Πως μια γάτα αναγνωρίζει τα οικεία πρόσωπα;

Ένα μεγάλο μυστήριο για πολλούς χούμανς είναι με ποιο τρόπο η αγαπημένη τους γάτα τους αναγνωρίζει ως οικείους/γνωστούς/ασφαλείς/αγαπημένους! Είναι ξεκάθαρο ότι οι χούμανς βασίζονται στη όραση για να αναγνωρίσουν τα οικεία πρόσωπα και πολύ λιγότερο στις υπόλοιπες αισθήσεις! 

Συμβαίνει και στη γάτα το ίδιο;  Θα έχετε παρατηρήσει ίσως πολλές φορές ότι μια γάτα, ειδικά όταν βρίσκεται έξω από τα γνώριμα μέρη της μπορεί να σας συναντήσει και να λειτουργεί σαν να μην σας γνωρίζει! Αν η όραση ήταν το καθοριστικό στοιχείο στην αναγνώρισή σας ως οικείο πρόσωπο θα ήταν πολύ εύκολο για τη γάτα να σας καταλάβει αμέσως, βλέποντάς σας! Προφανώς λοιπόν κάτι διαφορετικό συμβαίνει στις γάτες σε σχέση με τους ανθρώπους!

Στη συνέχεια θα σας παρουσιάσω διάφορα ενδιαφέροντα ευρήματα που θα δώσουν την απάντηση στο ερώτημά μας: ‘Πως μια γάτα αναγνωρίζει τα οικεία πρόσωπα’

Αρκεί η όραση για να αναγνωρίσει η γάτα κάποιον χούμαν ως οικείο;

Όπως φαίνεται από μια έρευνα που έγινε στο Journal Of Vision, μελετώντας την συμπεριφορά 12 γατών σε σχέση με την αναγνώριση των αγαπημένων τους χούμανς αποδείχτηκε ότι μόλις 54% αυτών αναγνωρίζουν τον χούμαν τους από την όψη του, καθώς οι γάτες δεν μπορούν να διακρίνουν εύκολα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε προσώπου.. εν ολίγοις οπτικα μπορει και να τους μοιαζετε σαν να είστε όλοι … ίδιοι!!!!

Από την άλλη η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 85% των γατών αναγνωρίζουν τις γάτες-φίλους τους από την όραση! Πως εξηγείται αυτή η διαφορά; Μα στο ότι είναι διαφορετική η αλληλεπίδραση δυο γατών από ότι αυτή μεταξύ μιας γάτας και ενός ανθρώπου.  

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή! Σκεφτείτε τι θα λέγατε αν σας ζητούσαν να περιγράψετε το πρόσωπο κάποιου! Προφανώς για να το κάνετε θα αναφερόσασταν στο χρώμα του δέρματος, το χρώμα των ματιών, των μαλλιών καθώς και διάφορα έντονα ή ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (πχ μια μεγάλη μύτη, σκιστά μάτια, μεγάλα αυτιά). Οι γάτες δεν μπορούν να διακρίνουν εύκολα τέτοια χαρακτηριστικά και θα σας εξηγήσω γιατί:

Οι γάτες έχουν λιγότερα κωνία στον αμφιβληστροειδή τους σε σχέση με τον άνθρωπο και αυτός είναι ο λόγος που δεν τα καταφέρνουν πολύ καλά στο να διακρίνουν χρώματα έτσι είναι αρκετά δύσκολο να αναγνωρίσουν το πρόσωπο του οικείου χούμαν από χρωματικές ιδιαιτερότητες του.

Άλλωστε οι γάτες είναι καλές στο να βλέπουν μακριά, λόγω της εξελικτικής πορείας τους που τις έκανε θηρευτές και δυνητικά θηράματα! Έτσι η ικανότητα να βλέπουν μακριά, από τα ψηλά σημεία στα οποία εποπτεύουν τους έδωσε εξελικτικό πλεονέκτημα.. αλλά δεν τους εδωσε τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν μικρές λεπτομέρειες προσώπων, μια και η “κοντινή” όρασή τους είναι αρκετά θολή/θαμπή! Για περισσότερες πληροφορίες για το πως βλέπουν οι γάτες τα ανθρώπινα πρόσωπα διαβάστε και ΕΤΟΥΤΟ.

Κάπως έτσι μια μεγάλη μύτη, ένα θεληματικό πηγούνι ή κάποια άλλη ιδιαίτερότητα του προσώπου είναι δύσκολο να αναγνωριστεί από τη γάτα! Ακόμη και τα χαρακτηριστικά των μαλλιών είναι δύσκολο να αναγνωριστούν, μια και η γάτα πιο εύκολα θα τα αναγνωρίσει με το τρίψιμο πάνω τους ώστε να αντιληφθεί τις υφές! 

ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ
13 πράγματα που δεν ξέρατε για τα μάτια της γάτας

Και έρχεσαι εσύ ο δύσπιστος και αναρωτιέσαι: Γιατί όμως οι περισσότερες γάτες αναγνωρίζουν άλλες γάτες και μόνο από την όραση; Είναι απλό! Οι γάτες κοιτάζουν τις άλλες γάτες από το ίδιο ύψος (πρόσωπο με πρόσωπο) και έχουν την πολυτέλεια να παρατηρούν εύκολα και αβίαστα για ώρα τα χαρακτηριστικά του προσώπου με αποτέλεσμα να διακρίνουν πιο εύκολα τα χαρακτηριστικά που είναι δυνατόν να διακρίνουν! 

Αντίθετα με τον άνθρωπο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η γάτα βρίσκεται στο ύψος των ποδιών του ανθρώπου και δεν έχουν την πολυτέλεια να κοιτούν όλη την ώρα το πρόσωπο του ανθρώπου και να εντοπίσουν και να θυμούνται τα χαρακτηριστικά του προσώπου! Έτσι συχνά ο χούμαν μοιάζει σαν μια αδιαφοροποιητη.. γιγάντιά μάζα για μια γάτα! Αυτό που βλέπει μοιάζει περισσότερο με μια ψηλή σκιερή φιγούρα με δύο χέρια και δύο πόδια! Γι’ αυτό η όραση δεν είναι αρκετή για να την αναγνωρίσει! Και έτσι αναλαμβάνουν δράση οι υπόλοιπες αισθήσεις! 

Πως η γάτα αναγνωρίζει τα οικεία πρόσωπα με την ακοή;

Σύμφωνα με το έγκυρο Animal Cognition οι γάτες αναγνωρίζουν τους ανθρώπους τους από την ωνή τους! Σε μια μελέτη που έγινε οι γάτες άκουγαν 3 διαφορετικά ηχητικά μηνύματα, το πρώτο άνηκε στον άνθρωπό τους και τα άλλα δύο σε ξένους! 75% των γατών ανταποκρίθηκαν στην φωνή του οικείου προσώπου αγνοώντας τους υπόλοιπους ήχους!

Ωστόσο και εδώ υπάρχουν όρια μια και οι γάτες μπορεί να  μην αναγνωρίσουν την φωνή του οικείου προσώπου σε ένα πλήθος! Η ένταση του ήχου επίσης παίζει το ρόλο της! Αν μιλάτε πχ στη γάτα σας πάντα ήρεμα και σε χαμηλή ένταση, μια έντονη φωνή δεν θα αναγνωριστεί εύκολα ως οικεία, ακόμη και αν προέρχεται από εσάς.

Αντίστοιχα τα νεογέννητα ανταποκρίνονται στη φωνή της μαμάς τους, στα πολύ συγκεκριμένα νιαουρίσματά της που καλούν τα μικρά της να έρθουν κοντά της όταν αντιληφθεί κίνδυνο ή όταν θέλει να τα ταϊσει! ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε περισσότερα για το πως αναγνωρίζουν οι γάτες τη μητέρα τους!

Αλλά όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο άρθρο όταν μεγαλώνει η γάτα τον ρόλο του γονέα τον παίρνει ο .. άνθρωπός της (μια και της προσφέρει πάνω κάτω όσα της προσέφερε όταν ήταν μικρή η μαμά της) – βρείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ. Και εκεί η ακοή παίζει καθοριστικό ρόλο στην αναγνώριση! 

Σε ετούτο το σημείο να κάνουμε μια παρένθεση και να ρίξουμε μια ματιά στα ιδιαίτερα στοιχεία της ακοής της γάτας!

Ωραία, τότε γιατί κάποιες φορές η γάτα μου με αγνοεί όταν της μιλάω; Εδώ το Journal Nature έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι γάτες αναγνωρίζουν τα ονόματά τους! Έτσι όταν την καλείτε εκείνη μάλλον αντιλαμβάνεται το κάλεσμα, απλώς η ανταπόκρισή της είναι διακριτική και ανεπαίσθητη! Η γάτα σε αντίθεση με τους σκύλους (χονδροκομμένοι οι διαχωρισμοί αλλά δεν πειράζει, ας τους κάνουμε για χάρη της συζήτησης) δεν θα ανταποκριθεί συνήθως τόσο έντονα στο κάλεσμά σας! Είναι αρκετά πιθανό να γυρίσει ελαφρώς τα αυτιά της προς εσάς και αυτό δεν είναι κάτι που χρειάζεται να πάρετε προσωπικά γιατί αυτή η μηδαμινή ανταπόκριση είναι μια ένδειξη οτι η γάτα σας νιώθει ασφαλής κοντά σας! 

Μάλιστα το Current Biology ισχυρίζεται ότι οι ανεπαίσθητες αντιδράσεις της γάτας στο κάλεσμά σας θα έπρεπε να ληφθεί από εσάς σαν κοπλιμέντο! Αν η γάτα αντιδρούσε έντονα στο κάλεσμά σας αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει την υπαρξει ενος ασταθούς δεσμού ανάμεσά σας. Μάλιστα αν κάποιος γνωριμος τον οποιον ομως η γατα δεν συναναστρεφεται αρκετά την καλέσει, εκεί οι αντιδράσεις της θα είναι μάλλον πιο έντονες γιατί ακριβώς δεν υπάρχει αυτός ο δεσμός απόλυτης ασφάλειας μεταξύ τους! 

Από όλα αυτά φυσικά εξαιρείται το κάλεσμα για φαγητό! Εκει ξεχάστε τις ήπιες αντιδράσεις, εκεί τα πράγματα γίνονται φρενήρη και ντελιριακά! Οι πιο πολλοί θα έχετε παρατηρήσει την τρέλα που επικρατεί όταν η γάτα σας ακούσει τη λέξη “φαγητό” ή τον ήχο της κονσέρβας να ανοίγει!

Τώρα εκτός από τον ήχο της φωνής η γάτα αναγνωρίζει και άλλους .. καθοριστικούς ήχους, όπως τον ήχο του αμαξιού σας, τον ήχο του κλειδιού στην πορτά για αυτό μην εκπλαγείτε αν σας περιμένει με λαχτάρα πίσω από την πόρτα! Σας έχει παρεί είδηση ότι πλησιάζετε, από ώρα και σας περιμένει! 

Τέλος η γάτα αναγνωρίζει με την ακοή και το μοτίβο της αναπνοής σας και μπορεί να καταλάβει πότε κοιμάστε βαθιά, πότε βλέπετε όνειρα – οπ μια και αναφέρθηκαν τα όνειρα τσεκάρετε και αυτο – και πότε πρόκειται να ξυπνήσετε! Και κάπως έτσι το πρωί όταν ξυπνάτε την βρίσκετε να σας κοιτάζει επίμονα στα μάτια.. δεν είναι ότι όλο το βράδυ την έβγαλε εκεί, απλώς άκουσε το μοτίβο αναπνοής ξυπνήματος και ήρθε κοντά σας εκείνη την ώρα, γιατί ξέρει ότι είναι η ώρα για το .. ΠΡΩΙΝΟ!!

Παρενθεση: Τa παράδειγματα του Τσίτσου

 Ο Τσίτσος στο ακουσμα του ανοίγματος της κονσέρβας με τις αγαπημένες τους τροφές (τον τελευταίο μήνα οι σουπερ μονοπρωτεϊνικες Lucky Lou που μπορείτε να βρείτε εδώ σε προσφορά 5+1 και πολύ πρόσφατα ανακαλύψαμε και τα εξαιρετικα ζουμερά φιλετάκια Egeo που μας ξετρέλαναν) αρχίζει και μου φωνάζει – ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ ΔΕΝ ΜΟΥ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΑΛΗΤΗΣ – και τρέχει πέρα δώθε! Btw βρείτε και τις υπόλοιπες προτεινόμενες υγρές τροφές μου εδώ.

Με παρόμοιο τρόπο στο άκουσμα του καλέσματος για χτένισμα (ενώ ταυτόχρονα του δείχνω την αγαπημένη του χτένα – βρείτε την εδώ) πάλι τρέχει σαν τρελος να θρονιαστεί δίπλα μου για να αρχίσει η ιεροτελεστία του χτενίσματος!

Πως η γάτα αναγνωρίζει τα οικεία πρόσωπα με την όσφρηση

Οι γάτες έχουν άπειρους οσφρηγικούς υποδοχείς στη μύτη τους (μέχρι 80 εκατομύρια, 20 φορές περισσότερους από τους ανθρώπους)! Όπως λέει στο  Applied Animal Behavior Science η όσφρηση διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ζωή της γάτας! 

Σε ετούτο το σημείο να πούμε ότι κάθε χούμαν έχει μια ξεχωριστή μυρωδιά για τη γάτα! Οι ανθρωποι συνηθως αναγνωριζουμε τη μυρωδιά ενος σαμπουαν ή ενός αρώματος.. οι γάτες αναγνωρίζουν τη μυρωδια του δέρματος και κάπως έτσι ξεχωρίζουν τον οικείο χούμαν! 

Αν τώρα αλλάξετε το άρωμά σας αυτό θα τραβήξει την προσοχή και την περιέργειά της! Αυτο μπορεί και να συμβεί αν μια άλλη γάτα τριφτεί πάνω σας και αφήσει τις μυρωδιές της σε εσάς! Τότεείναι πολύ πιθανό να σας κοιτάξει με το στόμα ανοιχτό έχοντας μια έκφραση σαν να σνιφάρει.. πρόκειται για το Αντανακλαστικό Φλέμεν, για την λειτουργία της δεύτερης μύτης της γάτας, ενός οργάνου για το οποίο σας έχω μιλήσει στο παρελθόν σε ετούτο το άρθρο! Αυτό το όργανο ονομάζεται όργανο Γιάκομπσον και βρίσκεται στην οροφή της στοματικής κοιλότητας! Με την βοήθεια αυτού του αντανακλαστικού η γάτα καταγράφει την καινούρια μυρωδιά και την συσχετίζει με το οικείο πρόσωπό της! 

Και με ετούτο εδώ το άρθρο θαρρώ ότι ολοκληρώθηκε μια ενότητα αρθρων  (τα περισσότερα θα τα βρείτε σε συνδέσμους παραπάνω μέσα σε ετούτο το άρθρο) που όλα μαζί σας δίνουν μια αρκετά ξεκάθαρη εικόνα του πως περίπου βιώνει η γάτα τον κόσμο και τα οικεία και ανοίκεια  πρόσωπα!

Πολύ την ευχαριστηθηκα όλη ετουτη τη γνωση, έχει πολύ πλάκα γιατί μας θυμίζει με τρόπο αφοπλιστικό πόσο διαφορετικοί είμαστε όλοι και ότι αυτή η διαφορετικότητά είναι κάτι που μας ενώνει – αν την συνειδητοποιησουμε στην πραγματική της διάσταση!

4 Απαντήσεις

  1. Υπέροχο φανταστικό και Μπράβο! Και εγώ το ευχαριστήθηκα με την ψυχή μου όλη!🤩💕❤️

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *