ΟΔΗΓΟΣ: Πως ξεχωρίζουμε την αρσενική γάτα από τη θηλυκή

Ένα καυτό θέμα που ταλανίζει κυρίως όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το μυστηριώδες πλάσμα που λέγεται γάτα είναι ετούτο: “Πως ξεχωρίζουμε την αρσενική γάτα από τη θηλυκή;” Το θέμα αποκτάει άλλες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς τι μπέρδεμα έχει συμβεί με το όνομά μου και πόση παραφιλολογία υπάρχει σε σχέση με το δικό μου φύλο (την οποία εγώ εντέχνως καλλιεργώ – μουα χα χα χα).

Θα ξεκινήσω πολύ μεθοδικά, αναλύοντας πρώτα μερικά εξώφθαλμα χαρακτηριστικά της εμφάνισης που θα σας βοηθήσουν να διακρινετε το φύλο της γάτας:

1. Χαρακτηριστικά της εμφάνισης και της συμπεριφοράς που βοηθούν να διακρίνουμε το φύλο της γάτας

A. Βλέμμα

Το βλέμμα τον αρσενικών είναι σαν να λέει “είμαι άνδρακλας μεγάλος” και ταυτόχρονα “είμαι και μπουφος”. Αντίθετα στα κορίτσια το βλέμμα είναι αστραφτερό και πονηρό

B. Χρώμα

Για λόγους που καθορίζονται από το γενετικό προφίλ της εκάστοτε γάτας  (τα γονίδια της) οι περίφημες τρίχρωμες κάλικο αλλα και οι ταρταρούγες κατά 99% είναι θηλυκές γάτες. Ωστόσο σε ελάχιστες περιπτώσεις με πολύ ιδιαίτερο γενετικό προφίλ μπορεί και μια αρσενική γάτα να είναι κάλικο!

Αντίστοιχα το 80% των γατών με γούνα χρώματος πορτοκαλί/τζίντζερ με ραβδώσεις (tabby) είναι αρσενικού φύλου

Γ. Κίνηση

Τα αρσενικά είναι περισσότερο ατσούμπαλα στις κινήσεις τους (λαϊκιστί μπουνταλάδες) ενώ αν τα παρατηρήσετε πως περπατούν από πίσω θα δείτε ένα άνοιγμα στα πίσω πόδια λες και .. κάτι τους ενοχλεί (μιλάμε για τέεετοια προσόντα) ή εν πάσει περιπτώσει λες και καβαλάνε άλογο. Αντιθέτως οι θυληκές είναι πιο λεπτεπίλεπτες, κομψές, με χαριτωμένες και μελετημένες κινήσεις!

Δ. Κεφάλι

Κατά κανόνα οι ενήλικες αρσενικές είναι “κεφάλες”, με μεγάλα μάγουλα, σε αντίθεση με τις θηλυκές που έχουν πολύ κομψά κεφαλάκια!

Ε. Συμπεριφορά αστείρωτων γατών

Αν μια γάτα είναι αστείρωτη και ενήλικη είναι αρκετά εύκολο να διακρίνουμε το φύλο της με βάση τη συμπεριφορά της.

Στην αρσενική γάτα η συμπεριφορά είναι πολύ χαρακτηριστική. Ειδικά μια αρσενική γάτα σε οίστρο ειναι περισσότερο επιθετική και δραστήρια, μπλέκει σε καβγάδες με άλλες αρσενικές και χρησιμοποιεί την τεχνική του.. “ψεκάσματος” με την οποία μαρκάρει την περιοχή της πολύ συχνά. 

Αντίθετα μια θηλυκή αστείρωτη γάτα δεν παρουσιάζει τέτοιες συμπεριφορές ενώ όταν εισέρχεται στον οίστρο αλλάζει η συμπεριφορά της με άλλο τρόπο καθώς αναζητά ταίρι με μια πολύ εξωστρεφή συμπεριφορά όπου καλεί τους επίδοξους εραστές με έντονα ηχητικάκαλέσματα.

Και μια και έγινε εδώ αναφορα στις επιθετικές συμπεριφορές των αρσενικώνρίξτε και μια ματιά για τα σημάδια στη γλώσσα του σώματος της γάτας που  υποδηλώνουν θυμό κάνοντας κλικ στην εικόνα:

ΣΤ. Χαδιάρικη διάθεση

Χωρίς να είναι απόλυτο πρέπει να πούμε ότι κατά κόρον οι αρσενικές γάτες έχουν πολύ περισσότερες διαθέσεις για χάδια από τις θηλυκές! Σε γκάλοπ που έχω κάνει στο ινσταγκραμ μου (https://www.instagram.com/tsitsoscat/) σε πλήθος 1600 συμμετεχόντων το 69% ανέφερε ότι οι αρσενικές γάτες είναι πιο χαδιάρες από τις θηλυκές!

Διαβάστε και το σχετικό μου άρθρο γι’ αυτό το θέμα ΕΔΩ.

Ζ. Άλλα χαρακτηριστικά της εμφάνισης που βοηθούν να διακρίνουμε το φύλο της γάτας

Σε μια γάτα που μόλις έχει γεννήσει (δηλαδή είναι θηλυκή) οι θηλές εμφανίζονται απροκάλυπτα και πέρα από κάθε αμφιβολία (αν και οι θηλές φαίνονται, λίγο και στα αρσενικά). Επίσης μια γάτα που έχει γεννήσει έχει χαλαρή κοιλίτσα με πολύ χαρακτηριστική εμφάνιση. 

Τέλος μια γάτα ευρισκόμενη σε οίστρο έχει κάποιες κολπικές εκκρίσεις που με μπόλικη προσοχή μπορεί να γίνουν αντιληπτές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα σας

2. Χαρακτηριστικά των γεννητικών οργάνων που βοηθούν να διακρίνουμε το φύλο μιας γάτας

Α. Ανήλικες γάτες

Για όσους υιοθετούν ένα γατάκι λίγων εβδομάδων και αν υποθέσουμε ότι δεν ίσχύουν αυτές οι χρωματικές ιδιαιτερότητες που αναφέραμε παραπάνω είναι δύσκολο να διακρίνουν το φύλο του γιατί τα γεννητικά όργανα είναι μικροσκοπικά. Μετά την 6η ως την 8η εβδομάδα τα γεννητικά όργανα γίνονται πλέον ορατά (αν και το πέος ειναι δυσκολο να εντοπιστεί). Επίσης τα.. μπαλάκια της γάτας δεν πολυφαίνονται μέχρι την 6η 8η εβδομάδα οπότε η απουσία αυτών των δομών δεν σημαίναι ότι η γάτα είναι θηλυκή. 

Ε λοιπόν για να προσδιορίσουμε το φύλο της γάτας χρησιμοποιούμε τα .. σημεία στίξης. Για να το κάνετε αυτό, σηκώστε απαλά την ουρά της γατούλας.. ένας τρόπος είναι να αρχίσετε να την χαϊδεύετε πίσω γιατί τότε είναι πιθανό η γατούλα να ανασηκωσει μόνη της την ουρά της.

Στην θηλυκή γάτα ο χώρος κάτω από την ουρά μοιάζει με ένα ανάποδο θαυμαστικό (!) Η τελείτσα ειναι ο πρωκτός και η γραμμούλα είναι ο κόλπος και η απόστασή τους είναι περίπου μισή ίντσα (πόσα εκατοστά;!). Όσο πιο μικρή είναι η γάτα τόσο πιο πολύ και ο κόλπος μοιάζει με τελείτσα και τόσο πιο μικρή είναι η απόστασή του από τον πρωκτό.. 

Αντίθετα στην αρσενική γάτα τα γεννητικά όργανα διαφέρουν: η απόσταση μεταξύ πρωκτού και πέους είναι μεγαλύτερη και ανάμεσά τους, όσο μεγαλώνει το γατάκι. Τα δύο ανοίγματα μοιάζουν περισσότερο με τελείες/κύκλους ή αλλιώς άνω κάτω τελεία (:) παρά σαν γραμμές/σχισμές. 

Σε αυτό το σημείο ακριβώς ο κτηνίατρος μου, που με εξέτασε όταν με πήγαν σε αυτόν οι γονείς, απευθείας από τα σκουπίδια, τα έκανε ελαφρώς σαλάτα με αποτέλεσμα αυτό το (καλοδεχούμενο) μπέρδεμα με το φύλο μου.

Μάθε τα πάντα για μένα κάνοντας κλικ στην εικόνα

Β. Ενήλικες γάτες

Για να διακρίνουμε αν μια αστείρωτη γατούλα είναι αρσενική ή θηλυκή  μπορούμε να την κοιτάξουμε από πίσω και να δούμε αν υπάρχουν οι εμβληματικοί όρχεις της. Αν ναι, τότε προφανώς πρόκειται για αρσενική γάτα!

Όσον αφορά τις στειρωμένες γάτες, οι θηλυκές γάτες εξακολουθούν να εμφανίζουν το ανάποδο θαυμαστικό κάτω από την ουρά και μπορούμε να τις διακρίνουμε με αυτό τον τρόπο. Στα αρσενικά είναι ακόμη διακριτά τα υπολείμματα των άλλοτε κραταιών όρχεών τους και έτσι μπορούμε και αυτά να τα ξεχωρίσουμε!

Πλέον έχετε όλη την πληροφορία στη διάθεσή σας ώστε να γνωρίζετε πότε ένα γατούλι είναι αρσενικό ή θηλυκό, σε οποιαδήποτε φάση της ζωής της! Σίγουρα θα την χρειαστείτε στην καριέρα σας ως γατο-συνοδοιπόρος!

Κλείνοντας θα ήθελα να σας περιγράψω και 5 χαρακτηριστικές συμπεριφορές αρσενικής γάτας που θα σας βοηθήσουν και αυτές να τις διακρίνετε από τις θηλυκές!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

11 Απαντήσεις

 1. Το δράμα είναι να διακρίνουμε το φύλο της μαύρης γάτας, όταν είναι σχετικά μικρές, πριν κλείσουν τον χρόνο. Εχουμε μεγάλη…παραγωγή στην γειτονιά και την περίοδο των στειρώσεων του Δήμου (δίνεται προτεραιότητα στην στείρωση των θηλυκών), οι συλλήψεις γίνονται με…αλγόριθμο.

 2. Επίσης οι κορυφές των αυτιών στις αρσενικές είναι στρογγυλεμενες ελαφρώς, σε σχέση με τα αυτάκια των θυληκων γατιών που ειναι πιο μυτερες😽😽😽

 3. Η Σπούκη, όταν ήταν σε οίστρο, δεν πολυφώναζε αλλά κατούραγε παντού για να αφήσει την μυρωδιά της!!! Πως δεν σαβουριαστήκαμε απ’ τα κάτουρα στο πάτωμα, είναι θαύμα!!!

 4. Να κάνω μια υποσημείωση πλέον η στείρωση στους αρσενικούς δε σημαίνει αφαίρεση των ορχεων. Απλά κάνουν μια μικρή τομή και δένουν την κεντρική αρτηρία που είναι υπεύθυνη για τον οίστρο. Οπότε φαίνονται κανονικότατα οι όρχεις.

  1. οδυσσεα μ ειναι αυτος ο μοναδικος τροπος που ακολουθειται απο ολους πλεον? δεν ειμαι σιγουρος, θα αρχισω να ρωτω

   1. Καλησπέρα.
    Εμένα πάντως μου τα … κόψανε κανονικά πριν 3 μήνες !
    Ρότζερ

    Για την αντιγραφή στα χουμανίστικα, Κυριάκος 🙂

 5. Η αρσενικια η γάτα λέει “εδώ είμαι γαμω και δέρνω”
  Η θηλυκιά λέει ” είμαι μια βρώμα μια ανακάτωστρα που όπου και σταθώ και όπου βρεθώ τα κάνω όλα πουτανα” !!!

 6. Εμένα ο γατουλης μου ο Νίνο είναι τεράστιος…..Τον υπερλατρευω…..Όλο χουρχουριζει ,τρίβετε,κάνει κεφαλάκια…Δεν ξέρω….εκεί που τον χαϊδεύω και του μιλάω,μου ρίχνει δαγκωνιτσες στις γάμπες μου…..Γιατί Τσιτσο μου το κανει;Τι θέλει να πει ο ποιητης;Σας αγαπάω όλα σας!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *