
  • Είναι ασφαλές, δηλαδή δεν μπορεί να χτυπήσει τη γατούλα σας
  • Την βγάζει από τη βαρεμάρα της καθιστικής ζωής μέσα στο σπίτι και (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) της προσφέρει ένα δεκάλεπτο γεμάτο μεγάλες συγκινήσεις 
  • Το λέιζερ είναι το ενδεδειγμένο (ιδιαίτερα έντονο) παιχνίδι για να κουράσετε τη γατούλα σας το βραδάκι και σε συνδυασμό με ένα γερό γεύμα να τη στείλετε για ύπνο που θα κρατήσει μέχρι το επόμενο πρωί, κάτι που θα εξασφαλίσει και τον δικό σας ύπνο (κάντε κλικ στην εικόνα για περισσότερα)

Είναι σωστό να χρησιμοποιούμε το λέιζερ για να παίξουμε με τις γάτες μας;

Από ό,τι φαινέται όμως δεν είναι ομόφωνη η λατρεία προς τα παιχνίδια με λειζερ. Μάλιστα υπάρχει αρκετή συζήτηση για το αν πρέπει να χρησιμοποιείται το λέιζερ για να παίζεις με τη γάτα σου.

Και αυτό γιατί μοιάζει κάπως με μια μορφή πειράγματος που (έτσι λέει αυτή η άποψη) είναι υποτιμητικό για τη γάτα η οποία κυνηγάει ένα κόκκινο σημάδι που δεν μπορεί να αρπάξει και να το σκοτώσει. Το λέιζερ είναι ένα άπιαστο θήραμα. Μάλιστα πολλές γάτες καταλαβαίνουν το παιχνίδι ) που παίζεται εις βάρος τους (;;) και σταματούν να παίζουν με το λέιζερ. Άλλες πάλι απογοητεύονται που δεν μπορούν να το πιάσουν (και αυτό ίσως έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία τους). Μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι γάτες μπορεί να γίνουν επιθετικές και κακότροπες εξαιτίας του λέιζερ. 

Δείτε το παρακάτω βίντεο όπου συνοψίζονται όλα τα παραπάνω:

Προφανώς αν παρατηρήσετε κάτι από τα παραπάνω μάλλον είναι καλύτερο να σταματήσετε να το χρησιμοποιειτε ως παιχνίδι με τη γάτα σας.

ΥΓ1: Αν η γάτα σας δεν πολυενδιαφέρεται για το λέιζερ δοκιμάστε να παίξετε μαζί της όταν θα είναι στα κέφια της, ξύπνια ξύπνια και ζωντανή. Αυτό συχνά συμβαίνει τις ώρες που δύει ή ανατέλει ο ήλιος μια και η γάτα είναι “λυκόφωτο” πλάσμα (crepascular)
ΥΓ2: Για να ανακαλύψετε και άλλα υπέροχα γατοπαιχνιδια κάντε κλικ στην εικόνα αμέσως παρακάτω:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *