Τι πρέπει να ξέρω πριν πάρω γάτα

Και πάμε για την ερώτηση του ενός εκατομυρίου για όσους δεν έχουν (ακόμη) μια γάτα-σύντροφο: Τι πρέπει να ξέρω πριν πάρω γάτα; Σε πρώτη φάση να σου δώσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την σκέψη σου να αποκτήσεις μια γάτα-σύντροφο. Είναι ό,τι καλύτερο έχεις κανει ως τώρα στη ζωή σου! Ωστόσο σαν σοφή γάτα θα ήθελα να σου πω μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει πριν πάρεις μια γάτα ώστε η απόφασή σου να είναι αρκούντως ώριμη. 

Σε αυτό το σημείο θα έλεγα ότι σε μια άλλη ανάγνωση ίσως θα ήταν πολύ καλό να μην σκεφτείτε τίποτα πριν πάρετε μια άλλη γάτα αν αυτό προκύψει ουρανοκατέβατο. Για παράδειγμα οι γονείς μου δεν είχαν την παραμικρη ιδέα πριν ακούσουν ένα ωραίο πρωινό μέσα από τον κάδο της γειτονιάς ένα μικρό γατάκι να φωνάζει απελπισμένο για βοήθεια. Ε και δεν μετάνιωσαν ποτέ που με έσωσαν! 

Ωστόσο για όσους από εσάς είστε πιο .. διανοητικοί ορίστε τι θα έπρεπε να ξέρετε πριν πάρετε μια γάτα! 

Τι πρέπει να ξέρω πριν πάρω μια γάτα - 10 σημαντικά σημεία

 •  Είναι μια δέσμευση ζωής – Οι γάτες ξέρετε μπορούν να ξεπεράσουν τα 20 χρόνια ζωής. Αν ζησετε μαζί της δεν θα είναι για 1 μήνα ή 1 χρόνο αλλά για πολύ περισσότερο. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πόσα χρόνια ζουν οι γάτες κάντε κλικ ΕΔΩ
 • Εϊναι πιθανό να χρειαστεί να την στειρώσετε – Πολύ συχνά μια γάτα που ζει μέσα στο σπίτι μπορεί να το βρίσκει αρκετά δύσκολο να διαχειριστεί τα έντονα σεξουαλικά της ένστικτα και μπορεί είτε να ψεκάζει σε διάφορα σημεία του σπιτιού (αν είναι αρσενική) ή να εκδηλώσει πολύ έντονες ηχητικές αντιδράσεις (αν ειναι θηλυκή, καλώντας τα αρσενικά) και και να θέλει επίμονα να βγει εκτός του σπιτιού. Σε αυτό το σημείο θέλω να σας προτρέψω να διαβάσετε ολόκληρο το αρθράκι μου για το πως βλέπω το θέμα της στείρωσης, με ψυχραιμία και κατανόηση κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
 • Μην βγάλετε τα νύχια της γάτας σας – Μια γάτα έχει συχνά την ανάγκη να ακονίζει τα νύχια της και όντως μπορεί να προκαλέσει μερικές ζημιές! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτείτε να της βγάλετε τα νύχια διότι είναι μια πολύ επώδυνη επέμβαση και αφαιρεί από τη γάτα το πιο σημαντικό εργαλείο για την άμυνά της. Ευτυχώς ούτως ή άλλως στην Ελλάδα η αφαίρεση των νυχιών της γάτας έχει απαγορευτεί.
  Ώστόσο υπάρχουν άλλοι ανώδυνοι τρόποι για να προστατέψετε τα έπιπλά σας , όπως να της αγοράσετε ένα δελεαστικό ονυχοδρόμιο ή γατόδενδρο – βρείτε το γατόδενδρο του Τσίτσου  ΕΔΩ!! Για να μάθετε και άλλους τρόπους να προστατέψετε τα έπιπλά σας κάντε κλικ ΕΔΩ.  
 • Φροντίστε να έχετε ένα χώρο για τη γάτα σας – Δεν εννοούμε εδώ ότι χρειάζεται να έχετε ένα ολόκληρο δωμάτιο για εκείνη, αλλά ένα σημείο του σπιτιού αρκετά ήσυχο και απομονωμένο, με ένα αναπαυτικό κρεβατάκι-φωλιά – όπως αυτή εδω – για τη γάτα σας γιατί μια γάτα που σέβεται τον εαυτό της θέλει πάντα λίγο χρόνο με τον εαυτό της. 
 • Εξασφαλίστε της μια αμμοδόχο – Μια γάτα που ζει μέσα στο σπίτι οπωσδήποτε χρειάζεται μια αμμοδόχο όπου θα κάνει την ανάγκη της. Αυτή πρέπει να διατηρείται καθαρή (καθάρισμα μια φορά την ημέρα θα ήταν ιδανικό) και να περιέχει ένα υλικό κατάλληλο για την γάτα. Ιδανικά αυτό θα πρέπει να απορροφάει ικανοποιητικά και να μην αφήνει σκόνη – έχω πάρα πολλές μαρτυρίες για γάτες που υπέφεραν για χρόνια από βήχα, αλλεργία ή άσθμα και μόλις άλλαξε η άμμος σε μια εκδοχή χωρίς σκόνη, αμέσως .. γιατρεύτηκαν!
  Μια και οι περισσότεροι είστε φανατικοί του μπετονίτη να πω ότι μια εξαιρετική περίπτωση μπετονίτη είναι η πασίγνωστη EverClean, που και λιγοστή σκόνη έχει και ελέγχει τέλεια τις δυσάρεστες μυρωδιές! Αν θέλετε να την αποκτήσετε και ταυτόχρονα να υποστηρίξετε τις 120 Τσιτσόγατες, χωρίς να επιβαρυνθείτε έξτρα εσείς, κάντε κλικ ΕΔΩ
  Πλέον όμως κυκλοφορούν και εξαιρετικά πέλλετ που κάνουν συσσωματώματα (όπως ακριβώς και οι άμμοι μπετονίτη) όπως το φοβερό Cature με μυρωδιά.. ξύλου και εξαιρετική ικανότητα διαχείρισης οσμών, που μπορείτε να βρείτε  εδώ!
 • Δώστε τη δυνατότητα να έχει επαφή με τον έξω κόσμο – Ακόμη και αν το σπίτι σας είναι τέτοιο (χωρίς αυλή) που δεν δίνει στη γάτα σας να βγαίνει λίγο έξω, κάντε κάποιες προσαρμογες πριν πάρετε μια γάτα για να έχει μια κάποια επαφη με τα ερεθίσματα του έξω κόσμο.
  Βάλτε ειδικό δίχτυ – όπως αυτό – στα μπαλκόνια για να μπορούν ασφαλείς να κάθονται εκεί (χωρίς να υπαρχει περίπτωση να φύγουν), σίτες στα παράθυρα για την άνοιξη και το καλοκαιρι ώστε να μπορεί να αράζει στα περβάζια και δώστε τη θέση κοντά σε μπαλκονόπορτες ή σε παράθυρα (αν δεν υπαρχουν περβάζια, βάλτε τα κρεβατάκια με βεντούζες που μπαίνουν στα παράθυρα ή ένα ψηλό γατόδενδρο)  ώστε έστω να βλέπει έξω το χειμώνα. Ιδανικά έξω από το παράθυρο βάλτε μια ταϊστρα για πουλάκια για να προσελκύει πουλάκι κάτι που η γάτα μας βρίσκει εξαιρετικά ενδιαφέρον!
  Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να σας δώσω μερικές ιδέες για το τι πρέπει να κάνετε αν η γατα σας αρχίζει να απαιτει επιτακτικά να βγαίνει στον έξω κόσμο! Διαβάστε το σχετικό μου άρθρο ΕΔΩ.
η γάτα μου βαριέται
 • Πρέπει να επισκέπτεται τον κτηνίατρο όταν παραστεί η ανάγκη – Η ετήσια επίσκεψη στον κτηνίατρο για έλεγχο της υγεία είναι κάτι που πρέπει να έχετε στα υπόψιν! Μην ξεχνάτε ότι ένας χρόνος ζωής για τη γάτα είναι πολύ περισσότερο από το αντίστοιχο διάστημα για τον άνθρωπο!
  Η ετήσια επίσκεψη λοιπόν κρίνεται απαραίτητη ενώ αν παρουσιάσει κάποιο έκτακτο πρόβλημα στην υγεία της χρειάζεται και πάλι να το εξετάσετε στον κτηνίατρό σας. Σε αυτό το σημείο να πω ότι όσο πιο καλή ποιότητα ζωής της προσφέρετε τόσο λιγότερο θα χρειάζεστε να επισκέπτεστε τον κτηνίατρό σας!
  Φυσικά όμως να σημειώσουμε ότι εκτός της ετήσιας επίσκεψης πρέπει να την πάτε αμέσως στον κτηνίατρο αν δείτε κάποια ανησυχητικα σημάδια όπως αφαγία, αλλαγή των συνηθειων τουαλέτας κλπ. 
 • Προσφέρετε στη γάτα ένα ήρεμο περιβάλλον –  Στα πλαίσια της καλύτερη ποιότητας ζωής είναι σημαντικό να προσφέρετε στη γάτα σας και ένα ήρεμο  περιβάλλον! Χαμηλής έντασης θόρυβοι, πρόσβαση σε ψηλά σημεία, απαλές μουσικές είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προσφέρετε στη γάτα σας ένα ήρεμο/αρμονικό/ησυχο περιβάλλον. Για πολύ πιο αναλυτικές πληροφορίες διαβάστε και το σχετικό αναλυτικό άρθρο μου ακριβώς εδω!
  Επίσης ορμώμενος και απο το πρόσφατο πείραμά μου θέλω να σας προτείνω να σκεφτείτε αν η γάτα σας παρουσιάζει σημάδια στρες (βρείτε τα εδω) την πιθανότητα χρήσης της τεχνολογίας τεχνητών φερομονών Feliway που μεταδίδουν μηνύματα χαρά και αρμονίας. Μάθετε για το Feliway στο αναλυτικό μου άρθρο, ακριβως εδώ και τσιμπήστε το προϊόν κάνοντας κλικ εδώ! Να πω ότι εδώ και 30 ημέρες χρησιμοποιούμε το Feliway Friends (για να μπορέσει ο Τσίτσος να δεχτεί πιο άνετα τις γάτες πληβείους μέσα στο χώρο του) και το Feliway Classic (για να περιοριστούν τα μικρά είναι η αλήθεια σημάδια στρες) και είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που η ουρά του έχει.. φουντώσει – βλέπετε την μαδούσε συνέχεια στα πλαίσια του overgroomin που έκανε, λόγω στρες! 
 • Χρειάζεται να ασχολείστε με την υγειά της σε τακτική βάση – Πέρα από τις έκτακτες περιπτώσεις που η γάτα σας θα χρειαστεί κτηνίατρο και την ετήσια εξέτασή της πρέπει και σε τακτά χρονικά διαστήματα να κάνετε κάποια πράγματα για την φροντίδα της υγείας της. Ας πούμε πρέπει να φροντίζετε για την έγκαιρη αποπαρασίτωσή της και να της κάνετε τα εμβόλιά της, πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας!
 • Πρέπει να την βοηθήσετε να μη βαριέται – Αν η γάτα σας μένει μέσα στο σπίτι, ένα περιβάλλον σχετικά στατικό και όχι μεταβλητό, πρέπει φροντίσετε εσείς ώστενα κάνετε αυτό το περιβάλλον συναρπαστικό! Αυτό γίνεται πολύ εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο κόστος! Πως; Διαβάστε το άρθρο μου “Η γάτα μου βαριέται – Τι να κάνω;
τι πρεπει να ξέρω πριν πάρω γάτα
 • Πρέπει να ταϊζεται εγκαίρως – Εκτός αν έχετε επιλέξει ταϊστρες για αυτόματο τάισμα  φροντίζετε να είστε στο σπίτι σε εύλογα χρονικά διαστήματα ώστε να ταϊζετε την γάτα σας με ένα λογικό πλάνο. Φυσικά δεν χρειάζεται να γίνετε ψυχαναγκαστικοί και να είστε με το ρολόι στο χέρι όταν λείπετε από το σπίτι, απλώς να γυρίσετε σε μια εύλογη χρονική στιγμή για να μην το αφήσετε να παιδεύεται πεινώντας. Αν συμβεί και αυτό καμιά φορά δεν πειράζει, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να γίνει κανόνας!
  Σε ετούτο το σημείο να σας πω και για την δυνατότητα που δίνουν πλέον οι αυτόματες ταϊστρες, ώστε η γάτα σας ταϊζεται στην ώρα της. Βρείτε μια εξαιρετική αυτόματη ταϊστρα με δυνατότητα 6 γευμάτων με χρονοδιακόπτη, κάνοντας κλικ ΕΔΩ και ησυχάστε με τον βραχνά του ταϊσματος της γάτας σας στη σωστή ώρα.
  Να πω όμως και ετούτο εδώ: Μην καταντήσετε ό,τι κάνετε για τη γάτα σας να το κάνετε με το ζόρι και να προσπαθείτε να βρείτε τρόπους ώστε η επαφή σας να περιορίζεται στα άκρως απαραίτητα. Αν είναι καλύτερα ΜΗΝ παρετε μια γάτα, οοορίστε μας! Τα είπα και ξεσπάθωσα!!
  Μιλώντας για ταϊστρες, τσεκάρετε και τις καλύτερες ανυψωμένες ταΪστρες μου, οι οποίες έχουν πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα που μπορείτε να βρείτε εδώ!
 • Χρειάζεται μια ποιοτική τροφή η οποία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της – Υπάρχει τεράστιο εύρος ποιοτήτων και τιμών στις τροφές της γάτας. Υπάρχουν ξηρές τροφές που κοστίζουν λιγότερο από 1 ευρώ το κιλό, υπάρχουν οικονομικότατες ποιοτικές πλήρεις υγρές τροφές, υπάρχουν επιλογές για ασφαλή ωμή διατροφή (BARF – βρείτε περισσότερα γι’ αυτήν ΕΔΩ) και πολλές άλλες ακόμη για τις οποίες έχουμε συζητήσει πολύ στο παρελθόν.
  Φροντίστε να επιλέξετε για τη γάτα σας μια τροφή που θα της προσφέρει όσα θρεπτικά χρειάζεται, θα την ενυδατώνει ικανοποιητικά (γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η υγρή ή η ωμή τροφή στη γάτα), θα έχει περιορισμένους δύσπεπτους υδατάνθρακες! Aν θέλετε δείτε τις προτάσεις μου για ποιοτικες ξηρές τροφές με περιορισμένο υδατάνθρακα και ποιοτικα συστατικά κάντε κλικ εδώ! Επίσης οι προτάσεις μου για ποιοτικές υγρές τροφές βρίσκονται εδώ.
  Να πω εδώ ότι εδώ και 8 μήνες οι 16 γάτες της αυλής τρέφονται με BARF της ελληνικής εταιρείας Voldog και έχουν μεταμορφωθεί όλες τους προς το καλύτερο: λαμπερές γούνες, πιο μυώδη σώματα, εξαφάνιση ρινοτραχειίτιδας και στοματίτιδας, ενώ ακόμη και οι 3 γάτες που έχουν έιτζ της γάτας (FIV) πλέον μοιάζουν σαν να είναι απόλυτα υγιείς!

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ - ΤΙ ΤΡΩΕΙ Ο ΤΣΙΤΣΟΣ;
O Τσίτσος σιτίζεται αποκλειστικά με υγρή τροφή εδώ και 18 μήνες! Αυτό τον μήνα τρώει την εξαιρετική Animonda Carny, με 80% υγρασία, μηδενικα συντηρητικα, υδατανθρακες και ζάχαρη και 11.5% πρωτείνη απο ατμισμένο πραγματικό κρέας, με πολύ λιγό φώσφορο (για την προστασία του ουροποιητικού) και μπόλικη ταυρίνη! Αν θέλετε να την αποκτήσετε κάντε κλικ ΕΔΩ

 • Πρέπει να μην την αφήνετε μόνη συνέχεια – Μια γάτα μέσα στο σπίτι έχει μόνο εσάς για συντροφιά. Αν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι και δεν θέλετε να πάρετε δύο γάτες (ώστε η μια να κάνει παρέα στην άλλη) ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε πριν πάρετε μια γατα. Διαφορετικά σκεφτείτε να πάρετε δύο γάτες. Όσο και αν αυτό φαντάζει τρομακτικό δεν είναι! Γιατί; Κάντε κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο:

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι πολύ συχνά ο λόγος που κάποιος διστάζει να πάρει μια γάτα είναι το οικονομικό κόστος. Αυτό τελικά ίσως να μην είναι τόσο μεγάλο όσο φαντάζεστε και μπορει να περιορισθεί δραματικά! Πως; Διαβάστε ετούτο το κατατοπιστικο άρθρο μου.

ΥΓ: Περισσότερα σχετικά τιπς εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *