Τα πάντα για τη γάτα Κάλικο

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Έπειτα από δύο άρθρα για δυο διαφορετικά χρωματικά μοτίβα (μαύρη γάτα και tabby) γάτας νομίζω ότι έχετε αρχίσει ήδη να μπαίνετε στο νόημα και πλέον καταλαβαίνετε ότι οι περίφημες Κάλικο δεν είναι μια φυλή γάτας, αλλά ένα ακόμη χρωματικό μοτίβο

Σε αυτό το (αγαπημένο) χρωματικό μοτίβο έχουμε ζώα που συνδυάζουν το πορτοκαλοκόκκινο με το μαύρο και το λευκό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το μαύρο έχει και πιο απαλές γκρίζες αποχρώσεις!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πάντα για την Γάτα Tabby

Γενετική αιτιολογία του χρωματισμού της Κάλικο

Οι αρσενικές γάτες (πως ξεχωρίζουμε το φύλο της γάτας) έχουν ένα Χ και ένα Ψ φυλετικό χρωμόσωμα ενώ οι θυληκές δύο Χ. Στο Χ χρωμόσωμα βρίσκεται ένα γονίδιο που επηρεάζει το χρωμα της γούνας. Υπάρχουν δυο παραλλαγές του γονιδίου αυτού που προκαλούν η μια πορτοκαλί και η άλλη μαύρο χρώμα. Για να ειναι μια γατούλα κάλικο χρειάζονται να πληρούνται οι παρακάτω συνθήκες:

 • 1 X χρωμοσωμα με το γονίδιο για πορτοκαλί
 • 1 Χ χρωμόσωμα με το γονίδιο για μαύρο
 • 1 άλλο γονίδιο (που δεν βρίσκεται στα φυλετικά χρωμοσώματα) που εμποδίζει τη μελανίνη να βάψει την τρίχα (με αποτέλεσμα να μεινει λευκή).

Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται “μπαλώματα” (εστίες) στη γατούλα με μαύρο, πορτοκαλί και λευκό. 

Οι μόνες αρσενικές γατούλες κάλικο είναι εκείνες που έχουν μια γενετική ανωμαλία και αντί να έχουν ΧΥ χρωμοσώματα έχουν XXY (στους ανθρώπους αυτή η ανωμαλία λέγεται σύνδρομο Klinefelter). Απο αυτές τις αρσενικές γατούλες μόνο ένα ελάχιστο ποσό είναι γόνιμες (οι υπόλοιπες είναι στείρες). Στο παρακάτω λινκ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το φαινόμενο ‘Αρσενική Κάλικο’:

Να σημειωθεί ότι το γενετικό πρότυπο για τις κάλικο μπορεί να αναμιχθεί με το αντίστοιχο για τις tabby και να δώσει τις περιφημες caliby, που ειναι γατούλες που έχουν τριχρωμία και μεσα στα μπαλώματα παρουσιάζουν ραβδώσες (δες στ’ αριστερά την Κάλικο Πίτση και την Caliby Μεγάλη Μανιτσα).

Διαφορά Κάλικο - Ταρταρούγας

Αντίθετα στις ταρταρούγες, ενώ έχουν τα ίδια αλληλομορφα (παραλλαγές) του γονιδίου στα δυο Χ χρωμοσώματα δεν έχουν ενεργό το γονίδιο που εμποδίζει την μελανίνη να βάψει τη λευκή τρίχα) με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζουν λευκό μέρος στη γούνα τους. 

Επίσης στις ταρταρούγες δεν παρουσιάζεται το εφέ των ‘μπαλωμάτων’, τα μαύρα και τα πορτοκαλί χρώματα αναμειγνύονται πολύ πιο ακανόνιστα.

Κάντε κλικ στη φώτο παρακάτω για να ανακαλύψετε πως προκύπτουν και άλλα χρωματικά μοτίβα της γούνας της γάτας:

Συμπεριφορικά μοτίβα των Κάλικο

Αν και εγώ διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το ποσο στενα συνδεδεμένα είναι τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά με τους χρωματισμούς της γούνας (πρέπει να γίνουν αρκετά μεγάλα νοητικά  άλματα για να συσχετίσεις) ωστόσο οι Κάλικο θεωρούνται ότι έχουν προσωπικότητα σαν αυτή των Ταρταρούγων. 

Είναι τσαχπίνες, ανεξάρτητες και τολμηρές (οκ, η Μεγάλη Μανίτσα ειναι μια τέτοια περίπτωση, αλλά και η Ραία). Ωστόσο πολλοί ισχυρίζονται ότι οι κάλικο ειναι επίσης γλυκές, στοργικές και πιστές γάτες. Αν ψάχνετε για άνευ όρων αγάπη ίσως μια Καλικο-υλα (ή σκέτο .. Κούλα) να μπορέσει να σας την προσφέρει με χαρά!

Φυλες που παρουσιάζουν το χρωματικό μοτίβο 'κάλικο'

Όλες οι φυλές που δεν παρουσιάζουν αποκλειστικά μονοχρωμίες εμφανίζουν το χρωματικό μοτίβο κάλικο. Μόνο φυλες όπως η γάτα Σιαμ, η γάτα Βομβάης και η Ρώσσικη μπλε δεν το εμφανίζουν (προφανώς αφού τα χρώματά τους ειναι μονά).

Ονόματα για κάλικο γάτες

Κλείνοντας ας συγκεντρώσουμε εδώ μερικές όμορφες ιδέες για ονόματα για γάτες Κάλικο!

 • Καλυψώ
 • Καλικατζάρ
 • Καλλιόπη
 • Κάλι
 • Παρδάλω
 • Τρελη
 • Σουρλουλου
 • Έρνι (έχει τα χρώματά της)
 • Νέμο (έχει τα χρώματά της)
 • Κόραλ
 • Αμαρέτο
 • Πάπρικα
 • Χελώνα
Περιμένω και τις δικές σας προτάσεις για τα απόλυτα ονόματα για τις γάτες κάλικο!

10 Απαντήσεις

 1. Εγω μια που εχω την ονομασα Καλ(ικ)ουλα γιατι ΕΙΝΑΙ καλουλα 💓

   1. Εμάς είναι η Μιμούλα…. Είναι μικρόσωμη… μας την έφερε κ η μαμά της μικρούλα …αλλά όταν το όνομα το διαλέγει ένα παιδί 1.1/2 έτους λίγες αντιρρήσεις μπορείς να φέρεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *