Τα πάντα για τη γάτα Κάλικο

Έπειτα από δύο άρθρα για δυο διαφορετικά χρωματικά μοτίβα (μαύρη γάτα και tabby) γάτας νομίζω ότι έχετε αρχίσει ήδη να μπαίνετε στο νόημα και πλέον καταλαβαίνετε ότι οι περίφημες Κάλικο δεν είναι μια φυλή γάτας, αλλά ένα ακόμη χρωματικό μοτίβο

Σε αυτό το (αγαπημένο) χρωματικό μοτίβο έχουμε ζώα που συνδυάζουν το πορτοκαλοκόκκινο με το μαύρο και το λευκό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το μαύρο έχει και πιο απαλές γκρίζες αποχρώσεις!

ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΚΑΤΙ; ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΚΑΛΙΚΟ ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΤΙΣ ΤΑΜΠΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ
Μάθετε τα πάντα για την Γάτα Tabby

Γενετική αιτιολογία του χρωματισμού της Κάλικο

Οι αρσενικές γάτες (πως ξεχωρίζουμε το φύλο της γάτας) έχουν ένα Χ και ένα Ψ φυλετικό χρωμόσωμα ενώ οι θυληκές δύο Χ. Στο Χ χρωμόσωμα βρίσκεται ένα γονίδιο που επηρεάζει το χρωμα της γούνας. Υπάρχουν δυο παραλλαγές του γονιδίου αυτού που προκαλούν η μια πορτοκαλί και η άλλη μαύρο χρώμα. Για να ειναι μια γατούλα κάλικο χρειάζονται να πληρούνται οι παρακάτω συνθήκες:

 • 1 X χρωμοσωμα με το γονίδιο για πορτοκαλί
 • 1 Χ χρωμόσωμα με το γονίδιο για μαύρο
 • 1 άλλο γονίδιο (που δεν βρίσκεται στα φυλετικά χρωμοσώματα) που εμποδίζει τη μελανίνη να βάψει την τρίχα (με αποτέλεσμα να μεινει λευκή).

Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται “μπαλώματα” (εστίες) στη γατούλα με μαύρο, πορτοκαλί και λευκό. 

Οι μόνες αρσενικές γατούλες κάλικο είναι εκείνες που έχουν μια γενετική ανωμαλία και αντί να έχουν ΧΥ χρωμοσώματα έχουν XXY (στους ανθρώπους αυτή η ανωμαλία λέγεται σύνδρομο Klinefelter). Απο αυτές τις αρσενικές γατούλες μόνο ένα ελάχιστο ποσό είναι γόνιμες (οι υπόλοιπες είναι στείρες). Στο παρακάτω λινκ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις αρσενικές κάλικο:

ΣΟΥΠΕΡ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ: Τo φαινόμενο 'Αρσενική Κάλικο'

Να σημειωθεί ότι το γενετικό πρότυπο για τις κάλικο μπορεί να αναμιχθεί με το αντίστοιχο για τις tabby και να δώσει τις περιφημες caliby, που ειναι γατούλες που έχουν τριχρωμία και μεσα στα μπαλώματα παρουσιάζουν ραβδώσες (δες στ’ αριστερά την Κάλικο Πίτση και την Caliby Μεγάλη Μανιτσα).

Διαφορά Κάλικο - Ταρταρούγας

Αντίθετα στις ταρταρούγες, ενώ έχουν τα ίδια αλληλομορφα (παραλλαγές) του γονιδίου στα δυο Χ χρωμοσώματα δεν έχουν ενεργό το γονίδιο που εμποδίζει την μελανίνη να βάψει τη λευκή τρίχα) με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζουν λευκό μέρος στη γούνα τους. 

Επίσης στις ταρταρούγες δεν παρουσιάζεται το εφέ των ‘μπαλωμάτων’, τα μαύρα και τα πορτοκαλί χρώματα αναμειγνύονται πολύ πιο ακανόνιστα.

Κάντε κλικ στη φώτο παρακάτω για να ανακαλύψετε πως προκύπτουν και όλα τα άλλα χρωματικά μοτίβα της γούνας της γάτας:

Συμπεριφορικά μοτίβα των Κάλικο

Αν και εγώ διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το ποσο στενα συνδεδεμένα είναι τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά με τους χρωματισμούς της γούνας (πρέπει να γίνουν αρκετά μεγάλα νοητικά  άλματα για να συσχετίσεις) ωστόσο οι Κάλικο θεωρούνται ότι έχουν προσωπικότητα σαν αυτή των Ταρταρούγων. 

Είναι λέει ενίοτε στριφνές ανεξάρτητες και τολμηρές (οκ, η Μεγάλη Μανίτσα ειναι μια τέτοια περίπτωση, αλλά και η Ραία). Ωστόσο πολλοί ισχυρίζονται ότι οι κάλικο ειναι επίσης γλυκές, στοργικές και πιστές γάτες. Αν ψάχνετε για άνευ όρων αγάπη ίσως μια Καλικο-υλα (ή σκέτο .. Κούλα) να μπορέσει να σας την προσφέρει με χαρά!

Βγάζετε συμπέρασμα; Εγώ όχι και καταλήγω εκ νέου στο ίδιο συμπέρασμα! Το μοτίβο της γούνας δεν μπορεί να δώσει ασφαλή στοιχεία για το μενταλιτέ μιας γάτας και η καλικο δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση!

Φυλες που παρουσιάζουν το χρωματικό μοτίβο 'κάλικο'

Όλες οι φυλές που δεν παρουσιάζουν αποκλειστικά μονοχρωμίες εμφανίζουν το χρωματικό μοτίβο κάλικο. Μόνο φυλες όπως η γάτα Σιαμ, η γάτα Βομβάης και η Ρώσσικη μπλε δεν το εμφανίζουν (προφανώς αφού τα χρώματά τους ειναι μονά).

Ονόματα για κάλικο γάτες

Κλείνοντας ας συγκεντρώσουμε εδώ μερικές όμορφες ιδέες για ονόματα για γάτες Κάλικο!

 • Καλυψώ
 • Καλικατζάρ
 • Καλλιόπη
 • Κάλι
 • Παρδάλω
 • Τρελη
 • Σουρλουλου
 • Έρνι (έχει τα χρώματά της)
 • Νέμο (έχει τα χρώματά της)
 • Κόραλ
 • Αμαρέτο
 • Πάπρικα
 • Χελώνα
Περιμένω και τις δικές σας προτάσεις για τα απόλυτα ονόματα για τις γάτες κάλικο!

Εσείς είχατε ποτέ μια γάτα κάλικο; Πως ήταν η εμπειρία της συμβίωσης μαζί της; Αν θέλετε μπορείτε να μου στείλετε την φωτογραφία της στο email μου [email protected] 

44 Απαντήσεις

 1. Εγω μια που εχω την ονομασα Καλ(ικ)ουλα γιατι ΕΙΝΑΙ καλουλα 💓

   1. Εμάς είναι η Μιμούλα…. Είναι μικρόσωμη… μας την έφερε κ η μαμά της μικρούλα …αλλά όταν το όνομα το διαλέγει ένα παιδί 1.1/2 έτους λίγες αντιρρήσεις μπορείς να φέρεις!

   1. Στην δική μας δώσαμε το όνομα Νάϊλα. Είναι χαϊδομπουμπούκι και γεμάτη τσαχπινιά.

 2. Πινελάκι, γιατί έχει όλα τα χρώματα. Την έβγαλε μια φίλη που την γνώρισε αδέσποτη πριν από μένα και δεν το αλλάξαμε όταν μας υιοθέτησε. Ακούει στο όνομά της.

 3. Στο χωριό της μάνας μου έχουμε μια αρσενική Calico η οποία μάλιστα είναι και γόνιμη. Έχει δε προτίμηση μόνο σε μία θηλυκή η οποία έγινε μαμά 2 φορές από αυτόν γεννώντας 3 πανέμορφα καλικάκια την κάθε φορά τα οποία και προστάτευε από άλλους αρσενικούς.

 4. Έχω μια κάλικο και τη λέω Χάιδω!! Επειδη θέλει όλο χάδια! Είναι όμως μεγάλο ζιζάνιο! Ανεβαινει στο τραπέζι και βουτάει τη γαλοπούλα μέσα από το σάντουιτς! Μόνο τη γαλοπούλα!

 5. Εμεις τη καλικουλα μας τη λεμε Pepsi κ ειναι τοσο ατιθαση τιγρης κυνηγος οσο κ τρυφερο στοργικη μουσουδιτσα που γουργουριζει σαν κομπρεσέρ……

 6. Τους 2τελευταιους μήνες φροντίζω μια αδεσποτουλα καλικο και έχει καταφύγιο στον εξωτερικό χώρο εργασίας μας!Την λέω Ρεγγίνα… είναι πολύ ιδιαίτερη και όντως τολμηρή αλλά ταυτόχρονα πολύ αγαπησιαρα!

 7. Η δικια μας καλικο λεγεται Μολυ😊 Οταν την βρήκαμε δεν ξέραμε καν ότι είναι καλικο. Αργότερα το ανακαλύψαμε…

 8. Από το patchwork η γλυκεία μου patchy ή πατσουλίνη ή πατσού !!!!!!
  Ενα ζουζουνι που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά

 9. Την δικη μου καλικο την φωναζω λιζουλα ειναι πολυ χαδιαρα τολμηρη αλλα στριφνη,καθε πρωι ξαπλωνει ανασκελα και περιμενει να την χαιδεψω κατω απο το πηγουνι και στην κοιλιτσα της!!!

 10. Τη δική μας τη λένε Πίτσι από το Πιτσίνι, αλλά επειδή είναι πολύ μικρόσωμη τη φωνάζουμε και ρεβυθούλα, πιθαμούλα και τα συναφή :))

 11. Την Πρωτομαγιά έφυγε για πάντα από την ζωή μου, αλλά όχι από την καρδιά μου, η αγαπημένη μου Ερμιόνη, που με είχε «γατοθετήσει» πριν από 11 χρόνια. Δεκαπέντε περίπου μέρες μετά, ένας γείτονας μού έφερε μια μικρούλα κάλικο, περίπου 2,5 μηνών, που την βρήκε να έχει τρυπώσει στην μηχανή του αυτοκινήτου του και ευτυχώς σώθηκε. Παρόλο που ήταν νωπή η οριστική απώλεια της Ερμιόνης μου, δέχθηκα να την κρατήσω. Όμως η Καλίνκα (έτσι την ονόμασα) έχει τρυπώσει μέσα στο (δυσπρόσιτο για εμένα) αποθηκάκι της αυλής και βγαίνει από εκεί μόνο για να φάει (της βάζω τροφή για γατάκια 2-12 μηνών και νερό). Προφανώς με φοβάται. Τι να κάνω για να την εξημερώσω; Εάν θέλει να παραμείνει ανεξάρτητη θα δεχθώ την γατίσια επιλογή της, αλλά χρειάζεται εμβόλια, αποπαρασίτωση και στείρωση, για να παραμείνει ζωντανή και υγιής.

  1. Μανια στο δικο μου μυαλο ο καλυτερος τροπος ειναι να την αφησεις να κινηθει εκεινη οπως θελει, οταν νιωσει ανετα.

 12. Έχω 3 κάλικο γατούλες.Η μία λέγεται Ζωή και έχει ιστορία το όνομα της η αδερφή της Στρουμφίτα που την έβγαλε ένα κοριτσάκι απο την γειτονιά μου και η κόρη της Ζωής λεγεται Μπουλίτσα γιατί είναι στρουμπουλή.

 13. Εγω εχω τη “Σαρδελα” .. Το όνομα της έμπνευση από τον τόπο που τη βρήκαμε… Ιχθυοσκαλα!! Μύριζε σαν Σαρδελα 😝εξου κ η ονομασία 😋😍

 14. ΕΓΩ ΕΧΩ ΔΥΟ ΓΑΤΟΥΛΕΣ ΚΑΛΙΚΟ ΚΑΙ Η.ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΕΝΝΑ ΑΠΛΗ ΤΙΣ ΦΩΝΑΖΩ ΝΕΡΑΙΔΟΥΛΑ ΤΗΝ ΘΗΛΥΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΚΛΑ…ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΚΟΛΛΑΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΧΑΔΙΑΡΗΣ…ΙΒΑΝ Ο ΤΡΟΜΕΡΌΣ…!!!ΚΟΥΚΛΟΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΚΡΙ Κ ΜΑΥΡΟΥ
  ΤΙΓΡΕ

 15. Μάζεψα μια πολύ χαδιάρα καλικο προσφατα που την βάφτισα ίριδα!

 16. Τη δικιά μας τη λένε Φλέρυ (όχι από την Νταντωνάκη, αλλά η νονά της την είπε Φτέρη από το Ξεφτέρι και εμείς καταλήξαμε στο πιο μυρωδάτο Φλέρυ). Είναι τετραπέρατη, παιχνιδιάρα, ζημιάρα. Μόνο αυτή, από τις 4 συνολικά που έχουμε, τρέχει συνέχεια, με το χαρακτηριστικό ήχο τρεξίματος “μμμμμμμ”. Μέσα σε 2-3 χρόνια έγινε η Α γάτα του σπιτιού σε βάρος των άλλων 2 (που προϋπήρχαν και είναι πιο μεγάλες σε ηλικία), σε βαθμό που τη φοβούνται πλέον και έχει γίνει το βάσανο του σπιτιού. Δε μιλάω για τον 4ο γάτο, έναν ταξίντο, που μας εμφανίστηκαν μαζί σαν επισκέπτες και υποθέτουμε ότι είναι αδέρφια… Αυτός πάντα παίρνει το πλευρό της σε κάθε τσακωμό. Οι άλλες 2 μα κερατούδες μα και δαρμένες! Με εμάς είναι υπερβολικά στοργική, χαδιάρα και όλο γουργουρίζει, αν και πολλάκις την έχω βγάλει στο μπαλκόνι μετά από καυγά με τις μεγάλες. Φωτό θα στείλω στα σχόλια του fb. Σε ευχαριστούμε για τη σελίδα. Μαθαίνουμε πολλά.

 17. Εγω διαβασα σε αλλο αρθρο πριν χρονια πως δεν τπαρχουν τριχρωμες αρσενικες γατες. Η 1η μας γατα ηταν τριχρωμη τι λεγαμε ψιψινα απο τα στρουμφακια Ηταν πολυ στοργικη και καθε πρωι μας εκανε μασαζ με τις πατουσιτσες τις να μας ξυπνησει Μας εκανε στην πρωτη γεννα 7 γατακια ενα ιδιο με αυτην και την πηγαμε στο χωριο με τα μωρα της φυσικα εχουν περασει χρονια και δε ζει αλλα ηταν πολυ αγαπησιαρα και καλη κυνηγος

 18. Εμείς την λέμε λιόντα από το λιοντάρι γιατί έχει γούνα λιονταρίσια..είναι στριφνη σνομπ απόμακρη κακούλα εμείς όμως την αγαπάμε πολύ γιατί απλά είναι γάτα 🙀

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *