ποια τα οφέλη του μικροτσίπ γάτας

Τα πάντα για το μικροτσίπ της γάτας

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Σήμερα, με αφορμή διάφορα περιστατικά που διάβασα στο διαδίκτυο, για το πως βρέθηκαν μετά από χρόνια κάποιες γατούλες μέσω του μικροτσίπ σκέφτηκα ότι θα ήταν όμορφο και χρήσιμο να γράψω μερικά πράγματα για το μικροτσίπ. 

Το μικροτσίπ δεν είναι τίποτα άλλο από μια μικρή γυάλινη κάψουλα που δεν ξεπερνάει το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Σε αυτήν μέσα βρίσκεται ένας ηλεκτρομαγνητικός αναμεταδότης ο οποίος περιέχει ένα μοναδικό αριθμό δεκαπέντε ψηφίων που ουσιαστικά αποτελούν την ταυτότητα του ζώου σε ηλεκτρονική μορφή. Τα πρώτα πέντε ψηφία αντιστοιχούν στη χώρα προέλευσης του μικροτσίπ. 

Πως τοποθετείται το μικροτσίπ;

Όπως βλέπεται στη φωτογραφία το μικροτσίπ τοποθετείται κάτω από το δέρμα με τη βοήθεια μιας ειδικής σύριγγας και ο πόνος από το τσίμπημά της δεν είναι μεγαλύτερος από τον πόνο που προκαλεί ένα συνηθισμένο εμβόλιο. Όπως καταλαβαίνετε δεν χρειάζεται καν αναισθησία για να τοποθετηθεί το μικροτσίπ.

Το μικροοτσιπ τοποθετείται στην κάτω αριστερή πλευρά της τραχήλου. Μετά την εμφύτευση ανά πάσα στιγμή το μικροτσίπ μπορεί να διαβαστεί άμεσα από ένα ειδικό scanner και έτσι ο κτηνίατρος σας θα σας δώσει δύο αντίγραφα του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποιήσης, το ένα από τα οποια πρέπει να το καταθέσετε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Το κόστος του μικροτσιπ μαζί με την τοποθέτηση κυμαίνεται από 15-50 ευρώ (!) ανάλογα με την περιοχή όπου γίνεται

Τα οφέλη του μικροτσίπ

Αν θέλετε να επιβεβαιώσετε ότι το τσιπάκι έχει τα σωστά στοιχεία της γατούλας σας, μπορείτε να κάλεσετε τον κτηνιατρικό σύλλογο, να διαβάστε τον κωδικό του τσιπ που σας έχουν δώσει και να ζητήσετε να σας πουν τα στοιχεία που εμφανίζονται. Ακόμα πιο εύκολα μπορείτε να ζήτησετε να σκαναριστεί το τσιπ για επαλήθευση των στοιχείων , σε κάποια επίσκεψη στον κτηνίατρο σας .

Παιδιά, αν δεν μας κυριέψουν ιδέες περί παρακολούθησης  καταλαβαίνουμε ότι το μικροτσίπ αποτελεί μια πρακτική λύση για να βρούμε τη γατούλα μας αν χαθεί – μια και δεν έχει η ίδια την δυνατότητα ομιλίας.

Αλλά και ποια είμαι εγώ που θα σας πω τι να κάνετε; Μια ταπεινή πριγκιπισσάρα! Ας κάνει ο καθένας ό,τι επιθυμεί.

Σημείωση μετά τις συζητήσεις που έγιναν γύρω από το θέμα στα σόσιαλ μίντια
Τα τσιπ εχουν καποια πρακτικη λειτουργικοτητα, ότι υπαρχει περιπτωση (μπορεί όχι συχνά, δεν εχω μετρήσει στατιστικά) αν χαθει καποια γάτα και την βρει καποιος να την παει σε ενα κτηνιατρο και να βρει τον χιούμαν της γάτας μια και η γατουλα δεν μπορεί να μιλήσει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι υπονοώ στα σοβαρά ότι οφείλετε να βάλετε τσιπακι στη γάτα σας (το ότι υπάρχουν νόμοι που το ορίζουν ως υποχρεωτικό δεν με συγκινεί ιδιαίτερα). Ας κάνει ο καθένας αυτό που θα του ρθει στην κεφάλα του.

Επίσης χωρίς να είμαι έξπερτ θελω να πω οτι μια γάτα χωρίς την λεκτική ικανότητα του ανθρώπου δεν δύναται να νιώθει "τσιπαρισμενη", δεν έχει τα λεκτικά σύμβολα που θα γεννήσουν και θα τροφοδοτήσουν μια τέτοια αίσθηση. Αυτα τα νιώθουν οι άνθρωποι, ειναι η δική τους οπτική στα πράματα.

Έτσι δεν έχει να κάνει με τις γάτες όλο αυτό, αλλά με τα μυαλά των ανθρώπων. Άλλοι θέλουν να βάλουν τσιπάκια επειδή έτσι νιώθουν πιο ασφαλείς, πιο ησυχοι σε σχέση με ένα πλάσμα με το οποίο έχουν αναπτύξει μια ισχυρή σχέση εξάρτησης (και ποιος μπορει να τους κατηγορήσει), άλλοι θέλουν να μην βάλουν τσιπάκια επειδή νιώθουν ότι έτσι ελέγχεται η γάτα τους και δεν τους αρέσει καθόλου αυτού του είδους ο έλεγχος και όλη η ιδέα της παρακολούθησης (και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει), άλλοι θέλουν να βάλουν τσιπάκια επειδή έτσι λέει ο νόμος και δεν θέλουν να πληρώνουν πρόστιμα ή δεν θέλουν να ναι παράνομοι (και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει).

Η μονη πρακτική ουσία του τσιπ είναι ότι ΑΝ καποιος παει μια εγκαταλελειμένη γάτα στο γιατρό για έλεγχο πιθανού τσιπ μπορεί να βρεθεί ο χιούμαν της γάτας.

Πχ αν υπήρχαν ενδείξεις ότι το τσιπ έχει κάποιες παρενέργειες για την υγεία της γάτας, αυτό θα ήταν μια άλλη πρακτική διάσταση του θέματος των τσιπ, αλλά από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει κάποια τέτοια διάσταση, ωστόσο επειδή πολλά πράγματα δεν γνωρίζω αν υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο παρακαλώ μοιραστειτε το εδώ.

ΥΓ. Διαβάστε και αυτό, για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το μικροτσιπ!

ΥΓ2: Κάντε κλικ στην εικονα για να μάθετε για μερικές απίστευτες περιπτώσεις όπου το μικροτσιπ βοήθησε ώστε να βρεθεί μια γατούλα ακόμη και 8 χρόνια αφού χάθηκε!!!

2 Απαντήσεις

  1. Ηθελα να ρωτήσω αν γνωρίζεις,αν μπορεί ο ιδιοκτήτης να εντοπίσει τη γάτα μέσω κάποιου app όταν είναι τσιπαρισμενη!
    Ευχαριστώ ❤️

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!