Οι διαφορές μεταξύ της παραδοσιακής (Thai) και της μονδέρνας γάτας Σιάμ

…γράφει ο Θέμης, βοηθός κτηνιάτρου και πατέρας της υπέροχης Σιαμέζας Σίρσα (βρείτε το προφίλ της στο Ίνσταγκραμ εδώ).

Ελπίζω να είστε όλοι καλά! Γνωρίζατε πως η γάτα που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους ως Σιαμέζα, στην ουσία …δεν είναι; H στρογγυλοπρόσωπη γάτα με τα μεγάλα μπλε μάτια θεωρείται πλέον ξεχωριστή φυλή και φέρει την ονομασία Thai ή Old Style Siamese. Ποιες είναι όμως οι διαφορές μεταξύ Thai και μοντέρνας Σιάμ; Πως κατέληξαν να θεωρούνται τόσο διαφορετικές που αποτελούν ξεχωριστές φυλές;

Πριν προχωρήσουμε όμως στο κυρίως θέμα του άρθρου ας δούμε ένα αναλυτικό αφιέρωμα στην Παραδοσιακή γάτα Σιάμ ακριβώς ΕΔΩ.

Αρχικά ας δούμε τις ομοιότητες μεταξύ τους.

 • Έχουν κοινή προέλευση, την Ταιλάνδη, παλιότερα γνωστή ως Σιάμ εξού και το όνομα.
 • Και οι δύο ανήκουν στις colorpoint φυλές, δηλαδή φυλές με χρώμα στα άκρα που σκουραίνουν καθώς μεγαλώνουν. Τα άκρα τους μπορεί να έχουν μια ευρέα γκάμα χρωμάτων (με τα βασικά 4 να είναι seal, blue, chocolate & lilac καθώς και red & cream) και σχεδίων (tortie & tabby).
 • μάτια και στις δύο φυλές είναι πάντοτε γαλανά, χαρακτηριστικό των colorpoint γατών. Σε ετούτο το σημείο να κάνουμε μια παρένθεση και να δούμε πως προκύπτουν τα διάφορα χρώματα των ματιών της γάτας. Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
 • Πρόκειται για φυλές γάτας με μεγάλο προσδόκιμο ζωής που πολύ συχνά ξεπερνούν τα 20 χρόνια, καθώς επίσης για σχετικά υγιείς φυλές με ελάχιστα κληρονομικά προβλήματα υγείας (εφόσον έχει γίνει σωστή εκτροφή από επίσημο εκτροφέα -δεν μιλάμε για γατάκια προερχόμενα από backyard breeders και petshops).
 • Kαι οι Old Style και οι Μοντερνες Σιαμέζες είναι γάτες σχετικά εύκολες όσον αφορά τη φροντίδα τους. Το τρίχωμα τους χρειάζεται βούρτσισμα μια με δύο φορές την εβδομάδα ώστε να διατηρείται στιλπνό -καλό θα ήταν να βουρτσίζετε και τα δόντια τους ειδικά αν η βασική διατροφή τους είναι η ξηρή καθώς τείνουν να εμφανίζουν οδοντικά προβλήματα μεγαλώνοντας.
Μονδέρνα Γάτα Σιάμ
 • Η φωνή μιας Σιαμέζας είναι χαρακτηριστική -και το ίδιο ισχύει και για τη στρογγυλοπρόσωπη ξαδέρφη της. Θεωρούνται οι πιο ομιλητικές γάτες και μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα σας κάνουν γνωστό ό,τι τους αρέσει, ό,τι δεν τους αρέσει και θα απαιτήσουν την προσοχή σας οποιαδήποτε ώρα και στιγμή. Τρελαίνονται για διάλογο με το χιούμαν τους και αν δεν τους ικανοποιήσετε αυτή τους την ανάγκη, είναι ικανές να “μιλάνε” μόνες τους, στα άλλα σας κατοικίδια ή ακόμα και στα πουλιά ή τους περαστικούς απέξω.
Παραδοσιακή Γάτα Σιάμ
 • Και οι δύο φυλές έχουν έντονα κοινωνικό χαρακτήρα και μοιάζουν περισσότερο με σκύλους εγκλωβισμένους σε σώμα γάτας- πολλές μαθαίνουν να βγαίνουν βόλτα με λουρί και σαμαράκι, αγαπούν το νερό και παίζουν fetch.
 • Λόγω της κοινωνικότητας τους, ιδανικό θα ήταν να έχουν τουλάχιστον την παρέα ενός ακόμα κατοικιδίου ή να μην μένουν μόνες τους για πολλές ώρες μέσα στη μέρα. Όταν βαριούνται τείνουν να γίνονται καταστροφικές και δεν θέλετε το χνουδωτό σας αγγελούδι να συσσωρεύσει ακόμα περισσότερη ενέργεια όταν είναι ήδη αρκετά αθλητικές και ενεργητικές ως γάτες.

Καλά όλα αυτά, αλλά ποιες είναι οι διαφορές λοιπόν;

 • Oι διαφορές μεταξύ Thai και Μοντέρνας Σιάμ επικεντρώνονται κυρίως στην εμφάνιση. Η μοντέρνα Σιαμέζα είναι λεπτή και κομψή, με μακριά πόδια, σχεδόν τριγωνικό κεφάλι και μεγάλα αυτιά. Επίσης η ουρά της είναι μακριά και λεπταίνει στην άκρη. Αντίθετα η γάτα Thai είναι ελαφρώς βαρύτερη, γεροδεμένη, με πιο στρογγυλεμένα άκρα (δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός applehead -κυριολεκτικά κεφάλι σε σχήμα μήλου- που που τους έχει δοθεί) και πιο κοντή και παχιά ουρά.
 • Υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές όσον αφορά το χαρακτήρα τους επίσης.
  (Σε αυτό το σημείο βέβαια αξίζει να αναφερθεί πως στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ζώου παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, παραδείγματος χάριν ο χαρακτήρας των γεννητορων, η κοινωνικοποιήση (είναι υψίστης σημασίας το γατάκι να παραμείνει με τη μητέρα και τα αδέρφια του τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 12 εβδομάδων ώστε να διαμορφώσει σωστά το χαρακτήρα του -κανένας εκτροφέας δεν θα επιτρέψει σε γατάκι μικρότερης ηλικίας να μετακομίσει σε νέο σπίτι), τα βιώματα του, το περιβάλλον που μεγαλώνει καθώς επίσης και η δική μας συμπεριφορά.)
Μονδέρνα Γάτα Σιάμ
  • Όσον αφορά την κοινωνικοποίηση μια μοντέρνα σιαμέζα τείνει να δένεται πολύ με τον άνθρωπο της -κι αν αυτός ο άνθρωπος είστε εσείς, θα σας το γνωστοποιήσει ώστε να μην έχετε καμία απόλύτως αμφιβολία. Αν πάλι δεν σας συμπαθεί, θα το μάθετε επίσης. Είναι κοινωνική μεν αλλά μπορεί να εκδηλώσει κρίσεις ζήλιας σε περίπτωση που νιώσει πως δεν είναι το νούμερο ένα όσον αφορά τις προτεραιότητες σας. Αν την αφήσετε μόνη της ή δεν της δίνετε αρκετή σημασία, θα κάνει τη δυσαρέσκεια της γνωστή όχι μόνο σε σας αλλά πιθανότατα και στους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας σας. Αντίθετα μια Thai έχει περισσότερες πιθανότητες να αποδεχτεί ολόκληρη την οικογένεια χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν θα δείξει την προτίμηση της σε ένα ή δύο άτομα.
  • Όσον αφορά τα επίπεδα ενέργειας, η μοντέρνα Σιαμ είναι επίσης μια high energy γάτα που χρειάζεται πολλή εκτόνωση κι εμπλουτισμό του περιβάλλοντος της ώστε να μην βαριέται. Πολλές ώρες παιχνιδιού μέσα στη μέρα, γατόδεντρα, ράφια στον τοίχο που θα μπορεί να σκαρφαλώνει και να επιβλέπει το βασίλειο της, πρόσβαση σε catio ή ασφαλές περιφραγμένο μπαλκόνι, ένα κάστρο από χαρτόκουτα -οι λύσεις είναι πολλές και ποικίλες ώστε να κρατήσετε τη μικρή σας τίγρη απασχολημένη κι ικανοποιημένη. Όσον αφορά τα επίπεδα ενέργειας και …ομιλητικότητας της Thai, είναι ελαφρώς πιο ήπια από την ανατολίτικη ξαδέρφη της χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα σας ξεκουφάνει άμα βαριέται ή πως δεν έχει αυξημένες ανάγκες παιχνιδιού και προσοχής. Πρόκειται επίσης για γάτες που μαθαίνουν εντολές και τρίκ πολύ εύκολα, όντας πιο εκπαιδεύσιμες από άλλες φυλές. Μαθαίνουν επίσης παρακολουθόντας τις κινήσεις του χιούμαν τους οπότε μην εκπλαγείτε αν η Thai σας μάθει να ανοίγει πόρτες, ντουλάπια, βρύσες, συρτάρια ή το φως.

Εσείς ποια προτιμάτε; Έχετε ζήσει με μια Thai ή μια Σιαμέζα (ή και με τις δύο); Θεωρείτε ότι μπορείτε πλέον να ξεχωρίζετε τις δύο φυλές επαρκώς;

Σημ. Τσίτσου: Κλείνοντας αν θέλετε ρίξετε μια ματιά και στις δικές μου αγαπημένες φυλές γάτας κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *