Γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας

Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι γάτες βλέπουν τους ανθρώπους τους σαν γονείς

Πάρα πολλοί από εσάς υποψιάζομαι ότι πιστεύετε ότι η γάτα σας αντιμετωπίζει σαν γονεϊκή φιγούρα, ένα πρόσωπο που προσφέρει ασφάλεια, στοργή, φαγητό και ζεστασιά. Ειδικά αν η γάτα έχει απομακρυνθεί από τη μητέρα της και αν της προσφέρετε όλα τα παραπάνω είναι πολύ λογικό να σας αντιμετωπίζει σαν γονέα της – ακόμη και αν ανήκετε σε άλλο είδος! Όλα αυτά τα υποψιαζόμασταν ως τώρα! Τώρα γίνανε και έρευνες που τα επιβεβαιώνουν – όσο μπορεί βέβαια να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. 

Πριν μιλήσω για το πως νιώθουν οι γάτες σας για εσάς θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση και να αναφερθώ στο πως σας αντιλαμβάνονται σε επίπεδο αισθήσεων, δηλαδή τι πληροφορίες παίρνουν από τις 5 αίσθησεις τους για εσάς! Λοιπόν οι αισθήσεις τους είναι αρκετά διαφορετικές από τις δικές σας, και ειδικά η οπτική αίσθηση που αποκομίζουν από εσάς διαφέρει  σημαντικά από την αίσθηση που έχετε εσείς οι χούμανς!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις ιδιαιτερότητες των ματιών της γάτας;

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Άλλωστε και η αίσθηση της όσφρησης διαφοροποιείται σημαντικά μια και η όσφρηση της γάτας είναι πολύ πιο οξεία από του ανθρώπου! Μια εικόνα του πως περιπου βλέπουν (οπτικα) οι γάτες τον άνθρωπό τους θα μπορούσε να είναι η παρακάτω (σας την παρουσιάζω με κάθε επιφύλαξη):

Για να μάθετε περισσότερα για το πως βλέπουν οι γάτες τα ανθρώπινα πρόσωπα κάντε κλικ ακριβώς ΕΔΩ.

Η έρευνά

Έχοντας τώρα πει τα προηγούμενα ας εξετάσουμε τι βιώνουν οι γάτες όσον αφορά τον δεσμό τους με τους ανθρώπους τους! Βλέπετε οι γάτες έχουν αδίκως τη φήμη ότι είναι ψυχρά και αποστασιοποιημένα πλάσματα που θέλουν την μοναχικότητά τους. Βεβαίως και ανά στιγμές οι γάτες αναζητούν την μοναχικότητά τους (όπως και οι άνθρωποι) αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας. Έρευνες έγιναν για να μελετηθεί η .. δυνατότητα της γάτας να δείξει στοργή προς τον άνθρωπό τους και τα ευρήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα! 

Ναι, η γάτα είναι ικανή να δείξει στοργή μόνο που το κάνει με το δικό της μοναδικό τρόπο. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον Στέιτ κατέληξαν ότι οι γάτες όντως αγαπούν τους ανθρώπους τους, ή τουλάχιστον τους βλέπουν σαν γονεϊκές φιγούρες, σαν τα πρόσωπα που θα τις φροντίσουν. Τα συμπεράσματα προέκυψαν από έρευνα σε μικρά γατάκια και συγκρίνοντας με αντίστοιχες έρευνες που έγιναν σε κουταβάκια και βρέφη ανθρώπων! 

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “Current Biology” εξέτασε πως τα γατάκια αντιδρούσαν αφού περνούσαν 2 λεπτά με τον φροντιστή τους και στη συνέχεια αφηνόταν μόνα τους και αφού μετά επανασυνδεόταν για άλλα 2 λεπτά. Μετά την εκτέλεση του πειράματος τα γατάκια κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το είδος της εξάρτησής τους από τον φροντιστή τους σε 4 ομάδες:

  • αυτά που ένιωθαν ασφαλή
  • αυτά που ένιωθαν αναποφάσιστα
  • αυτά που κρατούσαν απόσταση
  • αυτά που αποδιοργανώθηκαν

Παρόμοια κατηγοριοποιήση είχε γίνει σε αντίστοιχα πειράματα με κουτάβια και με ανθρώπινα μωρά. 

Βρέθηκε ότι 64% των γατιών μπήκαν πανηγυρικά στην κατηγορία “αυτά που νιώθουν ασφαλή” με τον φροντιστή τους. Η συμπεριφορά αυτών των γατιών ήταν εκδηλωνόταν ως εξής: όταν αποχωριζόταν από τον άνθρωπό τους ένιωθαν … απελπισμένα αλλά μόλις επανασυνδεόταν το στρες τους περιοριζόταν δραματικά.

Από την άλλη περίπου το 30% των γατιών εκδήλωσαν σημάδια ανασφάλειας, που σημαίνει ότι όταν επανασυνδέθηκαν με τους ανθρώπους τους δεν μειώθηκε το επιπεδο του στρες που βίωναν.  Σε τούτο το σημείο θα κάνω μια ακόμη παρένθεση και θα σας προτείνω να διαβάσετε προσεκτικά στον παρακάτω σύνδεσμο πως να  αντιμετωπίσετε το στρες που μπορει να εκδηλώνει η γάτα σας:

ΣΟΥΠΕΡ ΧΡΗΣΙΜΟ: ΟΔΗΓΟΣ - Στρες Γάτας

Επιστρέφοντας στην έρευνα να πω ότι το 30% των γατιών που επέδειξαν σημάδια ανασφάλειας  δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στις γάτες (αντίθετα με τα κοινώς θρυλλούμενα) αλλά παρουσιάζεται τόσο στα ανθρώπινα μωρά όσο και στα κουτάβια! Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι μόνο το 58% των κουταβιών μπήκαν στην ομάδα αυτών που ένιωθαν ασφαλή (σε σχέση με το 62% των γατιών)  ενώ 42% των κουταβιών παρουσίασαν ανασφαλή συμπεριφορά (έναντι 30% των γατιών). 

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι αντίστοιχα ευρήματα, με παρόμοια κατανομή βρέθηκαν όταν έγιναν παρόμοια πειράματα σε ενήλικες γάτες. Όλα αυτά μας οδηγούν στο εντυπωσιακό συμπέρασμα ότι ανήλικες και ενήλικες γάτες δείχνουν αντίστοιχη στοργή και αγάπη με τα ανθρώπινα μωρά στους ανθρώπους που τα φροντίζουν, και μεγαλύτερη από αυτή που δείχνουν οι σκύλοι.

Βέβαια πρόκειται για μια μελέτη – η οποία μοιραία είναι μια σχετική προσέγγιση βασισμένη σε συγκεκριμένες συνθήκες – αλλά αν με ρωτάτε δείχνει ότι οι προκαταλήψεις που καλλιεργούνται για την γάτα – ότι πρόκειται για ένα πλάσμα αποστασιοποιημένο χωρίς ικανότητες στοργής και δεσίματος είναι μάλλον ανεδαφικές!

Για το τέλος σας κράτησα αυτό: Για πόσο καιρό μια γάτα θυμάται τον χουμανιστικό της γονέα, αν τον αποχωριστεί; Θα βρείτε τις απαντήσεις ΕΔΩ

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

2 Απαντήσεις

  1. Γιατί ζηλεύουν αναμεταξύ τους, οταν χαϊδεύω ενα μωρό ο μεγάλος ζηλεύει πρέπει να χαϊδεύω και τα δύο μαζί.

    1. προσπαθησε χρησιμοποιωντας τα εξης οπλα: παιχνιδι, χαδια, λιχουδιες, ψηλά σημεια, να βελτιωσεις την ψυχολογια ολων!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *