επιληψία σε γάτα θεραπεία

Η γάτα μου έχει επιληψία – Τι πρέπει να κάνω;

Δύο καλές φίλες μου στο φέισμπουκ μοιράστηκαν απίστευτες ιστορίες των αγαπημένων τους γατών που πάσχουν από επιληψία και μου ζήτησαν να ξεκινήσω ένα θέμα σχετικό ώστε να γίνει συζήτηση και πιθανώς να προκύψουν ενδιαφέροντα και βοηθητικά μέτρα που μπορεί να πάρει κάποιος για τη γάτα του αν αυτή πάσχει από επιληψία!

Εγώ θα σας παρουσιάσω τους καρπούς της έμμεσης έρευνάς μου (διότι δεν υπήρχε ποτέ στην αυλή κάποια γάτα με διεγνωσμένη επιληψία) και περιμένω και από εσάς το λιθαράκι σας

Η Γάτα μου έχει επιληψία - Τι να κάνω;

Οι γάτες που υποφέρουν από επιληψία δεν παρουσιάζουν κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα παρά μόνο στις στιγμές της επιληπτικής κρίσης. Συνεπώς δεν υπάρχουν πολλά μπορείτε και χρειάζεται να κάνετε όταν η γάτα δεν βρίσκεται σε μια τέτοια κρίση. Τι πρέπει να κάνετε όμως την στιγμή της επιληπτικής κρίσης; 

1. Μείνετε ψύχραιμοι

Είναι απαραίτητο τουλάχιστον εσείς να παραμείνετε ψύχραιμοι διότι η γάτα αντιλαμβάνεται τα συναισθήματά σας και ίσως πανικοβληθεί παραπάνω. Επίσης η ηρεμία είναι απαραίτητη για να μπορέσετε να βοηθήσετε αποτελεσματικά τη γάτα σας κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Επιδιώξετε να της μιλήσετε με γλυκιά και ήρεμη φωνή! 

2. Απομακρύνετε επικίνδυνα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στη γάτα

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αντικείμενα αιχμηρά στο σημείο που βρίσκεται η γάτα σας ή αντικείμενα που μπορεί να σπάσουν και να την τραυματίσουν. Αν η γάτα σας βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο δείτε το παρακάτω:

Επιληψία σε γάτα

4. Πρόσεξτε μη σας τραυματίσει

Την ώρα της επιληπτικής κρίσης (και λίγο μετά) μην την αγγίξετε εκτός αν κινδυνεύει άμεσα με τραυματισμό (αν για παράδειγμα πρόκειται να πέσει από ψηλά, από μια σκάλα ή ένα παράθυρο ή αν έχει πέσει στο νερό). Επίσης μη βάλετε το χέρι σας κοντά στο στόμα της και μην επιχειρήσετε να πιάσετε τη γλώσσα της. Αν αγγίξετε την γατούλα εν ώρα κρίσης είναι πολύ πιθανό να εισπράξετε ένα γενναιόδωρο δάγκωμα ή γρατζουνιά από την ευρισκόμενη σε πανικό γατούλα! 

Άλλωστε η γάτα δεν έχει έλεγχο του μυικού της συστήματος και εκτός από να σας χτυπήσει μπορεί επίσης να κατουρήσει ή να αφοδεύσει

5. Πως να τη μεταφέρετε

Για να μεταφέρετε μια γατούλα που βιώνει επιληπτικό επεισόδιο τυλίξτε την με μια παχιά πετσέτα για να αποφύγετε τον τραυματισμό

Αν θέλετε να μάθετε 5 ενδείξεις που δείχνουν ότι η γάτα σας πονάει κάντε κλικ στην εικόνα

6. Αν η γάτα παρουσιάζει επιληπτική κρίση που σταματάει μετά από ένα ως δύο λεπτα

Εάν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας έχει επιληπτική κρίση, αλλά αυτή δεν διαρκεί και  σταματά μετά από ένα έως δύο λεπτά, τότε θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας και να κλείσετε ραντεβού για να δείτε τη γάτα σας το συντομότερο δυνατό. 

Αν οι επιληπτικές κρίσεις είναι μικρές σε διάρκεια αλλά συμβαίνουν καταιγιστικά η μια μετά την άλλη πρέπει να την μεταφέρετε αμέσως στον κτηνίατρο!

7. Αν η γάτα παρουσιάζει επιληπτική κρίση που διαρκεί

Εάν η επιληπτική κρίση δεν σταματά, θα πρέπει να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για επείγουσα φροντίδα. 

8. Τι πληροφορίες πρέπει να δώσετε στον κτηνίατρο;

Για να βοηθήσετε τη γατούλα σας πρέπει να είσαστε προετοιμασμένοι ώστε να ενημερώσετε τον κτηνίατρο για το ιστορικό υγείας της γάτας και να δώσετε κάποια ακόμη στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να την φροντίσει αποτελεσματικά. Ετοιμαστείτε να απαντήσετε σε μερικές ερωτήσεις:

 • Σχετικά με τον αριθμό, τη συχνότητα και τη διάρκεια των κρίσεων
 • Σχετικά με το ιστορικό εμβολιασμών της
 • Σχετικά με την διατροφή της
 • Σχετικά με το αν πρόκειται για γάτα εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου
 • Σχετικά με πιθανά περιστατικά εμετού ή διάρροιας. 
 • Σχετικά με πρόσφατες αλλαγές βάρους

Οι απαντήσεις σας σε αυτές τις ερωτήσεις είναι πολύ σημαντικές και θα βοηθήσουν τον κτηνίατρό σας να προτείνει τον κατάλληλο έλεγχο και θεραπεία. Ο έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και ούρων, εξετάσεις κοπράνων και/ή τεστ απεικόνισης, όπως ακτινογραφίες, υπερήχους και μαγνητικές τομογραφίες.

Αν υπάρχουν άλλα tips που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας μην διστάσετε να αφήσετε σχετικό σχόλιο!

7 Απαντήσεις

 1. Η γατούλα της αδελφής μου είναι ένα θηλυκό γιορξάιρ και γεννήθηκε επιληπτικό. Οι κρίσεις της δεν είναι πολύ συχνές αλλά όταν αντιμετωπίζει κρίση τεντώνει και κοκκαλώνει το κορμάκι της. Το διαισθάνεται και λίγο πριν την κρίση πηγαίνει στην αγκαλιά της αδελφής μου. Υπάρχει ένα υπόθετο που της έχει δώσει ο γιατρός για την ώρα της κρίσης που βοηθάει να το ξεπεράσει σύντομα, και ένα χαπάκι που το κάνει σκόνη και της δίνει καθημερινά ορισμένα γραμμάρια μέσα σε λίγο ζαμπόν.Μέχρι σήμερα που είναι 8 ετών πάει αρκετά καλά.

  1. Καλησπέρα!! Έχω κ εγώ μια γατούλα με επιληπτικες κρίσεις. Έχετε μήπως να μου συστήσετε μια καλή κτηνίατρο.
   Ευχαριστώ πολύ!!

 2. Καλησπέρα!! Έχω κ εγώ μια γατούλα με επιληπτικες κρίσεις. Έχετε μήπως να μου συστήσετε μια καλή κτηνίατρο.
  Ευχαριστώ πολύ!!

 3. Καλησπέρα,
  Έπειτα απο 4 μήνες παρακολούθηση και κατεγράφη των κρίσεων , μετρήσεις σακχάρου και ρύθμιση της διατροφής της γάτας, διαγνώστηκε τελικά με επιληψία καθώς αποκλείστηκαν τα σενάρια σακχάρου και τοξοπλασματος που πρικαλλουν επιληπτικές κρίσεις.
  Ξεκίνησε αγωγή με αντιεπιληπτικη ουσία σήμερα οπου και θα λαμβάνει καθημερινά. Ελπίζω να πάνε ολα καλά για τον γατούλη .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *