ΟΔΗΓΟΣ: Πως διακρίνουμε το φύλο της γάτας

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Ένα καυτό θέμα που ταλανίζει κυρίως όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το μυστηριώδες πλάσμα που λέγεται γάτα είναι ετούτο: “Πως ξεχωρίζουμε την αρσενική γάτα από τη θηλυκή;” Το θέμα αποκτάει άλλες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς τι μπέρδεμα έχει συμβεί με το όνομά μου και πόση παραφιλολογία υπάρχει σε σχέση με το δικό μου φύλο (την οποία εγώ εντέχνως καλλιεργώ – μουα χα χα χα).

Θα ξεκινήσω πολύ μεθοδικά, αναλύοντας πρώτα μερικά εξώφθαλμα χαρακτηριστικά της εμφάνισης που θα σας βοηθήσουν να διακρινετε το φύλο της γάτας:

Χαρακτηριστικά της εμφάνισης που βοηθούν να διακρίνουμε το φύλο της γάτας

Α. Χρώμα και φύλο της γάτας

Για λόγους που καθορίζονται από το γενετικό προφίλ της εκάστοτε γάτας  (τα γονίδια της) οι περίφημες τρίχρωμες κάλικο αλλα και οι ταρταρούγες κατά 99% είναι θηλυκές γάτες. Ωστόσο αφήνουμε μια πιθανότητα μια γάτα με τέτοιους χρωματισμούς να είναι αρσενική (αλλά αυτή η πιθανότητα είναι πολύ μικρή.

Αντίστοιχα στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι γάτες με γούνα χρώματος πορτοκαλί ή τζίντζερ ή με ραβδώσεις πορτοκαλί και λευκού είναι αρσενικού φύλου

Β. Άλλα χαρακτηριστικά της εμφάνισης που βοηθούν να διακρίνουμε το φύλο της γάτας

Σε μια γάτα που μόλις έχει γεννήσει (δηλαδή είναι θηλυκή) οι θηλές εμφανίζονται απροκάλυπτα και πέρα από κάθε αμφιβολία (αν και οι θηλές φαίνονται, λίγο και στα αρσενικά). Επίσης μια γάτα που έχει γεννήσει έχει χαλαρή κοιλίτσα με πολύ χαρακτηριστική εμφάνιση. 

Επίσης μια γάτα ευρισκόμενη σε οίστρο έχει κάποιες κολπικές εκκρίσεις που με μπόλικη προσοχή μπορεί να γίνουν αντιληπτές.

Πως διακρίνουμε το φύλο της γάτας σε ανήλικα ψιψίνια βασισμένοι στα γεννητικά τους όργανα

Για όσους υιοθετούν ένα γατάκι λίγων εβδομάδων και αν υποθέσουμε ότι δεν ίσχύουν αυτές οι χρωματικές ιδιαιτερότητες που αναφέραμε παραπάνω είναι δύσκολο να διακρίνουν το φύλο του γιατί τα γεννητικά όργανα είναι μικροσκοπικά. Μετά την 6η ως την 8η εβδομάδα τα γεννητικά όργανα γίνονται πλέον ορατά (αν και το πέος ειναι δυσκολο να εντοπιστεί). Επίσης τα.. μπαλάκια της γάτας δεν πολυφαίνονται μέχρι την 6η 8η εβδομάδα οπότε η απουσία αυτών των δομών δεν σημαίναι ότι η γάτα είναι θηλυκή. 

Ε λοιπόν για να προσδιορίσουμε το φύλο της γάτας χρησιμοποιούμε τα .. σημεία στίξης. Για να το κάνετε αυτό, σηκώστε απαλά την ουρά της γατούλας.. ένας τρόπος είναι να αρχίσετε να την χαϊδεύετε πίσω γιατί τότε είναι πιθανό η γατούλα να ανασηκωσει μόνη της την ουρά της.

Στην θηλυκή γάτα ο χώρος κάτω από την ουρά μοιάζει με ένα ανάποδο θαυμαστικό (!) Η τελείτσα ειναι ο πρωκτός και η γραμμούλα είναι ο κόλπος και η απόστασή τους είναι περίπου μισή ίντσα (πόσα εκατοστά;!). Όσο πιο μικρή είναι η γάτα τόσο πιο πολύ και ο κόλπος μοιάζει με τελείτσα και τόσο πιο μικρή είναι η απόστασή του από τον πρωκτό.. 

Αντίθετα στα αρσενικά η απόσταση μεταξύ πρωκτού και πέους είναι μεγαλύτερη και ανάμεσά τους, όσο μεγαλώνει το γατάκι. Τα δύο ανοίγματα μοιάζουν περισσότερο με τελείες/κύκλους ή αλλιώς άνω κάτω τελεία (:) παρά σαν γραμμές/σχισμές. 

Σε αυτό το σημείο ακριβώς ο κτηνίατρος μου, που με εξέτασε όταν με πήγαν σε αυτόν οι γονείς, απευθείας από τα σκουπίδια, τα έκανε ελαφρώς σαλάτα με αποτέλεσμα αυτό το (καλοδεχούμενο) μπέρδεμα με το φύλο μου.

Μάθε τα πάντα για μένα κάνοντας κλικ στην εικόνα

Πως διακρίνουμε το φύλο της γάτας σε ενήλικες ψιψίνες

Αν τα κριτήρια που αναφέραμε σε σχέση με το χρώμα και την εμφάνιση δεν μας βοηθούν τότε καταφεύγουμε σε άλλους τρόπους για να διακρίνουμε το φύλο στις ενήλικες γάτες. Αν μια γάτα είναι αστείρωτη είναι αρκετά εύκολο να διακρίνουμε το φύλο της με βάση τη συμπεριφορά της. Αντίθετα οι στειρωμένες γάτες δεν εμφανίζουν έντονες διαφορές στη συμπεριφορά τους και πάλι καταφεύγουμε στα γεννητικά όργανα για να διακρίνουμε το φύλο. 

Βέβαια πάντα υπάρχει η περίπτωση του ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ο οποίος δεν χαμπαριάζει από στειρώσεις και παρόλο το έιτζ, το βάρος του, το μονόπαντο περπάτημά του και το 1 του δόντι κυνηγάει τα αρσενικά της γειτονιάς σαν να μην υπάρχει αύριο, ως πραγματικός αστείρωτος άνδρας. Κάντε κλικ στην εικόνα για να μάθετε τα πάντα για τον Σκλαβενίτη

Α. Πως διακρίνουμε το φύλο σε αστείρωτες γάτες

Οι αστείρωτες αρσενικές γάτες έχουν εμφανεις όρχεις και μεγαλύτερα .. μάγουλα από τις θηλυκές (κοινώς είναι ΚΕΦΑΛΕΣ). Επίσης παρουσιάζουν χαρακτηριστικές συμπεριφορές που δείχνουν ότι πρόκειται για αρσενικά. Είναι πιο επιθετικές και δραστήριες ενώ ψεκάζουν ασύστολα την περιοχή τους με ούρα για να την μαρκάρουν.

Αντίθετα μια θηλυκή αστείρωτη γάτα δεν παρουσιάζει τέτοιες συμπεριφορές ενώ όταν εισέρχεται στον οίστρο αλλάζει η συμπεριφορά της με άλλο τρόπο καθώς αναζητά ταίρι με μια πολύ εξωστρεφή συμπεριφορά όπου καλεί τους επίδοξους εραστές με έντονα ηχηρά καλέσματα.

Και μια και έγινε εδώ αναφορα σε επιθετικές συμπεριφορές ρίξτε και μια ματιά για τα σημάδια στη γλώσσα του σώματος της γάτας που να υποδηλώνουν θυμό

Β. Πως διακρίνουμε το φύλο σε στειρωμένες γάτες

Όπως είπαμε οι στειρωμένες γάτες δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες διαφορές στη συμπεριφορά τους. Οι θηλυκές γάτες που έχουν στειρωθεί εξακολουθούν να εμφανίζουν το ανάποδο θαυμαστικό κάτω από την ουρά και μπορούμε να τις διακρίνουμε με αυτό τον τρόπο. Στα αρσενικά είναι ακόμη διακριτά τα υπολείμματα των άλλοτε κραταιών μπαλακιών τους και έτσι μπορούμε και αυτά να τα ξεχωρίσουμε!

Γ. Άλλες διαφορές αρσενικών και θηλυκών

Το βλέμμα και η κίνηση του ζώου προδίδει το φύλο. Τα αρσενικά είναι περισσότερο ατσούμπαλα και το βλέμμα τους είναι σαν να λέει “είμαι άνδρακλας μεγάλος” και ταυτόχρονα “είμαι και μπουφος”. Τα κορίτσια ειναι πιο κομψές, με κινήσεις χαριτωμένες αλλά και μελετημένες. Το βλέμμα τους είναι πιο αστραφτερό και πονηρό.

Επίσης αν παρατηρήσετε πως κινείται ένα ζώο από πίσω μπορείτε να πάρετε ενδείξεις για το φύλο του αιλουροειδούς μας. Είναι χαρακτηριστικό το άνοιγμα στα πίσω πόδια του αρσενικού, όταν περπατάει λες και καβαλάει άλογο! 

Συνδυάζοντας πολλά από τα παραπάνω μπορείτε με βεβαιότητα να βρείτε το φύλο της αγαπημένης σας γατούλας

Πλέον έχετε όλη την πληροφορία στη διάθεσή σας ώστε να γνωρίζετε πότε ένα γατούλι είναι αρσενικό ή θηλυκό, σε οποιαδήποτε φάση της ζωής της! 

Να δω πια ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΚΑΝΩ για σας, άσχετοι χιουμανίσκοι μου! 

Άφησε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *