Γιατί η γάτα κυλιέται κάτω;

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές συμπεριφορές της γάτας δεν είναι άλλη από το ξαφνικό, άνευ προφανούς αιτίας κύλισμα με εξαιρετικό ζήλο κάτω, όπου και αν είναι αυτό το κάτω, στο χώμα, στα πλακάκια, στο τσιμέντο ή σε γρασίδι. Επίσης το κύλισμα μπορεί να συμβαίνει είτε κοντά σε κάποιο άνθρωπο (συχνά τον γονιό της γάτας) είτε όχι! Η γάτα εκτός από το να κυλιέται στην πλάτη της μπορεί ταυτόχρονα να νιαουρίζει ή (και) να τρίβει το μέτωπό της στο πάτωμα. 

Διαβάστε προσεκτικά παρακάτω για να ανακαλύψετε μερικούς πιθανούς λόγους που συνδέονται με αυτή την ιδιαίτερη συμπεριφορά της γάτας:  

Λόγοι που οδηγούν την γάτα να κυλιέται κάτω

1. Επειδή νιώθει απόλυτα ασφαλής

Μια γάτα δεν θα κυλιόταν στην πλάτη της αν δεν ένιωθε απόλυτα ασφαλής. Η συγκεκριμένη θέση του σώματος είναι η θέση εκείνη που παίρνει η γάτα όταν είναι περισσότερο χαλαρωμένη από ποτέ, σχεδόν σε κατάσταση νιρβάνα. Αν μάλιστα το κύλισμα γίνεται κοντά σας, αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι η γάτα σας  λέει “Σε εμπιστεύομαι”.

Προσοχή, μην προδώσετε την εμπιστοσύνη της. Εκείνη τολμάει να αφήσει απροστάτευτη την κοιλιά της που κρύβει πάρα πολλά ευαίσθητα σημεία και όργανά της! Εσείς φροντίστε να μην τα πειράξετε! Απλώς απολαύστε το δεσμό που δημιουργείται έστω και χωρίς σωματική επαφή!

Εκτόοος αααν.. είναι από εκείνες τις γάτες που μπορούν να έχουν την αυτοπεποίθηση να απολαύσουν ακόμη και αυτο το απαγορευμένο χάδι! Παρεπιμπτόντως βρείτε τα σημεία που απολαμβάνει η γάτα να την χαϊδεύουν εδώ!

2. Επειδή αναζητά προσοχή

Είναι καλό, για να κατανοήσετε πιο βαθιά την γατούλα σας, να αντιληφθείτε τις συνθήκες που υπάρχουν και το κάθε πότε λαμβάνει χώρα η συγκεκριμενη συμπεριφορά του κυλίσματος. Αν για παράδειγμα η γάτα σας κυλιέται κάθε πρωί και ακριβώς μπροστά σας (εγώ ο Τσίτσος το κάνω συνέχεια), αυτό είναι ένα σημάδι ότι θέλει την προσοχή σας, ή ίσως σας ζητάει να κάνετε κάτι γι’ αυτήν (πχ πεινάει και θέλει φαγητό). Εκείνη τη στιγμή δώστε της λίγο χρόνο και περάστε μερικά ποιοτικά λεπτά μαζί της!

Δίνοντας στη γάτα σας την προσοχή που επιζητάει καθως κυλιέται, ουσιαστικά προκαλείτε ενίσχυση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς με θετικό τροπο. Έτσι, η γάτα σας θα επαναλάβει την κυλιόμενη κίνηση και την επόμενη φορά που θα χρειαστεί περισσότερη προσοχή. 

Βλέπετε οι γάτες αγαπούν τη ρουτίνα, οπότε μόλις δημιουργηθεί ένα μοτίβο, αυτο θα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά!

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: 6 σημάδια ότι η γάτα ζητάει την προσοχή σας

3. Επειδή θέλει να κατοχυρώσει το χώρο της

Το κύλισμα της αγαπημένης σας γάτας στο έδαφος μπορεί να εξαπλώσει το άρωμά της στο χώρο. Μια και οι γάτες βασίζονται πάρα πολύ για την επικοινωνία τους σε οσφρητικά σήματα, χρησιμοποιούν διάφορους αδένες (στα μάγουλα, στα πόδια και στα πλαϊνά τους) για να βάλουν την υπογραφή τους σε κάτι ή κάποιον, να το/τον κατοχυρώσουν!

Όταν η γάτα σας τρίβει το κεφάλι και τα μάγουλά της στο πάτωμα, συχνά αφηνει τις μυρωδιές της στα διάφορα μέρη του σπιτιού και ουσιαστικά είναι ένα μήνυμα προς τις άλλες γάτες ότι έχει κατοχυρώσει την περιοχή και καλό είναι να της αδειάσουν την γωνιά. Έτσι καταφέρνει να απομακρύνει (ή τουλάχιστον έτσι ελπίζει) πιθανούς εχθρούς!

Η εκδήλωση χωροκτητικότας εκτός από το τρίψιμο του κεφαλιού, των μαγούλων και του γρατζουνίσματος (εκεί χρησιμοποιεί αδένες που υπαρχουν στα πατουσάκια γάτας) μπορεί να γίνει και με ψέκασμα/ούρηση. Αυτή είναι μια όχι αποδεχτή συμπεριφορά για εσάς τους ανθρώπους και υπάρχουν αρκετά που μπορείτε να κάνετε για να την σταματήσετε! Μάθετε περισσότερα στον παρακατω σύνδεσμο:

4. Επειδή θέλουν να ζευγαρώσουν

Θα διαπιστώσετε επίσης ότι πολλές θηλυκές γάτες κυλιούνται κάτω και τρίβονται όταν είναι στη φάση του οίστρου και αναζητούν το ταίρι τους. Σε αυτή την περίπτωση το κύλισμα συνδέεται με την δράση ορμονών και την ωορρηξία.

Επίσης όταν η γάτα σας κατά το κύλισμα παθαίνει φρενίτιδα (πολύ έντονο κύλισμα) ίσως προσπαθεί να αφαιρέσει την μυρωδιά ενός αρσενικού για να προσελκύσει στην συνέχεια και επόμενο αρσενικό!

5. Επειδή βρίσκεται υπό την επήρρεια του μαγιοβότανου

Εαν η γάτα σας είναι υπό την επήρρεια catnip (ελληνιστί μαγιοβότανο) είναι πιθανό να οδηγηθεί σε αλλεπάλληλα κυλίσματα. Το μαγιοβότανο ούτως ή άλλως προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις γάτες. 

Αυτό οφείλεται στη δραστική του ουσία, την νεπεταλακτόνη που πυροδοτεί τις σεξουαλικές επιθυμίες της γάτας σας και όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, στα πλαίσια αυτής της σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να απολαμβάνει το κύλισμα στο έδαφος, αφού πρώτα εισπνεύσει το catnip!

Διαβάστε τα πάντα για το catnip κάνοντας κλικ στην εικόνα:

6. Επειδή απλώς ξύνεται

Το κύλισμα της γάτας κάτω μπορεί να οφείλεται και τελείως διαφορετικούς λόγους. Η γάτα σας μπορεί απλώς να έχει ένα ερεθισμό στην πλάτη της που να της προκαλεί κνησμό και την αναγκάζει να κυλιέται κάτω προσπαθώντας να ανακουφιστεί. 

7. Για ιατρικούς λόγους

Κάποιες φορές το κύλισμα λόγω κνησμού ίσως υποδηλώνει ένα πιο σημαντικό ιατρικό θέμα! Σε αυτή την περίπτωση ελέγξετε την πλάτη της για ερεθισμούς, πληγές ή απώλεια τρίχας. Τέτοια ευρήματα  καλό είναι να ληφθούν υπόψιν και να κάνετε περαιτέρω ελέγχους!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην χαϊδεύετε τη γάτα σας στην κοιλιά όταν αρχίζει να κυλιέται

Το κύλισμα δεν δηλώνει σε καμία περίπτωση την πρόθεση της γάτας σας να σας προκαλέσει να την χαϊδέψετε στην κοιλιά της. Μάλιστα αυτό μπορεί να εκληφθεί ως προδοσία/εκμετάλλευση της εμπιστοσύνης που σας δείχνει με το να επιδεικνύει έτσι άφοβα την κοιλιά της μπροστά σας! Παρακαλώ σταθείτε στο ύψος σας και αφήστε την κοιλίτσα της ήσυχη! Θα πω ομως αυτο που είπα παραπάνω.. κάποιες (οχι παρα πολλες) γάτες απολαμβάνουν το χάδι στην κοιλιαα.. 

.. βασικά ίσως πολλές το απολαμβάνουν αλλά οι περισσότερες αδυνατούν να αντεξουν το άγχος που τους προκαλεί το άγγιγμα στην ευαισθητη κοιλιτσα τους (λογω των ζωτικών οργάνων που βρίσκονται πίσω της!

Για να μάθετε αλλά 10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στη γάτα σας διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο!

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η δική σας γατα συνηθίζει να κυλιέται κάτω! Περιμένω τα σχόλιά σας

22 Απαντήσεις

 1. Εμένα το κάνει συνέχεια ο γατουλης μου και μου αφήνει να του χαιδεψω και την κοιλιά! Μια ερώτηση μόνο: είναι πρόσφατα στειρωμενος και έχει εδώ και μια βδομάδα που την ώρα που κοιμάμαι τα πρωινά με δαγκώνει τα χέρια σας να θέλει να ζευγαρώσει. Τι μπορεί να σημαίνει; Τσιτσο σώσε με!!!

  1. μωρε αφήνουν να τους χαϊδεψεις την κοιλια αλλα συχνα τους πανικοβαλλει! Αν ομως δειχνει να το υχαριστιεται, μια χαρα!

   Τώρα για το άλλο, εννοεις που σου πιανει το χερι και σου ριχνει και κλωτσιτσες με τα πισω ποδια ενω δαγκωνει και αρπαζει με τα μπροστινα?

   1. Αυτό που περιγράφεις το κάνει σε μένα. Δηλαδή ενώ αρχικά με αφήνει να την χαιδέψω κάτω από το σαγόνι όταν κυλιέται, ξαφνικά μου ρίχνει κλωτσίτσες, με πιάνει από τα χεράκια της και με δαγκώνει επαναλαμβανόμενα και δυνατά.

 2. Αν κάνει και καλά να ζευγαρώσει ενώ είναι πρόσφατα στειρωμενος, είναι επειδή ακόμα υπάρχουν οι ορμόνες στον οργανισμό του. Με τον καιρό θα του περάσει 🙂 Αν όχι, τότε θα είναι κάτι άλλο.

  1. Αν εχει γινει σωστα η στειρωση, ειναι μονο μια μηχανικη κινηση που δεν χρειαζται να σε ανησυχει, μπορει να την κανει για χρονιααα

 3. Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστούμε για την υπέροχη σελίδα σας. Είναι πολύ κατατοπιστική.
  θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, έχω ένα γάτο 1 χρόνου στειρωμένο, και όταν βλέπει χαλί πιάνει και τρίβει τον ποπό του επάνω του. Γιατί το κάνει? Τη βοήθεια σας. Ευχαριστώ.

  1. Καλησπέρα! Το πιο πιθανό είναι να είναι απλως καταλοιπό από τις ενδοξες μέρες πριν τη στείρωση (καμία ανησυχία δλδς). Επίσης δεν ξέρω μήπως είναι καμια χωροκτητική εκδήλωση – αν και συνηθως οι γατες αφήνουν τις οσμες τους ειτε με το κεφάλι είτε με τα πατουσάκια είτε με κακάκια και τα ούρα τους

 4. Τσιτσο σαγαπαμε!!! Ως νέα γατομανα με έχεις σώσει άπειρες φορές!!!
  Λοιπόν εμένα κυλιεται και το πρωί για να μου τραβήξει την προσοχή και να σηκωθώ ! Και στο τσακιρ κέφι για αγαπουλες, αλλά και δυστυχώς κάποιες φορές μέσα στην άμμο του (είτε αν τύχει να του αλλάξω μάρκα ή αν αλλάξουμε περιβάλλον για λίγες μέρες…μάλλον στρεσσαρεται ο γλυκούλης…)

  1. Ευχαριστω για τα γλυκα λογια νατάσσα!

   Ναι πολυ πιθανο, αν αλλαζει κατι θελει να απλωσει τις μυρωδιες του στο αλλαγμενο περιβαλλον – ποοσο μαλλον αν ειναι η τουαλετα του που ειανι πολυ προσωπικο μέρος!

 5. Εμένα ο γατουλης μου τσιτσο μου, κάθε φορά που πάμε να ξαπλωσουμε στο κρεβάτι μου προβάλλει την κοιλίτσα του κ δείχνει να υπέρ απολαμβάνει τα χάδια μου! Ήθελα να σε ρωτήσω αν το catnip κάνει κακό στα γατάκια εν τέλη, διότι κάποια στιγμή είχα πάρει κάτι για τα νυχάκια τους κ είχε αυτό το προϊόν επάνω κ τα γατάκια μου κάνανε σαν να έχουν πάρει ναρκωτικά. Το πέταξα κ έκαναν σαν τρελά για να ανοίξουν τα σκουπίδια!

  1. Μαρια μου μερικες γατες αντιδρουν πολυ εντονα. Νομιζω οτι αφου οι δικες σου αντιδρουν πολυ εντονα, απόφυγέ το! Ρωτα και τον κτηνιατρο σου ομως!

   1. φεροοοο, δυστυχως ή ευτυχως περιπου το 50% επηρεαζεται απο το κατνιπ.. επισης λενε οτι παρα πολλες επηρεαζονται απο τη ριζα βαλεριανας

 6. Εμένα και τα δύο κυλιούνται και κοπανιουνται όταν βγαίνουν στο μπαλκόνι! Η δε Κίρα νιαουρίζει και περίεργα κάτι “νιρρράουρρρ” και ντουκ το κεφάλι από τη μιά και ντούκ από την άλλη….

 7. Μια γατουλα η ασπρουλα όταν με βλέπει έρχεται τρέχοντας Και κυλιέται αδιάκοπα, μού έχει κάνει εντυπωση η καλοσύνη της και η αγάπη τής Για εμένα, δεν αντέχω Την χαϊδεύω Και το απολαμβάνει αφάνταστα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *