5 πράγματα που ενοχλούν τη γάτα

7+1 πράγματα που ενοχλούν τις γάτες (UPDATED 2024)

UPDATED 23.07.24
Η σχέση μιας γάτας με έναν άνθρωπο είναι μια μεγάλη πρόκληση διότι οι κώδικες επικοινωνίας αυτών των δύο ειδών είναι τελείως διαφορετικοί, κάτι που καθιστά κάπως δύσκολο να εξηγήσει ο ένας στον άλλον τα συναισθήματά του, τις προθέσεις του κλπ. 

Σε αυτό το πλαίσιο οι άνθρωποι συχνά κάνουν πράγματα που ενοχλούν τις γάτες τους χωρίς καν να το καταλαβαίνουν, χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Όσον αφορά την αντίθετη κατάσταση, είναι εξαιρετικά σπάνια όταν μια γάτα είναι ενήλικη, αλλά η ενόχληση που προκαλεί στον άνθρωπό της,  μια ανήλικη γάτα είναι αρκετά συχνή.

Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψουμε τις οχλήσεις που μπορεί να προκαλέσει ο άνθρωπος στη γάτα του εν αγνοία του ή και όχι (εν αγνοία του) και θα προτείνουμε κάποιες λύσεις για μια πιο ομαλή συμβίωση. Οι προτάσεις μας δεν είναι δα και κάποιο απόσταγμα σπουδαίας σοφίας και βασίζονται στη λογική της σχέσης συγκατοίκησης που θα μπορούσαν να είχαν και δύο άνθρωποι που συγκατοικούσαν!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΣΙΤΣΟΥ

Πριν ξεκινήσω να σας περιγράφω να τους λόγους ενόχλησης μιας γάτας και να προτείνω λύσεις θέλω να σας πω ότι είναι πιθανό να βρείτε υπερβολικά τα παρακάτω, αλλά αυτό θα οφείλεται μόνο σε μια εκ των προτέρων αδικαιολόγητη ιδέα ότι “το σπίτι είναι δικό σας και κάνετε χάρη στη γάτα που μένει σε αυτό”. Αυτό είναι μια τελείως αυθαίρετη ιδέα. 

Εξίσου αυθαίρετη με την ιδέα οτι “σημασία έχει μόνο η γάτα, εγώ ας καταπιέζομαι”. Τίποτα από αυτά δεν έχει έρεισμα στην πραγματικότητα. Η σχέση μεταξύ σας θα περάσει σε ένα άλλο επίπεδο, πολύ πιο ουσιαστικό, όταν ειστε ευαίσθητοι κάθε στιγμή στις ανάγκες της αλλά και στις δικές σας ανάγκες. Που ξέρετε, μπορεί και η γάτα να επιδείξει αντιστοιχη ευαισθησία. 

1. H γάτα ενοχλείται από τους θορύβους

ακόη της γάτας είναι εξαιρετικά δυνατή,  πολύ πιο οξεία από αυτή του ανθρωπου και έτσι ένας ήχος συγκεκριμένης έντασης μπορεί να μην ενοχλεί τον άνθρωπο αλλά ενοχλεί τη γάτα. 

Έτσι όταν ανοίγετε την τηλεόραση ή το στερεοφωνικό σας μπορείτε να κάνετε μια δεύτερη σκέψη για την ένταση του ήχου. Αντίστοιχα ενοχλητική μπορεί να είναι και η ένταση της δικής σας φωνής. Το παραπάνω γίνεται πιο ενοχλητικό όταν η γάτα κοιμάται. 

Τα απανταχού κουδουνάκια που παράγουν ήχους της τάξεως των 50db δεν προκαλούν ζημιά στη γάτα, όμως παρόλα αυτά μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητικά οπότε μπορείτε να τα αποφύγετε!

Τι μπορείτε να κάνετε;

Μια απλή λύση για μια ομαλή συμβίωση είναι πχ να μεταφέρετε τη γάτα σας σε ένα άλλο δωμάτιο από αυτό στον οποίο υπάρχει η πηγή του ήχου. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και όταν για παράδειγμα βάζετε ηλεκτρική σκούπα – κλείνετε τη γάτα σε ένα δωμάτιο, καθαρίζετε το υπόλοιπο σπίτι και μετα βγάζετε τη γάτα απο εκείνο το δωμάτιο και το καθαρίζετε και αυτό.

Επίσης δώστε στη γάτα σας ένα καταφύγιο-φωλιά σε ένα ήσυχο σημείο του σπιτιού, όπου θα έχετε το χειμώνα το αυτοθερμαινόμενο κρεβατάκι της (σαν αυτο) και την κουβερτούλα της και το καλοκαίρι το στρώμα ψύξης της (σαν εκείνο)

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΤΑ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ
Τα πάντα για την ακοή της γάτας

2. Η γάτα ενοχλείται από το έντονο φως όταν θέλει να κοιμηθεί

Στα πλαίσια μιας ομαλής συγκατοίκησης μεταξύ δύο ανθρώπων δεν πρόκειται ποτέ ο ένας να άνοιγε τα φώτα στο δωμάτιο που κοιμόταν ο άλλος για να μην τον ενοχλήσει και τον ξυπνήσει. Έτσι λοιπόν αν η γάτα σας κοιμαται σε περιβάλλον χαμηλού φωτός είναι προφανές ότι θα ενοχληθεί αν ανοίξετε τα φώτα. 

Επίσης σημειώστε ότι η γάτα σας έχει δυνατότητα να αυξομειώσει πολύ έντονα το μέγεθος της κόρης του ματιού ώστε να προσλαμβάνει αρκετό φως σε συνθήκες χαμηλής έντασης φωτός, οπότε αν ξαφνικά ανοίξετε ένα δυνατό φως, η ενόχληση στα μάτια της θα είναι πολύ δυνατή (φανταστείτε πόσο σας ενοχλούν τα μάτια σας όταν είστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και ξαφνικά ανοίξετε το παραθυρόφυλλο και πέσει απευθείας ο ήλιος στα μάτια σας – και πολλαπλασιάσετε αυτή την ενόχληση). 

Τι μπορείτε να κάνετε

Απλώς μεταφέρετε τη γάτα όσο πιο γλυκά και τρυφέρα μπορείτε σε ένα άλλο δωμάτιο και ανοίξτε το φως του δωματίου που θέλετε. Εναλλακτικά επιλέξτε κάποιο πολύ ήπιο φωτισμό (συχνά υπάρχει η δυνατότητα διαβαθμισμένης έντασης φωτός) και ταυτοχρονα σκεπάστε το προσωπο της γάτας σας ώστε να μην πέσει το δυνατό φως απευθείας στα μάτια της

3. Η γάτα ενοχλείται από το επιθετικό χάιδεμα

Η γάτα είναι ένα πλάσμα που εκτιμάει την αξία των λεπτών διακριτικών χαδιών. Όσο όμως εκτιμαέι αυτά άλλο τόσο δεν απολαμβάνει τα απότομα, άγαρμπα, έντονα χάδια, που μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά ενοχλητικά. Και αυτό γιατί η γάτα μπορεί να είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε ερεθίσματα αφής και να αντιδράσεις δαγκώνοντας, κάνοντας χουυυυ κλπ!

Ειδικά μάλιστα στο χώρο της κοιλιάς η γάτα νιώθει πολύ εκτεθειμένη και μην την χαϊδεύετε εκεί παρά μόνο όταν έχετε ξεκάθαρα σημάδια ευχαρίστησης όσο μεταφέρετε το χάιδεμα προς τα εκεί.

Τι μπορείτε να κάνετε

Όταν την χαϊδεύετε τουλάχιστον αρχικά θα πρέπει να είστε πολύ απαλοί στις κινήσεις σας και ίσως στη συνέχεια να διερευνήσετε την πιθανότητα πιο έντονων χαδιών. Τα σημεία στα οποία τα χάδια είναι συνήθως πολύ αρεστά, είναι το μέτωπο, τα μαγουλάκια, ο αυχένας και το πηγούνι.!

Για τους ίδιους λόγους και οι επισκέπτες πρέπει να είναι διακριτικοί στα χάδια τους αφού μάλιστα πρώτα αφήσουν τη γάτα να τους μυρίσει, για να υπάρξει ένα πρώτο επίπεδο εξοικείωσης! Διαβάστε και το αναλυτικό μου άρθρο για το πως να χαϊδεύετε τη γάτα σας εδώ!

4. Οι γάτες ενοχλούνται απο το χαλασμένο φαγητό

Όσο και αν δεν το πιστεύετε οι γάτες μπορούν με μεγάλη ακρίβεια να αντιληφθούν όταν ένα φαγητό είναι χαλασμένο, ή εξαιρετικά μπαγιάτικο. Τελευταία δύο φορές εγώ ο Τσίτσος αντιλήφθηκα ότι η μους μου ήταν ληγμένη (αν και οι γονείς την είχαν πάρει πριν λίγες μέρες από το σούπερ μάρκετ) και φυσικά ούτε την άγγιξα. 

Τι μπορείτε να κάνετε; Αλλάζετε συνέχεια το νερό στο δοχείο της γάτας σας, δεν αφήνετε φαγητό σε ημίρευστη μορφή για πολλές ώρες εκτεθειμενο στον αέρα, ελέγχετε τις ημερομηνίες λήξεων των τροφίμων που της δίνετε! Και ειδικά τώρα το καλοκαίρι όταν βγάζετε στη γάτα σας το αγαπημένο πατεδάκι (βρείτε τα προτεινόμενά μου εδώ) μην το αφήνετε περισσότερο από 1 ώρα μέσα στη ζέστη. 
Επίσης ακόμη και η ξηρά τροφή οξειδώνεται και αλλοιώνεται και ταγκίζει γι’ αυτό και αν η γάτα σας δεν φάει όλη τη μερίδα έγκαιρα μην την αφήσετε με τις ώρες έξω! Που να δείτε η Ρούμπα με πόση όρεξη τρώει τις κροκέτες της ποιοτικής Equilibrio αν μόλις έχουν βγει από το σακούλι της τροφής και πόσο διαφορετικά τις αντιμετωπίζει αν έχει περάσει ώρα!

Τέλος να πούμε ότι το αλλοιωμένο φαγητό είναι αιτία προφανώς ώστε η γάτα να μην τρώει καθόλου

5. Οι γάτες ενοχλούνται από τον καλλωπισμό δια χειρός ανθρώπου

Αρχικά πρέπει να λάβετε υπόψιν ότι η γάτα είναι ένα πλάσμα που ασχολείται με την καθαριότητά της συχνά πάνω από 3 ώρες την ημέρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα στις περιπτώσεις μπορει και καθαρίζει επαρκώς το τρίχωμά της, διαλύει κόμπους, καθαρίζει τα μάτια της, τα γεννητικά της όργανα και γενικώς ό,τι έχει λερωθεί πάνω της. Επίσης μέσω του ξυσίματος των νυχιών φροντίζει να κρατάει το μέγεθός τους σταθερό. 

Και επειδή οι ανθρώπινες επεμβάσεις όπως ένα μπάνιο  ή κόψιμο των νυχιών ή το βούρτσισμα συχνά ενοχλούν πάρα πολύ τη γάτα, καλό θα ήταν να αποφεύγετε αυτές τις δραστηριότητες, εκτός αν η γάτα δείχνει ξεκάθαρα να τις απολαμβάνει ή αν είναι άκρως απαραίτητο. Για παράδειγμα εγώ τρελαίνομαι για το βούρτσισμα, μπορώ να κάθομαι ώρες να με βουρτσίζει ο πατέρας με μια καλη βούρτσα  όπως αυτή, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:

Τι μπορείτε να κάνετε; Αν η γάτα σας έχει θέματα κόμπων στη γούνα μπορείτε να δοκιμάσετε ένα εργαλείο όπως αυτό το θαυματουργό και αν είχε κάποιο ατύχημα που για παράδειγμα είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει λάδια, τότε πρέπει καλώς ή κακώς να την βοηθήσετε με χτένισμα και μπάνιο – πάντα με ενα σαμπουάν κατάλληλο για γάτες όπως αυτό

Αλλά περιορίστε αυτές τις δραστηριότητες στο ελάχιστο, ΜΟΝΟ όταν είναι ξεκάθαρο ότι είναι απαραίτητες για τη γάτα σας! 

Επίσης αν ο λόγος που καλλωπίζετε τη γάτα σας είναι ότι εσείς ενοχλείστε από τις τρίχες της, ή από το ξύσιμο των νυχιών της πάνω σε έπιπλα κλπ και πάλι υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να μη μαδάει η γάτα σας (βρείτε τι ΕΔΩ) ή για να μην ξύνει με τα νύχια της (ο οδηγός μου ΕΔΩ) σε όλες τις επιφάνειες. Κάντε κλικ στα λινκ και στρωθείτε στη μελέτη!

Τέλος βρείτε τον αναλυτικό μου οδηγό για να κάνετε στη γάτα σας μπάνιο όσο πιο ανώδυνα γίνεται (πάντα όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο):

6. Οι γάτες ενοχλούνται όταν γελάτε δυνατά και ειρωνικά εις βάρος τους

Το είχα διαβάσει κάπου αυτό και την ίδια στιγμή έκανα μια αυτοσυνειδητοποίηση, ότι και εμένα με ενοχλεί όταν γελούν δυνατά οι διάφοροι χούμανς που βρίσκονται στο δωμάτιο. Τώρα αν όντως ενοχλούμαι επειδή η ένταση του γέλιου είναι δυνατή ή επειδή γελάνε εις βάρος μου, δεν είμαι 100% βέβαιος, αλλά μερικά πειράματα θα αποκαλύψουν την αλήθεια γύρω από αυτό το ζήτημα

Τι μπορείτε να κάνετε; Μα φυσικά να γελάτε χαμηλοφώνος, πνιχτά, με την χείρα μπροστά από το στόμα για να κρύψετε όσο είναι δυνατόν τον σαρκαστικό γέλωτα που μας διαλύει το νευρικό σύστημα! Τι; Όχι; Δεν είστε διατεθειμένοι να το κάνετε αυτό; Ε τότε θα σας πετάξουμεν εκτός της οικείας! Οοορίστε μας!

7. Οι γάτες ενοχλούνται από τις φωτογραφίες

Αρχικά νόμιζα ότι συμβαίνει μόνο στον Τσίτσο! Ότι μόνο ο Τσίτσος ξενερώνει όταν με βλέπει να κουβαλάω αυτόν το διάολο (το κινητό ντε) για να τον φωτογραφήσω! Η κλασσική του αντίδραση ήταν να αποστρέφει το πρόσωπό του από την κάμερα ενώ τα μάτια του έπαιρναν ένα ξινισμένο αγανακτισμένο βλέμμα που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

Στη συνέχεια ανακάλυψα ότι δεν είναι μόνο ο Τσίτσος, Αν εξαιρέσουμε τον Σκλαβενίτη όλες σχεδόν οι γάτες της αυλής ενοχλούνται από την παρουσία της κάμερας! Δεν ξέρω που ακριβώς να το αποδώσω γι’ αυτό θα το αποδώσω στο ότι εσείς εκείνη την ώρα έχετε το νου σας στο πως θα βγάλετε μια ωραία φωτογραφία και όχι στο να φερθείτε με αγάπη και στοργή στη γάτα σας! Και ξέρετε αυτές τις μικρές, απωθητικές αγωνίες σας εμείς τις καταλαβαίνουμε πολύ καλά με τις υπερβιονικές μας αισθήσεις! Μερικές ακόμη ερμηνείες αυτού του φαινομένου θα βρείτε και στο σχετικό μου άρθρο.

Τι μπορείτε να κάνετε; Μα να περιορίσετε τις φωτογραφίες στις ελάχιστες απαραίτητες, τον χρόνο έκθεσης στο ελάχιστο δυνατό και όλα καλά θα πάνε ρε παιδιά! Τι; Δύσκολο; Α ναι, δοκιμάστε και το παλιό καλό κολπάκι της ανταμοιβής με λιχουδιά – παιδιά, εκπτώσεις δεν κάνουμε, δώστε στη γάτα σας υγιεινές, ποιοτικές λιχουδιές όπως οι εξαιρετικές Marly & Dan (περισσότερα γι’ αυτές εδώ) – μετά από κάθε φωτογράφηση, μήπως και συνδέσουμε την φωτογράφηση με κάτι ευχάριστο!  

Και μια και μιλάμε για την φωτογράφηση γατών ας δούμε 7 τιπς για τέλειες φωτογραφήσεις (γατών) στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

8. Οι γάτες ενοχλούνται από την επανάληψη στο φαγητό

Η ιδέα οτι μια γάτα πρέπει να τρεφεται με συγκεκριμενα πραματα και να μην κανει αλλαγες γιατι μπορει κατι να την βρει στο γαστρεντερικο της κλπ, είναι τελείως λανθασμένη! Να γνωρίζετε ότι η επανάληψη στην διατροφή μιας γάτας λειτουργεί όπως λειτουργεί στον άνθρωπο! Δηλαδή προκαλεί δυσφορία και ενόχληση – φανταστείτε έναν άνθρωπο που θα έτρωγε καθεε μερα.. στραγάλια!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  

Βέβαια αν μια γάτα τρέφεται για μεγαλα διαστήματα πχ με μια ξηρά τροφή αν της δώσετε απότομα υγρή, επειδή  το πεπτικο της εχει προσαρμοστει σε αυτη την ξηρα, ειναι πολυ πιθανο να στρεσαριστει με διαρροιες και εμετους. Ατυχώς τότε αποδιδουμε τους εμετους στην υγρη τροφη και οχι στο οτι η γατα ειχε προσαρμοστει στο να τρωει μόνο ένα πράγμα. Γι’ αυτο σε τέτοιες περιπτωσεις φροντίστε να κάνετε πολυυυυ σταδιακη μετάβαση στην καινούρια τροφή. Αν η γάτα με αυτό τον τροπο, σταδιακα, μαθει να τρωει αρκετες τροφες, μετα πια δεν θα χρειαζεται σταδιακες μεταβάσεις. Άλλα πλεονεκτηματα της εναλλαγης πολλων (ποιοτικων τροφων) θα βρείτε εδώ

Τι μπορείτε να κάνετε;

Έτσι λαμβάνοντας υποψιν σοβαρα την παραπάνω σημείωση μην διστάζετε να αλλάζετε συνέχεια γεύσεις, υφές, πηγες πρωτεϊνης  – αρκεί πάντα να επιλέγετε προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. 

Επίσης μην ξεχνάτε ότι η καλύτερη ξηρά τροφή (και η πιο πανακριβη) δεν μπορεί να συγκριθεί με μια ποιοτική υγρή τροφή! Αυτές τις μέρες ο Τσιτσάκος έβαλε στις γαστρονομικές του περιπέτειες και την ποιοτική Animonda – πολλές γεύσεις που μπορείτε να την βρείτε ΕΔΩ – αλλά και τις τέλειες και οικονομικές Lucky Lou Lifestage – βρείτε τις σε οικονομικές συσκευασίες ΕΚΕΙ

Πόσα από αυτά τα 8 πράγματα κάνετε εσείς; Είχατε υπόψιν ότι μπορεί να ενοχλούν τη γάτα σας; Περιμενω τις απαντήσεις σας σε σχόλιο! 

Κλείνοντας θα ήθελα να σας προτρέψω να διαβάσετε και το αρκετά σχετικό άρθρο μου για τα πράγματα που μισούν οι γάτες, ώστε να αποκτήσετε μια πιο σφαιρική εικόνα για το πως θα συνυπάρχετε μαζί τους χωρίς να.. ΤΟΥΣ ΤΗ ΔΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΝΕΥΡΑ!!!

ΥΓ: Στον αντίποδα βρείτε 7 ενοχλητικές συμπεριφορές της γάτας σας, ακριβώς ΕΔΩ!

Τέλος αν θέλετε να ανακαλύψετε μερικές ενδείξεις ότι η γάτα σας είναι θυμωμένη κάντε κλικ στην εικόνα αμέσως παρακάτω:

11 Απαντήσεις

 1. Πολύ καλό το άρθρο Τσιτσο μου. To the point!
  Πολύ δίκιο έχεις με το χάδι, το οποίο δεν πρέπει να ξεφεύγει και να γίνεται over petting!
  Γιατί σε κάποιες δεν αρέσει καθόλου, τους “χαλάει την γουνα ” και έρχεται μετά μια γρατσουνια και αναρωτιέσαι ” μα γιατί εγώ την χαιδευα”! Ναι αλλά το παρακάνες! Υπάρχουν όρια σε αυτό! Μπράβο τελειοοοοο!

 2. Η δικιά μου τρώει μόνο ξηρά τροφή… Και μάλιστα αυτήν που τρώνε και τα σκυλιά μου…
  Ποτε της δεν τίμησε γατοτροφες, ουτε καν φρέσκο ψάρι, αυγό, τυρί, κρέας κτλ…
  Το πολυ πολυ να τιμήσει καμιά σαυρα ή κανα ποντικακι που θα πιασει μόνη της! Πειράζει;
  Πάντως είναι υγιέστατη!

 3. Σχετικά με το μονότονο φαγητό που κάποια στιγμή το βαριούνται! Ο Ginger μου (13 χρονών και 10 κιλά) επειδή δημιουργεί κρυστάλλους στην ουροδόχο κύστη ΠΡΕΠΕΙ να τρώει ειδικό φαγητό (URINARY S/O) βασικά σε ξηρή μορφή και για εναλλαγή του παίρνω τις αντίστοιχες κονσέρβες αλλά με την ίδια γεύση. Τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν?

  1. Αλίκη, σίγουρα θα χει καποιο νόημα η s/o, αλλά από τη μια το υπερβολικό βάρος, από την άλλη το πειραγμένο ουροποιητικο είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ποιοτικές και πολύ πιο φυσικες υγρες τροφες

  2. Αλίκη, σίγουρα θα χει καποιο νόημα η s/o, αλλά από τη μια το υπερβολικό βάρος, από την άλλη το πειραγμένο ουροποιητικο είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ποιοτικές και πολύ πιο φυσικες υγρες τροφες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *