7 ενοχλητικές συμπεριφορές της γάτας, τι σημαίνουν και πως να τις αντιμετωπίσετε

Σε όλες τις σχέσεις μεταξύ ζωντανών πλασμάτων υπάρχει το εξής θεμελιώδες πρόβλημα: Θέλουμε να απολαμβάνουμε τις ευχάριστες πτυχές της σχέσης και να αποφεύγουμε τις δυσάρεστες. Όμως σας έχω νέα: Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Έτσι και στη σχέση σας με τη γάτα σας μπορεί να θέλετε τα χαδάκια, τις τρυφεράδες και τα αστεία καμώματά τους, αλλά οφείλετε, σαν συνειδητοποιημένος χούμαν (ή μήπως δεν είστε;!;!) να δεχτείτε και τις όχι-και-τοσο-ευχάριστες συμπεριφορές! 

Εκτός αν είστε τελείως τρελός για τη γάτα σας θα συμφωνήσετε ότι αρκετά από τα παρακάτω είναι όντως ενοχλητικές συμπεριφορές και για εσάς:

1. Δάγκωμα/Γρατζούνισμα

Το δάγκωμα και το γρατζούνισμα συχνά αποτελούν συχνά μέρος των παιχνιδιών της γάτας και είναι ελεγχόμενο χωρίς ιδιαίτερες δυσάρεστες συνέπειες. 

Όμως ενίοτε ξεφεύγει από τα όρια του παιχνιδιού και τότε γίνεται μια συμπεριφορά αρκετά δυσάρεστη – μάλιστα αποτελεί το νο1 συμπεριφορικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γατογονείς.

Αυτή η συμπεριφορά  στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχει αιτία για την οποία συμβαίνει. Οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες:

  • Φόβος/Αγχος/Στρες
  • Υπερδιέγερση

Μια γάτα φοβισμένη είναι πολύ πιθανό να καταφύγει στο δάγκωμα και στο γρατζούνισμα προκειμένου να αντιμετωπίσει την πιθανή (αληθινή ή όχι) απειλή! Μάλιστα το συγκεκριμένο συνοδεύεται με διάφορα άλλα σημάδια της γλώσσας του σώματος της γάτας  όπως τα μάτια που κοιτάζουν επίμονα, τα οριζοντιωμένα αυτιά στο πλάι, και το μουγκρητό ή άλλοι παρόμοιοι ήχοι. 

Ωστόσο μια γάτα μπορεί να προβεί σε επιθετικές συμπεριφορές και όταν το παρακάνετε στα χάδια μαζί της, οπότε και συμβαίνει μια υπερδιέγερση που την ωθεί να φερθεί επιθετικά.

η γάτα μου με δαγκώνει

Αν μια γάτα σας δαγκώσει είναι φρόνιμο να πάρετε κάποια μέτρα που θα βρείτε στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ

Αν η γάτα σας δαγκώνει επίμονα και θέλετε να αντιστρέψετε αυτή την κατάσταση διαβάστε τον αναλυτικό μου οδηγό στον παρακάτω σύνδεσμο:

2. Εκφοβισμός σε άλλα κατοικίδια

Ω θεοί, μια από την πιο ανυπόφορη συμπεριφορά μιας γάτας που πονάει περισσότερο όσους από εσάς έχετε περάσει σε ένα άλλο επίπεδο τις σχέσεις σας με τα μικρά αυτά θαύματα είναι όταν αυτές εκφοβίζουν και χτυπούν άλλες γάτες (ή σκύλους ή άλλα κατοικίδια). Εσείς βλέπετε έχετε ξεπεπεράσει προ πολλού το επίπεδο που σας ενδιαφέρουν τα διάφορα υλικά αγαθά (βλ. καναπέδες, κουρτίνες, σίτες κλπ) αλλά και ο προσωπικός πόνος (δαγκωματίες, γρατζουνιές) και νοιάζεστε πια.. μονο για τις γάτες!

Γιατί συμβαίνει αυτή η συμπεριφορά; Υπάρχουν διάφορες ανθρωποκεντρικές ερμηνείες για ετούτη τη συμπεριφορά που νομίζω όμως ότι είναι αρκετά άστοχες! Ο εκφόβισμός νομίζω ότι έχει περισσότερο να κάνει με τα χωροκτητικά ένστικτα της γάτας, και με την ιδιότυπη ιεραρχία που υπάρχει σε νοικοκυριά με περισσότερες από μια γάτες, παρά σε ανθρωποκεντρικά κόνσεπτ όπως αυτό της “ζήλιας“. 

Η κυρίαρχη γάτα του νοικοκυριού έχει κατοχυρώσει ως δική της την περισσότερη έκταση του σπιτιού, απολαμβάνει πρόνομια πρωτεραιότητας στη σίτιση και γενικώς κάνει ό,τι θέλει. Στα πλαίσια αυτής της κατάφορης ανισότητας δεν το έχει σε πολύ να απειλήσει, να επιτεθεί και τελικά να χτυπήσει και να εκδιώξει μια άλλη γάτα, κατώτερη στην ιεραρχία – και όλες αυτές τις αδύνατο-να-τις-αντέξετε εκδηλώσεις του bullying. 

Η στείρωση γατών αμβλύνει τέτοιες συμπεριφορές ενώ αν παρόλα αυτά οι γάτες συνεχίζουν το βιολί τους μπορείτε να τις απομονώσετε και να τις ξανασυστήσετε ακολουθώντας τον πολύ χρήσιμο Οδηγό της γατοακτιβίστριας Μαρίας Σάββα! που μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Πως να συμφιλιώσω 2 γάτες

3. Γρατζούνισμα επίπλων

Ναι ναι, σας καταλαβαινω και εσάς, τιιιι να κάνω. Δεν αντέχετε να βλέπετε την καινούρια κουρτίνα σας ξεμαλλιασμένη και ποιος μπορεί να σας κατηγορήσει γι’ αυτό. Όμως και ποιος να κατηγορήσει τη γάτα σας που, όντας χωροκτητικό πλάσμα θέλει να αφήσει τις μυρωδιές της και την υπογραφή της στα διάφορα μέρη του σπιτιού. Εσείς δεν θα θέλατε να νιώθετε άνετα μέσα στο σπίτι σας; 

Ε αυτό επιθυμεί και εκείνη. Γρατζουνώντας τον καναπέ, την πολυθρόνα, τις κουρτίνες κλπ αφήνει τις οσμές της από αδένες στις πατούσες της σε εκείνα τα σημεία και τις κατοχυρώνει. Είναι ο μοναδικός τρόπος να νιώσει σαν στο σπίτι της.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε για να περιορίσετε αυτή τη συμπεριφορά της. Διαβάστε το άρθρο μου “Πως να μη γρατζουνάει η γάτα τα έπιπλα – 7 απλά tips

4. Λέρωμα έξω από την τουαλέτα

Αν μια γάτα είναι υγιής και ξαφνικά αρχίσει να κάνει τα περιττώματά της έξω από την τουαλέτα της θέλω να σας βεβαιώσω ότι αυτή η γάτα έχει αγχωθεί με κάτι. Κάτι την στρεσάρει και επιστρατεύει μια από τις πιο ισχυρές δηλώσεις ιδιοκτησίας που έχει στα χέρια της: Τα περιττώματά της! Μπορεί απλώς να πάψει να τα θάβει αλλά δεν είναι σπάνιο να αρχίσει να τοποθετεί στρατηγικά τα .. σκατουλάκια της σε διάφορα σημεία του σπιτιού, ιδίως στα σημεία που κάπως σχετίζονται με την πηγή του στρες της. 

Συχνά ο ερχομός ενός μωρού, ή ακόμη χειρότερα, ενός νέου κατοικιδίου είναι η αιτία που κάνει μια γάτα να εκδηλώσει τέτοιες συμπεριφορές. Και πάλι ερμηνείες ανθρωποκεντρικές, ότι τάχα μου η γάτα εκδικείται είναι αρκετά άστοχες! Η γάτα απλώς στρεσάρεται από την αλλαγή στην ασφαλή ρουτίνα που έχει φτιάξει και προσπαθεί να νιώσει καλύτερα, να νιώσει και πάλι ασφαλής. Η κατοχύρωση της περιοχής της με τα περιττώματά της την βοηθάει να ανακουφιστεί, μια και νιώθει και πάλι σαν στο σπίτι της στα σημεία που κατοχύρωσε! 

Αν τώρα αναρωτιέστε πως μπορείτε να αλλάξετε ολιστικά όλη αυτή την κατάσταση κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

5. Απαιτητικότητα σε σχέση με το φαγητό

Η γάτα σας μπορεί να αποδειχτεί πολύ απαιτητική, σε σημείο να εκδηλώνει και διακριτικά σημάδια επιθετικότητας σε σχέση με την σίτισή της. Από την ανεξέλεγκτη φλυαρία/παράπονο μέχρι τα χαστουκάκια στο μαγουλάκι σας πρωί πρωί, για να την ταϊσετε, έχουμε μια ευρείσ γκάμα επιθετικών συμπεριφορών που παύουν μόνο όταν ταϊστουν. 

Τρεις είναι οι βασικές αιτίες τέτοιων συμπεριφορών: 

H γάτα μπορεί να βαριέται πολύ και βλέπει το φαγητό της σαν ένα μέσο διασκέδασης, απόλαυσης, μια ανάπαυλα στην βαρεμάρα της! Αν αυτό είναι που συμβαίνει σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε τούτο εδώ τον οδηγό για το πώς να μη βαριέται η γάτα σας.

Η άλλη περίπτωση που εξηγεί τέτοιες συμπεριφορές συναντιέται σε γάτες που υπήρξαν αδέσποτες. Τέτοιες γάτες έχουν μοχθήσει στην προηγούμενη ζωή τους πολύ για να εξασφαλίσουν την τροφή της και παραμένουν αγχωμένες γύρω από αυτό ζήτημα ακόμη και τώρα που ζουν μέσα στο σπίτι και τίποτα δεν πρόκειται να τους λείψει. Κάποιες φορές αυτές οι συμπεριφορές ατονούν όσο η γάτα πείθεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξανα!

Και η τρίτη περιπτωση είναι ότι η γάτα αληθινά πεινάει! Την έχουμε παρεξηγησει τη γάτα, ειν’ η αλήθεια. Ξέρετε αν μια γάτα τρώει αυτές τις τρελές μερίδες πείνας τύπου 50 γρ ξηρά τροφή την ημέρα δεν είναι δυνατόν να μην πειναει και να μην ζητάει φαγητό! Η ξηρά τροφή εκτός των πολλών άλλων προβλημάτων της τα πάει πολύ πολύ άσχημα στο θέμα του κορεσμού της πείνας, λόγω του ελάχιστου νερού που περιέχει. Εδώ η λύση είναι απλή: στροφή σε ποιοτικές υγρές τροφές! Γιατί; Γιατί μια γάτα αντι 50 γρ ξηρας τροφής μπορεί να τρώει περιπου 200 γρ υγρής τροφής και μαντέψετε σε ποια από τις δυο περιπτώσεις θα πειναει περισσότερο.. η ερώτηση ειναι φυσικα ρητορική! 

Αν λοιπόν θέλετε να μην ειναι τοσο απαιτητική η γάτα σας φροντίστε να την χορταίνετε με ποιοτική υγρη τροφή. O Τσιτσάρας τους τελευταίους 8 μήνες τρέφεται αποκλειστικά με την υγρή τροφή Bozita και είπαμε οριστικά αντίο στην ατέρμονη πείνα! Αν θέλετε να την αποκτήσετε κάντε κλικ ΕΔΩ!

6. Ακατάπαυστη πολυλογία

Ειστε και εσείς που έχετε κάπως ευαίσθητα αυτάκια και δεν αντέχετε τον βερμπαλισμό, ιδίως από επίμονες γάτες με εκνευριστικές φωνές που νιαουρίζουν συνέχεια και σας κάνουν να χάνετε την ψυχραιμία σας.

Αφού σας κάνω ένα πατ πατ στην πλατούλα θα ήθελα να σας πω ότι η βασικοί λόγοι για τους οποίους μια γάτα νιαουρίζει συνέχεια (χρησιμοποιώντας μια ποικιλία ήχων – μπορεί να γίνει ιδιάιτερα απρόβλεπτη) είναι και πάλι δύο:

  • Η γάτα προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας
    Εσείς οι χούμανς έχετε συνηθίσει να επικοινωνείτε κατά βάση λεκτικά σε αντίθεση με εμάς τις γάτες που επιλέγουμε άλλους τρόπους επικοινωνία (θυμηθείτε όσα έχουμε γράψει κατά καιρούς για τη γλώσσα του σώματος)! Αλλά βλέποντας την αδυναμία σας να μας κατανοήσουμε κάνατε το ευγενικό και γενναίο βήμα να προσαρμοστούμε στις ιδιοτροπίες σας και αρχίσαμε και εμείς να … μιλάμε, δηλαδή να νιαουρίζουμε. Βλέπετε πάλι; Πάλι μας έχετε παρεξηγήσει, δεν ειναι όντως μια ενοχλητική συμπεριφορά, είναι απλώς μια προσπάθεια για επικοινωνία!
    Έτσι μοιραία όταν θέλουμε κάτι από εσάς (χάδι, φαγητό, ζεστασιά ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο) επιστρατεύουμε τα ηχητικά μηνύματα! Χαρακτηριστική και τρανταχτή περίπτωση της αυλής γάτας που ζητάει την προσοχή του πατέρα είναι ο Μικρουτσέλος που επιδίδεται σε ακατάσχετη πολυλογία ολ ντέι εντ ολ οφ δε νάιτ! Για να εντρυφήσετε ακόμη περισσότερο στο γιατί η γάτα νιαουρίζει συνέχεια ΄και πως να την περιορίσετε διαβάστε και ετούτο ΕΔΩ
Νιαούρισμα Γάτας
  • Η γάτα βρίσκεται σε οίστρο
    Όσοι έχετε τύχει να γίνετε μάρτυρες του πρώτου οίστρου μιας γάτας που από ανήλικη έγινε ενήλικη γνωρίζετε πολύ καλά για τι πράγμα μιλάω! Μια γάτα πολύ φιλήσυχη, πολύ ήρεμη, σχεδόν αθόρυβη μπορεί εν μέσω μιας νυκτίας να γίνει η πιο φασαριόζα γάτα που έχετε συναντήσει στη ζωή σας. Και πάλι όμως.. έχουμε καμια ιδιαίτερη ευθύνη γι’ αυτό; Είναι απλώς η φύση που καλεί!!!
    Ο πιο συνήθης τρόπος για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι.. η στείρωση (κάπως χονδροκομμένος τρόπος – αλλά συχνά θεωρείται από πολλούς – και από τον γράφοντα – αναγκαίος)! Άλλοι τρόποι για να ηρεμήσετε τη εβρισκόμενη σε οίστρο γάτα σας συνοψίζονται σε ετούτο εδώ το άρθρο: Πως να ηρεμήσω μια γάτα σε οίστρο σε 8 βήματα.

7. Πάρτι το βράδυ

Ναι ναι ξέρω, ο ύπνος είναι σημαντικός για τη δική σας ευζωία.. και αν έχετε μια δύσκολη ημέρα η αναγκαιότητα για ένα βαθύ, ανεμπόδιστο ύπνο είναι αναντίρρητη. Εντάξει, δεν θα πω όχι! Από την άλλη τι φταίει και η γάτα σας που έχει άλλο μοτίβο ύπνου; Βλέπετε εμείς κοιμόμαστε πάρα πολλές ώρες (περίπου 16 την ημέρα) κάνοντας μικρούς διακοπτόμενους υπνάκους και είναι δύο φάσεις της ημέρας που είμαστε τελείως ξύπνιοι: στο λυκόφως και στο λυκαυγές. Η φύση μας είναι, δεν φταίμε εμείς! 

Έτσι εκεί γύρω στις 4 το πρωί μπορεί το μάτι μας να είναι γαρίδα και να θέλουμε να διασκεδάσουμε που να πάρει το καλό, γιατί γάτες είμαστε και εμείς και έχουμε ανάγκη από λίγη ψυχαγωγία .. όλη μέρα κοιμόμασταν! Ε και μπορεί είτε να γίνουμε λίγο φασαριόζες είτε να θέλουμε να μοιραστείτε τον ενθουσιασμό μας και να πρέπει να σας ξυπνήσουμε! Καταλάβετέ μας, βρε παιδιά!

Τώρα αν θέλετε να μανιπιουλάρετε ΚΑΙ ΑΥΤΗ τη συμπεριφορά μας, ε τι να σας πω, είστε αθεόφοβοι! Ωστόσο η αγαπημένη Μαρία Σάββα έχει έναν πολύ αναλυτικό οδηγό και γι’ αυτό το παιδίσκο προβληματάκι, οδηγό που μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ποιες από τις παραπάνω συμπεριφορές εκδηλώνει η γάτα σας; Πως τις διαχειρίζεστε εσείς; Kai Ποιες άλλες ενοχλητικές συμπεριφορές θα θέλατε να διερευνήσουμε; Στείλτε μου το σχόλιό σας και θα προσπαθησω να σας απαντήσω το συντομότερο!

2 Απαντήσεις

  1. καλησπέρα! το link για την υγρή τροφή Bozita δεν υπάρχει πια…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *