Το Φαινόμενο Αρσενική Κάλικο

Τι είναι οι «κάλικο γάτες»; Ενδεχομένως, αν δεν έχει ιδέα κανείς από γατιά να είναι τυχαίες συλλαβές ή γράμματα που δε βγάζουν νόημα. Για τους και τις cat people όμως, όπως και για βιολόγους, κτηνιάτρους ή απλά άτομα με περιέργεια είναι οι πανέμορφες τρίχρωμες γάτες που έχουν διάφορα τυχαία σχέδια μαύρου και πορτοκαλί επάνω σε άσπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πάντα για τη γάτα Κάλικο

Ξέρατε όμως ότι όλες οι τρίχρωμες κάλικο γάτες είναι θηλυκές; (Σχεδόν όλες δηλαδή!..)

Τα αλληλόμορφα γονίδια για το μαύρο και το πορτοκαλί χρώμα βρίσκονται στο Χ χρωμόσωμα των γατιών. Το φύλο των γατιών καθορίζεται όπως και στους ανθρώπους: ΧΧ θηλυκά και ΧΥ αρσενικά γατάκια, λέει ο κανόνας. Συνεπώς, οι αρσενικοί γάτοι (παρεπιμπτόντως βρείτε πως ξεχωρίζουμε ένα αρσενικό γάτο κάνοντας κλικ εδώ) έχουν ένα αλληλόμορφο γονιδιάκι (αφού έχουν ένα Χ χρωμόσωμα) που μπορεί να τους δώσει είτε πορτοκαλί, είτε μαύρο χρώμα. Οι θηλυκές όμως γάτες, που έχουν δύο Χ χρωμοσώματα, μπορεί να έχουν και ένα αλληλόμορφο γονιδιάκι για το μαύρο και ένα για το πορτοκαλί ταυτοχρόνως.

Γιατί όμως εκφράζεται έτσι τυχαία το μαύρο και το πορτοκαλί; Δε θα έπρεπε να «νικάει» το μαύρο, ή να βγαίνει κάτι ενδιάμεσο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πάντα για τη Μαύρη Γάτα

Το μυστικό κρύβεται και πάλι στη γενετική. Για λόγους «γενετικής ισονομίας» το ένα από τα δύο Χ χρωμοσώματα στα θηλυκά άτομα απενεργοποιείται! Αλλά αυτό γίνεται τυχαία. Συνεπώς, κάποιες περιοχές της γάτας μπορεί να εκφράζουν το μαύρο χρώμα, καθώς απενεργοποιήθηκε το πορτοκαλί αλληλόμορφο γονίδιο και αντιστρόφως.

Πως εξηγείται το φαινόμενο της αρσενικής κάλικο;

Και αν συναντήσω αρσενική κάλικο γάτα;

Τότε είστε παίξτε κανένα τζόκερ, γιατί η πιθανότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή: 1 στις 3000 κάλικο γάτες είναι αρσενική! Πώς γίνεται όμως αυτό; Όπως και στον άνθρωπο, υπάρχουν περιπτώσεις χρωμοσωμικών διαφοροποιήσεων από το αναμενόμενο ΧΧ/ΧΥ. Η περίπτωση ΧΧΥ, που στον άνθρωπο ονομάζεται Σύνδρομο Klinefelter, είναι μια τέτοια μη τυπική κατάσταση, στην οποία συνήθως το Y χρωμόσωμα καθιστά τα άτομα αρσενικά, αλλά με περαιτέρω διαφοροποιήσεις από το τυπικό αρσενικό φύλο. 

Στην πραγματικότητα, όλες αυτές οι μη τυπικές καταστάσεις φύλου (χρωμοσωμικά, γονιδιακά, βιοχημικά) ανήκουν στο φάσμα των ίντερσεξ ατόμων, που όπως καταλαβαίνετε δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους. Και επιπλέον, επειδή λόγω του τρισωμικού αυτού συνδρόμου τα άτομα αυτά παρουσιάζονται συνήθως στείρα, μάλλον ο κάλικο γατούλης που θα συναντήσετε δε θα μπορεί να κάνει τα δικά του γατάκια. (Αν μπορέσει, τότε πάρτε και δυο τρία λαχεία, γιατί πέσατε στην 1 στις 10.000 περιπτώσεις!)

Σημειώστε ότι παρόμοια λογική υπάρχει πίσω από τις «γάτες ταρταρούγες», που είναι οι δίχρωμες πορτοκαλόμαυρες, καθώς υπάρχει γενετική αλληλεξάρτηση και ο ίδιος τύπος κληρονομικότητας.

Σημείωση Τσίτσου

Από ό,τι φαίνεται πρέπει και τζόκερ να παίξω και λαχείο να πάρω. Φίλος της σελίδας μου έστειλε (όπως τόσοι άλλοι – και τους ευχαριστώ άπειρα) φωτογραφίες με τη γάτα του, μια ωραιότατη κάλικο και φαντάζεστε την έκπληξή μου όταν μου ξεφούρνισε ότι τον λένε .. Βούλη (με χαϊδευτικό το “Γατούλης”). Προσέξτε, όχι Βούλα, όχι Γατούλα! Ε μετά το αρχικό σοκ και αφού βεβαιώθηκα ότι καλά κατάλαβα, οτι όντως πρόκειται για αρσενική κάλικο, έτρεξα αμέσως στους ειδικούς (τουτέστιν στην “Και η Βιολογία είναι πολύ κουλ”) και τους ζήτησα να γράψουν αυτό το όμορφο αρθράκι!

Το πιο όμορφο από όλα είναι η αφοσίωση και η λατρεία που τρέφει ο ανθρωπογονέας του Γατούλη για αυτό τον υπέροχο γάτο ο οποίος πέρασε από πολλές περιπέτειες μέχρι να φτάσει σήμερα να είναι ένας πανέμορφος υγιής γάτος που αποτελεί την καλύτερη συντροφιά του ανθρώπου του. 

Σε αυτό το σημείο θέλω να κάνω και μια σύντομη νύξη για το πόσο περίεργα αντιμετωπίζετε κάποια πράγματα εσείς οι άνθρωποι. Ένας άνθρωπος με σύνδρομο Klinefelter είναι εξ’αρχής στιγματισμένος από σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων. Πόσο όμως πιο ανοιχτόμυαλα βλέπουμε μια γάτα που παρουσιάζει την ίδια γενετική ιδιομορφιά!

Θερμές ευχαριστίες σε όλους! Ας απολαύσουμε την γκαλερία του Βούλη!

8 Απαντήσεις

  1. Σύμφωνα με το βιβλίο γενετικης 《iGenetics》 του Peter J. Russell, το μαύρο και το πορτοκαλί στις γάτες ελέγχεται από δύο διαφορετικά γονίδια σε διαφορετικούς γενετικούς τόπους, ένα αυτοσωμικό που ελέγχει το μαύρο και ένα φυλοσύνδετο που ελέγχει το πορτοκαλί. Το επικρατές αλληλόμορφο του πορτοκαλί υπερισχύει του μαύρου ό,τι αλληλόμορφα καινα έχει η γάτα για υο μαύρο. Οποτε οι γάτες ταρταρούγα είναι ετερόζυγες για τπ φυλοσύνδετο πορτοκαλί και λόγω της γενετικής αποσιώπησης σε κάποια κύτταρα απενεργοποιείται το χ χρωμόσωμα με το επικρατές αλληλόμορφο, και έτσι εμφανίζεται υο μαύρο χρώμα και σε κάποια άλλα απενεργοποιείται το άλλο χρωμόσωμα Χ, εμποδίζοντας την έκφραση του μαύρου και επιτρέποντας την έκφραση του πορτοκαλί. Συνεπώς, τα γονίδια για το ππρτοκαλί και το μαύρο δεν είναι αλληλόμορφα, όπως αναφέρεται στο κείμενο.

  2. Tsitso ξερω οτι το θεμα που θα σου γραψω ειναι ασχετο με τα δικα σου γραφομενα αλλα βρισκομαι σε απογνωση και δεν ξερω που να στραφω για να βρω καποια λυση στο προβλημα που αντιμετωπιζω.Προ ημερων πηγαμε για εξεταση τον γατο μας τον Μαριο γιατι δεν ετρωγε και εβγαλε λιγο αιμα απο τον ποπο του και οι εξετασεις εδειξαν οτι εχει αναιμια 20 και ειναι θετικος στον FELV+.Ο κτηνιατρος μας τον παρεδωσε χωρις να μας δωσει καποιες οδηγιες διατροφης σαν να μας ειπε παρτε τον να πεθανει.Τον πηγα σε αλλη κτηνιατρο του εκανε κορτιζονη και μια αντιβιωση μιας εβδομαδος και μας ειπε να τον ταιζουμε με την συριγγα.Ο αγωνας μας αρχισε….!!δεν ξερω τι τροφη να του δωσω να δυναμωση λιγακι σε παρακαλω πολυ αν γνωριζεις καποιες τροφες που μπορουν να βελτιωσουν λιγο την κατασταση σε παρακαλω γραψτες μου…κατι σε συκωτι ισως…. καποιες βιταμινες ..κατι εν πασει περιπτωσει …να του δωσει λιγη δυναμη…εν αναμονη απαντησεως σου..σ’ευχαριστω απο καρδιας..Ελενα Καζακη

    1. Ελενα! εμας ο κινεζος εφτασε σε αιματοκριτη 12 (Λόγω μπαρτονέλλας)! τον αρχισαμε στην recovery της royal canin και complivit και anima strath! Τωρα του δινουμε αλλες θρεπτικες τροφες οπως την υγρη τροφη της wellfed. Εχει παει 29 ο αιματοκριτης του και συνεχιζουμε!

  3. Καλησπέρα έχω κ εγώ ένα καλικο αρσενικό !!!το οποίο με βρήκε μόνο του, πήδηξε την μάντρα εξαντλημένο και φώναζε για νερό ,φαγητό και χάδια . Το πήρα κατευθείαν μέσα και αναρωτιομουν για δύο μέρες αν βλέπω καλά και αν αυτά που βλέπω είναι όντως μπαλάκια χαχα . Τώρα είναι ένας πανέμορφος στειρωμένος γατούλης .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *