H γάτα μου κρύβεται

13 ιδέες για Πάσχα χωρίς άγχος για τις γάτες μας

Εντάξει η φοβία του σκύλου για τα βαρελότα και τα βεγγαλικά είναι πασίγνωστη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ούτε οι γάτες (οι περισσότερες τουλάχιστον) ειναι συμφιλιωμένες με τον θόρυβο των βεγγαλικών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας! Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και ο χορός των βεγγαλικών έχει ξεκινήσει γι’ αυτό εγώ θα μοιραστώ μαζί σας 12 ιδέες για να βοηθήσετε τη γάτα σας να περάσει χωρίς άγχος τις εορταστικές μέρες!

Σε ετούτο το σημείο πρέπει να σημειώσουμε το προφανές! Ότι η ακοή της γάτας είναι πολύ πιο οξεία από του ανθρώπου! Μάλιστα πολύ συχνά το τρόμαγμα των γατών μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες, γιατί πάνω στην τρομάρα της μια γάτα μπορεί να πεταχτεί σε δρόμους με ταχέως κινούμενα αμάξια και να δεχτεί κάποιο θανάσιμο χτύπημα!

ΕΞΟΧΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Τα πάντα για την ακοή της γάτας

Και βέβαια δεν είναι μόνο οι ξαφνικοί έντονοι θόρυβοι από τα βαρελότα αλλά και οι απότομες λάμψεις από διάφορα πυροτεχνήματα που τρομάζουν την γάτα. Αν συμβεί το απευκταίο και η γάτα χτυπηθεί από κάποιο αμάξι πάρτε την και πηγαίνετέ την σε κάποιον διαθέσιμο, ανοικτό κτηνίατρο, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που με κάποιο τρόπο οι γάτες καταφέρνουν να επιβιώσουν από τέτοια χτυπήματα. 

Αφού εξηγήσαμε πόσο επικίνδυνα εκτός από ενοχλητικά είναι τα βαρελότα για τις γάτες ας δούμε πως μπορούμε να προστατεύσουμε τις γάτες μας από αυτά

Πως να προστατεύσουμε τις γάτες μας από τα βεγγαλικά του Πάσχα

1. Κρατήστε τις γάτες εντός του σπιτιού

Αν φροντίζετε πολλές γάτες έξω από το σπίτι σας, αν είναι εφικτό κρατήστε της εντός κλειστού χώρου ειδικά τις βραδινές ώρες, ώστε να αποφύγετε να είναι εκτός και ανεξέλεγκτες την ώρα που θα τύχει να χρησιμοποιηθούν βεγγαλικά και μπορεί να πανικοβληθούν! Φυσικά προσφέρετέ τους τη δυνατότητα για αφόδευση με αμμοδόχους.

Επειδή καταλαβαίνω ότι το κόστος μιας αμμοδόχου ειναι μεγάλο μπορείτε να βολευτείτε για αυτές τις έκτακτες περιπτώσεις με μια λεκανίτσα κατάλληλου βάθους!

2. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία τεχνητών φερομονών Feliway

Οι περισσότεροι από εσάς πλέον γνωρίζετε την τεχνολογία τεχνητών φερομονών, το περίφημο Feliway. Οι φερομόνες είναι μόρια που μεταφέρουν μηνύματα ασφάλειας και ευτυχίας στις γάτες, βοηθώντας τες να ηρεμήσουν! Η συσκευή του Feliway μπαίνει στην πρίζα και εκπέμπει τεχνητές φερομόνες και μεταδίδει ένα αίσθημα γαλήνης στις γάτες (φυσικά υπάρχει και σε μορφή σπρέι) κάνοντας πολύ πιο εύκολη την ζωή γι’ αυτές τις μέρες του Πάσχα.

Παρεπιμπτόντως η Feliway μέχρι και το τέλος του μήνα (30 Απριλίου) τρέχει ένα διαγωνισμό με δώρο προϊόντα από ολόκληρη την σειρά Feliway! Οι όροι συμμετοχής είναι απλοί – αρκεί να γραφτείτε στο blog τους με συμβουλές και χρήσιμες πληροφορίες από τη Feliway –  και εγώ είπα να δοκιμάσω την τύχη μου! Αν θέλετε και εσείς να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό, κάντε το ΕΔΩ.

3. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν μπορεί να βγει εκτός

Αν υποθέσουμε ότι έχετε τη γάτα σας μέσα εν ώρα χρήσης βεγγαλικών βεβαιωθείτε ότι δεν μπορεί να βγει εκτός, ότι όλες οι έξοδοι είναι κλειστές, διότι πάνω στον πανικό της μπορεί να τολμήσει επικίνδυνα πράγματα. Σε αυτό θα σας βοηθήσει και ο σχετικός αναλυτικός οδηγό μου ακριβώς ΕΔΩ!

4. Μην την κρατάτε σε περιορισμένη περιοχή

Είναι καλό η γάτα να έχει πρόσβαση σε όλους τους ασφαλείς χώρους του σπιτιού και να μην περιοριστούν μέσα σε ένα μικρό χώρο ώστε όταν αρχίσουν τα βεγγαλικά, πάνω στον πανικό τους να μην νιώσουν ασφυκτικά και επιχειρήσουν να ξεφύγουν!

5. Εξασφαλείστε στη γάτα ένας μέρος για κρυψώνα

Η γάτα μέσα στο σπίτι πάντα χρειάζεται ένα μέρος όπου να μπορεί να απομονωθεί και να κρυφτεί όμως σε αυτή την περίπτωση είναι ακόμη πιο σημαντικό να υπάρχει σε εκείνο το σημείο όπου συνηθίζει να απομονώνεται μια φωλιά φτιαγμένη ίσως από μια κουβέρτα και ένα καλαθάκι.

6. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Η γάτα έχει εξαιρετική ικανότητα αντίληψης και θα καταλάβει αμέσως αν κάτι δεν πηγαίνει καλά, αν είσαστε στρεσαρισμένοι, ή αν πχ την ακολουθείτε σε όλο το σπίτι θέλοντας να δείτε αν είναι καλά! Χαλαρώστε και απλώς απολαύστε τις στιγμές μαζί της σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

7. Καλύψτε τα παράθυρα με κουρτίνες ή ρολά

Όπως είπαμε δεν είναι μόνο ο ήχος που τις τρομάζει αλλά και οι ξαφνικές λάμψεις από τα βαρελότα, οπότε το να μην αντιλαμβάνονται αυτές τις λάμψεις θα ήταν ευχής έργον!

8. Αξιοποιήστε το παιχνίδι

Ξεσηκώστε όποιο παιχνίδι μπορείτε για να την κρατάτε απασχολημένη και αποσπασμένη από τους δυνατούς ήχους. Φτιάξτε αυτοσχέδια μπαλάκια από αλουμινόχαρτο, καινούριους λαβύρινθους από χαρτόνια κλπ και τραβήξτε την προσοχή της με αυτά, μειώνοντας και πάλι τα επίπεδα του στρες!

Για 100+1 ιδέες για παιχνίδι με τη γάτα σας διαβάστε και ETOYTO

γάτες βεγγαλικά

9. Βεβαιωθείτε ότι είναι τσιπαρισμένη

Γνωρίζω ότι το θέμα του μικροτσίπ ειναι αμφιλεγόμεο, αλλά για καθαρά πρακτικούς λόγους, φροντίστε να της έχετε βάλει μικροτσίπ ώστε αν πάνω στον πανικό της βρει ένα τρόπο να ξεφύγει, το μικροτσίπ να σας βοηθήσει να την ξαναβρείτε (αν βρεθεί από κάποιον που θα την πάει σε κάποιο κτηνίατρο). Μάθετε περισσότερα για το μικροτσιπ ΕΔΩ!

10. Ανοίξτε το ραδιόφωνο

Προκειμένου να εμποδίσετε τους απότομους ήχους να ταράξουν τη γάτα σας ανοίξτε το ραδιόφωνο και την τηλεόραση ώστε όσο γίνεται να καλύπτουν τους ήχους των βαρελότων

11. Μην τη σηκώνετε

Αποφύγετε τις πολλές αλληλεπιδράσεις με τη γάτα σας και ίδιως το να τη σηκώνετε ψηλά διότι μπορεί να προκληθεί πανικός από το συνδυασμό των βεγγαλικών και του σηκώματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα και τελικά στον τραυματισμό σας ή και της γάτας σας!

12. Χρησιμοποιήστε ακίνδυνα κατευναστικά σκευάσματα

Μερικά σκευάσματα βοτανικής φύσεως (όπως σπρέι ή χάπι βαλεριάνας) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τα επίπεδα στρες της γάτας σας που μπορεί να έχουν αυξηθεί λόγω του θορύβου των βεγγαλικών.

13. Κάντε την να ξεχαστεί με λιχουδιές

Αγοράστε της λιχουδιές και καινούρια παιχνίδια που θα μπορέσουν να την αποσπάσουν από την τρομάρα λόγω των βεγγαλικών.

Αν με ρωτάτε, οι λιχουδιές που τρελαίνουν τον Τσιτσάρα είναι αυτές ΕΔΩ

Ελπίζω όλα τα παραπάνω να σταθούν βοηθητικά και να διευκολύνουν τα γατάκια σας κατά τη διάρκεια των εορτών. Να σημειωθεί ότι αρκετά από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους σκύλους ειδικά αν αυτοί έχουν μάθει να ζουν μέσα στο σπίτι. Περιμένω από εσάς και τα δικά σας τιπς!

Και για το τέλος θέλω να σας προτρέψω με όλη τη δυναμη της ψυχής μου να διαβάσετε το άρθρο-βίβλο για το πως γενικότερα να διαχειριστείτε το στρες της γάτας σας, κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ: ΟΔΗΓΟΣ - Γάτα & Στρες

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *