Πως να μην ανεβαίνει η γάτα στο κρεβάτι

Πως να μην ανεβαίνει η γάτα στο κρεβάτι

Αν με ρωτάτε, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία από το να σας κάνει την τιμή η γάτα σας να ανεβαίνει στο κρεβάτι σας, να κοιμάται μαζί σας – ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι κάθε πρωί θα ξυπνάτε σε στάση που θα θυμίζει σίγμα τελικό! Οι στιγμές τρυφερότητας μαζί της είναι το δίχως άλλο ανεκτίμητες! 

Εντάξει, μπορεί βεβαίως να χρειαστεί να μείνετε για ώρες με το κορμί σας σε σχήμα “σιγμα-τελικο” αλλά αυτό είναι παιδίσκης σημασίας, βρεεεε παιδιά!

Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί από εσάς που για διάφορους λόγους – κυρίως αλλεργίες ή φοβίες μην τυχών η γάτα σας μεταφέρει κάποια ζουζούνια ή παράσιτα (πάντα επίκαιρη η υπόθεση “αποπαρασίτωση γάτας“) – μου στέλνετε το εναγώνιο ερώτημα “Πως να μην ανεβαίνει η γάτα στο κρεβάτι”.

Πως να μην ανεβαίνει η γάτα στο κρεβάτι μου - 7 απλά τιπς

Ας δούμε λοιπόν 6 απλούς τρόπους για να απονθαρρύνουμε τη γάτα μας να ανεβαίνει στο κρεβάτι μας χωρίς ωστόσο να την ενοχλούμε ιδιαίτερα!

1. Της παρέχετε το δικό της απόλυτα ελκυστικό και αναπαυτικό κρεβάτι

Το πιο προφανές που μπορείτε να κάνετε για να απονθαρρύνετε τη γάτα σας από το να ανέβει στο κρεβάτι σας είναι να της προσφέρετε το δικό της, άνετο και αναπαυτικό κρεβάτι, που θα είναι τόσο ελκυστικό γι’ αυτή ώστε δεν θα περνάει καν από το μυαλό της να το εγκαταλείψει για χάρη του δικού σας – για να ανακαλύψετε άλλα 22 ‘Πρέπει’ και ‘Δεν Πρέπει’ αν έχετε γάτα μέσα στο σπίτι κάντε κλικ στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς  ΕΔΩ

Το κρεβάτι της πρέπει να της δίνει την αίσθηση της ασφάλειας και ταυτόχρονα να είναι ιδιαίτερα αναπαυτικό γιατί ως γνωστό μια γάτα που σέβεται τον εαυτό της πάντα διαλέγει το σημείο εκείνο στο χώρο το οποίο είναι το πιο αναπαυτικό.

Πως να μην ανεβαίνει η γάτα στο κρεβάτι

Αν μάλιστα η γάτα σας έχει μεγάλη αδυναμία, τοποθετήστε το κρεβάτι κάπου κοντά στο δικό σας για να μπορεί να σας νιώθει κοντά της!

Σε αυτό το σημείο μάλιστα θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση και να εξιχνιάσω μαζί σας μια κάπως αινιγματική συμπεριφορά της γάτας, που έχει να κάνει με τη επιμονή της να κάθεται στο κάτω μέρος του κρεβατιού! Κάντε κλικ στο σύνδεσμο:

2. Χρησιμοποιήστε ταινία διπλής όψεως

Η ταινία διπλής όψεως λειτουργεί τέλεια σε αρκετές περιπτώσεις, όπως όταν δεν θέλετε να ανέβει η γάτα στον πάγκο της κουζίνας (βρείτε αναλυτικές λεπτομέρειες ΕΔΩ) ή στο τραπέζι και μπορεί να λειτουργήσει παρεμποδιστικά και στο κρεβάτι. Η γάτα ενοχλείται πολύ με την αίσθηση της ταινίας διπλής όψεως στα πόδια της και απονθαρρύνεται να ανέβει στο κρεβάτι. Μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε τέτοια ταινία γύρω γύρω από το κρεβάτι ή έστω γύρω από τα σημεία που συνήθως ανεβαίνει και στη συνέχεια αν αποθαρρυνθεί μερικές φορές μπορείτε πιθανώς να την αφαιρέσετε! 

Για άλλα τρικ εκπαίδευσης, διαβάστε και ετούτο εδώ το άρθρο:

3. Κλείστε την πόρτα του υπνοδωματίου

Ένα άλλο προφανές μέτρο που μπορείτε να πάρετε είναι να κλείσετε την πόρτα του υπνοδωματίου της γάτας σας, χωρίς όμως αυτό να προσφέρει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν είναι λίγες οι γάτες που καθονται έξω από την πόρτα του υπνοδωματίου και είτε νιαουρίζουν ασύστολα είτε την γρατζουνούν! 

Ωστόσο υπάρχει και η πιθανότητα ότι αφού θα βρει κλειστή την πόρτα του υπνοδωματίου δεν θα ασχοληθεί παραπάνω με την επιθυμία της να στρογγυλοκαθίσει στο κρεβάτι σας και θα αλωνίσει ανενόχλητη στο υπόλοιπο σπίτι. Μια δοκιμή θα σας πείσει!

Αλλά μην ξεχνάτε: οι γάτες εν γένει μισούν τις κλειστές πόρτες! Μάθετε το γιατί ΕΔΩ.

4. Δείξτε της ότι δεν πρέπει να ανεβαίνει στο κρεβάτι όταν ακόμη είναι μικρή

Όταν η γάτα είναι μικρή είναι πιο εύπλαστη, περισσότερο διαθέσιμη για διαμορφωση! Άλλωστε αν μια γάτα από τη Μέρα 0 δεν αφεθεί να ανεβαίνει ελεύθερα στο κρεβάτι δεν θα ξέρει τι χάνει και δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό. 

Αντίθετα αν μια γάτα έχει μάθει να ανεβαινει στο κρεβάτι θα είναι αρκετά δύσκολο στη συνέχεια να σπάσετε αυτή τη συνήθειά της! 

Πως να μην ανεβαίνει η γάτα στο κρεβάτι

5. Φτιάξτε της μια φωλιά/κρεβάτι σε ένα ανυψωμένο σημείο

Ένα από τα πλεονεκτήματα του κρεβατιού που το κάνει ελκυστικό στα μάτια της γάτας είναι ότι βρίσκεται σε κάποιο ύψος και αυτό η γάτα το εκτιμάει. Ως θηρευτής και εν δυνάμει θήραμα η γάτα αρέσκεται να βρίσκεται σε ανυψωμένα σημεία, από όπου με ασφάλεια μπορεί να επιθεωρεί το πεδίο κάτω της! 

Οπότε επιλέξτε ένα τέτοιο ανυψωμένο σημείο (πχ σε μια καρέκλα ή σε ένα κομοδίνο) για να φτιάξετε εκεί μια φωλιά για τη γάτα σας. Είναι σίγουρο ότι θα το εκτιμήσει δεόντως!

Ποια είναι η πιοοοο καλή λύση για ενα ψηλό σημείο/φωλια/κρεβάτι; Μα φυσικά το κρεμαστό κρεβάτι γάτας που τοποθετείται σε παράθυρα, σε όσο ψηλά σημεία τους θέλετε και οι γάτες τα εκτιμούν δεόντως. Βρείτε το προτεινόμενό μου εδώ!

Σε αυτό το σημείο ας θυμηθούμε γιατί οι γάτες λατρεύουν τα ψηλά σημεία:

6. Πείτε της 'Όχι'

Αντίθετα με όσα πιθανώς πιστεύετε, η γάτα σας μπορεί να αναγνωρίσει ως 500 λέξεις και μια από αυτές είναι η λέξη ‘ΟΧΙ’. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε μια προσπάθεια την απονθαρρύνετε να ανέβει στο κρεβάτι! Πρέπει όμως να είστε επίμονος και σταθερός και να την κοιτάτε στα μάτια όταν το κάνετε. 

Αν τώρα η γάτα έχει ήδη ανέβει στο κρεβάτι τότε την κατεβάζετε με μια απαλή χαδιάρικη κίνηση και στη συνέχεια της λέτε ‘ΟΧΙ’. Αν ξανανέβει επαναλαμβάνετε. Είναι πολύ σημαντικό να είστε ανάλαφροι και ήρεμοι καθ’όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας

7. Χρησιμοποιήστε (ακίνδυνα) απωθητικά γατών

Είσαστε τόσο μα ΤΟΣΟ αποφασισμένοι να μην ανέβει η γάτα στο κρεβάτι σας; ΜΑ ΤΗ ΛΥΣΣΑ ΕΙΝ’ ΠΙΑ ΑΥΤΗ! Τέλος πάντων! Το τελευταίο όπλο στην φαρέτρα σας είναι τα (ακίνδυνα) απωθητικα γατών, όπως προϊόντα/σπρέι που βασίζονται στο.. λευκό ξίδι σαν αυτό! Δοκιμάστε τα, μπορείτε να αποδειχθούν εξαιρετικά αποτελεσματικά! 

8. Χρησιμοποιήστε παιχνίδια για να την αποσπάσετε

Μια γάτα μπορεί να βαρεθεί πολύ εύκολα μέσα στο περιβάλλον του σπιτιού και μάλιστα αν εσείς της απαγορεύετε να ανέβει στο κρεβάτι, ο συνδυασμός βαρεμάρας  και απαγόρευσης θα κάνει το κρεβάτι να μοιάζει πιο ελκυστικό!

Φροντίστε να της προσφέρετε διάφορα παιχνίδια – όχι απαραίτητα ακριβά παιχνίδια, αλλά αυτοσχέδια όπως ένα μπαλάκι από αλουμινόχαρτο, μια χαρτοσακούλα σκισμένη, ένα λαβύρινθο από χαρτόνι ώστε να την κρατάτε απασχολημένη και απορροφημένη με αυτά ώστε να μην δίνει ιδιαίτερη σημασια στον απαγορευμένο καρπό του κρεβατιού!! Επίσης τα σιγουράκια, λέιζερ – βρείτε το προτεινόμενό μου εδώ – και teaser – βρείτε το προτεινόμενο μου εκεί -, που ξυπνούν τα θηρευτικά της ένστικτα είναι εξαιρετικές επιλογές! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 100+1 Παιχνίδια για γάτες

.. εντωμεταξυ στα γατοανάκτορα.. 

ΤΣΙΤΣΟ! Τι είναι αυτά πάλι; 
– Ποια, δεν καταλαβαινω, ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ΠΑΤΕΡΑ;
– Που κάθεσαι;
– Δεν βλέπεις που κάθομαι; ΤΙ ΡΩΤΑΣ;
– Τσίτσο άσε τις εξυπνάδες και πες μου που κάθεσαι!
– Πατέρα, αρνούμαι να συμμετάσχω στον παραλογισμό σου! Μάτια έχεις και βλέπεις που κάθομαι!

ΚΑΘΕΣΑΙ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ !
– Συγχαρητήρια! 
– Τι έχουμε πει;
– Έχουμε πει πολλά! 
– Τι έχουμε πει για το συγκεκριμένο θέμα εννοώ!
– Για ποιο θέμα;;
– ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΘΕΣΑΙ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΜΟΥ!! 
– ΠΩΣ;!;  Σε φιλοξενώ στο σπίτι μου και τολμάς να ονομάζεις αυτό το κρεβάτι, “κρεβατί ΣΟΥ;” C’est inacceptable 

.. τούτο το απόσπασμα θα το βρείτε στο βιβλίο μου “Τσίτσος η γάτα που μιλούσε πολύ” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα! Τσιμπήστε το κάνοντας κλικ ΕΔΩ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τις 120 Τσίτσογατες!

Ολοκληρώνοντας αυτό το άρθρο που ελπίζω απαντάει ικανοποιητικά στο ερώτημα “πως να μην ανεβαίνει η γάτα στο κρεβάτι”, θέλω για μια τελευταία φορά να σας παρακινήσω να απολαύσετε την παρουσία της στο κρεβάτι και να αφήσετε τις απαγορεύσεις για άλλα, πιο σημαντικά θέματα, ωστόσο ας αναγνωρίσω και εγώ ότι εσείς ξέρετε το καλύτερο για τη σχέση σας με τη γάτα σας.

Πάντως να γνωρίζετε ότι μια τέτοια, χαλαρή και άνετη αντιμετώπιση μπορεί να λύσει εν ριπεί οφθαλμού όλα τα προβλήματα που πιθανώς ταλανίζουν τη σχέση σας με την πολυαγαπημένη σας και ατίθαση μουστακαλού! 

ΥΓ1: Εσείς αφήνετε τη γάτα σας να ανεβαίνει στο κρεβάτι σας; Περιμένω τα σχόλιά σας
ΥΓ2: Διαβάστε επίσης το διαφωτιστικό άρθρο μου “14 Τιπς όταν η γάτα μου με Δαγκώνει
ΥΓ3: Πως να μην ανεβαίνει η γάτα στο τραπέζι

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Μία Απάντηση

  1. Ο δικός μου γάτος ο Oscar μπορεί όλη τη μέρα να είναι εξαφανισμένος σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Μόλις όμως ξαπλώσω το βράδυ στο κρεβάτι, θα πηδήξει επάνω, θα πλησιάσει τη μύτη του στη μύτη μου και θα την μυρίζει για αρκετά δευτερόλεπτα, ενώ εγώ έχω μισόκλειστα τα μάτια μου. Μετά θα σπρώξει το μπράτσο μου για να κουλουριαστεί στην μασχάλη μου, ακουμπώντας το κεφάλι του στο μπράτσο μου και κοιτώντας με στα μάτια. Το συναίσθημα αυτό δεν περιγράφεται με λόγια. Ούτε το δικό μου αλλά ούτε και το δικό του όταν τον κοιτώ μέσα στα μάτια…….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *