ποια τα οφέλη του μικροτσίπ γάτας

Τα πάντα για το μικροτσίπ της γάτας

Σήμερα, με αφορμή διάφορα περιστατικά που διάβασα στο διαδίκτυο, για το πως βρέθηκαν μετά από χρόνια κάποιες γατούλες μέσω του μικροτσίπ σκέφτηκα ότι θα ήταν όμορφο και χρήσιμο να γράψω μερικά πράγματα για το μικροτσίπ. 

Το μικροτσίπ δεν είναι τίποτα άλλο από μια μικρή γυάλινη κάψουλα που δεν ξεπερνάει το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Σε αυτήν μέσα βρίσκεται ένας ηλεκτρομαγνητικός αναμεταδότης ο οποίος περιέχει ένα μοναδικό αριθμό δεκαπέντε ψηφίων που ουσιαστικά αποτελούν την ταυτότητα του ζώου σε ηλεκτρονική μορφή. Τα πρώτα πέντε ψηφία αντιστοιχούν στη χώρα προέλευσης του μικροτσίπ. 

Πως τοποθετείται το μικροτσίπ;

Όπως βλέπεται στη φωτογραφία το μικροτσίπ τοποθετείται κάτω από το δέρμα με τη βοήθεια μιας ειδικής σύριγγας και ο πόνος από το τσίμπημά της δεν είναι μεγαλύτερος από τον πόνο που προκαλεί ένα συνηθισμένο εμβόλιο. Όπως καταλαβαίνετε δεν χρειάζεται καν αναισθησία για να τοποθετηθεί το μικροτσίπ.

Το μικροοτσιπ τοποθετείται στην κάτω αριστερή πλευρά της τραχήλου. Μετά την εμφύτευση ανά πάσα στιγμή το μικροτσίπ μπορεί να διαβαστεί άμεσα από ένα ειδικό scanner και έτσι ο κτηνίατρος σας θα σας δώσει δύο αντίγραφα του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποιήσης, το ένα από τα οποια πρέπει να το καταθέσετε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Το κόστος του μικροτσιπ μαζί με την τοποθέτηση κυμαίνεται από 15-50 ευρώ (!) ανάλογα με την περιοχή όπου γίνεται

Τα οφέλη του μικροτσίπ

Σημείωση

Σε ετούτο το σημείο είναι πολύ σημαντικό να τονίσω ότι μετά την τοποθέτηση του μικροτσίπ είναι πολύ σημαντικό να αντιστοιχηθεί το μικροτσίπ με το όνομά σας (και το τηλέφωνό σας). Όταν σκαναριστεί το μικροτσίπ εμφανίζεται ένας αριθμός και αυτός αν δεν έχει συνδεθεί με το όνομά σας δεν μπορεί κανείς να καταλάβει ότι το αγατούλι είναι δικό σας!

Αν θέλετε να επιβεβαιώσετε ότι το τσιπάκι έχει τα σωστά στοιχεία της γατούλας σας, μπορείτε να κάλεσετε τον κτηνιατρικό σύλλογο, να διαβάστε τον κωδικό του τσιπ που σας έχουν δώσει και να ζητήσετε να σας πουν τα στοιχεία που εμφανίζονται. Ακόμα πιο εύκολα μπορείτε να ζήτησετε να σκαναριστεί το τσιπ για επαλήθευση των στοιχείων , σε κάποια επίσκεψη στον κτηνίατρο σας.

Πολλοί έχουν ένσταση για την χρησιμότητα του μικροτσιπ, λέγοντας ότι δεν επιτρέπει να ανιχνεύσουμε που βρίσκεται η χαμένη γάτα μας. Ωστόσο η τεχνολογία GPS πλέον λύνει και αυτό το πρόβλημα! 

Εχω να σας προτείνω ένα gps για γάτες (ως 7 κιλά), που συνδέεται με το κινητό σας μέσω application (ναι πρέπει να πληρώσεις γι’ αυτήν), έχει αυτονομία 7 – 10 μέρες, ειναι αδιάβροχο και έχει περιπου ότι θα μπορούσε να θέλει κάποιος από ενα gps για να μη χάσει τη γάτα του! Προσοχή, το gps tracker τοποθετείται στο περιλαίμιο και εσείς καλό είναι να επιλέξετε ένα περιλαίμιου που να είναι αυτόματης αποδέσμευσης, σαν αυτό, ώστε αν πιαστεί η γάτα πουθενα από το περιλαίμιο να ανοίξει αυτό και να αποφύγει κινδύνους πνιγμού. Βρείτε το ΕΔΩ!

Πιθανές δυσάρεστες συνέπειες του μικροτσίπ

Μια και θέλουμε να δώσουμε μια σφαιρική εικόνα ας δούμε και μερικές πιθανές δυσάρεστες συνέπειες των μικροτσίπ.

  • Σε μια έρευνα που έγινε από το 1996 ως το 2011 με 4 εκατομύρια (!) κατοικίδια που έβαλαν μικροτσίπ βρέθηκαν 391 περιπτώσεις όπου υπήρξαν παρενέργειες (περίπου μόλις 1 στα 10000), οι περισσότερες από τις οποίες ήταν πολύ ήπιες (υπήρξαν όμως και κάποιες πιο σοβαρές)
  • Το μικροτσιπ μπορεί να κινηθεί μέσα στο σώμα και να χωθεί κοντά σε κάποια άρθρωση και να προκαλεί ενόχληση στη γάτα
  • Τοποθετώντας ένα τσιπ ανοίγεται οπή στο δέρμα και αυτό έχει κάποιους κινδύνους, ο πιο σημαντικός από τους οποίους είναι μια πιθανή λοίμωξη.
  • Έχουν βρεθει λιγες περιπτωσεις που αναπτυχθηκε καρκίνος κοντά στο σημείο που τοποθετήθηκε το μικροτσιπ, κάτι που μπορεί όμως να θεωρηθεί και συμπτωματικό. Σε γενικές γραμμες δεν υπάρχουν σοβαρά επιστημονικά δεδομένα που να συνδέεουν στις γάτες τον καρκίνο με την τοποθέτηση μικροτσίπ! Ειρήσθω εν παρόδω, μάθετε τα βασικά συμπτώματα στον καρκίνο γάτας στο βοηθητικό (πιστεύω) άρθρο μου!

Έχοντας πει όλα ετούτα ίσως έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη ιδέα για το τι συμβαίνει σε σχέση με τα μικροτσίπ!

Σημείωση μετά τις συζητήσεις που έγιναν γύρω από το θέμα στα σόσιαλ μίντια

Τα τσιπ εχουν καποια πρακτικη λειτουργικοτητα, ότι υπαρχει περιπτωση (μπορεί όχι συχνά, δεν εχω μετρήσει στατιστικά) αν χαθει καποια γάτα και την βρει καποιος να την παει σε ενα κτηνιατρο και να βρει τον χιούμαν της γάτας μια και η γατουλα δεν μπορεί να μιλήσει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι υπονοώ στα σοβαρά ότι οφείλετε να βάλετε τσιπακι στη γάτα σας (το ότι υπάρχουν νόμοι που το ορίζουν ως υποχρεωτικό δεν με συγκινεί ιδιαίτερα). Ας κάνει ο καθένας αυτό που θα του ρθει στην κεφάλα του.

Επίσης χωρίς να είμαι έξπερτ θελω να πω οτι μια γάτα χωρίς την λεκτική ικανότητα του ανθρώπου δεν δύναται να νιώθει “τσιπαρισμενη”, δεν έχει τα λεκτικά σύμβολα που θα γεννήσουν και θα τροφοδοτήσουν μια τέτοια αίσθηση. Αυτα τα νιώθουν οι άνθρωποι, ειναι η δική τους οπτική στα πράματα.

Έτσι δεν έχει να κάνει με τις γάτες όλο αυτό, αλλά με τα μυαλά των ανθρώπων. Άλλοι θέλουν να βάλουν τσιπάκια επειδή έτσι νιώθουν πιο ασφαλείς, πιο ησυχοι σε σχέση με ένα πλάσμα με το οποίο έχουν αναπτύξει μια ισχυρή σχέση εξάρτησης (και ποιος μπορει να τους κατηγορήσει), άλλοι θέλουν να μην βάλουν τσιπάκια επειδή νιώθουν ότι έτσι ελέγχεται η γάτα τους και δεν τους αρέσει καθόλου αυτού του είδους ο έλεγχος και όλη η ιδέα της παρακολούθησης (και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει), άλλοι θέλουν να βάλουν τσιπάκια επειδή έτσι λέει ο νόμος και δεν θέλουν να πληρώνουν πρόστιμα ή δεν θέλουν να ναι παράνομοι (και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει).

Η μονη πρακτική ουσία του τσιπ είναι ότι ΑΝ καποιος παει μια εγκαταλελειμένη γάτα στο γιατρό για έλεγχο πιθανού τσιπ μπορεί να βρεθεί ο χιούμαν της γάτας.

Από την άλλη υπάρχουν και οι πιθανές αρνητικές συνέπειες στην υγεία που αναφέρθηκαν παραπάνω, που ωστόσο όπως είδαμε είναι εξαιρετικά σπάνιες

Σε κάθε περίπτωση σας μετέφερα όση πληροφορία κατάφερα να συγκεντρώσω και ελπίζω να την βρείτε χρήσιμη και διαφωτιστική!

ΥΓ. Διαβάστε και αυτό, για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το μικροτσιπ!

ΥΓ2: Κάντε κλικ στην παρακάτω εικονα για να μάθετε για 2 απίστευτες περιπτώσεις γατών που χάθηκαν και ξαναβρέθηκαν μετα από 2 και 8 (!) χρόνια αντιστοιχα!

6 Απαντήσεις

  1. Ηθελα να ρωτήσω αν γνωρίζεις,αν μπορεί ο ιδιοκτήτης να εντοπίσει τη γάτα μέσω κάποιου app όταν είναι τσιπαρισμενη!
    Ευχαριστώ ❤️

  2. Καλησπέρα! Μπορεί να είναι χαζή η ερώτηση αλλά θα την κάνω! Αναρωτιέμαι αν σε μια γάτα με τσιπ, σε συνδυασμό με το (ασύρματο) ίντερνετ που χρησιμοποιούμε καθημερινά μέσα στο σπίτι, δημιουργείται κάποια παρενέργεια πχ σύγχυση, έντονο άγχος ή οτιδήποτε άλλο λιγότερο ή περισσότερο σημαντικό στο γατόνι μας αν του βάλουμε τσιπ. Ξέρετε να μας διαφωτίσετε αν τσιπ και ίντερνετ έχουν κάποια αλληλεπίδραση/παρενέργεια για τη γάτα; Γιατί τοποθετείται όπως διάβασα και σχετικά κοντά στο κεφάλι που έχουν και τον γατοεγκέφαλο με τις ευαίσθητες γατοσυχνότητες.. Τι λες Τσίτσο; Σας χαλάμε το υπέροχο φυσικό σας ζεν με αυτά που κάνουμε ή όλα κομπλέ; Ευχαριστώ 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *