Πως να ηρεμήσω γάτα σε οίστρο

Πως να ηρεμήσω γάτα σε οίστρο σε 8 βήματα

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Τις τελευταίες μέρες λαμβάνω καθημερινά από αρκετούς από εσάς το ερώτημα “Πως να ηρεμήσεις μια γάτα σε οίστρο” με τα συνακόλουθα παράπονα, “την λυπάμαι να είναι έτσι”, “δεν μπορώ να κλείσω μάτι” κλπ. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με αυτό το θέμα, αφού πρώτα αναφερθούμε στις φάσεις του οίστρου, καθώς και τις ενδείξεις που δείχνουν ότι η γάτα είναι σε οίστρο

Οι φάσεις του οίστρου της γάτας

 • Προ-οίστρος: Kρατάει μια με δύο μέρες, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα
 • Οίστρος: Κρατάει 7 ημέρες κατά μέσο όρο (μπορεί να κρατήσει από 2 ως 19 ημέρες), η συμπεριφορά της γάτας αλλάζει και είναι η περίοδος που ζευγαρώνει με τα αρσενικά και μπορεί να μείνει έγκυος
 • Μεσοοίστριο διάστημα: To διάστημα μετά τον οίστρο, αν η γάτα δεν έχει ζευγαρώσει και δεν έχει παρουσιάσει ωοθηλακιορρηξία! Διαρκεί 4 με 22 μέρες και παρεμβάλλεται μεταξύ δύο οίστρων.
 • Διοίστρος: Αν η γάτα ζευγαρώσει και υπάρξει ωοθηλακιορρηξία χωρίς να συμβεί γονιμοποίηση. Κατά τη διάρκειά του η συμπεριφορά της γάτας δεν θυμίζει γάτα σε οίστρο. Πολλοί επαναλαμβανόμενοι διοίστροι μπορεί να προκαλέσουν πυομήτρα.
 • Ανοίστρος: Είναι η φάση εκείνη που αδρανοποιείται το γεννητικό σύστημα της γάτας, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών. Η διάρκειά του είναι μεγάλη και ο ανοίστρος συμβαίνει όταν η γάτα εκτίθεται στο φως για λιγότερες από 10 ώρες την ημέρα ή όταν η γάτα θηλάζει!

Έμμηνος ρήση γάτας

Η γάτα ΔΕΝ έχει έμμηνο ρύση! Η ωοθηλακορρηξία συμβαίνει μόνο όταν συμβεί ζευγάρωμα (διείσδυση) και όχι ούτως ή άλλως σε μηνιαία βάση (όπως συμβαίνει στους ανθρώπους). Κοινώς οι γάτες δεν έχουν περίοδο!

Σε τι ηλικία η γάτα μπορεί να μείνει έγκυος

Η μέση γάτα εμφανίζετι τον πρώτο της οίστρο μεταξύ 6 και 9 μηνών, αλλά είναι πιθανό να ξεκινήσουν από 4 μηνών ως 12 μηνών. Κοντότριχες φυλές συνήθως εμφανίζουν τον πρώτο οίστορ νωρίοτερα από μακρύτριχες ή μεγαλύτερες φυλές που είναι δυνατόν να μην εμφανίσουν σημάδια οίστρου μέχρι την ηλικία των 18 μηνών.

Πόσο συχνά έχουν οίστρο οι γάτες;

Αν η γάτα δεν μείνει έγκυος συνήθως έρχεται σε οίστρο κάθε 2 με 3 εβδομάδες!

Στειρωμένη γάτα σε οίστρο;!;!

Οι στειρωμένες γάτες δεν παρουσιάζουν οίστρο (αν η στείρωση έχει γίνει σωστά)

Ενδείξεις ότι η γάτα είναι σε οίστρο

Είναι τόσο απότομη η αλλαγή στην συμπεριφορά της γάτας όταν μπει σε οίστρο που είναι απίθανο να μην την αντιληφθείτε – ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις με γάτες που είναι σε οίστρο και παρουσιάζουν πολύ ήπιες συμπεριφορες. Οι συνήθεις συμπεριφορές της γάτας σε οίστρο είναι οι ακόλουθες:

 • Επιδίδεται σε ασύστολο και έντονο νιαούρισμα
 • Κάνει τα πάντα για να προκαλέσει την προσοχή σας
 • Κάνει “βαρελάκια” (κοινώς κυλιέται στο πάτωμα)
 • Φέρνει την ουρά στο πλάι όταν την χαϊδεύετε εκεί
 • Επιζητεί με ζήλο τα δικά σας χάδια
 • Επιδιώκει να τρίβεται συνέχεια σε κάτι (έπιπλα, τα ποδία σας κοκ)
 • Αν η γάτα μένει μέσα στο σπίτι αρχίζει να την ενδιαφέρει πάρα πολύ να βρει τρόπο να βγει εκτός
 • Ανασηκώνει το πίσω μέρος του σώματός της όταν την αγγίζετε/χαϊδευετε στη ραχοκοκκαλιά
 • Παίρνει συχνά τη στάση ζευγαρώματος (το πίσω μέρος ανασηκωμένο και η ουρά στο πλάι)

Πως να ηρεμήσω γάτα σε οίστρο

Αφού περιγράψαμε όλα τα παραπάνω ήρθε η ώρα για να δούμε το βασικό θέμα του άρθρου: πως μπορούμε να ηρεμήσουμε μια θηλυκή γάτα σε οίστρο
 • Απομονώστε την από αρσενικές γάτες: Αν έχετε και αρσενική γάτα στο σπίτι δώστε την για λίγες μέρες σε ένα φίλο, κλείστε πόρτες και παράθυρα ώστε να μην λαμβάνει μυρωδιές από αρσενικούς γάτους. Αν το σπίτι πολιορκείται από αρσενικούς γάτους, που γίνονται ορατοί από τα παράθυρα καλύψτε τα παράθυρα με κουρτίνες. Μην της επιτρέψετε να βγει στην αυλή
 • Προσφέρετέ της ένα ζεστό σημείο για να καθίσει πάνω: Βάλτε πχ μια κουβερτούλα πάνω από μια θερμοφόρα ή χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική κουβέρτα και προτρέψτε την να καθίσει πάνω. Η ζέστη θα ανακουφίσει κάπως τη θηλυκή γάτα σε οίστρο.
 • Δώστε της μαγιοβότανο (catnip) αν την ηρεμεί: Οι γάτες αντιδρούν διαφορετικά στο catnip. Άλλες εξιτάρονται και άλλες ηρεμούν. Αν η δική σας γάτα ηρεμεί τότε δοκιμάσετε να της δώσετε catnip! Πρόκειται για μια προσωρινή λύση, φυσικά
 • Δοκιμάστε κάποια βότανα: Η βαλεριάνα και κάποια άλλα βότανα συχνά έχουν ηρεμιστική επίδραση στη γάτα, αλλά κάθε γάτα λειτουργει διαφορετικά σε διάφορες βοτανικές θεραπείες. Δοκιμάστε δείγματα από διάφορα βότανα σε διάφορες μορφές (πχ έλαια, σπρέι κλπ) και όταν βρείτε αυτό που λειτουργεί στη δική σας γάτα αγοράστε το σε μεγαλύτερη ποσότητα.
Πως να ηρεμήσω γάτα σε οίστρο
 • Χρησιμοποιείστε το Feliway: Αυτή η τεχνολογία αξιοποίησης συνθετικών φερομονών για να ηρεμήσει μια γάτα ενδείκνυται όταν θέλετε να ηρεμήσετε την γάτα σας που βρίσκεται σε οίστρο. Μπορεί να χρειαστεί έκθεση αρκετών ημερών για να μπορέσει να φανεί η ηρεμιστική δράση των συνθετικών φερομονών.
 • Κρατάτε την τουαλέτα της πολύ καθαρή: Η θηλυκή γάτα σε οίστρο προσπαθεί να εκκρίνει οσμές που θα προσελκύσουν αρσενικές γάτες. Αυτό το κάνει συχνά μέσω των περιττωμάτων της. Φροντίστε να κρατάτε την τουαλέτα της πολύ καθαρή, ώστε να την ενθαρρύνετε να αφήνει τις μυρωδιές της εκεί και όχι σε άλλα σημεία του σπιτιού
 • Παίξτε με τη γάτα σας: Το παιχνίδι με τη γάτα σας μπορεί να την αποσπάσει από την επιμονή της για ζευγάρωμα! Βέβαια και αυτό είναι μια προσωρινή λύση.
 • Χαϊδέψτε, βουρτίστε και ξύστε το πίσω μέρος του σώματός της: Αν η γάτα σας είναι κάπως ήρεμη, θα την ανακουφίσουν τα χάδια, το βούρτσισμα και το ξύσιμό στο πίσω μέρος του σώματός της

Κλείνοντας να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο μην διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση καλό είναι να διαδίδεται:

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *