Τι να διαλέξω για τη γάτα μου; Ανοιχτή ή Κλειστή Τουαλέτα;

Εδώ στην Ελλάδα έχω την εντύπωση ότι οι γατογονείς επιλέγουν για την γάτα τους σχεδόν αποκλειστικά κλειστές τουαλέτες στις οποίες μάλιστα η επιλογή του άμμου μπετονίτη ως υλικό είναι περιπου μονόδρομος! Αυτό φαίνεται να βολεύει αρκετά τους γατογονείς μια και μια κλειστή τουαλέτα γάτας περιορίζει τις δυσάρεστες μυρωδιές και την διασπορά των κόκκων του μπετονίτη! Παρόλα αυτά εδώ πέρα μιλάμε για μια συγκατοίκηση επί ίσοις όροις, με αμοιβαίες υποχωρήσεις για το κοινό καλό!  Ή μήπως κάνω λάθος; 

Σε ετούτο εδώ το άρθρο θα δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε περίπτωσης και θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε μια συμβιβαστική λύση η οποία θα ικανοποιεί αρκούντως και εσάς και την γάτα σας! Υπάρχει τέτοια λύση; ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ. Διαβάστε παρακάτω:

Ανοιχτή Τουαλέτα

Τα Συν

Μια ανοιχτή τουαλέτα έχει κάποια αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα! Ας τα εντοπίσουμε:

 • Το πιο σημαντικό από αυτά είναι ότι επιτρέπει στη γάτα να κινηθεί άνετα μέσα της, καθώς ο χωρός της προς τα πάνω και προς τα πλάγια ουσιαστικά δεν περιορίζεται! Αυτό κάνει πιο βολική την χρήση αυτής της τουαλέτας για τη γάτα σας
 • Ταυτόχρονα μια ανοιχτή τουαλέτα κάνει τη γάτα να αισθάνεται όχι-περιορισμένη και ξέρετε ότι εμείς οι γάτες δεν εκτιμάμε ΚΑΘΟΛΟΥ την αίσθηση του περιορισμού, όταν ειδικά δεν έχουμε εμείς τον έλεγχο. Μια γάτα λοιπόν σε μια ανοιχτή τουαλέτα δεν νιώθει αυτό τον περιορισμό και αυτό την ηρεμεί και την βοηθάει να εκφραστεί πολύ πιο άνετα! Επίσης να ειπωθεί εδώ ότι πολύ συχνά αυτός ο περιοριστικός χαρακτήρας της κλειστής τουαλέτας μπορεί να κάνει μια γάτα να ουρήσει ακριβώς έξω από την τουαλέτα.. κάτι που δεν συμβαίνει στην ανοιχτή τουαλέτα!!!
 • Για μένα, ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της ανοιχτής τουαλέτας είναι το γεγονός ότι η γάτα δεν περιορίζεται σε ένα κλειστό ασφυκτικό περιβάλλον όπου η σκόνη της άμμου και τα διάφορα αρώματά της το κάνουν ακόμη πιο ασφυκτικό. Αν και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις άμμους γάτας δεν είναι τοξικά (προσοχή να μην περιέχουν υλικά όπως αμίαντο) η συσσώρευση σκόνης στο αναπνευστικό τους από την χρόνια χρήσή της τουαλέτας δεν είναι ευχάριστηση περίπτωση ενώ έχω πάρα πολλές μαρτυρίες από τσιτσόφιλους που η δύσπνοια και ο βήχας των γατών τους οφειλόταν στη σκόνη της άμμου.
 • Ένα ακόμη πλεονέκτημα της ανοιχτής τουαλέτας είναι ότι δεν κρατάει την υγρασία στο χώρο της τουαλέτας γιατί αερίζεται πολύ καλύτερα από την κλειστή τουαλέτα!
 • Τέλος μπορείτε πολύ εύκολα να την καθαρίσετε αλλά και να ελέγξετε άμεσα και έγκαιρα την ποιότητα της τουαλέτας (σημάδια αίματος, διάρροιας κλπ)

Τα Πλην

Ωστόσο οι ανοικτές τουαλέτες δεν είναι τέλειες! Έχουν και τα μειονεκτήματά τους:

 • H άμμος διασπείρεται πολύ όταν η γάτα αρχίζει και σκάβει. Και βέβαια το επίπεδο σκαψίματος μπορεί να ποικίλλει από γάτα σε γάτα! Αν η γάτα σας συνηθίζει να σκάβει με όλο της το είναι προφανώς οι κόκκοι της άμμου θα διασπαρούν σε όοοολο το δωμάτιο!  ΟΜΩΣ, μπορείτε να επιλέξετε ένα μπετονίτη όπως η εξαιρετική EverClean LitterFree Paws με μεγαλύτερους κόκκους οι οποίοι, όντας πιο βαριοί δεν διασπείρονται τόσο εύκολα (ενώ ταυτόχρονα κολλάνε πολύ λιγότερο στα πατουσάκια της και δεν μεταφέρονται σε όλο το σπίτι). Αν θέλετε να την αποκτήσετε κάντε κλικ ΕΔΩ.
 • Οι μυρωδιές δεν περιορίζονται εύκολα, καθώς είναι ελεύθερες να απλωθούν στην ατμόσφαιρα του δωματιού και να ταξιδέψουν σχεδόν σε όλο το σπίτι! Είναι πολύ πιθανό το σπίτι ολόκληρο να μυρίζει! Ωστόσο διαβάστε το άρθρο μου με 7 τιπς για τον περιορισμό του μποχίτο εδώ – τιπς που μπορεί να κάνουν θαύματα στην περίπτωσή σας!
 • Ένα ακόμη (κάπως απρόσμενο) μειονέκτημα της ανοιχτής τουαλέτας είναι ότι αν έχετε σκύλο στο σπίτι αυτός είναι πολύ πιθανό να ενδιαφερθεί για ένα όχι και τόσο νόστιμο γεύμα από τα θκατουλάκια της γάτας σας, που θα είναι πολύ εύκολα προσβάσιμα σε μια ανοιχτή τουαλέτα! 

Κλειστή Τουαλέτα

Τα Συν

Μια κλειστή τουαλέτα έχει τα δικά της πλεονεκτήματα που κάνει πολλούς να την προτιμήσουν:

 • Το βασικότερο όλων είναι ο περιορισμός των οσμών στο σπίτι μια και αυτές εμποδίζονται να κυκλοφορήσουν ελεύθερα από τα τοιχώματα και το πορτάκι της τουαλέτας
 • Η διασπορά των σωματιδιών της άμμου είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, αν και στην περίπτωση που η γάτα έχει μεγάλο ζήλο είναι ικανή να καταφέρει να τα απλώσει στο δωμάτιο καθώς κατά το σκάψιμο χτυπάει και την πόρτα η οποία μισοανοίγει και επιτρέπει στα σωματίδια να βγουν. Εδώ έρχεται και μια μεγάλη ανακάλυψη, της τουαλέτας με την είσοδο από πάνω, όπου όσο και να σκάβει η γάτα δεν μπορεί να διασπείρει (λόγω βαρύτητας) την άμμο εκτός τουαλέτας – ενώ παράλληλα τα σκυλάκια σας που λατρεύουν τα θκατουλάκια της γάτας σας δεν μπορούν να έχουν καθόοολου πρόσβαση σε αυτά. Τσιμπήστε την τουαλέτα με την είσοδο από πάνω κάνοντας κλικ  εδώ και με ευχαριστείτε μετά.
 • Επίσης η κλειστή τουαλέτα είναι πιο καλαίσθητη επιλογή καθώς κρύβει από την κοινή θέα εξαίσια θεάματα όπως μυρωδάτα σκατουλάκια! 
 • Μιλήσαμε προηγουμένως για την αίσθηση περιορισμού μιας κλειστής τουαλέτας, όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Μια γάτα μπορεί να έχει περισσότερη.. ιδιωτικότητα σε ένα χώρο όπως η κλειστή τουαλέτα και αυτό πολλές γάτες το εκτιμούν δεόντως! 
 • Γλιτώνετε από τις αλληλεπιδράσεις του σκύλου σας και των μικρών παιδιών με τα περιττώματα της γάτα σας
 • Η γάτα είναι πολύ πιο δύσκολο να ουρήσει εκτός της τουαλέτας λόγω λάθος υπολογισμού γιατί τα ψηλά τοιχώματά της βεβαιώνουν ότι εφόσον η γάτα βρίσκεται μέσα στην τουαλέτα θα κάνει και την ανάγκη της εκεί

Τα Πλην

Κανείς δεν είναι τέλειος και από αυτό τον κανόνα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε η τουαλέτα της γάτας σας! Έτσι και οι κλειστές τουαλέτες έχουν τα αδύναμα σημεία τους

 • Έχοντας πει τα προηγούμενα καταλαβαίνετε ότι ένα από τα πιο σοβαρά μειονεκτήματα της κλειστής τουαλέτας είναι η δημιουργία ενός ασφυκτικού περιβάλλοντος με σκόνη και έντονα αρώματα που ούτε ευχάριστο ούτε υγιεινό είναι για την γάτα σας!
 • Όπως αναφέραμε και προηγούμενος μια γάτα μπορεί να μην νιώθει άνετα περιορισμένη σε ένα μικρό χώρο και επίσης η κινητικότητά της εμποδίζεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον!  
 • Μια κλειστή τουαλέτα είναι αρκετά πιο δύσκολο να καθαριστεί ικανοποιητικά σε σχέση με μια ανοιχτή! Η επιλογή μιας τουαλέτας με συρόμενη βάση θα μπορούσε να αποτελέσει μια κάποια λύση! Βρείτε την ακριβώς ΕΔΩ.
 • Δεν μπορεί να γίνει άμεση και εύκολη αξιολόγηση της ποιότητας της τουαλέτας (διάρροιες κλπ)! 

Αφού περιγράψαμε τα πλην και τα συν των κλειστών και ανοικτών τουαλετών θα ήθελα να σας προτείνω μερικές εξαιρετικές τουαλέτες (που φυσικά η κάθε μια έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της – είπαμε καμία δεν είναι τέλεια)! Βρείτε τις κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Ο παράγοντας " Άμμος"

Όταν επιλέγουμε μια τουαλέτα για τη γάτα μας δεν πρέπει να παραβλέπουμε και έναν ακόμη πολύ σημαντικό παράγοντα: Τον παράγοντα της άμμου που θα χρησιμοποιηθεί στην αμμοδόχο/τουαλέτα. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη άμμου για τα οποία κάνω αναλυτική αναφορά στον παρακάτω σύνδεσμο:

Συνοπτικά να πούμε ότι οι άμμοι μπετονίτη έχουν περισσότερη σκόνη, μπλέκονται στα πατουσάκια της γάτας και διασπείρονται πολύ έντονα στο σπίτι  και καθαρίζονται αρκετά εύκολα λόγω συσσωμάτωσης! Αντίθετα το πέλλετ δεν διασπείρεται τόσο εύκολα ενώ έχει ελάχιστη ως καθόλου σκόνη, αλλά καθαρίζεται πιο δύσκολα. Τώρα ένα καινούριο πέλλετ που σχηματίζει συσσωματώματα (όπως και ο μπετονίτης) δίνει τη λύση στο δύσκολο καθάρισμα! Αυτό το πέλλετ εννοείται ότι έγινε το αγαπημένο μου και μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ! Για να βρείτε και τις υπόλοιπες προτάσεις μου για τις καλύτερες άμμους γάτας διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Οι προτάσεις του Τσίτσου

Λαμβάνοντας υπόψιν την τουαλέτα, την άμμο και το χώρο τον οποίο θα επιλέξετε να τοποθετήσετε την τουαλέτα σας θα πάρω το θάρρος να σας προτείνω μερικές επιλογές που ισως αποτελούν ικανοποιητικές λύσεις για πολλούς από εσάς και τις γάτες σας!!

1. Ανοιχτή τουαλέτα σε μικρό δωματιάκι με μπετονίτη

Επειδή πολλοί από εσάς αρνείστε να αποχωριστείτε τον μπετονίτη (ΧΩΡΙΣ άρωμα) μπορείτε να βάλετε την τουαλέτα της γάτας σας σε ένα πολύ μικρο δωμάτιο όπως ένα μικροσκοπικό αποθηκάκι, οπότε η γάτα σας από τη μια δεν θα παιδεύεται από τη σκόνη (εφόσον η τουαλέτα θα είναι ανοιχτή), από την άλλη η διασπορά των κόκκων θα περιοριστεί στο χώρο αυτού του εξαιρετικά μικρού δωματιού και ο συνδυασμός ενός καλού μπετονίτη που περιορίζει τις οσμές με τον περιορισμένο χώρο που εμποδίζει την διασπορά των οσμών ίσως να λύσει και το θέμα των μυρωδιών

2. Κλειστή τουαλέτα με πέλλετ με ικανότητα συσσωμάτωσης σε μεγάλο δωμάτιο

Το πελλετ ούτως ή άλλως διασπείρεται ελάχιστα με το σκάψιμο (σε αντίθεση με τον μπετονίτη) και ο συνδυασμός με κλειστή τουαλέτα θα τον περιορίσει στο ελάχιστο. Οι οσμές θα περιοριστούν στο χώρο της τουαλέτας ενώ η γάτα δεν θα εισπνέει την δυσάρεστη και ίσως ανθυγιεινη σκόνη! Εδώ δεν είναι ανάγκη να βάλετε την τουαλέτα σε ένα μικρό δωματιάκι εφόσον ούτε οι οσμές ούτε τα σωματίδια διασπειρονται !

3. Ανοιχτή τουαλέτα στο μπαλκόνι με πέλλετ

Αν έχετε τέτοια σχέση με τη γάτα σας που ξέρει να σας δείχνει ότι θέλει να πάει τουαλέτα (ξερω πολλούς από εσάς που το κάνετε) μπορείτε να επιλέξετε μια ανοιχτή τουαλέτα για το μπαλκόνι με πέλλετ που δεν διασπείρεται τόσο εύκολα όσο ο μπετονίτης! Το ότι η τουαλέτα θα είναι ανοιχτή δεν θα σας προβληματίζει  στο θέμα των οσμών μια και θα βρίσκεται εκτός σπιτιού. Επίσης η γάτα σας θα νιώθει αρκετά άνετα να κινηθεί στον συγκεκριμένο χώρο.

Ουφ τα είπα όλα και ησύχασα! Εσείς τι επιλογή έχετε κάνει στο θέμα τουαλετα/άμμο/δωμάτιο σπιτιού (ή μήπως καλύτερα να πάρετε μια αυτοκαθαριζόμενη τουαλέτα γάτας); Περιμένω τα σχόλιά σας! 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

 • Aν αγοράσετε κάποια από τις προτεινόμενα προϊόντα από κάποιον σύνδεσμο που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Τσίτσου υπάρχει περίπτωση να λάβω το δώρο μου από την ιστοσελίδα από την οποία αγοράστηκε το εκάστοτε προϊόν (affiliate marketing) χωρίς φυσικά αυτό να επιβαρύνει καθόλου εσάς!
 • Τέλος ο Τσίτσος δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχών ελαττώματα σε κάποιο από τα παραπάνω προϊόντα

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *