5 πράγματα που ενοχλούν τη γάτα

5 πράγματα που ενοχλούν τις γάτες

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Η σχέση μιας γάτας με έναν άνθρωπο είναι μια μεγάλη πρόκληση διότι οι κώδικες επικοινωνίας αυτών των δύο ειδών είναι τελείως διαφορετικοί, κάτι που καθιστά κάπως δύσκολο να εξηγήσει ο ένας στον άλλον τα συναισθήματά του, τις προθέσεις του κλπ. 

Σε αυτό το πλαίσιο οι άνθρωποι συχνά κάνουν πράγματα που ενοχλούν τις γάτες τους χωρίς καν να το καταλαβαίνουν, χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Όσον αφορά την αντίθετη κατάσταση, είναι εξαιρετικά σπάνια όταν μια γάτα είναι ενήλικη, αλλά η ενόχληση που προκαλεί στον άνθρωπό της,  μια ανήλικη γάτα είναι αρκετά συχνή.

Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψουμε τις οχλήσεις που μπορεί να προκαλέσει ο άνθρωπος στη γάτα του εν αγνοία του ή και όχι (εν αγνοία του) και θα προτείνουμε κάποιες λύσεις για μια πιο ομαλή συμβίωση. Οι προτάσεις μας δεν είναι δα και κάποιο απόσταγμα σπουδαίας σοφίας και βασίζονται στη λογική της σχέσης συγκατοίκησης που θα μπορούσαν να είχαν και δύο άνθρωποι που συγκατοικούσαν!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΣΙΤΣΟΥ

Πριν ξεκινήσω να σας περιγράφω να τους λόγους ενόχλησης μιας γάτας και να προτείνω λύσεις θέλω να σας πω ότι είναι πιθανό να βρείτε υπερβολικά τα παρακάτω, αλλά αυτό θα οφείλεται μόνο σε μια εκ των προτέρων αδικαιολόγητη ιδέα ότι “το σπίτι είναι δικό σας και κάνετε χάρη στη γάτα που μένει σε αυτό”. Αυτό είναι μια τελείως αυθαίρετη ιδέα. 

Εξίσου αυθαίρετη με την ιδέα οτι “σημασία έχει μόνο η γάτα, εγώ ας καταπιέζομαι”. Τίποτα από αυτά δεν έχει έρεισμα στην πραγματικότητα. Η σχέση μεταξύ σας θα περάσει σε ένα άλλο επίπεδο, πολύ πιο ουσιαστικό, όταν ειστε ευαίσθητοι κάθε στιγμή στις ανάγκες της αλλά και στις δικές σας ανάγκες. Που ξέρετε, μπορεί και η γάτα να επιδείξει αντιστοιχη ευαισθησία. 

1. H γάτα ενοχλείται από τους θορύβους

ακόη της γάτας είναι εξαιρετικά δυνατή, πολύ πιο οξεία από αυτή του ανθρωπου και έτσι ένας ήχος συγκεκριμένης έντασης μπορεί να μην ενοχλεί τον άνθρωπο αλλά ενοχλεί τη γάτα. 

Έτσι όταν ανοίγετε την τηλεόραση ή το στερεοφωνικό σας μπορείτε να κάνετε μια δεύτερη σκέψη για την ένταση του ήχου. Αντίστοιχα ενοχλητική μπορεί να είναι και η ένταση της δικής σας φωνής. Το παραπάνω γίνεται πιο ενοχλητικό όταν η γάτα κοιμάται. 

Τα απανταχού κουδουνάκια που παράγουν ήχους της τάξεως των 50db δεν προκαλούν ζημιά στη γάτα, όμως παρόλα αυτά μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητικά οπότε μπορείτε να τα αποφύγετε!

Τι μπορείτε να κάνετε;

Μια απλή λύση για μια ομαλή συμβίωση είναι πχ να μεταφέρετε τη γάτα σας σε ένα άλλο δωμάτιο από αυτό στον οποίο υπάρχει η πηγή του ήχου. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και όταν για παράδειγμα βάζετε ηλεκτρική σκούπα – κλείνετε τη γάτα σε ένα δωμάτιο, καθαρίζετε το υπόλοιπο σπίτι και μετα βγάζετε τη γάτα απο εκείνο το δωμάτιο και το καθαρίζετε και αυτό.

2. Η γάτα ενοχλείται από το έντονο φως όταν θέλει να κοιμηθεί

Στα πλαίσια μιας ομαλής συγκατοίκησης μεταξύ δύο ανθρώπων δεν πρόκειται ποτέ ο ένας να άνοιγε τα φώτα στο δωμάτιο που κοιμόταν ο άλλος για να μην τον ενοχλήσει και τον ξυπνήσει. Έτσι λοιπόν αν η γάτα σας κοιμαται σε περιβάλλον χαμηλού φωτός είναι προφανές ότι θα ενοχληθεί αν ανοίξετε τα φώτα. 

Επίσης σημειώστε ότι η γάτα σας έχει δυνατότητα να αυξομειώσει πολύ έντονα το μέγεθος της κόρης του ματιού ώστε να προσλαμβάνει αρκετό φως σε συνθήκες χαμηλής έντασης φωτός, οπότε αν ξαφνικά ανοίξετε ένα δυνατό φως, η ενόχληση στα μάτια της θα είναι πολύ δυνατή (φανταστείτε πόσο σας ενοχλούν τα μάτια σας όταν είστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και ξαφνικά ανοίξετε το παραθυρόφυλλο και πέσει απευθείας ο ήλιος στα μάτια σας – και πολλαπλασιάσετε αυτή την ενόχληση). 

Τι μπορείτε να κάνετε

Απλώς μεταφέρετε τη γάτα όσο πιο γλυκά και τρυφέρα μπορείτε σε ένα άλλο δωμάτιο και ανοίξτε το φως του δωματίου που θέλετε. Εναλλακτικά επιλέξτε κάποιο πολύ ήπιο φωτισμό (συχνά υπάρχει η δυνατότητα διαβαθμισμένης έντασης φωτός) και ταυτοχρονα σκεπάστε το προσωπο της γάτας σας ώστε να μην πέσει το δυνατό φως απευθείας στα μάτια της

3. Η γάτα ενοχλείται από το επιθετικό χάιδεμα

Η γάτα είναι ένα πλάσμα που εκτιμάει την αξία των λεπτών διακριτικών χαδιών. Όσο όμως εκτιμαέι αυτά άλλο τόσο δεν απολαμβάνει τα απότομα, άγαρμπα, έντονα χάδια, που μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά ενοχλητικά. Και αυτό γιατί η γάτα μπορεί να είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε ερεθίσματα αφής και να αντιδράσεις δαγκώνοντας, κάνοντας χουυυυ κλπ!

Ειδικά μάλιστα στο χώρο της κοιλιάς η γάτα νιώθει πολύ εκτεθειμένη και μην την χαϊδεύετε εκεί παρά μόνο όταν έχετε ξεκάθαρα σημάδια ευχαρίστησης όσο μεταφέρετε το χάιδεμα προς τα εκεί.

Τι μπορείτε να κάνετε

Όταν την χαϊδεύετε τουλάχιστον αρχικά θα πρέπει να είστε πολύ απαλοί στις κινήσεις σας και ίσως στη συνέχεια να διερευνήσετε την πιθανότητα πιο έντονων χαδιών. Τα σημεία στα οποία τα χάδια είναι συνήθως πολύ αρεστά, είναι το μέτωπο, τα μαγουλάκια, ο αυχένας και το πηγούνι.!

Για τους ίδιους λόγους και οι επισκέπτες πρέπει να είναι διακριτικοί στα χάδια τους αφού μάλιστα πρώτα αφήσουν τη γάτα να τους μυρίσει, για να υπάρξει ένα πρώτο επίπεδο εξοικείωσης

4. Οι γάτες ενοχλούνται απο το χαλασμένο φαγητό

Όσο και αν δεν το πιστεύετε οι γάτες μπορούν με μεγάλη ακρίβεια να αντιληφθούν όταν ένα φαγητό είναι χαλασμένο, ή εξαιρετικά μπαγιάτικο. Τελευταία δύο φορές εγώ ο Τσίτσος αντιλήφθηκα ότι η μους μου ήταν ληγμένη (αν και οι γονείς την είχαν πάρει πριν λίγες μέρες από το σούπερ μάρκετ) και φυσικά ούτε την άγγιξα. 

Τι μπορείτε να κάνετε; Αλλάζετε συνέχεια το νερό στο δοχείο της γάτας σας, δεν αφήνετε φαγητό σε ημίρευστη μορφή για πολλές ώρες εκτεθειμενο στον αέρα, ελέγχετε τις ημερομηνίες λήξεων των τροφίμων που της δίνετε!

Το αλλοιωμένο φαγητό είναι αιτία προφανώς ώστε η γάτα να μην τρώει καθόλου

5. Οι γάτες ενοχλούνται από τον καλλωπισμό δια χειρός ανθρώπου

Αρχικά πρέπει να λάβετε υπόψιν ότι η γάτα είναι ένα πλάσμα που ασχολείται με την καθαριότητά της συχνά πάνω από 3 ώρες την ημέρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα στις περιπτώσεις μπορει και καθαρίζει επαρκώς το τρίχωμά της, διαλύει κόμπους, καθαρίζει τα μάτια της, τα γεννητικά της όργανα και γενικώς ό,τι έχει λερωθεί πάνω της. Επίσης μέσω του ξυσίματος των νυχιών φροντίζει να κρατάει το μέγεθός τους σταθερό. 

Και επειδή οι ανθρώπινες επεμβάσεις όπως ένα μπάνιο ή κόψιμο των νυχιών ή το βούρτσισμα συχνά ενοχλούν πάρα πολύ τη γάτα, καλό θα ήταν να αποφεύγετε αυτές τις δραστηριότητες, εκτός αν η γάτα δείχνει ξεκάθαρα να τις απολαμβάνει ή αν είναι άκρως απαραίτητο. Για παράδειγμα εγώ τρελαίνομαι για το βούρτσισμα, μπορώ να κάθομαι ώρες να με βουρτσίζει ο πατέρας, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:

Τι μπορείτε να κάνετε; Αν η γάτα σας έχει θέματα κόμπων στη γούνα ή αν είχε κάποιο ατύχημα που για παράδειγμα είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει λάδια, τότε πρέπει καλώς ή κακώς να την βοηθήσετε με χτένισμα και μπάνιο. 

Αλλά περιορίστε αυτές τις δραστηριότητες στο ελάχιστο, ΜΟΝΟ όταν είναι ξεκάθαρο ότι είναι απαραίτητες για τη γάτα σας! 

Επίσης αν ο λόγος που καλλωπίζετε τη γάτα σας είναι ότι εσείς ενοχλείστε από τις τρίχες της, ή από το ξύσιμο των νυχιών της πάνω σε έπιπλα κλπ και πάλι υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να μη μαδάει η γάτα σας ή για να μην ξύνει με τα νύχια της σε όλες τις επιφάνειες. Κάντε κλικ στα λινκ και στρωθείτε στη μελέτη!

Τέλος αν θέλετε να ανακαλύψετε μερικές ενδείξεις ότι η γάτα σας είναι θυμωμένη κάντε κλικ στην εικόνα αμέσως παρακάτω:

2 Απαντήσεις

  1. Πολύ καλό το άρθρο Τσιτσο μου. To the point!
    Πολύ δίκιο έχεις με το χάδι, το οποίο δεν πρέπει να ξεφεύγει και να γίνεται over petting!
    Γιατί σε κάποιες δεν αρέσει καθόλου, τους “χαλάει την γουνα ” και έρχεται μετά μια γρατσουνια και αναρωτιέσαι ” μα γιατί εγώ την χαιδευα”! Ναι αλλά το παρακάνες! Υπάρχουν όρια σε αυτό! Μπράβο τελειοοοοο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *