Πως να μάθω στη γάτα μου να χρησιμοποιεί την ανθρώπινη τουαλέτα σε 5 βήματα

DISCLAIMER

Πριν πω οτιδήποτε άλλο θα εκφράσω την προσωπική μου άποψη περί του θέματος! Δεν βρίσκω ΚΑΝΕΝΑ λογο να εκπαιδεύσω τη γάτα μου να χρησιμοποιεί την χουμανιστική τουαλέτα!! Οι οσμές στο σπίτι έχουν εξαφανιστεί με τις επιλογές που έχουμε κάνει (συγκολλητικο πέλετ σαν αυτό ή μπετονίτης με μηδενική σκόνη και σούπερ συσσωμάτωση σαν εκείνο, υγρη τροφη, διάφορα brands με πιο αγαπημένη αυτή την περίοδο την εξαιρετικη Lucky Lou Lifestage σε οικονομική συσκευασία και τεράστια κλειστη τουαλετα – αυτή), η καθαριότητα διαρκει 5 λεπτα τη μέρα, και το κόστος είναι σιγουρα υποφερτο! Αλλά ας πάρουμε τα πράματα από την αρχή:

Το αίτημα πολλών από εσάς είναι να σας πω πως να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να “τα κάνει” στην χουμανιστική τουαλέτα σας! Ευσεβής πόθος πολλών, για να γλιτώσετε από την άμμο και τις μυρωδιές από την τουαλέτα γάτας! Εδώ λοιπόν θα σας αποκαλύψω πως να μάθετε τη γάτα σας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα σας και στη συνέχεια θα εξετάσουμε αν είναι πραγματικά καλό για εκείνη να μάθει την χουμανιστική τουαλέτα!

Αρχικά να πω ότι υπάρχουν Kit για την εκπαίδευση της γάτας στη χρήση της χουμανιστικής τουαλέτας αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάποιο τέτοιο στην ελληνική αγορά – οπότε θα προχωρήσουμε σε μια DIY λύση! Είστε έτοιμοι παιδιά μου; ΦΥΓΑΜΕ!

ΟΔΗΓΟΣ: Πως να μαθω τη γατα μου να χρησιμοποιεί την ανθρώπινη τουαλέτα σε 5 βήματα

1. Βάλτε την αμμοδόχο δίπλα στην χουμανιστική τουαλέτα

Στο πρώτο στάδιο πρέπει να βάλετε την αμμοδοχό με την οποία είναι εξοικειωμένη η γάτα σας δίπλα στην τουαλέτα των χουμανς! Λογικά η γάτα σας θα συνηθίσει πολύ γρήγορα στην καινούρια θέση της αμμοδόχου και δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα σε αυτό το στάδιο

2. Αρχίσετε να υψώνετε τη θέση της αμμοδόχου, δίπλα στην χουμανιστική τουαλέτα

Αφου η γατα σας έχει αποδεχθεί το πρώτο βήμα, αρχίσετε να ψηλώνετε τη θέση της τουαλέτας, βάζοντας από κάτω της κουτιά, ή βιβλία.! Σταδιακά αυξήστε το ύψος, φροντίζοντας για την σταθερότητα της όλης κατασκευής για να μην συμβεί κάποιο ατύχημα. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας νιώθει ανετα σε  κάθε συγκεκριμένο ύψος πριν να το αυξήσετε! Όταν φτάσετε το ύψος στο ύψος της χουμανιστικής τουαλέτας, σταματήστε να υψώνετε την θεση της αμμοδοχου και προχωρήστε στο επόμενο βήμα

3. Αφαιρέστε την αμμοδόχο και φτιάξτε ένα DIY kit εκπαίδευσης στην χουμανιστική τουαλέτα

Ωραία, τώρα πάμε στο κρίσιμο σημείο. Αφαίρεστε την αμμοδόχο και βάλτε ένα φύλλο λαδόκολλα που έχετε κολλήσει τα άκρα της με ταινία σε πολλά σημεία στο χείλος της τουαλέτας ώστε να σταθεροποιηθεί πολύ καλά. Στη συνέχεια ρίξτε λίγη από την άμμο της ΄γατας σας, μαζί με λίγο.. αποξηραμένο catnip στη λαδόκολλα – αποκτήστε το εδώ. Όπως καταλαβαίνετε μια βαριά γάτα θα είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσει αυτό το αυτοσχέδιο κιτ γιατί μπορεί να το σκίσει – γι’ αυτό είναι καλό να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας όταν είναι ακόμη πολύ μικρή (στην ηλικία μεταξύ ενός και δύο μηνών). 

Στη συνέχεια μεταφέρετε τη γάτα σας στο αυτοσχέδιο κιτ και με τα ποδαράκια της “σκάψτε” την άμμο. Εϊναι πολύ πιθανό να μπει με τη μια στο νόημα και να καταλάβει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το κιτ για .. τουαλέτα! 

4. Κάντε μια τρύπα στο κέντρο της λαδόκολλα και σταδιακά αυξάνετε το μέγεθός της

Αφου το γατάκι σας νιώθει σαν στο σπίτι του στο DIY kit, κόψτε ενα κύκλο στο κέντρο της λαδόκολλας και στη συνέχεια αρχίστε σταδιακα να μεγαλώνετε την τρύπα. Φροντίστε να κάνετε τις μεταβάσεις μόνο όταν το γατάκι νιώθει άνετα. Επιμένετε να βάζετε άμμο στην λαδοκολλα και μην σας προβληματίζει ότι πολύ από αυτήν θα πέφτει γρήγορα στην τρύπα.. ώστε να παραμένει το οικείο σκηνικό της άμμου, που την έχει συνδέσει με την ανάγκη της η γάτα.

Περιττό να σας πω ότι στα δυο τελευταία βήματα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η κατασκευή αντέχει το βάρος της γάτας σας!

5. Αφαιρέστε το DIY kit

Έφτασε η μεγάλη στιγμή! Μπορείτε πλέον να αφαίρεσετε το DIY kit και είναι πολύ πιθανό η γάτα σας να αρκεστεί να πατάει στο χείλος της τουαλέτας και να κάνει την ανάγκη της μέσα! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!

Στα πλαίσια όλων αυτών των βημάτων πρέπει να είστε παρόντες κατά τα πειράματά μην τυχών και κάτι πάει άσχημα! Επίσης μπορείτε να επιβραβεύετε τη γατούλα σας κάθε φορά που εκτελεί σωστά ένα βήμα με κλασσικες λιχουδιές όπως αυτήν ή και ένα εξαιρετικό έδεσμα όπως πχ τα φοβερά φιλετάκια της ελληνικής Egeo.

Ειναι καλή ιδέα να μάθω στη γάτα μου να χρησιμοποιεί την χουμανιστική τουαλέτα;

Μπορεί να μην το φαντάζεστε αλλά υπάρχουν πολλές ενστάσεις σε σχέση με αυτή την εκπαίδευση! Οι βασικότερες είναι οι ακολουθες:

  • Δεν θα μπορείτε να παρατηρείτε την ποιότητα της τουαλέτας και να αντιληφθείτε εγκαίρως πιθανά θέματα υγείας
  • Καταπιέζετε ουσιαστικά μερικά βασικά ένστικτα της γάτας όπως το θάψιμο των περιττωμάτων
  • Αν η γάτα σας χρειαστεί να μείνει κάπου εκτός του σπιτιου, θα δυσκολευτεί να χρησιμοποιήσει κάποιου άλλου είδους τουαλέτα, όπως μια κλασσική αμμοδόχο
  • Τίθενται θέματα υγιεινής και για τους υπόλοιπους χρήστες της τουαλέτας
  • Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η γάτα σας να χτυπήσει – να πέσει μέσα στο νερό ή έξω από την τουαλέτα!
Επιχειρήστε τα βήματα του παραπάνω οδηγού μόνο αν έχετε λάβει πραγματικά σοβαρά υπόψιν τους παραπάνω παράγοντες! 

Τέλος θα ήθελα να σας πω ότι αν επιθυμείτε να παραμείνετε στην πατροπαράδοτη αμμοδόχο υπάρχουν και πιο πρωτοποριακές αμμοδόχους με πολλά οφέλη: βρείτε τις προτεινόμενες αμμοδόχους μου ακριβώς εδώ! Και για πιο μονδέρνες καταστάσεις ελάτε στον κόσμο της αυτοκαθαριζόμενης τουαλέτας γάτας! Οι προτεινόμενές μου σε αυτό το άρθρο!

Και αν οι οσμές είναι αυτές που σας προβληματίζουν, διαβάστε το άρθρο μου με 7 τιπς για περιορισμό του μποχίτο της αμμοδόχου εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *