Πως να ηρεμήσω γάτα σε οίστρο

Τα πάντα για τον οίστρο της γάτας & πως να ηρεμήσεις μια γάτα σε οίστρο σε 8 βήματα

Τις τελευταίες μέρες λαμβάνω καθημερινά από αρκετούς από εσάς το ερώτημα “Πως να ηρεμήσεις μια γάτα σε οίστρο” ή “η γάτα μου έχει οίστρο, τι να κάνω;” με τα συνακόλουθα παράπονα, “την λυπάμαι να είναι έτσι”, “δεν μπορώ να κλείσω μάτι” κλπ. Σε αυτό το άρθρο αφού πρώτα μάθουμε τι ακριβώς είναι ο οίστρος της γάτας θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με αυτό το θέμα, αφού πρώτα αναφερθούμε στις φάσεις του οίστρου, καθώς και τις ενδείξεις που δείχνουν ότι η γάτα είναι σε οίστρο

Οίστρος Γάτας - Οι φάσεις του

 • Προ-οίστρος: Kρατάει μια με δύο μέρες, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα
 • Οίστρος: Είναι η περίοδος που ακολουθεί τον προ-οίστρο και είναι εκείνη η περίοδος που η γάτα ζευγαρώνει με τα αρσενικά και μπορεί να μείνει έγκυος. Κατά τη διάρκειά του η συμπεριφορά της γάτας αλλάζει (έντονα νιαουρίσματα, τάσεις φυγής, προσπάθεια να συναντήσει αρσενικά για να ζευγαρώσει, έντονη νευρικότητα)!
  Πόσο διαρκεί ο οίστρος στις γάτες; Περίπου 7 ημέρες κατά μέσο όρο (μπορεί να κρατήσει από 2 ως 19 ημέρες)!
 • Μεσοοίστριο διάστημα: To διάστημα μετά τον οίστρο, αν η γάτα δεν έχει ζευγαρώσει και δεν έχει παρουσιάσει ωοθηλακιορρηξία! Διαρκεί 4 με 22 μέρες και παρεμβάλλεται μεταξύ δύο οίστρων.
 • Διοίστρος: Αν η γάτα ζευγαρώσει και υπάρξει ωοθηλακιορρηξία χωρίς να συμβεί γονιμοποίηση. Κατά τη διάρκειά του η συμπεριφορά της γάτας δεν θυμίζει γάτα σε οίστρο. Πολλοί επαναλαμβανόμενοι διοίστροι μπορεί να προκαλέσουν πυομήτρα.
 • Ανοίστρος: Είναι η φάση εκείνη που αδρανοποιείται το γεννητικό σύστημα της γάτας, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών. Η διάρκειά του είναι μεγάλη και ο ανοίστρος συμβαίνει όταν η γάτα εκτίθεται στο φως για λιγότερες από 10 ώρες την ημέρα ή όταν η γάτα θηλάζει!

ΣΕ ΕΤΟΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ...
..πως να ξεχωρίσω το φύλο της γάτας

Πόσο κρατάει ο οίστρος στις γάτες

Όπως είπαμε κατά μέσο όρο η μέση διάρκεια του οίστρου της γάτας είναι 7 ημέρες αλλά μπορεί να κρατήσει από 2 ως 19 ημέρες. Η επανεμφάνιση του οίστρου θα εξαρτηθεί από τα διαστήματα των άλλων φάσεων του κύκλου της γάτα.

Έμμηνος ρήση γάτας

Η γάτα ΔΕΝ έχει έμμηνο ρύση! Η ωοθηλακορρηξία συμβαίνει μόνο όταν συμβεί ζευγάρωμα (διείσδυση) και όχι ούτως ή άλλως σε μηνιαία βάση (όπως συμβαίνει στους ανθρώπους). Κοινώς οι γάτες δεν έχουν περίοδο!

Σε τι ηλικία η γάτα μπορεί να μείνει έγκυος - Πότε εμφανίζεται ο 1ος οίστρος γάτας;

Η μέση γάτα εμφανίζει τον πρώτο της οίστρο μεταξύ 6 και 9 μηνών, αλλά είναι πιθανό να ξεκινήσουν από 4 μηνών ως 12 μηνών.

Κοντότριχες φυλές συνήθως εμφανίζουν τον πρώτο οίστορ νωρίοτερα από μακρύτριχες ή μεγαλύτερες φυλές που είναι δυνατόν να μην εμφανίσουν σημάδια οίστρου μέχρι την ηλικία των 18 μηνών.

Πως να ηρεμήσεις μια γάτα σε οίστρο

Πόσο συχνά έχουν οίστρο οι γάτες;

Αν η γάτα δεν μείνει έγκυος τότε ο οίστρος γάτας εμφανίζεται κάθε 2 με 3 εβδομάδες!

Στειρωμένη γάτα σε οίστρο;!;!

Οι στειρωμένες γάτες δεν παρουσιάζουν οίστρο (αν η στείρωση έχει γίνει σωστά)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000 + 1 Tips για τη γάτα μου

Στείρωση γάτας σε οίστρο

Επιτρέπεται να στειρώσω μια γάτα σε οίστρο; Ιδανικά η στείρωση (για όσους θέλουν να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία) πρέπει να γίνεται λίγο πριν τον πρώτο οίστρο, εκεί περίπου στην ηλικία των 6 μηνών. 

Αν όμως δεν προλάβετε τη γάτα σας πριν τον πρώτο της οίστρο, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μια πολύ έντονη συμπεριφορά (έντονα νιαουρίσματα, νευρικότητα, τάση να βγε έξω κλπ). Καλό είναι να περιμένετε να ολοκληρωθεί ο οίστρος (όπως είπαμε περίπου 7 ημέρες) και μετά να κάνετε τη στείρωση – σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για μια επέμβαση πολύ χαμηλού κινδύνου! 

Αν όμως δεν αντέχετε τις εκδηλώσεις του οίστρου μπορείτε να συζητησετε με τον κτηνίατρό σας την πιθανότητα να στειρώσετε την εβρισκόμενη σε οίστρο γάτα. Η συγκεκριμένη επιλογή έχει μεγαλύτερους κινδύνους λόγω του ότι τα αγγεία που τροφοδοτούν τα αναπαραγωγικά όργανα και οι περιβάλλοντες ιστοί έχουν αυξημένη ροή αίματος και αυτοί οι ιστοί είναι ευάλωτοι σε σκίσιμο. Η εγχείρηση διαρκεί περισσότερο, είναι πιο πολύπλοκη και ίσως σας κοστίσει πιο ακριβά.

Από την άλλη μια γάτα σε οίστρο είναι αρκετά πιθανό να καταφέρει να ξεφύγει και να επιδιώξει το ζευγάρωμα (και αν δεν θέλετε να συμβεί αυτό, μπορείτε να κάνετε πράγματα για να το αποτρέψετε). Έτσι το θέμα “στείρωση γάτας σε οίστρο” είναι αρκετά αμφιλεγόμενο και οι τρόποι αντιμετώπισης μπορούν να ποικίλλουν.

Ενδείξεις ότι η γάτα είναι σε οίστρο

Ο οίστρος γάτας αποκλείεται να μη γίνει αντιληπτός. Είναι τόσο απότομη η αλλαγή στην συμπεριφορά της γάτας όταν μπει σε οίστρο που είναι απίθανο να μην την αντιληφθείτε – ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις με γάτες που είναι σε οίστρο και παρουσιάζουν πολύ ήπιες συμπεριφορες. Οι συνήθεις συμπεριφορές της γάτας σε οίστρο είναι οι ακόλουθες:

 • Επιδίδεται σε ασύστολο και έντονο νιαούρισμα
 • Κάνει τα πάντα για να προκαλέσει την προσοχή σας
 • Κάνει “βαρελάκια” (κοινώς κυλιέται στο πάτωμα)
 • Φέρνει την ουρά στο πλάι όταν την χαϊδεύετε εκεί
 • Επιζητεί με ζήλο τα δικά σας χάδια
 • Επιδιώκει να τρίβεται συνέχεια σε κάτι (έπιπλα, τα ποδία σας κοκ)
 • Αν η γάτα μένει μέσα στο σπίτι αρχίζει να την ενδιαφέρει πάρα πολύ να βρει τρόπο να βγει εκτός
 • Ανασηκώνει το πίσω μέρος του σώματός της όταν την αγγίζετε/χαϊδευετε στη ραχοκοκκαλιά
 • Παίρνει συχνά τη στάση ζευγαρώματος (το πίσω μέρος ανασηκωμένο και η ουρά στο πλάι)

Πως να ηρεμήσεις μια γάτα σε οίστρο (θηλυκή)

Αφού περιγράψαμε όλα τα παραπάνω ήρθε η ώρα για να δούμε το βασικό θέμα του άρθρου: πως να ηρεμήσεις μια γάτα σε οίστρο:
 • Απομονώστε την από αρσενικές γάτες: Αν έχετε και αρσενική γάτα στο σπίτι δώστε την για λίγες μέρες σε ένα φίλο, κλείστε πόρτες και παράθυρα ώστε να μην λαμβάνει μυρωδιές από αρσενικούς γάτους. Αν το σπίτι πολιορκείται από αρσενικούς γάτους, που γίνονται ορατοί από τα παράθυρα καλύψτε τα παράθυρα με κουρτίνες. Μην της επιτρέψετε να βγει στην αυλή
 • Προσφέρετέ της ένα ζεστό σημείο για να καθίσει πάνω: Είτε αγοράστε ενα θερμαινόμενο μαξιλαράκι για γάτες ή βάλτε μια κουβερτούλα πάνω από μια θερμοφόρα ή χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική κουβέρτα και προτρέψτε την να καθίσει πάνω. Η ζέστη θα ανακουφίσει κάπως τη θηλυκή γάτα σε οίστρο. Αν θέλετε ένα αναπαυτικό θερμαινομενο μαξιλαρακι για γάτες τσεκάρετε ΑΥΤΟ
 • Δώστε της μαγιοβότανο (catnip) αν την ηρεμεί: Οι γάτες αντιδρούν διαφορετικά στο catnip. Άλλες εξιτάρονται και άλλες ηρεμούν. Αν η δική σας γάτα ηρεμεί τότε δοκιμάσετε να της δώσετε catnip! Πρόκειται για μια προσωρινή λύση, φυσικά! Υπάρχουν μάλιστα και βρώσιμα παιχνίδια από catnip – βρείτε το αγαπημένο των γατών της αυλής ΕΔΩ. Περισσότερα για το catnip ΕΔΩ.
 • Δοκιμάστε κάποια βότανα οπως βαλεριάνα: Η βαλεριάνα και κάποια άλλα βότανα συχνά έχουν ηρεμιστική επίδραση στη γάτα, αλλά κάθε γάτα λειτουργει διαφορετικά σε διάφορες βοτανικές θεραπείες. Υπάρχουν σε διάφορες μορφές, εγώ θα σας πρότεινα τον διαχυτή που μπαίνει σε πρίζα της αξιοπιστης Beaphar και εκλύει τα αρώματα της βαλεριάνας, ηρεμώντας την! Κάντε κλικ ΕΔΩ για να το αποκτήσετε!
Πως να ηρεμήσω γάτα σε οίστρο
 • Χρησιμοποιείστε το Feliway: Αυτή η τεχνολογία αξιοποίησης συνθετικών φερομονών για να ηρεμήσει μια γάτα ενδείκνυται όταν θέλετε να ηρεμήσετε την γάτα σας που βρίσκεται σε οίστρο. Μπορεί να χρειαστεί έκθεση αρκετών ημερών για να μπορέσει να φανεί η ηρεμιστική δράση των συνθετικών φερομονών. Αν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε το Feliway από αυτό το λινκ και να υποστηρίξετε τον Τσίτσο και τις 120 τσιτσόγατες!
 • Κρατάτε την τουαλέτα της πολύ καθαρή: Η θηλυκή γάτα σε οίστρο προσπαθεί να εκκρίνει οσμές που θα προσελκύσουν αρσενικές γάτες. Αυτό το κάνει συχνά μέσω των περιττωμάτων της. Φροντίστε να κρατάτε την τουαλέτα της πολύ καθαρή, ώστε να την ενθαρρύνετε να αφήνει τις μυρωδιές της εκεί και όχι σε άλλα σημεία του σπιτιού. Αν θέλετε να βρείτε τις προτεινόμενες τουαλέτες του Τσίτσου κάντε κλικ στο αναλυτικό μου άρθρο ενώ η πιο βολική αυτοκαθαριζόμενη τουαλέτα που έχω εντοπίσει είναι ΕΔΩ!
 • Παίξτε με τη γάτα σας: Το παιχνίδι με τη γάτα σας μπορεί να την αποσπάσει από την επιμονή της για ζευγάρωμα! Βέβαια και αυτό είναι μια προσωρινή λύση.
 • Χαϊδέψτε, βουρτίστε και ξύστε το πίσω μέρος του σώματός της: Αν η γάτα σας είναι κάπως ήρεμη, θα την ανακουφίσουν τα χάδια, το βούρτσισμα και το ξύσιμό στο πίσω μέρος του σώματός της! Για περισσότερες οδηγιές διαβάστε ΑΥΤΟ. Εδώ να πω ότι ο Τσίτσος τρελαίνεται για το βούρτισμα και επειδή με ρωτάτε ποια βούρτσα χρησιμοποιω, σας την παραθέτω ΕΔΩ! Και αν αναρωτιέστε ποια είναι η καλύτερη βούρτσα για γάτες η απάντηση βρίσκεται εδώ!

Αρσενικός γάτος σε οίστρο - Πώς να τον ηρεμήσετε

Αρχικά να πούμε ότι .. τεχνικά ο αρσενικός γάτος δεν παρουσιάζει τον κύκλο του οίστρου, όπως συμβαίνει στις θηλυκές γάτες, ωστόσο όταν ωριμάζει σεξουαλικά συμβαίνει μια ξεκάθαρη αλλαγή στη συμπεριφορά του που είναι πολύ δύσκολο να μη γίνει αντιληπτη! 

Τέτοιες αλλαγές είναι η αυξημένη ομιλητικότητα, η αυξημένη τρυφερότητα, το παρακαλετό να τον αφήσετε να βγει έξω (για να κυνηγήσει θηλυκά) και το ατελείωτο ψέκασμα.

Οπότε η ερώτηση “πως να ηρεμήσω αρσενικό γάτο σε οίστρο” αν και δεν είναι σωστή, δηλώνει αυτή την αναγκαιότητα να ηρεμήσουμε τον σεξουαλικά ώριμο γάτο μας. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Οι τρόποι είναι αρκετά κοντινοί σε αυτούς που χρησιμοποιούνται στη θηλυκή γάτα!

 • Στείρωση: Είναι το πιο.. κάθετο μέτρο που μπορείτε να πάρετε. Όλοι λίγο πολύ ξέρετε γι’ αυτή την επιλογή, αλλά αν θέλετε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτήν κάντε κλικ ακριβώς ΕΔΩ!
 • Παιξτε μαζί του: Όπως και .. στους ανθρώπους, ένας τρόπος να μην σκέφτεστε το.. σεξ είναι να ασχοληθείτε με κάτι άλλο διασκεδαστικό και ταυτόχρονα εκτονωτικό όπως το παιχνίδι. Βρείτε παιχνίδια που να αρέσουν στον γάτο σας και παίξτε μαζί του ώστε να εκτονωθεί και να χαλαρώσει!
 • Σημείο για να κάνει τα νύχια εμποτισμένο με κάτνιπ: Δώστε στο γάτο σας ένα σημείο κατάλληλο για να κάνει τα νύχια του που να είναι εμποτισμένο με κάτνιπ. Υπάρχουν και ειδικα scratching post στο εμπόριο που περιέχουν catnip! Αν θέλετε δοκιμάστε ΑΥΤΟ!
 • Εμπλουτίστε το περιβάλλον του: Δώστε του ψηλά σημεία, σημεία για να κρύβεται αλλά αφήστε και άφθονα παιχνίδια στο χώρο του, ώστε να εκδηλώνει τις φυσικές του ροπές και να μην εστιάζει μόνο στην σεξουαλική του ορμή. Για να μάθετε περισσότερα για το πως να εμπλουτίσετε το περιβάλλον της γάτας σας κάντε κλικ ΕΔΩ.
 • Διακόψτε την ελεύθερη σίτιση: Αν ο γάτος σας έχει ελεύθερη σίτιση θα χρειάζεται μηδενική προσπάθεια για να έχει πρόσβαση στην τροφή και αυτό σημαίνει ότι θα έχει άπλετη ενέργεια να επενδύσει στην αναπαραγωγή του. Προσφέρετέ του γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες ώστε να στρέψει το ενδιαφέρον του και εκεί: στην ώρα που θα ξαναγεμίσει το μπολ του
 • Προσφέρετέ του παιχνίδια με λιχουδιες: Στο ίδιο πνεύμα με τα προηγούμενα ένα παιχνίδι-μπαλάκι που κρύβει μέσα του μια λιχουδιά μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον του και να επενδύσει ενέργεια σε αυτό ξεχνώντας για λίγο τις σεξουαλικές του ορμές! Βρείτε ένα τέλειο τέτοιο ΕΔΩ!

Α και επειδή πολλοί αναρωτιέστε αν αυτο το δάγκωμα στο σβέρκο της θηλυκής γάτας κατά την διαδικασία της συνουσίας είναι επώδυνο, θα βρείτε τις απαντήσεις ΕΔΩ.

Τέλος θα ήθελα να πω ότι μια γάτα μπορεί να παρουσιάζει νευρική, επιθετική, επικίνδυνη συμπεριφορά όχι μόνο όταν είναι σε οίστρο, προφανώς! Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν τρόποι να ηρεμήσεις τη γάτα. Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε μερικές βοηθητικές πληροφορίες:

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

9 Απαντήσεις

 1. Πολύ ενημερωτικό το άρθρο σας συγχαρητήρια αλλά θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι γάτος πως ηρεμεί;

 2. Έχουμε εδώ και έναν μήνα μια μικρή θηλυκιά γατούλα σχεδόν 4 μηνών.Εχει δύο μέρες που έχει έρθει σε οίστρο ( εδώ να σημειωθεί ότι έχω και έναν στειρωμένο αρσενικό τρία χρονών).Την έχω απομονώσει σε δωμάτιο αλλά είναι πολύ μικρή για στείρωση…τι μπορώ να κάνω για να την βοηθήσω;

 3. Για σάς! Μπορώ να χρησιμοποιήσω οποιοδήποτε υγρό εκχύλισμα βαλεριάνα για να ηρεμήσω τη θηλυκή γατούλα μου που ήρθε σε οίστρο λίγες ώρες πριν, αλλά έχει πολύ έντονα συμπτώματα; Με ενδιαφέρει να μάθω και για τη δοσολογία.

 4. Έχω την μικρή την Μινι αδέσποτο υπολογίζω να είναι κάπου 7 μηνών εγώ την βρήκα εδώ και 5 μήνες να κυκλοφορεί μόνο του και πολύ μικρό. Εχει 4 μέρες εκεί που δεν έβγαζε άχνα αρχησε και νιαουριζει συνεχώς. Την άλλη βδομάδα μου είπε η κτηνίατρος να κλείσουμε ραντεβού για στείρωση εμβολιασμό κι ότι άλλο χρειαστεί.

 5. Καλησπέρα,
  Παρακαλώ χρειάζομαι την βοήθεια σας , γιατί στειρωμένος γάτος συνεχίζει το μαρκάρισμα?
  Είναι 1 έτους και στειρώθηκε περίπου πριν 2 μήνες..
  Του κάναμε υπέρηχο να αποκλείσουμε πρόβλημα υγείας και δόξα τον Θεο ολα καλά όμως μάρμαρο ενω εισαι στειρωμένος
  Βοηθήστε με παρακαλω ..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *