Καταφύγιο του Σωκράτη

‘Καταφύγιο του Σωκράτη’, το πρώτο σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα

UPDATE 05/12/2021

Πως λειτουργεί η διαδικασία για την υιοθεσία ζώων από το Καταφύγιο Σωκράτης; Η υπεύθυνη του Δήμου Αθηναίων για τα ζώα Σεραφίνα Αβραμίδου είπε στην Ertnews.gr:

«Κάθε Κυριάκη, 12.00 – 14.00 μπορεί να έρθει όποιος θέλει για να γνωρίσει τα ζώα από κοντά. Αν δει κάποιο ζώο που του αρέσει και σε συννενοηση με τον εκπαιδευτή μπορεί να υιοθετήσει ένα κατοικίδιο. Θέλουμε όταν πάει ένα ζώο σε ένα σπίτι να μείνει εκεί και να μην επιστρέψει στο καταφύγιο. Θέλουμε να είναι ευτυχισμένο τόσο το ζώο όσο και οι άνθρωποι» και πρόσθεσε:

«Πολλές φορές βλέπει κάποιος ένα ζώο στη φωτογραφία, του αρέσει, αλλά όταν έρθει και μιλήσει με τον εκπαιδευτή αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να μην ταιριάζει στον τρόπο ζωής του, να μην έχει τον κατάλληλο χρόνο να διαθέσει για τη φροντίδα του. Εάν ένας ενδιαφερόμενος καταλήξει στο ότι επιθυμεί να υιοθετήσει ένα σκυλάκι, θα επισκεφτεί το καταφύγιο δύο με τρεις φορές ακόμη, ώστε να παρακολουθήσει πώς αυτό συμπεριφέρεται, να το βγάλει βόλτα, να εξοικειωθεί ο σκύλος, αλλά και ο άνθρωπος και εάν όλα κυλήσουν ομαλά, υπογράφεται το συμβόλαιο υιοθεσίας»

UPDATE 04/10/2021

Παρακολουθούμε στενά την συγκεκριμένη κίνηση και κάνοντας μια μίνι-έρευνα για το τι συνέβη τους τελευταίους 6 μήνες που λειτουργεί το καταφύγιο βλέπουμε οτι γίνονται αρκετά όμορφα πράγματα εκεί. Οι δηλώσεις ότι δεν πρόκειται για ένα χώρο ιδρυματοποιήσης αδέσποτων ζώων που συνοδεύτηκαν και από τη δημιουργία της ιστοσελίδας animalscityofathens.gr βλέπουμε ότι δεν είναι κενά λόγια μια και σε αυτούς τους 6 μήνες υιοθετήθηκαν 525 σκύλοι και 75 γάτες.

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν 1125 στειρώσεις και δόθηκε φροντίδα σε 800 σκυλάκια και 1500 (!!) γατάκια! Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το καταφύγιο του Σωκράτη εξοπλίσθηκε με μια πισίνα που τα σκυλιά απόλαυσαν πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ δεν ξέρω αν ακόμη υλοποιήθηκε το σχέδιο με τη δημιουργία του χώρου-απομίμηση δωμάτιου σπιτιού, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ώστε οι σκύλοι να πάρουν μια εμπειρία του πως θα μπορούσε να είναι ένα σπίτι στο οποίο θα ζούσαν.

Τέλος να πούμε ότι σύμφωνα με δηλώσεις των υπευθύνων του καταφυγίου στο popaganda.gr “.. oι σκύλοι του Καταφυγίου προαυλίζονται τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα. Βγαίνουν μοιρασμένοι σε γκρουπάκια, αφού πρωτίστως οι εργαζόμενοι του Καταφυγίου και οι εθελοντές έχουν καταλάβει ποιοι σκύλοι μπορούν να συνυπάρξουν και να βγουν αρμονικά μαζί..”

καταφύγιο του Σωκράτη

Στην Αθήνα συμβαίνει ετούτες τις ημέρες κάτι ευχάριστο για τα αδέσποτα ζώα. Μετά τα σπιτάκια για αδέσποτα ζώα που έφτιαξαν κρατούμενοι από τρια σωφρονιστικά κέντρα, μαθαίνω με μεγάλη χαρά ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει ολοκληρώσει το πρώτο σύγχρονο καταφύγιο για αδέσποτα ζώα στον Βοτανικό. Ο χώρος είναι όμορφος, λειτουργικός, χωράει 90 ζώα, με αρκετό χώρο για κάθε ζώο και εξοπλισμό κατάλληλο ώστε τα αδεσποτάκια που θα φιλοξενηθούν προσωρινά εκεί (πριν βρουν το μόνιμο σπίτι τους) να ζουν με κάποια άνεση. 

Το καταφύγιο πήρε το όνομά του από έναν από τους πιο διάσημους αδέσποτους σκύλους των Αθηνών, τον Σωκράτη (ο οποίος δυστυχώς έχασε την ζωή του σε ατύχημα) και μάλιστα έχει φτιαχτεί και ένα υπέροχο γκράφιτι με αυτόν από τον καλλιτέχνη Life In Colour και την ομάδα Urban Act – αλλά για μένα τραβάει την προσοχή το γκράφιτι με μια υπέροχη tuxedo γατούλα! Χρήσιμο φαίνεται να είναι και ένα δωμάτιο που υπάρχει στο καταφύγιο που θα αποτελεί προσομοίωση δωμάτιου σπιτιού ώστε όταν ένα αδέσποτο ζώο βρίσκει υιοθεσία να μπαίνει σε αυτό το δωμάτιο και να προσαρμόζεται σε συνθήκες σπιτιού. 

Να σημειωθεί ότι και για την ασφάλεια των ζώων ο χώρος φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο ενώ συνεργασία με εθελοντές τα ζώα κοινωνικοποιούνται σιγά σιγά – για να είναι ομαλή η μετάβαση από το χώρο αυτό στην οικογένεια που θα τα υιοθετήσει. 

Το όλο πρότζεκτ είναι αρκετά ολοκληρωμένο διότι ο κόσμος μπορεί να ενημερώνεται για το ποια ζώα είναι διαθέσιμα προς υιοθεσία μέσα από την ιστοσελίδα www.animalscityofathens.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες ενημερώνονται για τα ζώα προς υιοθεσία.

Το “Καταφύγιο του Σωκράτη” είναι μόνο ένα κομμάτι από το γενικότερη δράση προς όφελος των αδέσποτων ζώων της Αθήνας. Μέσα από την Διεύθυνση Αστικής Πανίδας έχουν βρει υιοθεσία 420 σκύλοι 70 γάτες ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 1160 στειρώσεις.η 600 εθελοντές.

Και πάνω που ήθελα να διαμαρτυρηθώ εντόνως για τον παραγκωνισμό των γατών από όλο αυτό, διάβασα ότι γίνεται κίνηση και για την φροντίδα γατών μια και έχουν τοποθετηθεί 16 σπιτάκια και 60 ταϊστρες για γάτες – ο αριθμός βεβαίως είναι πολύ μικρός για μια πόλη σαν την Αθήνα, αλλά ευελπιστούμε ότι σύντομα θα γίνει μεγαλύτερος!

Φωτογραφίες από το Καταφύγιο του Σωκράτη

Οι παρακάτω φωτογραφίες βρέθηκαν στο cnn.gr και στο zougla.gr

Σίγουρα πρόκειται για μια πολύ ελπιδοφόρα κίνηση που ελπίζω να λειτουργήσει τόσο καλά όσο φαίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσει! Θα παρακολουθώ την λειτουργία τους μέσα στους επόμενους μήνες και θα σας ενημερώνω για τις εξελίξεις!

Ως γάτα όμως να πω και ετούτο: ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΙΣ ΓΑΤΕΕΕΣ!

5 Απαντήσεις

  1. Ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο μεν, ωστόσο η πρόσφατη επικοινωνία μου με το αρμόδιο Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων ήταν απογοητευτική:
    Πριν δέκα μέρες, αναζήτησα βοήθεια για την περισυλλογή και περίθαλψη αδέσποτου γατιού στην περιοχή του Κεραμεικού. Οι υπάλληλοι με ενημέρωσαν (παρά τα όσα “διαφημίζει” η ιστοσελίδα τους) ότι δε μπορούν να με βοηθήσουν γιατί δεν υπάρχει ενεργή σύμβαση! Με παρέπεμψαν στον κτηνίατρο ο οποίος έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε τηλεφωνικά, δίνοντάς μου οδηγίες περίθαλψης, αν κατάφερνα φυσικά να το πλησιάσω και να το πιάσω. Το γατάκι δυστυχώς δεν το ξαναείδα…
    Εύλογα λοιπόν νομίζω, επιφυλάσσομαι για τη διάρκεια και την αποτελεσματικότητα των δράσεων αυτών…

  2. Πήρα να ζητήσω βοήθεια ή έστω πληροφορίες για υιοθεσία αδέσποτης γατούλας που μάζεψα απο τον δρόμο αλλα δυστυχώς η μόνη απάντηση που εισέπραξα ήταν ορθά κοφτά “στο δήμο σου, στο δήμο σου” και “κράτα το σπίτι σου”. Μάταια προσπάθησα να εξηγήσω ότι αναλαμβάνω όλα τα ιατρικά της έξοδα και το μόνο που χρειάζομαι είναι βοήθεια για υιοθεσία. Καμία πληροφορία, καμία βοήθεια, απαίσιος τρόπος και το ζωάκι θα καταληξει στον δρόμο. Μηδέν είς το πηλίκο, όπως όλα στον γιδότοπο που λέγεται Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *