Μνήμη Γάτας – Πόσο θυμούνται οι γάτες τους ανθρώπους τους

Το βασικό ερώτημα είναι αυτό: Πόσο θυμούνται οι γάτες τους ανθρώπους τους; Υπάρχει μακροπρόθεσμη μνήμη γάτας; Αν πάτε διακοπές για 1 μήνα μήπως θα σας ξεχάσουν; Αν χάσετε τη γάτα σας, πόσο γρήγορα θα ξεχάσει την ύπαρξή σας; Θα τους λείψετε καθόλου ή μήπως η απουσία σας θα περάσει απαρατήρητη;

Και τελικά.. ‘διάολε, θα θυμάται ακόμη το πρόσωπό μου ή γυρνώντας ούτε που θα μου δίνει σημασία;”

Μνήμη Γάτας - H εμπειρία του Τσίτσου

Θα ξεκινήσω ανάποδα! Θα μοιραστώ πρώτα τη δική μου εμπειρία και μετά θα σας πω τι έχουν βρει οι διάφορες δόκτορες και επιστήμονες αυτού του κόσμου! Να πω ότι (ευτυχώς) οι γονείς δεν έχουν λείψει ποτέ πάνω από 11 ημέρες (αυτό μας έλειπε άλλωστε) και είναι αλήθεια ότι η συμπεριφορά μου όταν γυρνούν είναι ξεκάθαρα ενθουσιώδης, ακριβώς σαν να μου έχουν λείψει. Αρχίζω και κυλιέμαι ασύστολα κάτω, τους ακολουθώ παντούτρίβομαι στα πόδια τους, κάθομαι πάνω τους κλπ κλπ! 

Όλες αυτές οι συμπεριφορές δείχνουν απόλυτη οικειότητα λόγω αναγνώρισης των γνωστών προσώπων και υποδηλώνουν ότι η μνήμη γάτας σε αυτό το επίπεδο (της τάξεως των 10-15 ημερών) λειτουργεί τέλεια και θυμούνται μια χαρά τους ανθρώπους τους. 

Αλλά για να δούμε τι λένε και οι έρευνες!

Πόσο θυμούνται οι γάτες τα ανθρώπινα πρόσωπα - Τι λένε οι επιστήμονες

Όταν σκεφτόμαστε σχετικά τη ‘μνήμη γάτας’ αυτό που μας έρχεται στο μυαλό είναι η ικανότητα μιας γάτας να ανακαλεί συγκεκριμένα γεγονότα, τόπους, πρόπωπα που η γάτα έχει βιώσει τουλάχιστον  μια φορά στο παρελθόν. Ναι η γάτα έχει αυτή την ικανότητα όμως πρέπει να πούμε ότι οι διάφοροι πάρα πολύ σπουδαίοι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι ειδικά οσον αφορά την ικανότητα της γάτας να θυμάται ένα πρόσωπο, η γάτα έχει διαφορετικό τρόπο να αποθηκεύει μνήμες σε σχέση με τον άνθρωπο!

Βραχυπροθεσμη μνήμη γάτας

Η βραχυπρόθεσμη μνήμη ανακαλεί πληροφορίες μετά από μικρό διάστημα μέχρι τελικά να ξεχάσει το γεγονός αν δεν είναι κάπως σχετικό ή κάποιας πρακτικής αξίας. Στον άνθρωπο και σε άλλα ζώα αυτή η μνήμη διαρκεί περίπου 25 με 30 δευτερόλεπτα, εκτός αν δεν διατηρηθεί ενεργητικά (να σκεφτεστε κατι ξανα και ξανα) οπότε μπορεί να σβήσει σε 2 με 3 δευτερόλεπτα.  Η βραχυπρόθεσμη μνήμη γάτας λειτουργεί πολύ διαφορετικά και πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι διαρκεί… 16 ολόκληρες ώρες! 

πόσο θυμούνται οι γάτες

Για τις γάτες, η βραχυπρόθεσμη μνήμη παίζει σημαντικό ρόλο στα ένστικτα επιβίωση δίνοντάς τους την ικανότητα να θυμούνται περιοχές πλούσιες σε θήραμα, καταφύγιο, ή.. κίνδυνο. Επίσης αξιοποιώντας την βραχυπρόθεσμη μνήμη μπορούν να ξέρουν ποιες ώρες της μέρας μπορει να υπάρχει αφθονία τροφής/κινδύνου/ασφαλών συνθηκών.

Όπως και στους ανθρώπους, ενίσχυση των γεγονότων (βασικά μέσω επανάληψης) που έχουν καταγραφεί στην βραχυπρόθεσμη μνήμη, μπορεί να οδηγήσει ωστε τελικά αυτά να καταγραφουν (με την μορφή ανάμνησης φυσικά) στην μακροπρόθεσμη! Το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους!

Σε ετούτο το σημείο ας κάνουμε μια παρένθεση και ας ανακαλύψουμε Πως σκέφτονται οι γάτες! Διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο!

Μακροπροθεσμη μνήμη γάτας

Όπως είπαμε μια ανάμνηση όταν επαναλαμβάνεται και ενισχύεται εισέρχεται στην μακροπρόθεσμη μνήμη. Η γάτα έχει την ικανότητας της συσχετιστικής μακροπρόθεσμης μνήμης που σημαίνει ότι συνδυάζει  συγκεκριμένες αναμνήσεις με ευχάριστες ή δυσάρεστες εμπειρίες (πχ το μποξ μεταφοράς με τη βόλτα στον κτηνίατρο) και μάλιστα μπορεί και αποθηκεύει αυτές τις μνήμες για μέχρι.. 10 χρόνια! Κοινώς αν σας συσχετίσει αρνητικά.. ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΜΕ ΤΗ ΒΑΡΚΑ.

Ωστόσο οι γάτες είναι πολύ επιλεκτικές στο τι πληροφορία κρατούν στην μακροπρόθεσμη μνήμη τους, επιλέγοντας ότι τους είναι πραγματικά χρήσιμο. 

Έχοντας εξηγήσει τα παραπάνω ας μπούμε στο ζουμί του άρθρου:

Πόσο θυμούνται οι γάτες τα ανθρώπινα πρόσωπα

Σε σύγκριση με τους σκύλους οι γάτες έχουν βραχυπρόθεσμη μνήμη 200 φορες μεγαλύτερη!! Αλλά εξαιτίας της επιλεκτικότητάς τους δεν θυμούνται πολλά πρόσωπα (αλλά μόνο όσα είναι σημαντικά)! Οπότε αγαπημένοι χουμανίστες μου, αν είστε σημαντικός για τη γάτα σας δεν πρόκειται να ξεχάσει το πρόσωπό σας!

Προσέξτε τώρα: λόγω της ικανότητας συσχέτισης η γάτα μπορεί να σας καταχωρήσει σαν κάποιο που της δίνει φαγητό, ή σαν κάποιο που της κάνει αγκαλιές και χάδια. Βέβαια μπορεί να σας συσχετίσει με κάτι αρνητικό. Αν μπείτε στην μακροπρόθεσμη μνήμη μιας γάτας ως κάτι που συνδέεται με αρνητικές εμπειρίες η κατάσταση είναι “κλάφτα χαράλαμπε” διότι μπορεί αυτή η γάτα να είναι επιθετική μαζί σας για τα επόμενα δέκα χρόνια, ή στην καλύτερη να σας αγνοεί επιδεικτικά! 

μνήμη γάτας

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να σας εξηγήσω και το πως βλέπουν οι γάτες τα ανθρώπινα πρόσωπα, κάτι που σχετίζεται άμεσα με την όλη διαδικασία της μνήμης! Διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο ΕΔΩ!

Σας επιθυμούν οι γάτες όταν λείπετε;

Και πάλι οι απαντήσεις που δίνουν οι επιστήμονες είναι πολύ ενδιαφέρουσες! Οι επιστήμονες λοιπόν ισχυρίζονται ότι το γεγονός ότι κατά την απουσία σας μπορεί να αλλάξει η συμπεριφορά της γάτας σας (να καταστρέφει έπιπλα, να αφοδεύει εκτός τουαλέτας κλπ) δεν είναι ένδειξη ότι της λείψατε αλλά ότι πιθανώς είναι στρεσαρισμένη – από το οποίο μπορούμε βέβαια να εικάσουμε ότι η παρουσία σας στο σπίτι ήταν ευεργετική και κατευναστική για τη γάτα σας!

Άρα η απουσία σας δεν σας κάνει να λείπετε στη γάτα σας, ωστόσο η παρουσία σας της κάνει ξεκάθαρα καλό!

ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
ΟΔΗΓΟΣ - Γάτα & Στρες

Κλείνοντας λοιπόν να πούμε ότι αν θέλετε ο παράγοντας-μνήμη να λειτουργήσει ευεργετικά στη σχέση σας με τη γάτα σας, φροντίστε να συνδέσει με το άτομό σας ευχάριστες εμπειρίες…

… αλλιώς … 

.. εχμ.. αυτό ακούστηκε σαν απειλη…

.. εχμ.. ίσως και να ήταν ΜΟΥΑΧΑΧΑ!

ΥΓ: Για το τέλος σας άφησα κάτι άλλο σχετικό! Άραγε τα γατάκια θυμούνται τη μαμά τους αφού την αποχωριστούν (και επανενωθούν κάποια στιγμή αργότερα); Διαβάστε το αναλυτικό σχετικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *