..γράφει η Μαρία Σάββα, γνωστή γατολάτρης και γατογκουρού
Γεια σας φίλοι μου!
Παντού αφίσες “χάθηκε, χάθηκε, χάθηκε”! Και μετά ξεκινάνε τα τηλέφωνα από διάφορους γνωστούς “Μαρίααααα, πως να μη φεύγει η γάτα μου;” και “Η γάτα μου το σκάει, τιιι να κάνω”! Είναι κάτι που μπορείς να αποφύγεις, γιατί να το πάθεις λοιπόν? Παιδιά είπα να σας τα γράψω ακόμα και αν δεν έχετε βρεθεί σ’ αυτή την θέση ώστε να μη βρεθείτε ποτέ. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο σύντομη γίνεται.
… να ησυχάσω και εγώ επιτέλους που βρίσκω τον μπελά μου κάθε φορά! Πάμε λοιπόν να δούμε τι πρέπει να κάνεις για να μη βρεθείς σ’ αυτήν την δυσάρεστη θέση! Όταν φέρεις μια γάτα στο σπίτι, θα πρέπει να κάνεις μερικά βασικά βήματα, αν και ποτέ δεν είναι αργά να τα κάνεις και τώρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γάτα μέσα στο σπίτι - 22 "πρέπει" και "δεν πρέπει"
ΠΩΣ ΝΑ ΜΗ ΦΕΥΓΕΙ Η ΓΑΤΑ ΜΟΥ - 7 ΙΔΕΕΣ
1. Κλείσετε το μπαλκόνι
Είναι ο κύριος λόγος που χάνονται οι γάτες μας, γιατί είναι ζώα θηρευτές και έχουν έμφυτη περιέργεια, και αν βρουν έξοδο από το μπαλκόνι θα πάνε να δούνε τι έχει πιο πέρα και από μπαλκόνι σε μπαλκόνι ποιος ξέρει πού θα καταλήξουν και σε τι περιπέτειες θα βάλουν τους εαυτούς τους και εμάς!
Κλείνουμε λοιπόν το μπαλκόνι με σήτα πλαστική! Υπάρχουν πολλές στο εμπόριο, βρες την ιδανική για το μπαλκόνι σου και την τσέπη σου.
Η γνωστή σήτα μπαλκονιών είναι πιο οικονομική αρκεί να πηγαίνει πάνω από την κουπαστή του κάγκελου γιατί αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα. Η γάτα μπορεί να περπατήσει πάνω στην κουπαστή άνετα και να φύγει από όπου μπορεί! Άσε που άμα την δεις από μέσα θα βαρέσεις καμιά δεκαριά εγκεφαλικά και εκεί μπορεί να γίνει το λάθος, άμα την τρομάξεις. Η σήτα πρέπει να φτάνει πιο πάνω από την κουπαστή λοιπόν!
Σημ. Τσίτσου: Πλέον υπάρχουν στην αγορά και ειδικά, ανθεκτικά δίχτυα για να προστατεύουν τα μπαλκόνια από πάνω μέχρι κάτω που προσαρμόζονται με γάτζους στο μπαλκόνι για μεγαλύτερη ασφάλεια. Βρείτε ένα τέτοιο εδω.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000 + 1 Tips για τη γάτα μου
2. Κλείσετε τα παράθυρα
Κλείνουμε επίσης τα παράθυρα που βλέπουν σε φωταγωγούς και ακάλυπτους με σήτες! Αν δεν έχουν σίτες τα ίδια τα παράθυρα, αν είναι παλιού τύπου δηλαδή (και τα δικά μου έτσι είναι), βάλε εσύ ανάμεσα στο κούφωμα και το τζάμι. Και εγώ έτσι το έχω κάνει!
Μα θα μου πεις “η δικιά μου γάτα τόσα χρόνια δεν το έχει κάνει ποτέ”! Ναι, μπορεί. Δεν είναι όλες οι γάτες το ίδιο! Μπορείς όμως να εγγυηθείς ότι δεν θα το σκεφτεί ποτέ; Εγώ όχι! Επίσης αν φέρεις μια άλλη γάτα στο σπίτι, η άλλη μπορεί να το σκεφτεί!
Ένας άλλος λόγος πολύ συνηθισμένος που χάνονται οι γάτες είναι η μεταφορά προς ή από τον κτηνίατρο. Έτσι:
3. Επιλέξτε κλουβί μεταφοράς με κάποια στάνταρ
Το κλουβί μεταφοράς πρέπει να είναι γερό, από σκληρό πλαστικό να έχει γερή πόρτα, που να κλείνει καλά. Στην πόρτα, αφού βεβαιωθείς ότι την έκλεισες καλά, βάλε για εξτρά προστασία δεσίματα πάνω κάτω!
Το λέω αυτό γιατί πολλές γάτες κατά τη μεταφορά τους παθαίνουν σοκ και προσπαθούν να αποδράσουν και αν δεν είναι το κλουβί καλό, τα καταφέρνουν!
Συνεπώς προσοχή στην επιλογή κλουβιού, να είναι καλής εταιρείας, γιατί μόνο αυτά είναι πραγματικά ασφαλή!
Σημ. Τσίτσου: Ένα εξαιρετικό μποξ μεταφοράς είναι της εταιρείας Stefanplast και μπορείτε να το βρείτε εδω.
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 120 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
4. Μάθετε στην γάτα σας να ακούει σε έναν μεταλλικό ήχο
Μάθε στην γάτα σου να ακούει σε έναν μεταλλικό ήχο και να τον συνδυάζει με σένα με θετικό τρόπο! Όπως τον ήχο που κάνουν τα κλειδιά ή ένα κουδουνάκι μεταλλικό ή και πιο απλά χτύπα το κουτάλι στην κονσέρβα πριν την ανοίξεις και φώναξε την γάτα ταυτόχρονα για να φάει! Αυτό θα μας χρειαστεί στην περίπτωση που κάποια στιγμή η γάτα χαθεί (θα ακολουθήσει επόμενο άρθρο για το τι να κάνεις αν η γάτα σου χαθεί όπου θα καταλάβεις την χρησιμότητα αυτού).
5. Κάντε στείρωση
Όχιιι Τάσο, έχει κι άλλα, Δώσε βάση: στειρώνουμε το ζωάκι μας γιατί είναι ο κύριος λόγος που θα οδηγήσει την γάτα μας στο να το σκάσει, όταν είναι σε οίστρο, με τις ορμόνες να κάνουν πάρτι στο σώμα της! Θα βρει τον τρόπο να είστε σίγουροι!
Είναι πράξη ευθύνης και αγάπης προς το ζώο μας. Μην ρισκάρεις την ζωή του αφήνοντας το αστείρωτο.
ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Οι αμπελοφιλοσοφίες του Τσίτσου περί στείρωσης
6. Επιλέξτε κολάρο αυτόματης απελευθέρωσης
Αν η γατούλα σου είναι αλάνι και πάει βόλτα στην γειτονιά, φόρεσέ της κολάρο αυτόματης απελευθέρωσης με τα στοιχεία σου επάνω τηλ και διεύθυνση! Μεγάλη προσοχή, μην συμβιβαστείτε με ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΟΛΛΑΡΟ ούτως ώστε αν πιαστεί κάπου να ανοίξει αυτόματα και να απελευθερωθεί! Μην μας βρει κανένα άλλο, πιο μακάβριο κακό!
7. Βάλτε της GPS
Κάποιοι ίσως δεν συμφωνείτε αλλά θα το αναφέρω και ετούτο επειδή κάθε φορά που γίνεται θέμα για το χάσιμο γάτας με ρωτάτε.. μιλαω για το θέμα του εντοπισμού της γάτας μέσω gps! Αν όντως βάλετε κολλάρο στη γάτα σας (αλλά πάντα αυτόματης απελευθέρωσης) μπορείτε να προσαρμόσετε και ένα gps για γατες, μια και πλέον υπάρχουν διαθέσιμα. Βρείτε το προτεινόμενό μου εδώ!
8. Βάλτε της μικροτσίπ
Είναι τελείως απαραίτητο να βάλετε στη γάτα σας μικροτσίπ. Πολλές φορές οι γάτες αλάνια μπορεί να μεταφερθούν στον κτηνίατρο από φιλόζωο και να την βρεις με τη βοήθεια του μικροτσίπ αμέσως! Η να βρεθεί τραυματισμένη και να μεταφερθεί! Έχουν βρεθεί πολλά ζώα έτσι!
Ουφ, αυτά είχα να πω για την ώρα, αλλά μείνετε συντονισμένοι γιατί ίσως κάποια στιγμή έρθει αυτή η αποφράδα μέρα που θα πείτε “Έχασα τη γάτα μου”! Αν ω μη γένειτο συμβεί αυτό μην πανικοβάλλεστε! Έχω γράψει έναν αναλυτικό οδηγό και γι’ αυτή την περιπτωση. Κάντε κλικ ΕΔΩ για να μάθετε περισσότερα!! Και αφούυυυ τη βρείτε χρειάζεστε έναν ακόμη οδηγό για το πως θα μπορέσετε να την πιάσετε!!! Βρείτε τον ΕΔΩ!
ΣΗΜ. ΤΣΙΤΣΟΥ
Ας ευθυμήσουμε λιγουλάκι και ας κάνουμε εδώ και μια σχετική αναφορά από το βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ”
– Τι είναι αυτά πατέρα!;!
– Τι είναι αυτά παιδί μου;
– Απ’ ότι βλέεεπω στο μπαλκόνι δεν έχεις ούτε καν δίχτυ μέχρι το ταβάνι! Η Μαρία Σάββα στο άρθρο της το λέει καθαρά “δίχτυ ως ΠΑΝΩ από την κουπαστή για να μη σας φύγει η γάτα σας”
– Μα Τσιτσάκο μου εσύ δεν βγαίνεις ποτέ στο μπαλκόνι! Και τις ελάχιστες φορές που βγαίνεις είμαι και εγώ εκεί.
– ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ, αν μου έρθει να βγω και δεν είσαι εκεί και μου επιτεθεί ο επιτήδειος ο Κινέζος και χάσω την ψυχραιμία μου και πέσω κάτω στην αυλή και αρχίσω να τρέχω στα τυφλά και βγω έξω, στο δρόμο-σκοτώστρα και αν όντας σε σοκ τρέξω απελπισμένος σε άγνωστη κατεύθυνση και μετά δεν ξέρω πως να γυρίσω πίσω και αν μετά εσείς δεν με βρίσκετε με τίποτα, και αν μείνω εκεί πέρα για παντα και μαραζώσω και χάσω την στιλπνή γουνίτσα μου και αρχίσω να τρώω διάφορα απολίτιστα γεύματα, κουνούπια και αραχνίτσες και γίνω και εγώ μια σαν τις γάτες του δρόμου, μπαρμπέριαν από τους λίγους και αν πια δεν με ξαναδεις ποτε ΠΑΤΕΡΑ;! E;!
– Έχω φύγει ΗΔΗ για αγορά διχτυού!!!
Το απόσπασμα θα το βρείτε στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα! Αν θέλετε να το τσιμπήσετε μπορείτε να το κάνετε εδώ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα (χωρίς να επιβαρύνεστε έξτρα εσείς) τις 130 Τσιτσόγατες!!
Μάθετε και την απίθανη ιστορία της γάτας που χάθηκε για 8 χρόνια και βρέθηκε με την βοήθεια του μικροτσίπ της! Κάντε κλικ ΕΔΩ για να την διαβάσετε
ΥΓ: Ένα άλλο ενδιαφέρον άρθρο για το πως να κάνετε το σπίτι σας ασφαλές για τη γάτα σας εδώ.
13 Απαντήσεις
Πολύ χρήσιμο αρθρο. Θα το δίνουμε σε όσους θέλουν να υιοθετήσουν κάποιο από τα αδεσποτάκια μας…Ευχαριστούμε!
ωραια ελενη μου.. ετοιμαζεται και δευτερο μεροος – τι να κανουμε οταν χασουμε τη γάτα μας για να την ξαναβρουμε!
Αν κάνω στείρωση σε έναν γάτο δεν θα φύγει από το σπίτι???πόσο κοστίζει η στείρωση για γάτο?
αγαθη τπτ δεν ειναι σιγουρο, αλλα ειναι πιο πιθανο να μεινει, ναι. η στειρωση αρσενικου απο 30 ως .. 60?
Φεύγουν και τα στειρωμενα γατιά , η στείρωση είναι για να μην πολλαπλασιαζονται.
ναι μπορει να φευγουν, αλλα μπορει και να μην, μια και δεν τρελαινονται να αναζητησουν ταιρι
Κλείσιμο μπαλκονιού.
Η πλαστική σιτα είναι αυτή που βάζουν για τα παιδιά? Είναι ασφαλής? Ψάχνω λύση να κλείσω το μπαλκονι (4ος ορ) με το ειδικό δίχτυ από πάνω ως κάτω αλλά το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Έχετε κάποια πρόταση? Θα πρέπει να βρω λύση γιατί δεν γίνεται να την κρατάω άλλο μέσα, τουλάχιστον όταν δεν είμαι μαζί της. Σημείωση έχουμε πολλά περιστέρια και πουλιά στην περιοχή και φοβάμαι μην πηδηξει. Ευχαριστώ
πεννυ μου δυστυχως δεν εχω αμεση εμπειρια
Γειά σου Πέννυ. Έχω την «τύχη» να έχω μπαλκόνι που βλέπει σε εσωτερικό κλειστό κήπο, οπότε έκανα μία κατασκευή με πλαίσια και συρόμενες σήτες. Το έκλεισα έως πάνω την οροφή. Οπότε έχουν ήλιο, αέρα και θέα στο πράσινο. Την πρώτη φορά που έβγαλα έξω τα δύο τέρατα, και ήλθαν σε επαφή με την νέα κατασκευή, το μικρότερο σε ηλικία και αγοράκι, πήγε να ορμήσει στο κενό, αλλά προσέκρουσε στην σήτα. Μετά, ας πούμε ότι προσαρμόστηκαν. Υπάρχουν όμως τα πουλάκια που πετάνε, οι πεταλουδίτσες και οι ακρίδες. Αποτέλεσμα ήταν οι προσπάθειες των τεράτων να σκαρφαλώσουν στην σήτα, η οποία άντεξε το βάρος τους μεν, υπέστη όμως τραυματισμούς. Το επόμενο βήμα που θα κάνω για την ασφάλειά τους, είναι, ή να βάλω σήτα ΠΕΤ που είναι μεγαλύτερης αντοχής, ή να μού τοποθετήσει ένας τεντάς πλαστικό ρολό από πάνω μέχρι κάτω – συνδυαστικά με τις σήτες – το οποίο θα μπορώ να ανεβοκατεβάζω. Επίσης – πάλι ο μικρός σε ηλικία [3 ετών], το περασμένο καλοκαίρι εμβόλισε ως πολιορκητικός κριός την σήτα τού υπνοδωματίου και βγήκε στον δρόμο για να καταδιώξει έναν άλλο γάτο. Έπαθα πολλαπλά εγκεφαλικά, αλλά ήμασταν τυχεροί και αποφύγαμε τα χειρότερα. Οπότε καλές οι σήτες, αλλά πάντοτε με επίβλεψη. Να μην τους αφήνεις δλδ μόνους, νομίζοντας ότι η σήτα θα τους εμποδίσει να βγουν εάν το αποφασίσουν. Ελπίζω να σε βοήθησα. Καλλιόπη Χριστίνα.
Αν δεν αντέχετε ένα ζωντανό οργανισμό με τις ορμόνες του και τις ανάγκες του και με το ρίσκο της απώλειάς του να μην τον παίρνετε εξ αρχής σπίτι σας.Πάρτε καλύτερα ένα χνουδωτό κουκλάκι.
Μην εξοργιζεσαι 8 μας!!
Ένα τέτοιο ζωντανό οργανισμό με τις ορμόνες του και τις ανάγκες του, αλλά και αδέσποτο, προσπαθώ να φροντίσω και εγώ. Το μόνο που καταφέρνω είναι να το ταΐζω και να ρίχνω αντιπαρασιτικά χάπια στην τροφή. Αυτό που ΔΕΝ μπορώ να κάνω, είναι το προστατεύσω από τις “ορμόνες και τις ανάγκες του” που το στέλνουν στις γατομαχίες με τα άλλα αδέσποτα και αστείρωτα αρσενικά της γειτονιάς, από τα δαγκώματα, τις μολύνσεις, τις ασθένειες, τους τραυματισμούς. Αυτή τη βδομάδα έχουμε ξεραμένο αίμα στα πλευρά. Την προηγούμενη κούτσαινε από το ένα πόδι. Ένα μήνα πριν είχαμε απόστημα κάτω από το σαγόνι. Και πάει λέγοντας. Συμπέρασμα: Κάποια στιγμή θα καταφέρω να το παγιδεύσω και να το πάω για ΣΤΕΙΡΩΣΗ. ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΣΩΣΩ ΤΗ ΖΩΗ.
Καμμία σχέση. Ο δικός μας στειρωμένος εδώ και 2.5 χρόνια όλη μέρα κάνει τα πάντα για να την κοπανήσει 😏😏