Ποια είναι τα συμπτώματα μιας γάτας σε άνοια και 7 τρόποι να τη βοηθήσουμε

Ας το δεχτούμε παιδιά! Δυστυχώς τα φαινόμενα της άνοιας δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των ανθρώπων αλλά εμφανίζονται και στις γάτες μας. Μια πιο εκλεπτυσμένη περιγραφή για την άνοια της γάτας είναι η εξής: “γνωστική δυσλειτουργία”! Εμφανίζεται στις γάτες μετά από κάποια ηλικία συνήθως και είναι επίσης γνωστή ως “άνοια των αιλουροειδών”! Τα συμπτώματα είναι πιο συχνά σε γάτες που έχουν περάσει τα 10 με 15 χρόνια ζωής.

Η γνώση και η δυνατότητα διάγνωσης δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη όμως τα τελευταία χρόνια, μαζί με την άνοδο του μέσου όρου ζωής της γάτας έχουν πολλαπλασιαστεί και οι περιπτώσεις άνοιας και οπότε το συγκεκριμένο θέμα μελετάται πλέον ενδελεχώς! Ποια όμως είναι τα σημάδια της άνοιας των αιλουροειδών:

Σημάδια ότι η γάτα σας πάσχει από άνοια

Τα σημάδια ότι η γάτα πάσχει από άνοια περιγράφονται αμέσως παρακάτω – παιδιά θέλω την ψυχραιμία σας, όχι πανικούς, υστερίες και στεναχώριες:

  • Γενικός αποπροσανατολισμός που εκδηλώνεται με χωρίς λόγο περιπλάνηση, μη-αντίδραση σε ερεθίσματα ρουτίνας (πχ η ώρα του φαγητού), μπέρδεμα για το που βρίσκονται)
  • Μειωμένη κινητικότητα, περιορισμένη όρεξη για παιχνίδι – Καλά αυτό ο Τσίτσος το έχει και τώρα, αλλά άνοια δεν έχει, όλα κι όλα, το παιδί μου τα ‘χει τετρακόσια!
  • Μεταβολή των φάσεων ύπνου και ξύπνιου – έτσι μπορεί να κοιμάται όλη την ημέρα και να είναι ξύπνια όλο το βράδυ, χωρίς να συγχρονίζεται με την δραστηριότητα των χούμαν της
  • Ακόμη και το ενδιαφέρον για το φαγητό και φυσικά το νερό μειώνεται, ενώ ελαχιστοποιείται το ενδιαφέρον για αλληλεπίδραση με τον χούμαν και άλλες γάτες
  • Συχνά έχουμε ατυχήματα αφόδευσης/ούρησης εκτός τουαλέτας – btw βρείτε τα καλύτερα απωθητικά για γάτες που ουρούν σε ανεπιθύμητα σημεία εδώ!
  • Εξάρσεις φωνητικών εκδηλώσεων (έντονο νιαου νιαου τις βραδινές ώρες)

Με ποιες ασθένειες μπορεί να μπερδευτεί η άνοια

Έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που τα συμπτώματα που συναντιούνται στην άνοια είναι παρόμοια με αυτά που παρουσιάζονται και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις, κάτι που κάνει τη διάγνωση πιο δύσκολη – διότι συχνά οι δύο παθολογικές περιπτώσεις εμφανίζονται και στην ίδια φάση ζωής! Όσο πιο γρήγορα γίνει η σωστή διάγνωση τόσο το καλύτερο για το ψιψί μας! Ποιες είναι αυτές οι άλλες παθολογικές καταστάσεις; 

  • Υπερθυρεοειδισμός
    Στον υπερθυρεοειδισμό η αυξημένη συγκέντρωση ορμονών του θυρεοειδούς μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και εμφανίζονται συμπτώματα όπως έντονο νιαουρισμα και αυξημένη κινητικότητα που συναντιούνται και στην άνοια. Εδώ με μια εξέταση μπορεί ο γιατρός να καταλάβει αν η γάτα πάσχει από υπερθυρεοειδισμό ή όχι!
  • Υπέρταση
    Πολλές παθολογικές καταστάσεις προκαλούν αυξημένη πίεση αίματος – όπως προβλήματα στα νεφρά και ο υπερθυροειδισμός, και αυτή η αυξημένη πίεση μπορεί να προκαλέσει σύγχυση άγχος ή και τύφλωση, συμπτώματα κοινά με αυτά της άνοιας των αιλουροειδών! Και πάλι με μια εξέταση μπορεί να αποκλειστεί ή να επιβεβαιωθεί αν η γάτα υπόφέρει από ύπέρταση!
  • Εκφυλισμός των αισθήσεων
    Οι αισθήσεις της γάτας, όσο μεγαλώνει φθίνουν – όπως και στον άνθρωπο. Ειδικά ο περιορισμός της ακοής της μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά που μοιάζουν με αυτή που εκδηλώνει μια γάτα όταν έχει άνοια. Ομοίως και ο εκφυλισμός της όρασης! Η γενικευμένη σύγχυση ειναι η βασική εκδηλώση που συνδέεται με αυτά τα προβλήματα. Βρείτε περισσότερα για τις 5 αισθήσεις της γάτας ΕΔΩ!
  • Ασθένεις που προκαλούν συνεχή πόνο, όπως η Οστεοαρθρίτιδα
    Ξέρουμε όλοι ότι οι γάτες δεν εκδηλώνουν τον πόνο τους (μια θεωρία λεει οτι αυτος ειναι ενας εξελικτικος μηχανισμος επιβίωσης) οπότε είναι δύσκολο να το καταλάβουμε! Ωστόσο εκδηλώνουν κάποιες συμπεριφορές που μαρτυρούν πόνο, όπως το να μην πηγαίνουν στην αμμοδόχο τους – ή να παρουσιάζουν ακράτεια. Τέτοια συμπτώματα και πάλι μπερδεύονται με αυτά της άνοιας!
  • Προβλήματα στο νευρικό σύστημα και όγκοι
    Τέτοια θέματα συχνά φέρνουν κρίεις επιληψίας αλλά και ανικανότητα συντονισμού, συμπτώματα που συναντάμε και στην άνοια! 

7 tips να βοηθήσω τη γάτα μου που υποφέρει από άνοια;

Και πάμε στο ερώτημα του ενός εκατομμύριου! Μπορείτε να κάνετε κάτι για να βοηθήσετε μια γάτα σε άνοια;

  • Φροντίζετε να της προσφέρετε ένα σταθερό πρόγραμμα σίτισης με τροφή υψηλής ποιότητας, με μπόλικη πρωτεϊνη (μην ξεχνάμε και την σαρκοπενία που καιροφυλακτεί στις ηλικιωμένες γάτες και είναι ό,τι χειρότερο). Μια υγρή τροφή με πάνω από 10% πρωτεϊνη, σχεδόν μηδενικό υδατάνθρακα και μπόλικη ταυρίνη είναι μια εξαιρετική επιλογή. Βρείτε την σχετική πρότασή μου ΕΔΩ!
  • Μην την αφήνετε να περιπλανιέται, γιατί με τόση σύγχυση θα ταλαιπωρηθεί θα φοβηθεί και ίσως να χαθεί!
  • Φροντίστε την υγεία του εγκεφάλου της με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε που είναι πολύ χρήσιμα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου της! Κάπου εδώ έχω να σας προτείνω τούτη εδώ την τροφή, πλούσια σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα που έχουν εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση.
  • Κάντε της το όσο πιο εύκολο γίνεται να έχει πρόσβαση στην αμμοδόχο, τοποθετώντας την σε εύκολα προσβάσιμα σημεία ενώ ίσως είναι καλύτερο να είναι ρήχη και ανοιχτή! Βρείτε τις προτεινόμενες αμμοδόχους μου ΕΔΩ!
  • Μην αλλάζετε θέση στα έπιπλα του σπιτιού.. όσο μεγαλύτερη σταθερότητα, τόσο πιο εύκολο να μην μπερδεύεται η γάτα σας
  • Δώστε της πρόσβαση σε κρεβατάκια και αναπαυτικές φωλιές εύκολα προσβάσιμες! Βρείτε εδώ το αγαπημένο μου κρεβατάκι-φωλιά σε σούπερ τιμη προσφοράς!
  • Παρακολουθείτε στενά την κατάσταση της υγείας της με συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο

Ουφ, δύσκολο θέμα, λίγο μαύρισε η ψυχούλα μου, αλλά τι να κάνουμε, είναι κάτι και αυτό που πρέπει να αντιμετωπισούμε! Και για να το καταφέρουμε αυτό, πρέπει να έχουμε πολύ καλή εικόνα της “φυσιολογικής” συμπεριφοράς της γάτας ωστε να αντιληφθούμε την παθολογική κατάσταση και να κινηθούμε ανάλογα!

Η δική σας γάτα είχε ποτέ τέτοια προβλήματα; Περιμένω τα σχόλιά σας! 

Σε ετούτο το σημείο να πω και κάτι κάπως σχετικό.. γνωρίζατε ότι οι γάτες είναι συχνα μια τέλεια θεραπεία με χουμανιστικούς ασθενείς με άνοια; Βρείτε την ιστορία του Μουσου, του γάτου που ανακούφιζε όλη μερα έναν ασθενή με Αλζχάιμερ ΕΔΩ.

Και για το τέλος σας έχω και 6 τέλεια τιπς για να βοηθήσετε την ηλικιωμένη σας γάτα να ζει όσο καλύτερα γίνεται τα χρυσά της χρόνια! Βρείτε το σχετικό άρθρο ΕΔΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *